Pakko välillä antaa myös kehuja iltapäivälehdistölle, varsin asiallisesta artikkelista. Paljon tuossa käsitellään niitä asioita josta itse puhunut jo useamman vuoden ajan, mutta suunta ehkä parempaan, kun jo mediakin näistä ääneen puhuu. Muutama ote jutusta:
"Venäjällä uskotaan olevan vuonna 2025 etulyöntiasema Ukrainassa samalla, kun Yhdysvaltojen virkaan astuva presidentti
Donald Trump kääntää amerikkalaisten huomion kohti Aasiaa.
Venäjän presidentti
Vladimir Putinin kerrotaan niin ikään olevan tietoinen Euroopan heikkouksista. Usean valtiojohtajan huomio on keskittynyt Ukrainan tukemisen sijasta sisäpoliittisiin ongelmiin. Länsi on epäonnistunut Venäjän pysäyttämisessä, vaikka toimet Ukrainan tukemiseksi estäisivät konfliktin laajenemisen.
Ukrainan sota on myös osoittanut, kuinka riippuvaista Euroopan turvallisuuspolitiikka on Yhdysvalloista. Ennalta arvaamatonta ulkopolitiikkaa harjoittavan Trumpin valinta Yhdysvaltojen presidentiksi tuskin tulee helpottamaan Euroopan ahdinkoa, vaikka todennäköistä onkin, että myös demokraattipresidentti olisi luotsannut amerikkalaisten huomion kohti Aasiaa."
"Yhdysvaltojen eurooppalaisiin liittolaissuhteisiin Trump suhtautuu lähinnä sopimuksina, joiden nojalla Yhdysvallat on turvallisuutta kauppaava palveluntarjoaja."
Tampereen yliopiston kansainvälisen politiikan professori
Tuomas Forsbergin mukaan Euroopan unionin globaalin toimijuuden estäminen on reaalipoliittisesta näkökulmasta hyödyllistä niin Yhdysvalloille kuin Venäjällekin. Kilpailu globaalista vaikutusvallasta on kovaa.
– Sen lisäksi molemmilla on ideologinen antipatia tai epäluulo EU:ta kohtaan, joka liittyy EU:n haluun säädellä ja toimia liberaalien arvojen edistäjänä, Forsberg sanoo."
"Forsbergin mukaan Yhdysvaltoja ja Venäjää yhdistää ideologisesti nuiva suhtautuminen Eurooppaan. Vaikka Yhdysvaltojen politiikka on periaatteessa näihin päiviin asti tukenut Euroopan integraatiota, ei Atlantin takana kuitenkaan toivota EU:sta kehittyvän sotilaallispoliittista kilpailijaa Yhdysvalloille.
– Ei Trump halua, eikä Yhdysvallat ole sitä ennenkään halunnut, että eurooppalaiset alkaisivat vahvistamaan omia, eurooppalaisia puolustusrakenteitaan niin, että niillä (mailla) olisi vahvempi strateginen autonomia, Forsberg kertoo.
Euroopan kasvanut strateginen autonomia olisi uhka Yhdysvalloille, sillä tällöin Eurooppa olisi kykenevämpi tekemään itsenäisiä päätöksiä, jotka eivät välttämättä miellyttäisi Yhdysvaltoja."
Vuonna 2025 maailmanpolitiikkaa vavisuttavat niin Ukrainan sota, Donald Trumpin paluu Yhdysvaltojen presidentiksi kuin globaalin kaupankäynnin haasteetkin.
www.iltalehti.fi