- Liittynyt
- 6.3.2005
- Viestejä
- 73
- Ikä
- 40
ylikuntoilija sanoi:jos malto pilkkoutuu glukoosiksi nopeaksi, on sillä tietysti sama GI kuin glukoosilla, mutta a) miksi sillä on glukoosia suurempi molekyylipaino, jos kerta kyseessä on glukoosi? b) mitenkäs tuo osmolatiteetti on pienempi kuin glukoosilla? 1 mooli polysakkaridia, nyt vaikka maltodekstriiniä täydellisellä hydrolyysillä vastaa enemmän osmooleja kuin 1 mooli glukoosia, jonka osmolaliteetti on 1 osmol, eikö?
No mä luulisin näin äkkiä ajateltuna, että molekyylipaino tietty on suurempi, koska se on n kertaa glukoosin molekyylipaino, ja n = glukoosimolekyylin määrä maltodekstriinimolekyylissä. Tämä siis siinä vaiheessa, kun se saapuu vatsaan. Osmolatiteetti on pienempi samasta syystä: iso polysakkaridi sisältää toki monta glukoosiyksikkoä, mutta se on silti vain yksi molekyyli. Osmoosissä olennaista on nimenomaan molekyylien määrä (= liuoksen väkevyys, mol/l) Jos kuvitellaan, että yhdessä maltomolekyylissä on vaikka 500 glukoosiyksikköä, se aiheuttaa smanlaisen osmoottisen efektin kuin yksi glukoosimolekyyli. Jotta saataisiin viidensadan glukoosin osmoottinen vaikutus, tarvittaisiin 500 maltomolekyyliä. Juuri sen takia malto ei kerää nestettä vatsaan; tilanne tietysti muuttuu kun malto hydrolysoidaan. Tämä kuitenkin tapahtuu kait vasta täydellisesti ohutsuolessa - siellähän malto sitten muuttuu glukoorimonomeereiksi.
En sitten mene takuuseen, että tuo olisi oikein, olen kyllä biokemian opiskelija, mutta aika tyhmä :lol2: