Tonnikala vaarallista

Liittynyt
14.1.2012
Viestejä
81
Noniin
Taas näitä juttuja tiedossa..
Tänään salilla kuulin taas hienon väitteen jonka mukaan tonnikalaa ei pitäisi nyt enään ostaa/syödä ainakaan uusista eristä jotka on pakattu tän vuoden puolella koska niihin olisi päässyt myrkkyjä sekä radioaktiivista jätettä saastuneiden merivesien ansiosta. Nämä myrkyt ja radioaktiiviset aineet olisivat päässeet mereen japanin läheltä missä ydinjäte vettä olisi päässyt valumaan mereen sen verran paljon. Tästä oli kuulema lehdessä yms ,mutta itse en ole törmännyt :S tonnikalaa menee kuitenkin melkein päivittäin..
Mitäs mieltä olette? Täyttä paskaa vai onko joku muukin kuullut tästä huhusta?
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Täyttä paskaa, mutta ei sitä tonnikalaa muista (mahdollisista) myrkyistä johtuen välttämättä tarvitse montaa purkkia puputtaa päivittäin.

"--PNAS-tiedelehdessä julkaistun artikkelin mukaan tutkijat ovat löytäneet radioaktiivisia isotooppeja tonnikaloista Kalifornian rannikolta. Määrät eivät kuitenkaan ole terveydelle haitallisia vaan enintään kymmenesosan sallituista rajoista.--" (Fukushiman radioaktiivisuutta löytyi tonnikaloista - Uutiset - Tiede)
 
myrkytän kehoani jo valmiiks kaikenmailman proteiinijauhoilla, aminoilla ja kreatiinilla niin ei radioaktiivinen tonnikala tunnu enää missään noitten jälkeen.

Kyllä mä luulen että laadunvalvonta on sen verran kunnossa että se purkkitonnikala ei menis myyntiin jos siinä on jotain myrkyllistä.
 
Tuota vähän itse mietin kanssa.
Sitä vaan menee omassa käytössä viikottain niin vähän mietitytti.
Tonnikalaa on kuitenkin vaikea korvaa hinta/prode pitoisuus suhteessa niin ei viitsisi luopua :D
 
Tonnikalassahan on ongelmana oikeastaan elohopea, niinkuin missä tahansa ''ravintoketjun'' huipulla olevassa kalassa käsittääkseni.
Se mitä fukushimasta pääsi mereen ei nyt kovin paljoa tunnu, kun se leviää valtamereen, siellä on sitä vettä sitten ihan vain vähän enemmän kuin perusjärvessä... (Toki haittaa esim siellä lähellä olevia kalastajia jne, mutta aika paskaa on, että sen takia tonnikalaa ei voisi syödä.)
 
Tonnikalaa kalastetaan aika monilla vesillä ja ne eriävät suuresti toisistaan elinympäristönsä suhteen.

Purkitettu tonnikala on pääasiassa peräisin Atlantin melko runsaslukuisista lajeista, joihin Japanin myrkyt eivät juurikaan vaikuta, kun on puolet maapallosta välissä. Taas ns. "gourme"-tonnikala (siis ne fileet, joita myydään tiskeillä, ravintoloissa ja monesti sushina) on usein kalastettu tyyneltämereltä, jossa nuo saasteet saattavat ollakin tekijänä.
 
No ei se kovin vaikeeta oo. Hera, rahka, raejuusto, jopa Valion arkimaito taitaa olla hinta/proteiini -suhteessa edullisempaa.

On vaikeata, mikäli asuu ulkomailla(Aasia) Rahkaa tai raejuusto ei näe edes isoimmissa supermarketeissa. Maitoa löytyy, mutta vähemmän prodea, mutta samalla enemmän rasvaa ja laktoosia. Itse vedän 180g tonnikalaa päivässä, koska ylivoimaiseste halvin hintalaatusuhde; +40g prodea/euro. Ei pelkkää purkkiheraa halua syödä.
 
Joo, onneksi suvereeni osa pakkislaisista asuu Aasiassa. Täällä Suomessa tuna on kilohinnaltaan itseasiassa aika kallista, monesti tarjouslohet on halvempia. Maitotuotteet taas halvempia ja ehkä parempilaatuisia, kuten mainitsitkin.

Oon kanssa ymmärtänyt, että tonnikalassa ongelmana on ne myrkylliset metallit, pääosassa juurikin tuo elohopea. Emmä noista radioaktiivisuuksista lähtis vouhottaan. Päinvastoin, radioaktiivinen tonnikala kuulostaa pirun hooceelta, taidankin käydä taas hakeen sitä pari purkkia niin voi odotella jotain supersankariefektejä samalla :D
 
itse aiheeseen palatakseni, kuulostaa siltä että ihminen joka tota väitti jauho paskaa vaa lämpimikseen, ei kannata kaikkia tollasia juttuja uskoa mitä salilla kuulee :D
 
Tonnikala on hyvä tuote. Vielä, kun pidättäytyy Euroshopperissa, Rainbow'ssa ja Pirkassa, niin saattaa saada vaikka hiukan delfiiniä mukaan.
 
Fukushiman päästöt on yli 10x siihen mitä on julkisuuteen ilmoitettu ja tonnikalapurkeissa ei varmaan ees oo tonnikalaa. Lajihan alkaa olla uhanalainen... en söisi mutta kukin tekee mitä lystää :)
 
Fukushiman päästöt on yli 10x siihen mitä on julkisuuteen ilmoitettu ja tonnikalapurkeissa ei varmaan ees oo tonnikalaa. Lajihan alkaa olla uhanalainen... en söisi mutta kukin tekee mitä lystää :)
Huoh, siis herran vuonna 2014. Kaikki tieto on tarkistettavissa ja löydettävissä netistä, silti jaksetaan mussuttaa kilokaupalla kaikkkee mutua. Miksi pitää olla vitun kujalla asioista, kun voisi olla asioiden tasalla?
Tonnikalat eivät ole laji. Tonnikalat ovat kalojen heimo. Tonnikalasäilykkeet on enimmäkseen boniittia (Katsuwonus pelamis) eli englanniksi tutummin skipjack tuna ja sitä pyydystetään paljon mm. Ranskassa, Malediiveillä ja Espanjassa ja laji on todella elinvoimainen. Eli ei pitäis varmaan löytyä fukushiman jätteitä purkkitonnikalasta.
Se tunnetuin ja uhanalainen laji on tonnikala (paska suomennos) eli thunnus thynnus eli englanniksi Atlantic bluefin tuna. Se on todella uhanalainen ja arvostettu (eli vitun kallis) ja 80 % tuosta kalasta käytetään Japanissa, eli et tule löytämään sitä rainbown peltipurkista.
Tonnikalojen elohopeapitoisuudet riippuu siitä missä osassa ravintoketjua kyseinen laji on eli kaikissa ei ole korkeita elohopeapitoisuuksia.
Boniitissa ei ole kauheasti elohopeata eli sitä voi suht huoletta syödä, mutta kunhan ei joka päivä purkkia vedä.

Mercury Levels in Fish | NRDC
Tossa vielä noita elohopeapitoisuus tasoja. 60 kg painava raskaana oleva nainen saa syödä boniittia enintään 6 * 6 oz (170 grammaa) eli 1020 grammaa kuukaudessa. Eli jos on nyt ihan miehen mitoissa niin tuskin kauhean huolestunut tarviaa olla jos pari purkkia tunaa menee viikossa.

Tässä vielä tonnikalan (sic) ja boniitin eli sen purkkitonnikalan uhanalaisuusluokitukset:
http://www.iucnredlist.org/details/21860/0
http://www.iucnredlist.org/details/170310/0


Olipas se vaikeaa löytää asiaan faktat ilman, että piti mutuilla?
 
Huoh, siis herran vuonna 2014. Kaikki tieto on tarkistettavissa ja löydettävissä netistä, silti jaksetaan mussuttaa kilokaupalla kaikkkee mutua. Miksi pitää olla vitun kujalla asioista, kun voisi olla asioiden tasalla?
Tonnikalat eivät ole laji. Tonnikalat ovat kalojen heimo. Tonnikalasäilykkeet on enimmäkseen boniittia (Katsuwonus pelamis) eli englanniksi tutummin skipjack tuna ja sitä pyydystetään paljon mm. Ranskassa, Malediiveillä ja Espanjassa ja laji on todella elinvoimainen. Eli ei pitäis varmaan löytyä fukushiman jätteitä purkkitonnikalasta.
Se tunnetuin ja uhanalainen laji on tonnikala (paska suomennos) eli thunnus thynnus eli englanniksi Atlantic bluefin tuna. Se on todella uhanalainen ja arvostettu (eli vitun kallis) ja 80 % tuosta kalasta käytetään Japanissa, eli et tule löytämään sitä rainbown peltipurkista.
Tonnikalojen elohopeapitoisuudet riippuu siitä missä osassa ravintoketjua kyseinen laji on eli kaikissa ei ole korkeita elohopeapitoisuuksia.
Boniitissa ei ole kauheasti elohopeata eli sitä voi suht huoletta syödä, mutta kunhan ei joka päivä purkkia vedä.

Mercury Levels in Fish | NRDC
Tossa vielä noita elohopeapitoisuus tasoja. 60 kg painava raskaana oleva nainen saa syödä boniittia enintään 6 * 6 oz (170 grammaa) eli 1020 grammaa kuukaudessa. Eli jos on nyt ihan miehen mitoissa niin tuskin kauhean huolestunut tarviaa olla jos pari purkkia tunaa menee viikossa.

Tässä vielä tonnikalan (sic) ja boniitin eli sen purkkitonnikalan uhanalaisuusluokitukset:
Thunnus thynnus (Atlantic Bluefin Tuna)
Katsuwonus pelamis (Oceanic Bonito, Oceanic Skipjack, Skipjack, Skipjack Tuna, Skipjack Tuna, Stripy)


Olipas se vaikeaa löytää asiaan faktat ilman, että piti mutuilla?



Nyt tuleee kunnon asiaa! :rock:
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom