- Liittynyt
- 9.3.2004
- Viestejä
- 148
- Ikä
- 40
Nyt fitnessbuumin aikoina näyttäisi erilaisten proteiinijauheiden valikoima olevan aika valtava, ja näistä sopivimman löytääkseen saa nähdä jo vähän vaivaa. Tälläkin forumilla tuntuu maku olevan tärkein kriteeri mutta on myös meitä jotka valitsevat mieluiten vähiten elimistöä rasittavan vaihtoehdon. Toki kaikki proteiinivalmisteet rasittavat ruoansulatuselimistöä jo suuren typpikuormansa takia mutta on protskuissa erojakin, eikä vähiten lisäaineiden suhteen.
Suuri osa protskuista vaikuttaisi olevan tätä nykyä makeutettuja jollakin keinotekoisella makeutusaineella. Lienee jo yleisesti tiedostettua että aspartaamia ei ihmisen kannata nauttia missään muodossa. Hieman yllättävämpää oli havainto myös suklaroosin haitallisuudesta. Kuulun ihmisryhmään joka joutuu valitsemaan ruokavalionsa tarkkaan sillä kofeiini, alkoholi, aspartaami, liika vehnä jne. heilauttaa välittömästi elimistön tasapainotilaa. Reilun suklaroosiproteiinidrinkin jälkeen olo oli jokseenkin "light headed" ja näkökenttä sumea. Okei, yksi kerta voi vielä mennä luulosairauden piikkiin mutta Googlettelun jälkeen selvisi myös negatiivinen vaikutus suoliston faunaan, jota olen kovasti yrittäny vaalia, onhan suolisto kokonaisterveyden kannalta ehkä se tärkein elin. Jo pelkästään tuon negatiivisen vaikutuksen takia voisin sanoa että suklaroosi ei voi olla osa terveellistä ruokavaliota. Suklaroosia proteiineihinsa tunkevat ainakin kauppjen hyllyjä dominoivat FAST ja LEADER.
Herasta pitäville terveellisin vaihtoehto ovatkin stevialla makeutetut proteiinijauheet joiden mausta eivät tosin kaikki pidä. Allekirjoittanut pitäytynee toistaiseksi kaakaojauheessa vaikka pashaahan tuo sokerikin kropassa tekee.
Vähemmän tiedostettu asia on myös heraproteiinien sisältämä hapettunut kolesteroli, joka on ainut kiistattomasti haitalliseksi osoitettu kolesterolin muoto. Kolesterolia on erityisen paljon myös kananmunien keltuaisessa mutta munaproteiini valmistetaan pelkistä valkuaisista, joten verenkiertoelimistön kantilta munaproteiini on terveellisempi vaihtoehto. Luultavasti myös suoliston kannalta, ainakin meille laktoosivammaisille.
Soijaproteiini taas tunnetusti sisältää kasviestrogeenejä ja monien palkokasvien tapaan ravinteiden imeytymistä haittaavia fytaatteja. Kuinkas on herneproteiini laita? Tässä yhteydessä on hyvä mainita hamppuproteiini joka on vapaa sekä estrogeeneista ja fytaateista. Valitettavasti yli 50% proteiinia sisältävän hamppuvalmisteen löytäminen (kohtuuhintaan) on edelleenkin hyvin vaikeaa.
Kaipaisin ketjuun siis keskustelua lähinnä näistä terveellisemmistä proteiinivaihtoehdoista. Saa toki myös yrittää ampua alas tarjoamiani väittämiä, kunhan pidetään keskustelun painopiste terveynäkökulmassa!
Suuri osa protskuista vaikuttaisi olevan tätä nykyä makeutettuja jollakin keinotekoisella makeutusaineella. Lienee jo yleisesti tiedostettua että aspartaamia ei ihmisen kannata nauttia missään muodossa. Hieman yllättävämpää oli havainto myös suklaroosin haitallisuudesta. Kuulun ihmisryhmään joka joutuu valitsemaan ruokavalionsa tarkkaan sillä kofeiini, alkoholi, aspartaami, liika vehnä jne. heilauttaa välittömästi elimistön tasapainotilaa. Reilun suklaroosiproteiinidrinkin jälkeen olo oli jokseenkin "light headed" ja näkökenttä sumea. Okei, yksi kerta voi vielä mennä luulosairauden piikkiin mutta Googlettelun jälkeen selvisi myös negatiivinen vaikutus suoliston faunaan, jota olen kovasti yrittäny vaalia, onhan suolisto kokonaisterveyden kannalta ehkä se tärkein elin. Jo pelkästään tuon negatiivisen vaikutuksen takia voisin sanoa että suklaroosi ei voi olla osa terveellistä ruokavaliota. Suklaroosia proteiineihinsa tunkevat ainakin kauppjen hyllyjä dominoivat FAST ja LEADER.
Herasta pitäville terveellisin vaihtoehto ovatkin stevialla makeutetut proteiinijauheet joiden mausta eivät tosin kaikki pidä. Allekirjoittanut pitäytynee toistaiseksi kaakaojauheessa vaikka pashaahan tuo sokerikin kropassa tekee.
Vähemmän tiedostettu asia on myös heraproteiinien sisältämä hapettunut kolesteroli, joka on ainut kiistattomasti haitalliseksi osoitettu kolesterolin muoto. Kolesterolia on erityisen paljon myös kananmunien keltuaisessa mutta munaproteiini valmistetaan pelkistä valkuaisista, joten verenkiertoelimistön kantilta munaproteiini on terveellisempi vaihtoehto. Luultavasti myös suoliston kannalta, ainakin meille laktoosivammaisille.
Soijaproteiini taas tunnetusti sisältää kasviestrogeenejä ja monien palkokasvien tapaan ravinteiden imeytymistä haittaavia fytaatteja. Kuinkas on herneproteiini laita? Tässä yhteydessä on hyvä mainita hamppuproteiini joka on vapaa sekä estrogeeneista ja fytaateista. Valitettavasti yli 50% proteiinia sisältävän hamppuvalmisteen löytäminen (kohtuuhintaan) on edelleenkin hyvin vaikeaa.
Kaipaisin ketjuun siis keskustelua lähinnä näistä terveellisemmistä proteiinivaihtoehdoista. Saa toki myös yrittää ampua alas tarjoamiani väittämiä, kunhan pidetään keskustelun painopiste terveynäkökulmassa!