Tyydyttyneiden rasvojen vaikutukset

Liittynyt
11.8.2003
Viestejä
592
Elämme "historiallisia aikoja" - juuri tälläkin hetkellä käytävän rasvavallankumouksen tuloksena on käynyt ilmi, että (tyydyttyneiden) eläinrasvojen vaikutuksia on aikojen saatossa liioiteltu kohtuuttomasti. Pertti Peruspotarille kuin tavan tallajillekin onkin nyttemmin suositeltu eläinrasvojen muodostavan 1/3 - 1/2 osan päivittäisestä rasvojen saannista. Näistä suosituksista huolimatta eläinrasvoilla/tyydyttyneillä rasvoilla tunnustetaan olevan vaikutuksia mm. sydän- ja verisuonitautien riskiin ja kolesteroliin (vaikkakin geneettiset tekijät varmasti näyttelevät erittäin suurta roolia tässä).

Nyt on käynyt mietityttämään näin kesän kynnyksellä, että miten paljon eläinrasvojen haittoihin vaikuttaa se seikka, että nautitaanko ko. rasvat sellaisenaan (esim. Wilhemi körssi grillattuna) vai hiilaripommin kanssa (esim. pizzalättynä)?
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Mielestäni vaikutaisi siltä että osin on vaikutusta sillä minkä kanssa ja yleensäkin millainen on päivän kalorijakauma. Hiilareiden kanssa vaikuttaisi ns. haitat tulevan jos niitä on tullakseen. Toisena vaikuttajana on kokonaiskalorimäärä, mitä enempi sitä suuremmat mahdolliset haitat on. Tietysti on katsottava myös rasva jakaumaa, pelkkä tyydyttynyt kertatyydyttämättömien kanssa ei liene kauhean haitallista mutta jos kasvipohjaisia omegoita alkaa olla liikaa niin soppa sekottuu taas. Aihe on aika monivivahteinen juuri eri kombinaatioiden osalta koko ruokavaliossa.

Jos itse pitäisi optimi rasvojen osalta asetella niin jotain tämänsuuntaista ehdottelisin:
Tyydyttyneet 30-50%
kertatyydyttymättömät 30-40%
Monityydyttymättömät 10-20%
-joista omega3 ja omega6 jossain suhteessa 1:1 - 1:3 ja omega 3 suurelta osin kalaöljynä.

En ole kovin suuri kasvirasvojen ihailija, pähkinät ja kumppanit menee asiallisesti mutta monet kasvipohjaiset ei luonnossa esiinny siinä muodossa että niitä tulisi enemmistönä käyttää. (-> pellavansiemenöljy, rypsiöljy jne. )

Toki noita teollisesti valmistettuja öljyjä voi käyttää kerta tyydyttymättömien rasvojen lisäämiseen mutta mielestäni tulisi pyrkiä minimoimaan niiden omega osuudet.

Elikkä kun ottaa ruokansa lihasta, kananmunista, kalasta, pähkinöistä yms. luonnossa "syötävänä" löytyvistä aineksista niin rasva suhteet pitäs olla aika hyvin balanssissa. Teollistunut lihan tuotos varmaankin muuttaa lihan rasvasuhteita joten siksi sopiva kertatyydyttymätön rasvalisä esim. oliivi tai rypsi öljystä kalaöljyn kera tasapainottaisi asiaa nykyaikana.

Itse olen vähähiilarisen ruokavalion kannalla, se vaan tuntuu "oikealta".
 
Vähän aihetta sivuten, BBC:n sivuilla oli tänään uutinen, jossa todettiin että punaisen lihan syönti jo sinällään nostaa paksusuolensyövän riskiä. Testiryhmässä niillä, jotka söivät päivässä vähintään kaksi 80g (tuleeko 80 grammasta muuta kuin vihaiseksi..) annosta punaista lihaa, oli noin kolmanneksen enemmän ko. syöpää.

http://news.bbc.co.uk/1/hi/health/4088824.stm
 
Pitäs nähdä koko tutkimus kaikkine vivahteineen ennen kuin voi paljoa päätellä, hieman skeptisesti suhtaudun ns. tilasto tutkimuksiin jossa on aika hurjasti muuttujia, kuten ruoka vs. sairaudet aiheessa on.

Katsotaampas sitten huvikseen toista tutkimusta, poimin ihan hatusta heitettynä:



Glycemic Index, Glycemic Load and Risk of Gastric Cancer

BACKGROUND: Dietary carbohydrates have been directly associated with gastric cancer risk and have been considered general indicators of a poor diet. However, elevated levels of glucose and insulin elicited by consumption of high amounts of refined carbohydrates may stimulate mitogenic and cancer-promoting insulin-like growth factors (IGF). Glycemic index (GI) and glycemic load (GL), which represent indirect measures of dietary insulin demand, were analysed to understand further the association between carbohydrates and gastric cancer.

PATIENTS AND METHODS: Data were derived from a hospital-based case-control study on gastric cancer, conducted in Italy between 1985 and 1997, including 769 cases with incident, histologically confirmed gastric cancer and 2081 controls admitted to the same hospital network as cases for acute, non-neoplastic diseases. All subjects were interviewed using a reproducible food frequency questionnaire.

RESULTS: The multivariate odds ratios (OR) for subsequent quartiles of dietary GL were 1.44 [95% confidence interval (CI) 1.11-1.87], 1.62 (95% CI 1.24-2.12) and 1.94 (95% CI 1.47-2.55). No consistent pattern of risk was seen with GI. The associations were consistent in different strata of age, education and body mass index, and were stronger in women.

CONCLUSIONS: This study supports the hypothesis of a direct association between GL and gastric cancer risk, thus providing an innovative interpretation, linked to excess circulating insulin and related IGFs, for the association between carbohydrates and risk of gastric cancer. .



ja toinenkin:

This study examined the role of diet in the development of cancer of the colon and rectum. Researchers assessed the dietary habits of 1,225 individuals with cancer of the colon, 728 with cancer of the rectum and 4,154 patients without cancer. The researchers discovered significant trends between risk of colorectal cancer and increased intake of bread and cereal dishes, potatoes, cakes and desserts, and refined sugar. Intake of fish, raw or cooked vegetables and fruit other than citrus fruit had a protective effect against colorectal cancer. Consumption of meats and eggs had no effect. Researchers concluded that the role of starchy carbohydrates and refined sugars in the development of colorectal cancer needs reconsideration. Also, the beneficial role of most vegetables was confirmed, along with evidence that adding another daily serving of vegetables resulted in a more than a 20% reduction in risk of colorectal cancer.

Eli tee niin tai näin niin kuolo korjaa :)
 
exitusletalis sanoi:
Elämme "historiallisia aikoja" - juuri tälläkin hetkellä käytävän rasvavallankumouksen tuloksena on käynyt ilmi, että (tyydyttyneiden) eläinrasvojen vaikutuksia on aikojen saatossa liioiteltu kohtuuttomasti. Pertti Peruspotarille kuin tavan tallajillekin onkin nyttemmin suositeltu eläinrasvojen muodostavan 1/3 - 1/2 osan päivittäisestä rasvojen saannista. Näistä suosituksista huolimatta eläinrasvoilla/tyydyttyneillä rasvoilla tunnustetaan olevan vaikutuksia mm. sydän- ja verisuonitautien riskiin ja kolesteroliin (vaikkakin geneettiset tekijät varmasti näyttelevät erittäin suurta roolia tässä).

Nyt on käynyt mietityttämään näin kesän kynnyksellä, että miten paljon eläinrasvojen haittoihin vaikuttaa se seikka, että nautitaanko ko. rasvat sellaisenaan (esim. Wilhemi körssi grillattuna) vai hiilaripommin kanssa (esim. pizzalättynä)?

Mulla meni omat ravinto-opit päälaelleen kun tilasin asiantuntijan omiin tavoitteisiini suunnitteleman ravinto-ohjelman viime syksynä. Erityisesti nyt dieettikaudella erot omiin käsityksiini ovat olleet varsin suuria. Rasvaa syön aika paljon, myös ns. kovaa rasvaa vähintään kerran viikossa. Valmentajani / mentorini painottaa kovasti rasvojen merkitystä hyvinvoinnin ja kehityksen kannalta ja on ehdottomasti sitä mieltä, että myös kovat rasvat kuuluvat kehonrakentajan ruokavalioon. Tosin off-seasonilla ei kovia rasvoja "erikseen" nautittu, silloin pelissä on enemmän hiilareita ja kaloreita ja normaalin ruuan mukana saadaan riittävästi kovia rasvoja. Nyt dieetillä kun aika-ajoin vedetään alhaisilla hiilareilla, saan kovista rasvoista hyvän tsempin treeneihin. En osaa esittää tälle fysiologisia perusteluja, tunne on vaan ihan selkeä kovan rasvan nauttimisen jälkeisenä treenipäivänä.

Diettiini kuuluu siis meetwursti ja juusto. No kidding.
 
Ei siitä lihasta tyydyttyneitä rasvoja erityisen paljon tule, kun yleensä vain noin 1/3 rasvasta on tyydyttyneitä. Yleinen suositus on ollut, että noin 30% energiasta rasvoina ja tyydyttyneitä alle 10%. 3000kcal dietillä tuo 10% olisi 30g tyydyttyneitä rasvoja, joten esim. 500g sika-nauta jauhelihaa (17% rasvaa) päivässä sopisi vielä hyvin noiden suositusten sisään.

Tuo 10% energiasta tyydyttyneestä rasvasta (1/3 osa rasvoista) on kuitenkin aikamoinen määrä, joten luulisi sillä jo kaikki positiiviset vaikutukset tulevan. Liekkö sitä siitä kannattaa enää lähteä nostamaan, jos ei ole vähähiilarisella dietillä?
 
Tuskinpa tosiaan tarvitsee lähteä erikseen kovien rasvojen saantia nostamaan jos syö esim. jauhelihaa jatkuvalla syötöllä, paitsi kuten Heikki722 tuossa mainitsi niin dieetillä vetelin itsekin päivittäin metukkaa ja normi jauhelihaa rasvoineen + sitten rypsiöljyä runsaasti tasottamaan rasvahappojen koostumusta.

Lähinnä ajoin tässä takaa sitä, että ensinnäkin ajatus kaiken eläinrasvan torjumisesta ruokavaliossa on jo vanhentunutta tietoa. Toisekseen, näin kesäisin tulee kyläiltyä ja elettyä mökkielämää jne missä ei voi välttyä esim. grillatun körssin syömiseltä ja toki voisi tällaisessa tilanteessa yrittää minimoida tyydyttyneen rasvan haitat jos esim. hilareiden syömisellä on vaikutusta asiaan. Ainakin aterioiden jakaminen prot+hh ja prot+ras kombinaatioihin kuulostaa minusta erittäin järkevältä ratkaisulta.

edit: tuolla experttipuolella näyttäisi olevan toinen ketju asiasta, löytyy tuosta samankaltaisten ketjujen listasta
 
Miksi tyydyttyneitä pitäisi saada yhtään???

Onko oliivissa paljon hyviä rasvoja, jos sellaisia ylipäätään on, kumoen kaikki koulun ym. laitosten rasva-saarnaamisen?? Tarkoitan nyt oliivia ihan itsenään, ja voiko sitä hyvin mielin vetää? Finelin sivuilla se oli laskettu öljyssä säilöttynä. KIVA!!! No mutta, vastaus olisi ihan kiva! :worship:
 
Itsekin olen viime aikoina lipsunut ruokaillessani rasvojen suhteen, eli kovia rasvoja tulee vedettyä silloin tällöin fiiliksen mukaan. Mitään perustaa tälle en tiennyt - Heikki722:n meetwursti lisänä yllätti, toisaalta oma ravintotietämykseni nyt onkin lähinnä nakkitasoa ;) Juuri tämä miljoonan tekijän vaikutus ruokailussa sai miettimään (loputtomien ravintokeskustelujen seurauksena), saako minun tasollani hienosäädöllä minkäänlaista lisää treenitehoon hyvinvointiin vai pikemmin päinvastoin?

Sen kummemmin asiaan syventymättä pointtini on se, että fiiliksellä ja jonkinasteisella selektiivisyydellä mitä tulee ruokailuun tuntuu pääsevän hiton pitkälle ravintopuolella. Näin ainakin "arkibodareiden" suhteen. Hifistely on jees jos on valmis paneutumaan asiaan kunnolla, mutta IMO on parempi keskittyä yleispiirteisiin sen sijaan, että lähtisi korjaamaan yhtä kohtaa ruokavaliossa kerrallaan. Nyt vetelen lisukkeina oliivi- ja rypsiöljyä esim. salaatin tai kanan seassa, haen ns. hyviä rasvahappoja kalanmaksaöljykapseleista ja vedän välillä rasvaistakin juustoa makkaran kera. Pellavasiemenrouhekin taitaa tuoda lisänsä. Pääkoppa tykkää, ja jostain hiton syystä kevyempi ruoka maistuu taas paremmin vaihtelun vuoksi -periaatteella.

Ei mitään uskomatonta ja voi olla, että homma on itsestäänselvyys monelle, mutta vuosi, kaksi sitten ei pizzapala olisi tullut minulla kuuloonkaan.

Ja sitten kirjeisiin..

sumutin123 sanoi:
Miksi tyydyttyneitä pitäisi saada yhtään???

Eikös se tässä jo eri muodoissa tullutkin esille?

Onko oliivissa paljon hyviä rasvoja, jos sellaisia ylipäätään on, kumoen kaikki koulun ym. laitosten rasva-saarnaamisen?? Tarkoitan nyt oliivia ihan itsenään, ja voiko sitä hyvin mielin vetää? Finelin sivuilla se oli laskettu öljyssä säilöttynä. KIVA!!! No mutta, vastaus olisi ihan kiva! :worship:

Toki voi vetää oliiveja, tuskin muutos minkäänlaisessa tasapainossa on sen kummempi ellei niitä kiloja kulu rutiinilla päivässä. Kuten ylempänä mainittiin, kasviöljyjä kuten oliiviöljyä ja rypsiöljyä on hyvä käyttää rasvahappojen saannin tasoitteluun, jos ei muuten niitä suosi. Kohtuus ja monipuolisuus toimii omasta mielestäni.
 
Tää nyt menee hieman asian vierestä, mutta kumminkin.

Kun jauhelihaa paistaessa valutetaan ylimääräisiä rasvoja veke samalla lihasnestettäkin lähtee. Kun lihasnestettä lähtee lähteekö myös proteiineja (minkä verran)? Siis onko lihasnesteessä proteiinit(proteiineja)???
 
sumutin123 sanoi:
Kun jauhelihaa paistaessa valutetaan ylimääräisiä rasvoja veke samalla lihasnestettäkin lähtee. Kun lihasnestettä lähtee lähteekö myös proteiineja (minkä verran)? Siis onko lihasnesteessä proteiinit(proteiineja)???

Hyvä kysymys. Mutulla veikkaisin, että ei, koska eihän ne proteiinit katoa (toivottavasti) mihinkään tunapurkistakaan, kun valuttelee sieltä vedet tahi öljyt poies.
 
sumutin123 sanoi:
Onko oliivissa paljon hyviä rasvoja, jos sellaisia ylipäätään on, kumoen kaikki koulun ym. laitosten rasva-saarnaamisen?? Tarkoitan nyt oliivia ihan itsenään, ja voiko sitä hyvin mielin vetää? Finelin sivuilla se oli laskettu öljyssä säilöttynä.

Oliivissa itsessään on kaikki ravintoaineet tallella. Niitä täytyy sadonkorjuun jälkeen liottaa suolaliemessä, jotta oliiveissa luonnostaan oleva karvas maku häviää. Sitten ne säilötään suolaliemeen, suolaliemen, punaviinietikan ja oliiviöljyn seokseen tai pelkkään oliiviöljyyn. Kun ne oliivit nostelee sieltä liemestä/öljystä niin ei sitä hirveästi tule mukaan. Oletko maistanut kalamataoliiveja? :kuola: Aivan toista kuin tavalliset vihreät ja mustat oliivit.

"vihreä (oliivi) on raakana poimittu ja musta vasta kypsänä poimittu. Oliivin öljypitoisuus kasvaa, mitä kypsemmäksi sen annetaan tulla. Täysin kypsän oliivin painosta 65 prosenttia on öljyä. Oliiviöljy on hyvin terveellistä, koska siinä on ihmisen elimistölle hyödyllisiä rasvahappoja ja kivennäis- ja hivenaineita. Puristustekniikka vaikuttaa siihen, kuinka paljon hyödyllisiä aineita öljyyn jää. Jos puristuksessa ei käytetä lämpöä, saatava öljy on ravinteikkaampaa." http://www.verkkotie.fi/Koulutie/Agridays/etel.html
 
Heikki722 sanoi:
Mulla meni omat ravinto-opit päälaelleen kun tilasin asiantuntijan omiin tavoitteisiini suunnitteleman ravinto-ohjelman viime syksynä. Erityisesti nyt dieettikaudella erot omiin käsityksiini ovat olleet varsin suuria. Rasvaa syön aika paljon, myös ns. kovaa rasvaa vähintään kerran viikossa. Valmentajani / mentorini painottaa kovasti rasvojen merkitystä hyvinvoinnin ja kehityksen kannalta ja on ehdottomasti sitä mieltä, että myös kovat rasvat kuuluvat kehonrakentajan ruokavalioon. Tosin off-seasonilla ei kovia rasvoja "erikseen" nautittu, silloin pelissä on enemmän hiilareita ja kaloreita ja normaalin ruuan mukana saadaan riittävästi kovia rasvoja. Nyt dieetillä kun aika-ajoin vedetään alhaisilla hiilareilla, saan kovista rasvoista hyvän tsempin treeneihin. En osaa esittää tälle fysiologisia perusteluja, tunne on vaan ihan selkeä kovan rasvan nauttimisen jälkeisenä treenipäivänä.

Diettiini kuuluu siis meetwursti ja juusto. No kidding.
vähän ehkä :offtopic: mutta paljonko sulle maksoi toi ravinto-ohjelman teettäminen ammattilaiselta ja kuinka pitkän ohjelman teetit??
 
huumor sanoi:
vähän ehkä :offtopic: mutta paljonko sulle maksoi toi ravinto-ohjelman teettäminen ammattilaiselta ja kuinka pitkän ohjelman teetit??

Hinnan pidän salaisuutena, ohjelma on vuoden mittainen eli päättyy SM kisoihin syksyllä 2005.

Ravinto-ohjelmien hinnat TYYPILLISESTI kieppuu noin 100 euron tienoilla, valmennuspaketit on sitten kokonaan eri juttu. Minun tapauksessani kysymys on valmennuspaketista joten ravinto-ohjelman hinnan "irrottaminen" siitä on mahdotonta.

Jos hommaan haluaa panostaa täysillä, kannattaa käydä verikokeissa ennen ravinto-ohjelman tilaamista. Jos ravintoterapeutti tai vastaava ei kysele sinulta hurjaa litaniaa kysymyksiä, olet todennäköisesti valinnut väärän yhteistyökumppanin.
 
sumutin123 sanoi:
Tää nyt menee hieman asian vierestä, mutta kumminkin.

Kun jauhelihaa paistaessa valutetaan ylimääräisiä rasvoja veke samalla lihasnestettäkin lähtee. Kun lihasnestettä lähtee lähteekö myös proteiineja (minkä verran)? Siis onko lihasnesteessä proteiinit(proteiineja)???

Ei lähde proteiineja nesteen mukana. Kun liemet valuttaa (tai parempi on vielä puristaa kahden lautasen välissä) pois, putoaa jauhelihan paino, ja proteiinipitoisuus per 100g nousee.

Eli päinvastoin tapahtuu, kun mitä kuvittelit.

edit: nyt ei sitten sumutin tartte vittuilla vastaamalla että mikä on pumppi.
 
Heikki722 sanoi:
Ei lähde proteiineja nesteen mukana. Kun liemet valuttaa (tai parempi on vielä puristaa kahden lautasen välissä) pois, putoaa jauhelihan paino, ja proteiinipitoisuus per 100g nousee.

Eli päinvastoin tapahtuu, kun mitä kuvittelit.

edit: nyt ei sitten sumutin tartte vittuilla vastaamalla että mikä on pumppi.

Kiitos paljon vastauksesta! Nyt ei enää tarvitse elää siinä pelossa. :worship:

Se ei oikeasti ollut vittuilua. I´m for real now. :)

...joten todellakin haluaisin tietää, mikä pumppi on. Ihan oikeasti.
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom