Sykkeen korrelaatio kalorikulutukseen

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja Caygill
  • Aloitettu Aloitettu
Liittynyt
17.7.2004
Viestejä
99
Voiko mutuna tehdä seuraavan korrelaation: korkeampi syke, korkeampi kalorikulutus?

Viekö saman henkilön spinning-tunti 140 keskisykkeellä enempi kuin vastaavan pituinen salitreeni 120 keskisykkeellä?

Haen "riittävää tarkuutta", jolla merkitä liikunnat kalorilaskuriin.
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Eiköhän se kovempi treeni ole kalorien kulutukseenkin tehokkaampi.. Eli ainakin omalla sykemittarilla (suunto t1c) korkeemmalla sykkeellä kuluttaa samassa ajassa enemmän kaloreita... Suhdetta en osaa sanoa..
 
Kyllä ainakin jos samaa lajia esim. juoksua verrataan sykkeillä 100 ja 180 niin varmasti 180 sykkeellä tehty kuluttaa enemmän. Mutta en sitten tiedä tuota kun aerobista verrataan salitreeniin... Veikkaisin että aikalailla yhtä paljon 140 sykkeellä tehty spinning ja 120 sykkeellä tehty sali kuluttavat energiaa.:rolleyes:
 
Kyllä ainakin jos samaa lajia esim. juoksua verrataan sykkeillä 100 ja 180 niin varmasti 180 sykkeellä tehty kuluttaa enemmän. Mutta en sitten tiedä tuota kun aerobista verrataan salitreeniin... Veikkaisin että aikalailla yhtä paljon 140 sykkeellä tehty spinning ja 120 sykkeellä tehty sali kuluttavat energiaa.:rolleyes:

Veikkaat väärin. Korkeampi syke, isompi kulutus, pätee salilla ja spinningissä yhtälailla. "jälkipoltoista" ja lihasten aiheuttamasta energiankulutuksesta levossa voidaankin sitten kiistellä loputtomiin.
 
Polarin kalorilaskentaan perustuen voisin tästä antaa oman esimerkin kulutuksen eroavaisuudesta eri sykkeillä aerobisessa harjoittelussa. Päiväkirjoja selaillen löysin kaksi 1h20min kestävää merkintää, ensimmäinen oli kisa jossa keskisyke 175 ja kulutus 1250kcal, seuraava merkintä aamulenkki jossa keskisyke 134 ja kulutus 750kcal. Kyllä se jälkipoltto tulee aerobisestakin kunhan vaan tekee korkeilla sykkeillä (esim. HIIT).
 
Niin siis lihakset käyttää rasvaa matalemmilla (rasvanpolttosykkeellä) kun taas korkeammalla sykkeellä verisuonet supistuvat ja kroppa siirtyy hiilarien käyttöön kun tarvitaan energia nopeasti. Kuitenkin harjoitusaikana korkeamman sykkeen kautta kokonaisenergian kulutuksen kautta rasvaa palaa enemmän samassa ajassa kuin "rasvanpolttosykkeellä" määrällisesti. Näin vaikka energian koostumus on aivan eri.
 
Pääpiirteissään mitä korkeampi syke, sitä isompi kalorinkulutus. Spinning 140 keskisykkeellä kuluttaa enemmän kaloreita kuin salitreeni 120 sykkeellä.

Tämä ei kuitenkaan pidä ihan aina paikkaansa. Jos tarkka kalorinkulutus halutaan mitata, sykkeen lisäksi pitää mitata myös hapenkulutus. Joillakin ihmisillä on luonnostaan korkea syke, mutta se ei tarkoita, että he lenkillä kuluttaisivat enemmän kaloreita. Tämän vuoksi joillakin ihmisillä sykemittarit antavat esim. juuri juostessa liian korkean kulutuksen. Jostain syystä tämä ilmiö on selvästi yleisempi naisilla: säännöllisesti lenkillä käyvillä naisilla saattaa syke nousta silti pienestäkin rasituksesta verrattain korkeaksi, jolloin sykemittari yliarvioi kalorinkulutuksen. Jos esim. tällaisen henkilön vierellä juoksee samassa kunnossa oleva 10 kg painavampi mies, mittari saattaa ilmoittaa naiselle saman kulutuksen. Ilmeisesti pienempikokoisilla naisilla (joilla on yleensä myös pienempi sydän) pulssi nousee helposti kompensoidakseen tuota pienempää pumppausvolyymia. Ainakin täällä kollegat ovat havainneet, että ilmiö on yleisempää etenkin lyhyemmillä naisilla (pituus korreloi sisäelinten koon kanssa enemmän kuin paino). Toki myös miehillä esiintyy samaa ilmiötä, mutta vähemmän.

Kaikkein selkein esimerkki sykkeen aiheuttamasta virheestä lienee jännityksen aiheuttama korkea pulssi: mikäli henkilöä jännittää paljon, sykemittari tulkitsee korkean sykkeen liikunnaksi, vaikka henkilö vain istuisi paikallaan. Jos mittauksen yhteydessä mitattaisiin hapenkulutus, selviäisi että kalorinkulutus ei ole juurikaan koholla.
 
Pienenä lisäyksenä aiempaan postiini mainittakoon, että nykyään noissa hieman kalliimmissa mittareissa tuota virhettähän on pyritty vähentämään mm. mahdollisuudella määrittää käyttäjälle laskennallinen VO2 max -arvo, jolloin ilmeisesti sykkeen vaihtelun yksilöllisten erojen aiheuttamien virheiden pitäisi pienentyä. Siihen, kuinka hyvin tämä sitten toimii käytännössä, en osaa tällä hetkellä vastata.
 
Ja sitten lisätään vielä se, että kulutusta on hankala mitata ns.jälkipolton takia. Matalasykkeinen aerobinen, kun ei pahemmin lihaksia rassaa, mutta jos teet aerobisen esim. hiitinä tai kuntopiirinä suht raskaita painoja käyttäen, jatkuu rasvanpoltto vielä treenin jälkeen, kun lihakset on saannu kunnon rasituksen (tai jotain sellasta paskaa:D).
 
Haa, onneks porukka olikin jo tajunnut ton jälkipolton, eikä laske vaan suorituksen aikana kuluneita kaloreita. Omat kokemukset on et mitä pidempään on helvetin lujaa kuuma treenien jälkeen niin sitä enemmän palaa kaloreita.
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom