https://www.is.fi/muutlajit/art-2000005448343.html
Voimamies Ilkka Nummiston, 73, jalka amputoitiin – kierre alkoi ihottumasta: ”Sanoin, että pistäkää puukot kuntoon”
Ilkka Nummiston jalka amputoitiin. Hänen tavoitteenaan on päästä pikku hiljaa kävelemään.(KUVA: Bo Stranden)
Julkaistu: 14.11. 10:30
VOIMANOSTO
Suomen vahvimman miehen Ilkka Nummiston vasen jalka amputoitiin.
Lääkäri kertoi illalla
Ilkka Nummistolle, ettei vaihtoehtoja ole: jalka pitää aamulla amputoida tai muuten verenmyrkytys johtaa kuolemaan.
– Sanoin, että pistäkää puukot kuntoon. Oli se silti kova paikka. Ei siinä yöllä paljon nukuttu, Nummisto, 73, kertoo.
Aamulla Nummisto oli leikkauspöydällä: kolme kertaa Suomen vahvimman miehen tittelin voittaneen voimamiehen vasen jalka amputoitiin polven ja nilkan puolivälistä.
Tämä tapahtui tammikuussa. Kuntoutuminen on sujunut hyvin. Nummisto kulkee kotonaan jo proteesin kanssa keppeihin tukeutuen.
– Tavoitteena on päästä pikku hiljaa kävelemään, Ilkka Nummisto kertoo. (KUVA: Bo Stranden)
Nummisto ei ole paljon tapahtuneesta huudellut. Nyt hän haluaa astua esiin viedäkseen huhuilta siivet. Hänen korviinsa on kantautunut juttuja, että molemmat jalat on katkaistu voimailuharrastuksen takia.
Voimailulla ei ole amputaation kanssa mitään tekemistä. Kuntoutuksen kanssa on. Vaikka sairaalassa makaaminen vei voimia, ovat Nummiston peruskunto ja luja tahto parantua edesauttaneet toipumista.
Kaikki alkoi viattomalta vaikuttaneesta jalkaterän ihottumasta. Kun ei tiedetty mikä ihottuman aiheutti, ei siihen löydetty parantavaa lääkitystä. Nummisto vietti pari viikkoa ihotautisairaalassakin.
Lopulta jalkaterään iski paha tulehdus, jota sitäkään ei saatu taltutettua lääkkeillä. Veriarvot huononivat. Nummistolla on vanhuusajan diabetes, mutta se ei ollut tulehduksen syy.
Yhteensä Nummisto vietti sairaalassa kaksi ja puoli kuukautta. Sairaalapäivät olivat pitkiä ikänsä liikkumaan tottuneelle Nummistolle, mutta hän ei lannistunut.
Ensimmäisen proteesin Nummisto sai heinäkuussa. Uusi proteesi tuli viikko sitten. Siinä on joustava kantapää. Kunhan siihen tottuu, sujuu kävely paremmin kuin ensimmäisellä, joustamattomalla proteesilla.
Ilkka Nummisto (etualalla) kilpaili urallaan neljissä olympialaisissa. (KUVA: Pentti Koskinen)
– Sisällä pystyy kävelemään melko hyvin, mutta ulkona – missä on kaltevuutta ja muuta – pitää olla tarkkana. Kertaakaan en ole kaatunut.
Vaikka tapahtuneesta on aikaa, sitä pitää edelleen työstää.
– Positiivinen asenne täytyy olla. Aamulla herätessä vieläkin katsoo, että ahaa, jalasta on osa pois. Onneksi se on selvästi polven alapuolelta ja polvi pelaa edelleen hyvin.
Nummisto kiittelee moneen otteeseen ensin Turun yliopistollisessa keskussairaalassa, myöhemmin kaupunginsairaalassa saamaansa hoitoa.
– Se on ollut aivan huippuluokkaa. Ruokaa tuli sairaalassa liikaakin ja aina käytiin kysymässä, kuinka voin.
Vaikka Nummisto on malttamaton parantumisen suhteen, hänellä on toisaalta tolkku mukana. Amputointihaavan hän on antanut parantua rauhassa, ettei se avaudu tai hankaudu proteesia käytettäessä.
– En nosta vielä painoja. Teen tyhjillä käsillä pitkiä sarjoja, 30–40 toistoja. Tavoitteena on päästä pikku hiljaa kävelemään ilman keppejä. Väliaikaiskuntoutuksesta sain juuri hyvät testinumerot.