Ulkomaan työkomennus ja sopimusneuvottelut

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja Sziget
  • Aloitettu Aloitettu
Liittynyt
30.1.2005
Viestejä
309
Löytyykö Pakkikselta ulkomailla työkomennuksella olleita/olevia? Kiinnostaisi tietää, millaisilla sopimuksilla olette lähteneet matkaan. Työskentelen IT-alan firmassa TRE:ella, ja minulle on tarjottu mahdollisuutta lähteä vuoden parin ajaksi hommiin Ruotsiiin. Olettaen tietysti että työnantaja tarjoaa ehdot joilla kannattaa lähteä. ;)

Miten paljon palkka nousee ulkomaan ajalla? 50%? Kotimaan palkka + päivärahat? Miten usein saitte käydä visiitillä Suomessa työnantajan piikkiin? Olitteko ulkomailla töissä suomalaisen firman kautta, vai paikallisella sopimuksella? Olen ymmärtänyt, että suomalaisen firman kautta tehty sopimus on yleensä parempi sosiaaliturvaa ja eläkkeenkertymistä ajatellen. Entä maksoiko työnantaja ulkomaan asunnon ja muutot, tai osallistuiko muuten juokseviin kuluihin joita ulkomailla asuessa väistämättä tulee?

Isoilla firmoillahan on yleensä valmiit sopimukset ulkomaankomennuksia varten, mutta meidän firmassa olisin ensimmäinen lähtijä, joten sopimuskin saattaa olla stetson-osastoa. Netistä ja firman luottamusmieheltä löytyy kyllä pilvin pimein tietoa muuttajan sosiaaliturvasta, mutta käytännön kokemukset sekä varsinkin palkka-asiaan liittyvät vinkit ovat erittäin tervetulleita.
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Mikäli palkka nousisi automaattisest 50% niin lähtijöitä varmasti löytyisi paljon. Ei se työ ulkomailla ole sen kummempaa kuin kotimaassakaan.
 
Joo ei se vuoden komennus suoraan tarkoita sitä, että takaisin tulee rikas mies/nainen. Päivärahoja ei todellakaan saa jos/kun muuttaa maahan. Toki sieltä voi tuoda esimerkiksi verottoman auton, millä voi itselleen jotain tienata.

Ei se eläminen ulkomailla ole yleensä sen kummallisempaa kuin suomessakaan. Joutuu Suomessakin maksamaan vuokraa kämpästä joten miksei ulkomailla. Monet vuokraavat kämppänsä komennuksen ajaksi jos sattuu sellaisen omistamaan.

Suurempi asia reissussa kuin palkka on se kokemus mitä siitä saa. Toki sen jälkeen voi Suomessa toimistolla istuminen tuntua hieman tylsältä ja olla motivaatio ongelmia. Näistä löytyy juttua jos etsii.

Ps. Ruotsissa homma voi olla hyvin pitkälti samanlaista kuin Suomessakin. Eri asia jos lähtisi jonnekin Aasia, Lähi-itä, Afrikka, E-Amerikka-akselille.
 
Itselläkin pyörinyt mielessä lähteä ulkomaille, kun tilaisuus tulee. Suuntana todennäköisemmin Kiina.

Tässä hieman listaa vaatimuksista:

- Ilmaiset muutot
- Lähetetään komennettuna --> päivärahat juoksee
- Perheen asuminen kustannetaan
- 2-3 ilmaista matkaa vuoden aikana kotimaahan
- Palkka, no tämä on jokaisen henk. koht asia. Itselleni riittäisi nykyinen höystettynä päivärahoilla.

Nykyisen asuntoni toki tulen laittamaan vuokralle pois lähtiessä.
 
Itselläkin pyörinyt mielessä lähteä ulkomaille, kun tilaisuus tulee. Suuntana todennäköisemmin Kiina.

Tässä hieman listaa vaatimuksista:

- Ilmaiset muutot
- Lähetetään komennettuna --> päivärahat juoksee
- Perheen asuminen kustannetaan
- 2-3 ilmaista matkaa vuoden aikana kotimaahan
- Palkka, no tämä on jokaisen henk. koht asia. Itselleni riittäisi nykyinen höystettynä päivärahoilla.

Nykyisen asuntoni toki tulen laittamaan vuokralle pois lähtiessä.


Jaaha, mutta kuitenkin pari kommenttia.

- päivärahat juoksee, vain jos maksat verosi Suomeen eli olet työkierrossa tai lyhytaikaisella komennuksella eli alle 183 päivää ulkomailla.

- jos lähdet expatti-sopimuksella, tyypillisesti matkat, muuttotavarat, asuminen, lasten koulut, terveydenhuolto, 1 lomamatka Suomeen maksetaan. Tällöin maksat verosi kohdemaahan, joka on usein varsin kannattavaa esim. itse olen pitkäaikaisella komennuksella Singaporessa ja vero % on alle 10. Tulovero maksetaan täällä kerran vuodessa...

Se miten helppo expat-sopimus on saada on sitten toinen asia
 
Löytyykö Pakkikselta ulkomailla työkomennuksella olleita/olevia?

Hep

...minulle on tarjottu mahdollisuutta lähteä vuoden parin ajaksi hommiin Ruotsiiin. Olettaen tietysti että työnantaja tarjoaa ehdot joilla kannattaa lähteä. ;)

"lähteä hommiin" eli nyt ensimmäinen kysymys on että olisiko kyseessä ulkomaan komennus vai menisitkö ulkomaille töihin? Ts. komennus lyhyt väliaikainen työmatka ulkomaille (päivistä pariin vuoteenkin asti), vai menisitkö ulkomaantoimistolle töihin.

Miten paljon palkka nousee ulkomaan ajalla? 50%? Kotimaan palkka + päivärahat?

Joillain aloilla palkkaa voidaan korjata ulkomaanmatkaa varten. Tuleehan lähtemisestä kuluja kotimaassakin. 50% on kuitenkin aika utopistinen ajatus.


Miten usein saitte käydä visiitillä Suomessa työnantajan piikkiin?


Riippuu aivan siitä mitä alallasi on sovittu, kohdemaasta jne jne. Joka kolmas kuukausi pitäisi tulla suomessa käymään jos on komennuksella euroopassa, muista maista en tiedä. Normaali tahti euroopasta suomeen taitaa olla joka kolmas viikko. Kiinasta ja eteläamerikasta on turha kuvitella tulevansa noin usein käymään.

Olitteko ulkomailla töissä suomalaisen firman kautta, vai paikallisella sopimuksella? Olen ymmärtänyt, että suomalaisen firman kautta tehty sopimus on yleensä parempi sosiaaliturvaa ja eläkkeenkertymistä ajatellen.

Minä olen ollut ulkomailla hommissa aina suomalaisen firman kautta ja nimen omaan komennuksella. Matka-ajan palkka on yksi mikä kannattaa varmistaa jos käy suomessa esim 3 viikon välein. Aina ulkomaille lähdettäessä, oli sitten ruotsi tai utzbekistan, niin vakuutusasiat pitää hoitaa kuntoon. Euroopassa työskentelyn ei pitäisi vaikuttaa esim eläkkeen kertymiseen?!? Siinä menee jotenkin niin, että jos maksaa verot kohdemaahan niin sinne maksetaan eläkekkin tms. jos on komennuksella (verot suomeen) niin ei vaikuta ihmeempiä. Vähän pitempi reissu niin ilmoitus kelaan.

Entä maksoiko työnantaja ulkomaan asunnon ja muutot, tai osallistuiko muuten juokseviin kuluihin joita ulkomailla asuessa väistämättä tulee?

Minulle maksoi kaikki matkat ja majoitukset ja auton sain käyttööni.

Isoilla firmoillahan on yleensä valmiit sopimukset ulkomaankomennuksia varten, mutta meidän firmassa olisin ensimmäinen lähtijä, joten sopimuskin saattaa olla stetson-osastoa. Netistä ja firman luottamusmieheltä löytyy kyllä pilvin pimein tietoa muuttajan sosiaaliturvasta, mutta käytännön kokemukset sekä varsinkin palkka-asiaan liittyvät vinkit ovat erittäin tervetulleita.

Sopimukseen kannattaa laittaa seuraavat ainakin:
- Matkat suomeen ja kuka maksaa sekä kuinka usein.
- Päivärahan maksaminen
- Mahdollinen korotettu palkka (jos on niin yleensä kai 10-20%)
- Matka-ajan korvaaminen (jos ei ole työehtosopimuksessa määritelty)
- Matkavakuutuksen maksaja
- Majoitus ja sen järjestäminen (yleensä työnantaja hoitaa valmiiksi kalustetun asunnon)
- Komennuksen arvioitu kesto ja mahdollinen rajaus, esim projekti.


Lisäksi kannattaa varmsitaa että työnantaja lähettää ilmoituksen lomakkeella kelaan. Pitempää reissua varten saat uuden kela kortin. Kelan sivuilta löytyy ohjeet.
 
Verotuskuviot kannattaa pitää mielessä. Jos oleskelee kohdemaassa enemmän kuin 183 päivää vuodessa niin tuolta ajalta maksetaan verot kohdemaahan. Tällöin verotetaan palkkaa ja mahdollisesti myös ulkomaan päivärahaa. Yksi tällainen maa missä päivärahat menevät verolle, on Saksa. Paikallisen veroilmoituksen tekeminen voi olla mutkikasta, tähän kannattaa käyttää verokonsulttia ja pyytää työnantajaa hoitamaan kustannukset. Tästä kannattaa sopia jo lähtiessä.

Sanoisin että komennukselle kannattaa lähteä joko alle 183 päivän diilillä tai sitten suoraan 1 vuodeksi tai pidemmäksi ajaksi. Tuolloin on mahdollisuus tuoda muuttoauto mukanaan, ja maasta riippuen siinä säästää pitkän pennin.

Firmoilla on erilaisia komennuspolitiikkoja jonka mukaan komennusehdot määräytyvät. Yleensä lyhyille komennuksile 1-4 kk saattaa saada erityisen rahakkaan diilin, ja pidemmälle ajalle rahallinen hyöty voi olla sitten vähäisempi. Lyhyillä keikoilla kk-netto kaikilla korvauksilla voi olla sen 150-200% kotimaan vastaavasta, pidemmillä keikoilla 130-150%.
 
Ruotsia nyt ei kannata ulkomaana edes ajatella. Ainoa ero, että autoissa on erilaiset kilvet, ihmiset puhuu ruotsia ja rahayksikkö on kruunu ;).
 
EU-maahan kannattaa lähteä E101 -lomakkeella (www.kela.fi) eli tosiaan lähetettynä työntekijänä niin säilyy sosiaaliturva, eläke ja saa sairasvakuutuksen Suomesta. Päivärahat ovat ihan sopimuskysymys, jos vain on mahdollista ne saada niin tottakai ne kannattaa ottaa.

Verot joutuu maksamaan YLEENSÄ kohdemaahan jos oleskelu siellä ylittää yli 183 päivää yhden kalenterivuoden aikana, eli tuossa voi hieman pelata omaan pussiin kun valitsee päivät oikein. Tietty jos lähtee vaikkapa Sveitsiin niin tottakai verot kannattaa maksaa sinne ;)
Tietty tuohan ei ole ongelma kuin hankaluutensa vuoksi, onhan lähes kaikissa maissa löyhempi verotus kuin Suomessa. Paikallisia veroneuvojia kannattaa käyttää, työnantaja varmasti tietää näistä paremmin.

Itse lähtisin ja tiedän monen lähteneen ulkomaille pienemmälläkin palkalla mitä Suomessa saa. Kokemus se on mitä sieltä haetaan, toki ei rikastuminenkaan haitaksi olisi, ongelmana vain on se että se minkä tienaa, sen myös käyttää ;)

Kannattaa muuten muistaa että jos suomessa on vuokratuloja ja maksaa verot esim. Saksaan, joutuu maksamaan verot asunnon tuotosta Suomeen ja tämän jälkeen kaksoiveroituksella myös sen lisäksi Saksaan. Kaksoisverotus on aika hyvin "kielletty" lailla/sopimuksilla mutta tuossa tapauksessa se ei toimi. Eli siihen veroneuvojaan yhteyttä.
 
Kiitos neuvoista, joista moni antoi ajattelemisen aihetta.

Yhteensä komennukseni kesto tulee olemaan yli 183 päivää (koska olemme sopineet alustavasti vähintään vuodesta) mutta tämän kalenterivuoden aikana päivien määrä ei vielä ylitä tuota lukua, koska lähtisin vasta loppuvuodesta. Se asia, tehdäänkö sopimus firman Ruotsin konttoriin vai pysynkö Suomen vastaavassa on vielä avoin. Veikkaan jälkimmäistä, ja aion myös puoltaa sitä, koska se vaikuttaa olevan mulle parempi vaihtoehto sosisaaliturvan, ehtojen ja esimiesjärjestelyjenkin osalta. Firma on siis suomalainen (pääkonttori Espoossa).

Palkkauksesta: samaa mieltä siitä, että kokemus on rahaa tärkeämpi. Mutta reissun pitää silti näkyä palkassa, hyväntekeväisyyttä en ryhdy tekemään. Ihan siitä syystä, että muutto ulkomaille on työlästä, ja siksi, että aiempina vuosina Ruotsiin heittämäni pidemmät työreissut osoittavat ettei kyseessä tule olemaan mikään helppo tai rento duuni.

Asunnon vuokrasta: itselläni ei ole omistusasuntoa Suomessa, joten asunnostani välivuokralaiselta perimäni vuokra ei tule ylittämään sitä vuokraa jonka itse maksaisin. Tiedä sitten, katsooko verottaja tämänkin jonkinlaisena tuotonkeräämienä, jos kohdemaan vuokrat maksaa työnantaja. Pitää selvittää asuntotoimistosta ja verokarhulta, hyvä pointti tämäkin.

Seuraavia vaatimuksia on omalla listallani tässä vaiheessa:

- työnantaja maksaa muutot ja kohdemaan asunnon vuokran
- komennuksen ajalta maksetaan korotettua palkkaa
- matkavakuutukset korvataan
- matkat Suomeen: työhön liittyvät matkat korvataan kuten yleensäkin, sen lisäksi muutama oma matka vuoden aikana (käytännössä pystyn varmaan yhdistämään omia matkoja myös työreissuihin, mahdollisuuden mukaan)
- matka-ajan korvaaminen joko toteutuneiden tuntien mukaan (tähän tuskin suostuvat) tai palkassa olevana lisänä
- työnantaja auttaisi vero- yms. käytännön asioiden selvittämisessä
- perhettä ei ole joten sen suhteen ei vaatimuksia

Ja teille jotka kommentoitte että Ruotsissa työskentely on käytännössä samaa kuin Suomessa, asia ei ole ihan näin. Arjen puurtaminen ja vapaa-aika on samantyylistä, koska kulttuuriero ei ole niin suuri kuin esim. Suomen ja Kiinan välillä. Jos menet Ruotsiin vähäksi aikaa asumaan tai vaikka lomailemaan, niin suurta eroa tuskin huomaat. Mutta työpaikoilla ns.bisneskulttuuri on hyvinkin erilaista Suomen ja Ruotsin välillä, tämän olen saanut oppia kantapään kautta aiempina vuosina, ja siitä on myös oma esimieheni alusta saakka varoitellut. Ei siis kannata tuudittautua siihen, että kyllähän pärjään se on vain Ruotsi. Vaan ajatella, että pinnalta ollaan samanlaisia mutta he pelaavat silti ihan omilla säännöillään, jotka pitää opetella. ;)
 
Joo, Ruotsalaisten kanssa ei pysty tekemään duunia. Been there, done that ;)
 
Joo, Ruotsalaisten kanssa ei pysty tekemään duunia. Been there, done that ;)

Totta. Ne on aika hyviä pimittämään tietoa, ja ongelmista kerrotaan yleensä vasta kun on liian myöhäistä...
 
Itse lähdin 2000 alussa Saksaan, ns. expatriaattina. Sain sovittua seuraavat ehdot, mitkä tosin oli aika vakiot meidän talossa:
- firman auto
- muuton maksoi työnantaja
- veroneuvojan maksoi työnantaja (tosin verotettavaa tuloa)
- yksi lomamatka vuodessa Suomeen työnantajan piikkiin (verotettavaa tuloa)
- vuokra-asunnon hankintakulut ja takuu työnantajan piikkiin + yksi asunnon etsintämatka
- "komennuksen" kesto 3 vuotta, optio 2 lisävuodelle
- palkka nousi noin 65 %, tosin työtehtäväkin muuttui (tämä riippuu paljon siitä, mihin muuttaa. esim. Saksassa ja Englannissa palkkataso kovempi => palkan pitää nousta)
- verot maksoin Saksaan, Suomen sos.turvan piirissä pysyin noi 5 vuotta, jonka jälkeen vaihdoin Saksan vastaavaan
 
Olen ollut expattina USAssa. Omassa firmassa ehdot on maakohtaiset ja pääosin tarjolla on kolme mahdollisuutta: päivärahoilla (alle puoli vuotta), expattidiilillä (muutot maksetaan ja kotimaassa on paikka kun tulee takaisin) ja paikallinen työsopimus. Jos kuulut esim. TEKiin niin liiton lakimies auttaa sopparin kanssa ja heillä on myös hyviä oppaita ulkomaankomennuksista.

Isoja menopuolen juttuja, jos uudestaan olisin lähdössä ovat:
- paikalliset hyvät sairausvakuutukset
- kansainvälinen koulu tenavalle
- muutot firman piikkiin, mikäli myy kämpän Suomessa
- paikallisen verotuksen kanssa puljaaminen

Koska nämä ovat potentiaalisesti todella kalliita hommia. Asunnot, autot tulee sitten seuraavina ja ovat lähinnä mukavuustekijöitä: jos nämä hoitaa itse niin tietysti sen pitää näkyä palkassa. Kotimaan lomat ovat sitten aika turhakkeita, sillä jos nuo saa rahana niin erotus on aina positiivinen kun vähän näkee vaivaa varausten kanssa.
 
Olin vuosituhannen alussa lähetettynä työntekijänä manner-euroopassa, vuoden ajan, seuraavilla ehdoilla.

Miten paljon palkka nousee ulkomaan ajalla? 50%? Kotimaan palkka + päivärahat?

Sama palkka kuin suomessa + ulkomaan päiväraha 7pv/viikko.

Miten usein saitte käydä visiitillä Suomessa työnantajan piikkiin?

Kerran kuussa, käytännössä en viitsinyt reissata ja sainkin sitten sovittua, että tyttöystävä sai lentää suomesta sinne.

Olitteko ulkomailla töissä suomalaisen firman kautta, vai paikallisella sopimuksella? Olen ymmärtänyt, että suomalaisen firman kautta tehty sopimus on yleensä parempi sosiaaliturvaa ja eläkkeenkertymistä ajatellen.

Suomalaisen firman kautta.

Entä maksoiko työnantaja ulkomaan asunnon ja muutot, tai osallistuiko muuten juokseviin kuluihin joita ulkomailla asuessa väistämättä tulee?

Maksoi asunnon ja asumiskulut. (oma kämppä Suomessa oli sen ajan vuokralla)

Isoilla firmoillahan on yleensä valmiit sopimukset ulkomaankomennuksia varten, mutta meidän firmassa olisin ensimmäinen lähtijä, joten sopimuskin saattaa olla stetson-osastoa. Netistä ja firman luottamusmieheltä löytyy kyllä pilvin pimein tietoa muuttajan sosiaaliturvasta, mutta käytännön kokemukset sekä varsinkin palkka-asiaan liittyvät vinkit ovat erittäin tervetulleita.

Kuulostaa hurjalta, mutta em. asiat sovittiin suullisesti, eikä uutta työsopimusta tehty.


TÄRKEÄÄ Tee ilmoitus kelalle, itse en vaivautunut... Minut poistettiin suomen sosiaaliturvan piiristä. Onneksi asia saatiin jälkikäteen korjattua ja palautettua ennalleen. Mutta pääset helpommalla, kun teet sen ilmoituksen.

Auto kannattaa tietysti tuoda ja niin kallis että tullin maksimi täyttyy ja saat näin parhaan hyödyn.

Verot maksoin Suomeen.
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom