- Liittynyt
- 12.11.2004
- Viestejä
- 1 330
- Ikä
- 41
http://www.hs.fi/talous/a1467688218222
" Komissio taipui muun muassa Saksan vaatimukseen, että sopimus viedään kansallisiin parlamentteihin hyväksyttäväksi.
Suomen eduskunta päättää siis omalta osaltaan sopimuksesta lähitulevaisuudessa.
CETA tulee sisältämään komission uuden investointisuojamallin yritysten ja valtioiden välisiin riitoihin. Se tarkoittaa muun muassa erillistä tuomioistuinta. Järjestelmä on huomattavasti aikaisempia malleja läpinäkyvämpi ja tasapuolisempi.
Investointisuoja on herättänyt sekä CETA:n että yhä neuvoteltavan Yhdysvaltain ja EU:n välisen TTIP-sopimuksen kohdalla suurta kritiikkiä. Arvostelijoiden mukaan järjestelmä mahdollistaa yrityksille kansalliseen lainsäädäntöön puuttumisen uhkaamalla valtioita perättömillä mutta potentiaalisesti kalliilla kanteilla.
Komissio on kuitenkin muokannut investointisuojaa merkittävästi parempaan suuntaan arvostelun johdosta. Komission tiedotteen mukaan CETA on tärkeä askel EU:n tavoitteelle luoda globaali investointituomioistuin, joka käsittelisi myös TTIP:iin kuuluvia riitoja."
Saas nähä koska joku vaatii tästäkin kansanäänestystä?
Kylläpäs on HS taas saanut positiiviseen muotoon väännettyä asiat, kuten yleensäkin EU:ta koskevissa asioissa.
"Komissio taipui", komissio (Juncker etunenässä) oli clousaamassa sopimusta ilman EU:n jäsenvaltioiden eduskuntien konsultaatiota, mutta onneksi jäsenvaltiot älähtivät ensin, ennenkuin oli jo liian myöhäistä. Kuvastaa hyvin tätä EU:n "demokraattista" päätöksentekoa. Täyttä kusta ja paskaa saatana.
http://www.express.co.uk/news/world...ividual-nations-Brexit-EU-referendum-politics
"Komissio on kuitenkin muokannut investointisuojaa merkittävästi parempaan suuntaan arvostelun johdosta". Eli siis investointisuoja alkuperäisessä muodossaan olisi voinut olla erittäin huono asia EU:lle. Mitähän se "merkittävästi parempi" oikein sitten konkreettisesti tarkoittaa, jos ICS:kään ei mm. saksalaisten tuomarien keskuudessa hurraahuutoja aiheuttanut, kuten aiemmassa postissani esille toin?
Minä en väitä ymmärtäväni tätä koko prosessia kovinkaan hyvin, mutta jos tätä(kin) sopimusta on väännetty pelkästään ns. suljettujen ovien takana kansainvälisten suuryritysten intressejen mukaiseksi ja sitä on yritetty clousata pelkästään komission toimesta jäsenmailta ollenkaan kysymättä, niin eipä herätä kovinkaan positiivisia fiiliksiä. Koko sopimuskäsittely pitäisi mielestäni lyödä tässä vaiheessa jäihin ja käydä sopimus hyvin yksityiskohtaisesti läpi puolueettomien asiantuntijoiden toimesta.
Ja ei, kansanäänestystä tästä asiasta ei mielestäni tarvita.