Ulkoinen kovalevy (käyttöikä)

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja Matsku
  • Aloitettu Aloitettu
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Mullakin oli kaikki tärkeä yhdellä levyllä, nyt se ei lähde käyntiin. Viitisen vuotta se on tossa odottanut että sieltä jotenkin saisin mm. lasten valokuvat vuosien varrelta talteen mutta ei ole vielä vitutus laskenut niin että viitsisin asilla jotain tehdä.
 
Mitään tärkeää ei kannattaisi pitää yhdellä kovalevyllä. Tavallaan tuollaisen tulisi olla backup, eli ei se ainoa säilö.
Kovalevy voi aina hajota, ei ole mitenkään hurjan erikoista.

Yksi vaihtoehto on että kaikki ladataan esim. Dropboxiin (Pro 99€/vuosi 1 tera), ja sen lisäksi ulkoiselle talteen. Ilmaisenakin saa kyllä tilaa vaikka mistä, esim. Google Drive jne. Joo, ei nuo Dropparit yms täysin varmoja ole (noh, aika varmoja.....), mutta pointtina että on kahdessa paikassa.

Toinen vaihtoehto on että koneen omalla kiintolevyllä, plus sitten ulkoisella.

Kolmantena vaihtoehtona sitteen kalliimmat, mutta varmat, kahden levyn NAS asemat. Ei ne halvimmat hirvittävän kalliita ole. Tuossa säädetään sitten ne kaksi sen kovalevyä peilaamaan, ja jos toinen hajoaa vaihdetaan tilalle uusi ja ne taas peilaantuu tuplaksi.

Toki jos ulkoista pitää irti koneesta, ja kiinnittää vain kun siirtää sinne jotain, niin kyllä se luultavasti kauan kestää. Tosin tässäkin että osuma jostain, tai muuten vaan leviää, niin eipä enää merkitystä kuinka harvoin sen pyöräyttää käyntiin.

Jos ulkoinen kovalevy ei lähde käyntiin, voi ne myös purkaa ja kiinnittää perinteisin tavoin sisällä oleva kovalevy koneeseen. Pöytäkoneella helppoa, mutta läppärillä vaatii sitten erillisen dockin ostamisen.
Noiden purku ei ole tosin aina kauhean yksinkertaista, nimim. kokemusta on. Saa varoa ettei riko mitään, osaa kun ei ole tarkoitettu purettavaksi.
On todennäköistä kuitenkin että se pelkkä kovalevy ulkoisen sisällä kyllä toimii, mutta joku muu siinä on hajonnut.
Toista piuhaa kantsii myös aina testaa ensin.
 
Nassit (raid1) ei myöskään ole hyvä paikka säilöä dataa ainoastaan.. se ei pelasta kuin, että jos toinen levy hajoaa. Ei estä käyttäjän tekemiä vahinkopoistoja, mahdollisia sähköpiikkejä, jos sattuu pistämään molemmat levyt paskaks, viruksia, jotka tekevät tiedostoista käyttökelvottomia jne. Eli useampaan paikkaan tärkeät datat talteen..
 
Jos ainut ongelma kovalevyn kanssa on käynnistyminen, niin siitähän saa ammattimiehet vielä pelastettua datan talteen. Alan firmoja on Suomessa useampiakin. Eri asia sitten, jos levy on fyysisesti paskana. Itsehän "formatoin" käytöstä poistetut levyt taltalla ja vasaralla.

Toki jos levyllä on backuppina 8000 valokuvaa omista nyyteistä tai muuta arveluttavaa materiaalia, niin noiden datan elvytykseen erikoistuneiden firmojen hyödyntäminen saattaa hieman ujostuttaa.
 
Itse hommasin viimevuoden lopulla kotio NASsin, eli Asustorin 204TE:n. Neljällä levyllä oleva ja joka kelkassa 2 teran levy. Kovot on RAID5:ssa, eli tallennustilaa noin 6 teraa. RAID5 sallii yhden kovalevyn hajoamisen näistä neljästä. Vehje skannaat ajoitetusti kovojen kunnon kerran viikkoon ja kertoo jos jossain on häikkää. Suosittelen erittäin positiivisena kokemuksena moista laitosta. Näitä saa kahdellakin levykelkalla olevia.

Käyttöliittymä on todella helppo ja saa kaiken maailman apseja ladattua vehkeeseen. Kaikki videot ja kuvat on aina käytännössä käden ulottuvilla puhelimessa, koska ainakin Androidille saa ladattua Asustorin omat softat, joilla pääsee selaan dataa tai kuvia, kuunteleen musiikkia ja katsoon videoita. Myös kavereille helppo heittää vaikka pari päivää toiminnassa oleva linkki, josta saa jaettua tiedostoja. Oma pilvi pitäis laittaa vielä pystyyn, mutta on dropboxissa vielä tiimaa vuoden verran muistaakseni, niin en ole pitänyt hoppua asian suhteen.

Ja tosiaan, tuli itse hankittua, kun meinas kadota 10 vuoden ajalta valokuvat, kun alkoi muutaman vuoden vanha ulkoinen kovo ilmotella sopparia irti. Onneksi sain jollain kovalevyn kaiveluohjelmalla aina muutaman kansion kerralla talteen.

Suosittelen!

Edit, ja tuolla kun ylempänä oli että ei kumoa vahinkopoistoja. Niin Asustoriin saa ainakin sellaisen ominaisuuden päälle, että pitää kaiken poistetun tallessa vaikka x-viikkoa. Eli on esim 1 kk aikaa pelastaa data, jos huomaa jonkun puuttuvan.
 
Viruksien aiheuttamia tuhoja ei taida toi estää tai jos sattuisi joku sähköpiikki tuhoamaan levyt, joten kaikkein tärkeimmät kuvat kandee ottaa viel noista ulkoiselle levylle, joka on vaikka laatikossa ja käyttää sitä kiinni nassissa vaikka kerran kuukaudessa tms. (toki varmempaa olisi pitää levy eri osoitteessa, jos sattuu kämppä palamaan, mutt tähän kierteeseen ei sitten loppua tule ollenkaan) ;)

Monestahan noista löytyy myös automaattinen varmuuskopiointi ulkoiselle levylle, kun iskee levyn kii tai esim. qnapissa taitaa itel olla painike, joka tekee tiettyjen kansioiden kopioimisen usbilevylle, kun iskee levyn kii ja painaa namiskaa.

Nassi muuten kyllä todellakin peukku ylös, Joxuz tossa mainitsikin monia hyviä käyttötarkoituksia, "samat" softat löytyy mm. qnapin nasseihin ja luultavasti kyllä näihin muihinkin suurimpiin merkkeihin. hyvin monikäyttöinen ja turvaa tuo nassikin, vaikka en suosittele pelkäksi paikaksi, jossa dataa säilöö.. vaikka liian varovainenkin voi olla, niin sitä itkun määrää jos vanhat valokuvat menisikin bittitaivaaseen.

Raid5 nopeuttaa datan tallennusta ja pranta vikasietoisuutta, mutta vikasietoisuuden takia "syö sitten enemmän levyjä", normaalikäyttäjälle riittänee normi raid1, joka siis toimii kahdella levyllä ja kopioi samat datat molemmille levyille, toki raid5 parempi, mutta jos haluaa edukkaamman, niin hommaan 2-levyn nassin ja laittaa sen RAID1.
 
Vielä painottaisin itse sitä, että sen backupin olisi hyvä sijaiti fyysisesti eri paikassa. Talo voi aina palaa tms. ja silloinkin on kiva jos data säilyy edes tuolta osin. Ja jos noita pilvipalveluita käyttää, niin datanhan voi aina tarvittaessa kryptata, mutta lisää kyllä tekemistä jonkin verran, varsinkin niiden salasanojen muistaminen.
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom