Heh, voisi sanoa että jokainen kiistakumppaneista on jossain kohdassa oikeassa
Maksimaalinen hapenottokyky eli VO2max (joo sori, ettei tuossa V:n päällä ole pistettä ilmaisemassa tilavuutta ja että 2max ei ole alaindeksinä) voidaan ilmaista joko absoluuttisena arvona eli l/min tai kehon painoon suhteutettuna suhteellisena arvona ml/kg/min. Kyllä noihin yksiköihin aina liitetään tuo aika, vaikkakin puhekielessä puhutaan litroista ja milleistä. Periaatteessa suurempi kehon koko nostaa hapenoton absoluuttista arvoa, mutta kun samalla kehon paino useimmiten on myös korkeampi, saavutettu etu tasoittuu milleissä.
Yleensä on ajateltu absoluuttisen maksimaalisen hapenoton olevan merkityksellinen lajeissa, joissa omaa kehon painoa ei tarvitse kannattaa. Vastaavasti suhteellinen maksimaalinen hapenottokyky on merkitsevämpi lajeissa, joissa kehon painoa kannatetaan tai joissa tapahtuu runsaasti kiihdytyksiä.
Suhteellinen arvo suosii jossain määrin kevyitä ihmisiä ja rankaisee vastaavasti painavia, jolloin on ehdotettu hapenoton ilmoittamista siten, että jakajana olisi kehon paino potenssiin 2/3 tai 3/4. Tämä tasaa tuota kevyiden ja painavien välistä eroa. Tosin julkisuudessa ei ole näkynyt vielä noin ilmoitettuja "millejä", jotka potenssiin 2/3 kohdalla ovatkin kunnioitusta herättävän korkeita, 250-300 milliä :D
Maksimaalinen hapenotto ilmaistuna litroina minuutissa saatetaan sekoittaa keuhkojen tilavuuteen, molemmilla kun arvot tulevat kohtalaisen lähekkän. Yksikkö on tietysti eri.
75 millin miehet eivät kyllä kovin yleisiä ole, 80 millin ylitys on jo harvinaista. Melkein 80 millin miestä voisi kutsua viiden rinkulan kisojen vakio-osallistujaksi. Maksimihapenotto saadaan tuolla tasolla tarkasti vain ergospirometrillä mittamalla, ja käytety kuormitusmalli (pitkä vai lyhyt testi) vaikuttaa. Lisäksi ergospiron kalibrointi, toimintaperiaate sekä kaasu- ja virtaussignaalien yhdistämismenetelmä voivat tuottaa todellisuudesta poikkeavia tuloksia.
Jos nyt joku haluaa kansainvälistä dataa maksimaalisesta hapenotosta ja sen testaamisesta, niin tuossa olisi manuaali
http://www.acsm.org/publications/books.htm#guidelines.