Tervehdys,
Olen tässä kesän lukenut pakkista varsin satunnaisesti, mutta nyt syksyn rutiinien alettua taas pyöriä tulin taas tännekin piipahtamaan. Pikaisena pohjustuksena: tiputin viime talven aikana (marraskuu-toukokuu) painoa vähähiilarisella, ravinteikkaalla ruokavaliolla (a.k.a. alakarppi) 130 kg -> 105 kg. Nyt kesälomaa pitäessä (ja jäätelöä ja olutta terassilla lipitellessä) paino nousi tuonne 112 kiloon, ja kun viime maanantaina aloitin taas tiukan linjan niin nyt aamulla paino oli 108,3. Eli kohta ollaan siinä mihin jäätiin, ja tavoite on 95 kilossa. Sen pitäisi tulla tänä syksynä täyteen. Sitten voisikin päästä elämänsä ensimm... toiselle bulkkikaudelle, jonka pituuden voisi tosin rajoittaa vähän lyhyemmäksi kuin 20 vuotta. :D
Mutta vastailenpa oman vajavaisen tietämykseni puolesta edellisen kysymyksiin:
-Miksi rasvat pitäis olla eläinrasvoja (pekonia, kermaa) eikä kasvisrasvat käy, poislukien kait oliiviöljyt?(ainakin tossa Atkinsissa)
Ei välttämättä tarvitse olla. Kasvisrasvoissa sinänsä ei ole mitään vikaa niin kauan kuin niitä ei teollisesti käsitellä. Esimerkiksi kovetettu kasvisrasva (tuttu margariineista, teollisista leivonnaista, jäätelöstä...) tarkoittaa sitä että elimistöön tulee transrasvahappoja jotka taas on selkeästi yhdistetty sv-tauteihin.
Pointti on siinä, että eläinrasvat eivät ole millään tavalla ihmisille haitallisia. Tai ne tyydyttyneet rasvahapot - jos olisivat niin tuskin äidinmaidossa olisi suurin osa tyydyttyneitä rasvahappoja. Sitäpaitsi meistä jokainen kantaa mukanaan joitakin prosentteja erittäin epäterveellistä eläinrasvaa ;)
-Mitä tykkää veriarvot tommosesta rasvamäärästä(triglyt, HDL ja LDL)?
Ensinnäkin pelkkiä veren rasvahappojen pitoisuuksia ei kannata tuijottaa. Nykyiset ohjearvot ovat ilmeisesti ok, mutta jos arvot poikkeavat haarukasta niin pitää sitten lääkärin kanssa jutella kokonaisuudesta ja miettiä onko syytä huoleen.
Toisekseen, niin mulla triglyt laskivat erinomaisesta arvosta kiitettävään, HDL nousi ja LDL nousi myös, kuitenkin niin että HDL/LDL -suhde parani. Ja nimenomaan tätä suhdetta pidetään parempana mittarina kuin kumpaakin arvoa erillisenä.
Kolmanneksi löytyy paljon evidenssiä siitä että ruokavaliosta syöty rasva ei juurikaan vaikuta veren rasvahappopitoisuuksiin, ei ainakaan niin voimakkaasti kuin tiedotuksessa annetaan ymmärtää. (Minun empiiristen tutkimusteni mukaan voisin kärjistäen sanoa että eläinrasvat parantavat kolesteroliarvoja koska söin niitä surutta ja arvot paranivat.)
-Millä max. grammamäärällä hiilareita voi syödä että saavuttaa ketoosin?
Jos syö alle 20 grammaa niin pääsee nopeasti (muutama päivä), alle 50 grammalla pääsee hitaammin. Alle 100 grammaa päivässä johtaa lopulta (todennäköisesti) ketoosiin. (Joissakin lowcarb-ruokavalion rajana pidetään juuri 100 hhg/pvä.)
Kuitenkin tämä on yksilöllistä riippuen mm. painosta ja liikunnan määrästä sekä tietysti perskohtaisesta aineenvaihdunnasta.
-Minkälaista makrojakaumaa suosittelisitte lowcarb-diettiin?
Tässä pitää nyt siis sovittaa yhteen vähähiilarinen ruokavalio sekä se, että proteiinimäärät ovat riittäviä lihasten säilyttämiseksi dieetin aikana.
Itse olen kokenut hyväksi seuraavan peruskaavan:
1) hiilareita vähän (20-50 g)
2) proteiinia 2,5-3 grammaa / tavoitepainokilo
3) rasvaa loput niin että järkevä kalorivaje syntyy
Käytönnössä en laske esimerkiksi laktoosia mukaan hiilareihin, ja käytännössä en nykyään enää laske juuri muutenkaan kun osaa aika hyvin näppituntumalla syödä sopivat määrät. Alussa joutui lähinnä kiinnittämään huomiota siihen että riittävä määrä proteiinia tulee syötyä, syömisen tarvetta kun ei enää voi nälästä kunnolla päätellä.
Noi hiilarit on kait järkevintä ottaa kasviksista, jotta kuidun saanti turvaantuu ja prodee mättää valkosesta lihasta (kana, kalkkuna),punanen liha (riista, nauta), kalasta (sei, kirjolohi, tuna) ja kai noita prodedrinksuja voi nappailla esim. soijaa.
Juu, ihan jees. Paitsi että ei sianlihassa ole ravitsemuksellisesti mitään vikaa, toki jos et mausta tykkää niin älä syö.
Mutta sitten noi rasvat: r=n.110g
Kuulostaa paljolta vai? Lorauta aamukahviisi kuohukermaa, vaihda kaikki kevyttuotteet mäkeen (ne on ihan oikeasti monta kertaa pelkkää kusetusta ja loppupeleissä epäterveellisempiä kuin oikea ruoka), syö munista keltuaiset, heitä salaattisi päälle reilusti oliiviöljyä (esim. johonkin lantturaasteeseen saat häviämään ½ dl öljyä niin ettet edes huomaa.), syö kunnon lihaa jossa on rasva mukana. Ei se nyt niin vaikeata ole. Jos ei tule täyteen niin lorauta rypsäriä rahkaan. (Oliiviöljy rahkassa maistuu kuolemalle.)
Simmottis...