synteettinen vs luonnollinen vitamiini

10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Kerran oli vihreä kusi, googlasin, ei oo vaarallista, ei kestäny ees kauan. B-vitasta tulee joskus tummankeltainen kusi. E-vitaa kannattaa tsekkailla tarkemmin, siitä on 4 eri muotoa, synteettiset valmisteet sisältää vain yhtä eli alfatokoferoli, siitä luin kerran et huono jos saa vaan sitä yhtä, tasapainon voi saada vetämällä esim. avokaadoa.
Otan yleensä joka päivä multivitamiinin ja kalanmaksaöljyn (sisältää 6yg d3 vitaa). Sit jos hikoilee paljon niin merisuolaa ja b-vitaa.
Ei tuu koskaan öyskäröityä vitamiineja, jotenkin sellanen fiilis et se ei oo hyvä idea. C-vitaa kyllä tilasin just jotain 1000mg tabletteja, piti olla with rosehips, parantaa imeytymistä mut se oli loppu joten laittoivat sit tavallisen. Aivan sama, tilasin sitä sen takia ku sanottiin et vahvistaa sidekudoksia. Jos ottaa multivitamiinin tyhjään mahaan niin se ei imeydy. Pitää ottaa kunnolla rasvaa vitamiinien kanssa niin sitten ne imeytyy.
Karotenoideista: betakaroteeni ja lykopeeni ei imeydy jos syö raakaa porkkanaraastetta tai tomaattia, ne pitää keittää ja soseuttaa. Tomaattipyre/ketsuppi tai keitto hyviä, porkkana myös keitettynä mielellään. En tajuu miks syön aina lounaalla raastetta ku tiedän ettei se mee jakeluun :/
 
Edellisistä postauksista on näköjään jo neljä vuotta aikaa.

Luettuani purkkivitamiinien-kaytto-voi-olla-haitallista--lue-miksi -artikkelin tuli mieleen, että mikä tänä päivänä on tieteen konsensus purkkivitamiinien hyödyllisyydestä ja terveellisyydestä? Tai mitä viimeisimmät tutkimukset sanovat?

Kai se on ollut jo 80-luvulta lähtien, että vitamiinilisät ovat terveydellisesti hyödyllisiä vain puutostautien ehkäisyyn ja hoitoon (esim. D-vitamiini pohjoisessa, kalsium vanhuksille, anemioiden hoito jne.).
Muutoin edullisia terveysvaikutuksia saa vain luonnollisista vitamiinilähteistä ja tabujen popsiminen on turhaa tai kenties jopa haitallista.

Poikkeus tablettien yleishyödyllisyydessä terveydelle saattaa kuitenkin olla kalaöljykapsetlit.

Karotenoideista: betakaroteeni ja lykopeeni ei imeydy jos syö raakaa porkkanaraastetta tai tomaattia, ne pitää keittää ja soseuttaa. Tomaattipyre/ketsuppi tai keitto hyviä, porkkana myös keitettynä mielellään. En tajuu miks syön aina lounaalla raastetta ku tiedän ettei se mee jakeluun :/

Ei se kaiketi niin ehdotonta ole etteikö lainkaan imeytyisi raakana nautittuna. Heikommin.
 
Muutoin edullisia terveysvaikutuksia saa vain luonnollisista vitamiinilähteistä ja tabujen popsiminen on turhaa tai kenties jopa haitallista.
Saako tähän vähän lisää lihaa luiden ympärille? Otetaan nyt esimerkiksi vaikka perusjutskat eli vahvat ja laadukkaat monivitskut, sinkit, mankut, d-vitsku. Ei mitään hyötyä ja vaarallista? Jäi vain mietityttämään kun heitellään tämmösiä juttuja ja ripotellaan sinne väliin sanoja voi, kai, ehkä, saattaa, jopa ehkä, mahdollisesti, jne. niin tulee vähän fiilis, että täti ois setä jos sillä olis munat. Tämä siis koskien myös tuota Sundqvistin linkkiä.

D-vitskupuutosta tutkimusten mukaan esiintyy muuallakin kuin vain pohjoisten perunakellareissa. http://www.grassrootshealth.org/daction/epidemic.php
 
Saako tähän vähän lisää lihaa luiden ympärille? Otetaan nyt esimerkiksi vaikka perusjutskat eli vahvat ja laadukkaat monivitskut, sinkit, mankut, d-vitsku. Ei mitään hyötyä ja vaarallista? Jäi vain mietityttämään kun heitellään tämmösiä juttuja ja ripotellaan sinne väliin sanoja voi, kai, ehkä, saattaa, jopa ehkä, mahdollisesti, jne. niin tulee vähän fiilis, että täti ois setä jos sillä olis munat. Tämä siis koskien myös tuota Sundqvistin linkkiä.

Toivottavasti huomasit, että tein postauksessani poikkeuksen muun muassa d-vitamiinin suhteen, jonka kroonisesta puutoksesta on etenkin pohjoisessa runsaasti tutkimustulosta. Lisäksi mainitsin poikkeuksena muitakin puutostiloja, joiden hoito pelkällä ravitsemuksella on vaikeaa tai lähes mahdotonta.

Mutta kyseenalaista on, kuuluvatko vitamiinilisät terveelliseen ruokavalioon, jos niillä ei hoideta mitään puutostilaa. Siis kannattaako kaikenlaisia monivitami- ja muita tabuja napsia siinä uskossa, että ne ovat terveellisiä itsessään, pidentävät elinikää ja parantavat elämänlaatua? Sitä minä en usko.

Vitamiinilisät voivat lisätä ennenaikaisen kuoleman riskiä, kertoo tuore tutkimus. Kööpenhaminan yliopiston tutkijat huomasivat, että terveiden ihmisten nauttimat lisäravinteet, kuten vitamiinilisät, eivät lisänneet tutkittavien odotettavissa olevaa elinikää. Sen sijaan ne lisäsivät ennenaikaisen kuoleman riskiä jopa 16 prosentilla, kertoo brittilehti Telegraph verkkosivuillaan.

Tutkijoiden mukaan lisäravinteet kuitenkin sekoittavat terveiden ihmisten luonnollisen vastustuskyvyn ja lisäävät siten kuolemanriskiä.

Tutkijat suosittelevat, että ihmiset turvaisivat vitamiinien saannin terveellisellä ja monipuolisella ruokavaliolla ja välttäisivät turhien pillereiden syöntiä.

http://www.hs.fi/ulkomaat/artikkeli...ä+ennenaikaisen+kuoleman+riskiä/1135235618665

Alkuperäinen englanninkielinen http://www.telegraph.co.uk/science/...tamin-pills-increase-risk-of-early-death.html

Itse toimisin niin, että jos ei kärsi todetusta puutoksesta tai ole jossain riskiryhmässä, ei pillereitä kannata popsia. Tarvittavat vitamiinit ja hivenaineet otetaan ravinnosta.
Eli käytännössä perusterveelle suomalaiselle aikuiselle syöttäisin vain D-vitamiinilisää, jota ei meinaa saada riittävässä määrin auringosta ja ravinnosta.
 
Paljon vaikuttaa sekin että minkälaista ruokaa syö. Luomu vs. tavallinen voipi olla huomattavia eroja eri ravintoaineiden kesken vitamiineissa ja mineraaleissa. Ja tietysti kovaa treenaava useasti viikossa kuluttaa enemmän vitamiineja ja mineraaleja kuin normi sohvaperuna.
 
Itse en harrasta vitamiinitabuja juuri ollenkaan, talvella tulee napsittua jonkin verran D-vitamiinilisiä ja kalaöljykapseleita. Muuten pyrin saamaan kaiken tarvittavan oikeasta ravinnosta.
 

Suositut

Back
Ylös Bottom