Tiederintamalla tapahtuu tänä yönä! Phoenix-luotain sekä Le Grande Saut!

Liittynyt
20.8.2006
Viestejä
2 978
Jep, jos televisiossa kuulutettaisiin niin tänään olisi populaaritieteen supersunnuntai: ensin koetetaan laskuvarjohypyn maailmanennätyksiä pistää uusiksi leiskauttamalla 40 km korkeudelle kipuavasta ilmapallosta maahan avaruuspuvussa, putoamisnopeuden yltäessä yli äänennopeuden, ja sitten NASAn Mars-luotain Phoenix laskeutuu tekemään porauksia planeetan pohjoisnavalle, josko vaikka vettä löytyisi.

64-vuotias Michel Fournier tekee ensin hyppynsä n. klo 24 Kanadassa:

http://www.legrandsaut.org/index.php?lang=eng

..jonka jälkeen Phoenixin odotettu touchdown tapahtuu noin klo 03 Suomen aikaa.

http://www.nasa.gov/mission_pages/phoenix/main/

:rock:
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
No, sentäs Phoenix laskeutui onnistuneesti, vissiin porailee kohta täydellä tohinalla reikiä marsinkamaraan :)
 
Pahoittelen kokoa, mutta onpa vaan astetta komiompi kuva:

230838main_PSP_008579_9020_descent.jpg
 
Onkos tämä kuva siitä laskuvarjohyppääjästä vai marsimönkijästä :dance: varsin pahaan paikkaa pudottelivat, jyrkännäköinen mäki.
 
Tonne monttuunko se luotain dumpattiin?

Mimmonenkohan lagi on kun otetaan yhteyttä tuohon luotaimeen, matkaa on kuitenkin 55-90 miljoonaa kilometriä riippuen mittausajankohdasta. Thaimaasta käsin esim. Iltalehden surffaus on saatanan hidasta ja samoin telnetin käyttö, tai vaikkapa irkkaus eikä matkaa ole kuin 8000km... :eek:
 
Ei taida ihan puhelinlankoja pitkin tulla signaalit marsista. Jos tulee niin olen pudonnut aika pahasti kehitksdert.
 
Ei taida ihan puhelinlankoja pitkin tulla signaalit marsista. Jos tulee niin olen pudonnut aika pahasti kehitksdert.
Pointti oli että vaikka tuo kulkisi valonnopeudella tuo signaali, silti viive olisi melkoinen. Eihän valokaan kulje kuin vain 300.000.000m eli 300.000km sekunnissa, eli 90.000.000 kilometrin matkalla lagi olisi 30 sekuntia. Kaukoputkella kun katselee että "kappas, mönkijä on ajamassa rotkoon" niin se ajoikin sinne jo 30 sekuntia sitten ja siinä ei koodaajaan näpit ehtineet enää vaihtaa vekottimen suuntaa :lol2:
 
Joo taitaa mennä nuo mönkijöiden ohjauksetkin malliin "1m eteen" ja sitten taas odotellaan kuvaa että nähdään onko mitään edessä. Ilmankos kestää päiväkausia ajella joku puolen kilsan matka. Muistaakseni noita mönkijöiden ajeluttamisia lopulta ulkoistettiin siten, että kutsuttiin opiskelijoita käymään ja "haluaisitteko testata mille tuntuu ohjailla marsmönkijää? no kokeilkaapas vaikka 2h per nokka." :D

Ei taida olla ihan kraateriin tippumassa tuo vehje, tuo nimenomainen isohko kraateri on muutaman kymmenen kilsan päässä muistaakseni. Näkyy kyllä niissä laskeutumisaluekartoissa. Tarkkaan ovat kyllä ohjanneet, jos vaikka ajatellaan että vehkeen pitäisi osua Lapin läänin kokoiselle tasangolle niin aika pieni osa maapallon pinnasta se loppujen lopuksi on. Tuossa taisi laskeutumisalue olla vielä tyyliin 30x70km.
 
Kiinnostas ihan tolkuttomasti saada joku räjäytyskuva noista marsmönkijöistä tjsp ja niiden spekseistä. Ja muutenkin noista vempaimista luetteloa yms. perustelut miksi käytettyjen osien pitää olla aina niin kalliita. Ei vaan jaksa googlettaa.

Joskus tuli dokumentti noista laskeutumishärpäkkeistä, varjoista yms. Yllättävän basicjutuilla pelattiin, ei tarvi olla kovinkaan tohtori että saisi tuollaiset väsättyä. Vähän tuntuu että parhaat miehet on varattu black project-juttuihin, sen verran kuutamolla vaikutti nämä nasan miehet olevan.
 
Vaikka kuvassa näyttää siltä, että Phoenix laskeutuisi kraateriin, todellisuudessa se meni noin 20 km kraaterin etupuolelle tasaiselle. Matka, kraaterin ja Phoenixin koko tuossa hämäävät.

Niitä, joita aihe kiinnostaa, kannattaa katsoa lisää: http://phoenix.lpl.arizona.edu/
 
Käytetyt palikat ovat varmaan niin kalliita ihan koska niitä näperrellään yksittäiskappaleita, kun tiedemiehet miettivät että mitä kaikkea haluttaisiin seuraavalla vehkeellä mitata ja tonkia. Suunnittelutyöhän siinä maksaa, ja että saadaan monet erilaiset palikat pelaamaan yksiin.

Jos tehtäisiin vaikka 50 kpl sarja ja otettaisiin idea että mahdollisimman paljon markettipalikoita käyttäen, niin varmasti saataisiin yksinkertainen sääluotain + kamera aikaan simppelisti - ja ehkä noita vielä joskus kylvetäänkin Marsiin urakalla jos aletaan jotain miehitettyä lentoa suunnittelemaan ja on tarvetta tarkalle säädatalle.
 
Oikeesti tuo on jotain älytöntä ajatella, että tuo on aivan järjettömän kaukana ja sitä ohjaillaan silti kotiplaneetalta ja että se vempain ylipäätänsä ehjänä tuonne asti pääsee. On se ihminen vain omituinen otus keksintöjensä kanssa.

Toisaalta mars on aika lähellä.
 
Luotaimen vauhti ei varmaan niin hurja ole, että sillä kolaroisi johonkin esteeseen.

Kun jaksas NASAn sivuja vaan selailla läpi, niin melkeimpä omaan triidiinsä vois kerätä niitä helmiä sieltä. Muistaakseni esim. pitkälti suurin osa apollolentojen radioliikenteestä oli tekstinä luettavissa ja komeita oikeita potretteja avaruudesta.

offt:nä huvitti aika paljon se tieteenkuvalehden artikkeli, jossa oli näissä avaruushommissa sattuneita källejä. esim. Jonnekkin kauas laitettu luotain, jonka laskeutuminenkin onnistunut, mutta yhtään näytettä ei saatu otettua, koska linssinsuojus oli tippunu just siihen mistä piti porata. Tai miljoonien arvoinen satelliitti kaatunu pajalla nurin, koska joku lainannut muutamaa pulttia. ym.
 
Seuraavana Marsin sää.
Aurinko paistaa kirkkaalta taivaalta, mutta vähän on vielä kylmää mutta lämpeämään päin.

phoenix_weather-001_t.jpg


Ei tuo ilmanpaine ole kyllä liian suuri: 0.8% maan ilmanpaineesta.
 
Pointti oli että vaikka tuo kulkisi valonnopeudella tuo signaali, silti viive olisi melkoinen. Eihän valokaan kulje kuin vain 300.000.000m eli 300.000km sekunnissa, eli 90.000.000 kilometrin matkalla lagi olisi 30 sekuntia.

Olisikin. Mutta kun on tuolla etäisyydellä 300 sekuntia, eli 5 minuuttia. Ja suuntaansa, toisin sanoen tapahtumasta havainnoinnin kautta käskyyn menee 10min. Ja tuo on kaiketi tämän hetkinen etäisyys, enimmillään se on 400 000 000 km, eli noin 45 minuuttia edestakaiseen liikenteeseen.

Tämän vuoksi mönkijöille annetaan suuntaa-antavat komennot ja ne tekevät siirtymän aikana myös itsenäisiä ratkaisuja. Välillä tarkistetaan tilanne ja suunnitellaan jatko.
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom