Taas atkinsista=)

EAA-valmisjuoma 24-pack

Pineapple Passion Fruit

1€/kpl
Tuota noin, olen lueskellut aika monta tarinaa tosta Atkinsista ja lowcarb dieteistä. Pari kysymystä on kyllä herännyt:

-Miksi rasvat pitäis olla eläinrasvoja (pekonia, kermaa) eikä kasvisrasvat käy, poislukien kait oliiviöljyt?(ainakin tossa Atkinsissa)
-Mitä tykkää veriarvot tommosesta rasvamäärästä(triglyt, HDL ja LDL)?
-Millä max. grammamäärällä hiilareita voi syödä että saavuttaa ketoosin?
-Minkälaista makrojakaumaa suosittelisitte lowcarb-diettiin?
Noi hiilarit on kait järkevintä ottaa kasviksista, jotta kuidun saanti turvaantuu ja prodee mättää valkosesta lihasta (kana, kalkkuna),punanen liha (riista, nauta), kalasta (sei, kirjolohi, tuna) ja kai noita prodedrinksuja voi nappailla esim. soijaa.
Mutta sitten noi rasvat:
-Meikäläisen läskimäärällä lasketulla kulutuksella ja makroprossat 50p/10hh/40r tulis grammat p=n.290g/hh=n.60g/r=n.110g :rolleyes: :eek:
No tulipa niitä kyssäreitä enemmän ku pari, mut voisko joku valasta tota pähkäilyä?
 
Jormax sanoi:
Miksi rasvat pitäis olla eläinrasvoja (pekonia, kermaa) eikä kasvisrasvat käy, poislukien kait oliiviöljyt?(ainakin tossa Atkinsissa)
-Mitä tykkää veriarvot tommosesta rasvamäärästä(triglyt, HDL ja LDL)?

-Miksi ei syödä eläinrasvoja? Eläinrasvat yleisesti ovat hyvä tyydyttymättömien rasvahappojen lähde. Eläinrasvojen sisältämät tyydyttyneetkin ovat tarpeellisia, sillä ne menevät pääosin energiakäyttöön, esim. sydämelle. Kasviöljyistä kannattaa suosia vain oliivi-ja kookosöljyä. Kolesteroliarvot tykkäävät atkinsista :) Triglyt putoavat lähes poikkeuksetta reilusti alle yhden, HDL tuppaa nousemaan, ja LDL, ellei alene, niin näyttäisi siltä, että LDL-partikkelimuoto muuttuisi edullisempaan suuntaan.


Jormax sanoi:
-Millä max. grammamäärällä hiilareita voi syödä että saavuttaa ketoosin?
-Minkälaista makrojakaumaa suosittelisitte lowcarb-diettiin?
Noi hiilarit on kait järkevintä ottaa kasviksista, jotta kuidun saanti turvaantuu ja prodee mättää valkosesta lihasta (kana, kalkkuna),punanen liha (riista, nauta), kalasta (sei, kirjolohi, tuna) ja kai noita prodedrinksuja voi nappailla esim. soijaa.
´

- Yleisohje ketoosin saavuttamiseksi on hiilarit 20g-50g päivässä. Toki korkeammillakin määrillä pääsee ketoosiin, mutta mitään takuita ei voi antaa. Sellainen 20-50g on hyvä lähtötaso, mitä voi sitten dietin kuluessa muokkailla itselleen sopivaksi.
-Makrojakaumana itselläni on varmaankin sellainen 10 (hh)/25(pot)/65(ras)
-Hiilarit tulee ehdottomasti ottaa älýkkäästi kasvikunnan tuotteista+maitotuotteet. Kasvikset ja erilaiset pähkinät (esim.kaakao erinomainen). Sokeroimaton kaakaojauhe on aika rock-kamaa.

Jormax sanoi:
-Meikäläisen läskimäärällä lasketulla kulutuksella ja makroprossat 50p/10hh/40r tulis grammat p=n.290g/hh=n.60g/r=n.110g :rolleyes: :eek:
No tulipa niitä kyssäreitä enemmän ku pari, mut voisko joku valasta tota pähkäilyä?

Eipä tuo 110.g rasvaa niin iso määrä ole, itse syön ainakin tuplasti tuon. Proteiinimäärä vaikuttaa kyllä aika isolta minkäskokoinen kaveri olet. Näin mutuna voisin sanoa, että noilla proteiini-ja hiilarimäärillä on ketoosin tavoittelu aika työlästä.
 
Jormax sanoi:
-Miksi rasvat pitäis olla eläinrasvoja (pekonia, kermaa) eikä kasvisrasvat käy, poislukien kait oliiviöljyt?(ainakin tossa Atkinsissa)
-Mitä tykkää veriarvot tommosesta rasvamäärästä(triglyt, HDL ja LDL)?

Ei tarvitse. Se on vain usein sellainen vastaisku, kun ihmisten on viralliselta taholta kehotettu välttämään noita kermoja ja pekoneita, niin niitä halutaan Atkinsillä mässäillä ainakin aluksi.
Veriarvot paranevat periaatteessa aina, kun ihminen laihtuu. Jos lihot Atkinsillä, niin saattaapi olla, että menevät metikköön.
 
Tervehdys,

Olen tässä kesän lukenut pakkista varsin satunnaisesti, mutta nyt syksyn rutiinien alettua taas pyöriä tulin taas tännekin piipahtamaan. Pikaisena pohjustuksena: tiputin viime talven aikana (marraskuu-toukokuu) painoa vähähiilarisella, ravinteikkaalla ruokavaliolla (a.k.a. alakarppi) 130 kg -> 105 kg. Nyt kesälomaa pitäessä (ja jäätelöä ja olutta terassilla lipitellessä) paino nousi tuonne 112 kiloon, ja kun viime maanantaina aloitin taas tiukan linjan niin nyt aamulla paino oli 108,3. Eli kohta ollaan siinä mihin jäätiin, ja tavoite on 95 kilossa. Sen pitäisi tulla tänä syksynä täyteen. Sitten voisikin päästä elämänsä ensimm... toiselle bulkkikaudelle, jonka pituuden voisi tosin rajoittaa vähän lyhyemmäksi kuin 20 vuotta. :D

Mutta vastailenpa oman vajavaisen tietämykseni puolesta edellisen kysymyksiin:

-Miksi rasvat pitäis olla eläinrasvoja (pekonia, kermaa) eikä kasvisrasvat käy, poislukien kait oliiviöljyt?(ainakin tossa Atkinsissa)

Ei välttämättä tarvitse olla. Kasvisrasvoissa sinänsä ei ole mitään vikaa niin kauan kuin niitä ei teollisesti käsitellä. Esimerkiksi kovetettu kasvisrasva (tuttu margariineista, teollisista leivonnaista, jäätelöstä...) tarkoittaa sitä että elimistöön tulee transrasvahappoja jotka taas on selkeästi yhdistetty sv-tauteihin.

Pointti on siinä, että eläinrasvat eivät ole millään tavalla ihmisille haitallisia. Tai ne tyydyttyneet rasvahapot - jos olisivat niin tuskin äidinmaidossa olisi suurin osa tyydyttyneitä rasvahappoja. Sitäpaitsi meistä jokainen kantaa mukanaan joitakin prosentteja erittäin epäterveellistä eläinrasvaa ;)

-Mitä tykkää veriarvot tommosesta rasvamäärästä(triglyt, HDL ja LDL)?

Ensinnäkin pelkkiä veren rasvahappojen pitoisuuksia ei kannata tuijottaa. Nykyiset ohjearvot ovat ilmeisesti ok, mutta jos arvot poikkeavat haarukasta niin pitää sitten lääkärin kanssa jutella kokonaisuudesta ja miettiä onko syytä huoleen.

Toisekseen, niin mulla triglyt laskivat erinomaisesta arvosta kiitettävään, HDL nousi ja LDL nousi myös, kuitenkin niin että HDL/LDL -suhde parani. Ja nimenomaan tätä suhdetta pidetään parempana mittarina kuin kumpaakin arvoa erillisenä.

Kolmanneksi löytyy paljon evidenssiä siitä että ruokavaliosta syöty rasva ei juurikaan vaikuta veren rasvahappopitoisuuksiin, ei ainakaan niin voimakkaasti kuin tiedotuksessa annetaan ymmärtää. (Minun empiiristen tutkimusteni mukaan voisin kärjistäen sanoa että eläinrasvat parantavat kolesteroliarvoja koska söin niitä surutta ja arvot paranivat.)

-Millä max. grammamäärällä hiilareita voi syödä että saavuttaa ketoosin?

Jos syö alle 20 grammaa niin pääsee nopeasti (muutama päivä), alle 50 grammalla pääsee hitaammin. Alle 100 grammaa päivässä johtaa lopulta (todennäköisesti) ketoosiin. (Joissakin lowcarb-ruokavalion rajana pidetään juuri 100 hhg/pvä.)

Kuitenkin tämä on yksilöllistä riippuen mm. painosta ja liikunnan määrästä sekä tietysti perskohtaisesta aineenvaihdunnasta.


-Minkälaista makrojakaumaa suosittelisitte lowcarb-diettiin?


Tässä pitää nyt siis sovittaa yhteen vähähiilarinen ruokavalio sekä se, että proteiinimäärät ovat riittäviä lihasten säilyttämiseksi dieetin aikana.

Itse olen kokenut hyväksi seuraavan peruskaavan:

1) hiilareita vähän (20-50 g)
2) proteiinia 2,5-3 grammaa / tavoitepainokilo
3) rasvaa loput niin että järkevä kalorivaje syntyy

Käytönnössä en laske esimerkiksi laktoosia mukaan hiilareihin, ja käytännössä en nykyään enää laske juuri muutenkaan kun osaa aika hyvin näppituntumalla syödä sopivat määrät. Alussa joutui lähinnä kiinnittämään huomiota siihen että riittävä määrä proteiinia tulee syötyä, syömisen tarvetta kun ei enää voi nälästä kunnolla päätellä.

Noi hiilarit on kait järkevintä ottaa kasviksista, jotta kuidun saanti turvaantuu ja prodee mättää valkosesta lihasta (kana, kalkkuna),punanen liha (riista, nauta), kalasta (sei, kirjolohi, tuna) ja kai noita prodedrinksuja voi nappailla esim. soijaa.


Juu, ihan jees. Paitsi että ei sianlihassa ole ravitsemuksellisesti mitään vikaa, toki jos et mausta tykkää niin älä syö. :)

Mutta sitten noi rasvat: r=n.110g

Kuulostaa paljolta vai? Lorauta aamukahviisi kuohukermaa, vaihda kaikki kevyttuotteet mäkeen (ne on ihan oikeasti monta kertaa pelkkää kusetusta ja loppupeleissä epäterveellisempiä kuin oikea ruoka), syö munista keltuaiset, heitä salaattisi päälle reilusti oliiviöljyä (esim. johonkin lantturaasteeseen saat häviämään ½ dl öljyä niin ettet edes huomaa.), syö kunnon lihaa jossa on rasva mukana. Ei se nyt niin vaikeata ole. Jos ei tule täyteen niin lorauta rypsäriä rahkaan. (Oliiviöljy rahkassa maistuu kuolemalle.)

Simmottis... :)
 
Cockton sanoi:
Tervehdys,


Ensinnäkin kiitti cocton!!
Lueskelin noita sun juttujas tuolta Alakarppisivuilta.

Vähän tarkennuksia:


1) hiilareita vähän (20-50 g)
2) proteiinia 2,5-3 grammaa / tavoitepainokilo
3) rasvaa loput niin että järkevä kalorivaje syntyy

Rasvaton paino on arv. n.90kg joten proden tarve olis luokkaa 225-270g/vrk tohon hh luokkaa 50g niin taitaa toi rasvojen grammat mennä luokkaan 150g.
Eihän toi paha ole jos vetää rypsäriä tarpeen mukaan.

Käytönnössä en laske esimerkiksi laktoosia mukaan hiilareihin,

Meikäläisen pakki ei kestä laktoosia :urjo:
 
No ni, sitten ei muuta ku dieetti päälle :) Ite en henkilökohtaisesti käytä rypsäriä juurikaan muualla kuin noissa iltapalarahkoissa satunnaisesti. Johtuen omega-3/omega-6 -suhteesta, mutta sen voi nyt tulkita menevän vähän hifistelyn puolelle.

Mä muuten luulin kans olevani laktoosivammainen (infernaalista piereskelyä), mutta syynä olikin sitten hiilarit: piereskely loppui eikä ole vaivannut vaikka syön välillä isojakin määriä esim. rahkaa ja juustoja. Heti kun pidän mässypäivän, niin joha perse raikaa...

Oikeastaan ongelma onkin että miten pakki/suoli kestää joskus parin kuukauden päästä alkavaa bulkkausta. Pitää miettiä mistä ne hiilarit sitten ottaa ja kokeilla mikä toimisi.
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom