• Rekisteröidy ja osallistu keskusteluun. SHABOOM

Suomalainen vapaaottelu

Liittynyt
8.10.2018
Viestejä
58
Korjatkaa jos olen väärässä, mutta sellainen kuva kaikista suomalaisista UFC ottelijoista on jäänyt, ettei se liikkuminen ole sellaista kuin tuolla tasolla top15 on. Onko mahdollista ettei suomalainen valmennus osaa opettaa liikettä, toisaalta siihen tarvitaan helvetillinen aerobinen puoli että sielä pystyy olemaan rennosti. Ja shakkia lyödessä pitää olla dominantti että voi luoda tilanteita.
Ajatuksia?
Hyviä pointteja! Ylipäätään suomalaiset kamppailulajiurheilijat nyrkkeilystä vapaaotteluun ovat suhteellisen laiskoja harjoittelemaan ja kehittämään itseään kun vertaa itärajan miehiin tai jenkkeihin. Luotetaan ehkä liikaa olemassa oleviin lahjoihin ja laiminlyödään sitä perustaa eli jokapäivästä orjallista treeniä, harjoittelua ja kunnon aerobista treeniä. Liian usein näkee suomalaisten matsaajien peruselementtien olevan hukassa ja kunto alkaa piiputtamaan jo matsin puolivälissä.
 
Liittynyt
1.2.2014
Viestejä
410
Korjatkaa jos olen väärässä, mutta sellainen kuva kaikista suomalaisista UFC ottelijoista on jäänyt, ettei se liikkuminen ole sellaista kuin tuolla tasolla top15 on. Onko mahdollista ettei suomalainen valmennus osaa opettaa liikettä, toisaalta siihen tarvitaan helvetillinen aerobinen puoli että sielä pystyy olemaan rennosti. Ja shakkia lyödessä pitää olla dominantti että voi luoda tilanteita.
Ajatuksia?
Luulen, että tuo pysty jää Suomessa paljon vähemmälle huomiolle kuin painipuoli. Monasti kun halutaan kehittää pystyottelua niin hakeudutaan thainyrkkeilysalille, joka on ihan hyvä homma, mutta tuo mainitsemasi liike ei voi mielestäni siellä maailmassa kehittyä kovin hyväksi. Thainyrkkeilyssä ollaan kuitenkin aika paikoillaan ja etäisyys tuppaa olemaan koko ajan sama + lyöntiosasto on yleensä aika paljon heikompaa. Ei ehkä myöskään osata otella pitkältä etäisyydeltä vaan ollaan hyviä puolietäisyydeltä. Sitten kun mennään isoon häkkiin ja vastaan tulee joku hyväliikkeinen kaveri, joka ymmärtää paremmin eri etäisyydet ja miten sieltä hyökätään niin kusessa ollaan. Nämä vain omia ajatuksia ja luultavasti olen väärässä.

Olisi kiinnostavaa tietää, että miten Teemu ottelijana kehittyisi, jos hän menisi esim. karaten maajoukkueen kanssa treenaamaan. Uskon, että kehittyisi pysymään ulkopuolella, iskemään pitkältä etäisyydeltä, pitämään oman pään puhtaana ja liikkumaan hyvin sekä käyttämään in and out-liikettä hyödyksi räjähtävissä alasvienneissä. Vahvuudet on kuitenkin matossa ja sinne tarttis päästä ilman, että omissa soi liikaa. Haen tässä sellaista Gunnar Nelson-tyyppistä ajatusta. Kaverissa potentiaalia ja lahjakkuutta kuitenkin on. .
Eli ottelutyyliä ja ajatusta muutettaisiin. Mitä mietteitä tämä herättää?
 
Liittynyt
18.8.2003
Viestejä
4 915
Jos meinaa bjj:lla ratkaista matsin niin pitää olla raju paini, jolla saa alasvientejä tai niin hyvä pysty, että saa lyötyä kaverin kenttään ja syöksyy perään. Raju paini taas ei toimi ilman riittävän hyvää pystyä.

Valitettavasti packalen on jo 32v ja ei näytä superlahjakkaalta urheilijalta(liike, räjähtävyys, uusien taitojen lisääminen matsien välissä). Jos olis luonnottoman hyvä urheilija niin ehkä noilla ikävuosilla voisi vielä lisätä ryppyjä ottelutaitoihin(cormier oli 30v kun aloitti mma:n). Jos henkinen puoli on syypää niin ei sekään taida korjaantua, kun aikaa sen kuntoonlaittoon on ollut. Jotkin ihmiset on kovia treeneissä ja ei saa suoritusta ulos valojen alla ja päinvastoin. Tai sitten treeneissä näytetään hyvältä, kun treenikaverien taso on mitä on ja todelliset levelit paljastuu oktagonissa. Ts. saitko kaiken ulos vai oliko vastustaja niin hyvä, että sai sut näyttämään huonolta.

Ei packalenin pohjilta enää menestystä ufc:ssa kaiveta. Sai kuitenkin otella ufc:ssa 4 kertaa ja yksi voitto taskussa. Ei tuo huonosti ole. UFC hakee niitä kavereita, jotka voi nousta kärkikahinoihin. Packalen ei tuohon profiiliin kuulu.
 
Liittynyt
7.12.2005
Viestejä
1 741
Mattotaidoilla ei tee mitään jos ei saa mattoon. Oli yksi hyvä alasvientiyritys, mutta liike loppui kesken. Kun sinne kinttuun mennään, niin sinne mennään niin että vauhti ei lopu. Vastustaja oli vaan liian kova pystyssä. Ei jossiteltavaa.
Jos itse valmentaisin niin paljon perus painimista alasvientiä ja puolustusta ja häkkiä vasten painimista. Lisäksi ammattinyrkkeilyn tyylistä nyrkkeilyä. Näitä ne maailmalla tekee kyllästymiseen saakka.
Kaikkea hyvää Teemulle. Loukkaantumiset ovat olleet jatkuvasti riesana ja ne ei voi olla näkymättä.
 
Liittynyt
15.12.2016
Viestejä
86
Siinäkin kohtaa voi näyttää, että pystyottelun perusteet unohtunu, jos vastustaja huomattavasti nopeampi ja räjähtävämpi kuin mihin tottunut. Onkohan sparrit ollu mitenkä hyvin valmistavia tällaiseen menoon? Teemu ei oo tainnu missään ulkomailla käydä? Mieluummin menisin käytännössä etsimään UFC tason sparrivastustajia kuin vaan sohvalla psykologin kanssa visualisida, miten ne kaatuu. Ihan viimeseks kannattaa jäädä oman lyönnin jälkeen paikalleen ihmettelemään missä visio kun menikin ohi, tuli aika lahjakkaasti kuokkaan pariin otteeseen matsissa noista.
Teemu on ottelun alla sparrannut muun muassa Suomen ehdottomaan pystyeliittiin kuuluvan Aleksi Mäntykiven kanssa, eli on sitä muutakin tehty kuin "sohvalla psykologin kanssa visualisida (?)".
 
Liittynyt
28.6.2006
Viestejä
888
Teemu on ottelun alla sparrannut muun muassa Suomen ehdottomaan pystyeliittiin kuuluvan Aleksi Mäntykiven kanssa, eli on sitä muutakin tehty kuin "sohvalla psykologin kanssa visualisida (?)".
Nämä mma ukkojen isohanskasparrit on muuten hauska juttu, kun ne näyttää melko samantasoisilta jossain kouvolassa ja jenkkien huippusaleilla. Jotain muutakin siellä jenkkilässä tehdään, kun kaiken maailman pikkuisen pulleat paininiilotkin oppivat hyvän pystyn ja osaavat liikkua eri suuntiin jäämättä heti lyöntien alle.

Mä uskon 100% että suomessa ja ffg:lläkin tuo pystyjuttu ei jää treenin määrästä tai sen kovuudesta kiinni, mutta mitä harjoitellaan ja miten onkin toinen juttu...
 
Liittynyt
23.4.2012
Viestejä
631
Noilla taidoilla on erittäin vaarallista olla Ufc kehässä. Tasoero on liian suuri. En ymmärrä ollenkaan miten Teemu edes tuonne pääsi aikanaan.

Mutta varmana saa puuhastella kamppailulajien parissa vielä. Esim junnu bjj:tä tai peruskurssien vetoa.
I see what you did there :) :)
Ehkä Teemusta vielä voi olla jatkokurssinkin vetäjäksi, saa nähdä.

Mitä liikkeeseen tulee, niin olen miettinyt samaa että miksi suomessa lähes kaikkien ottelijoiden pystytekniikat on aika jäykkiä ja aika nopeasti mennään pois jalkojen päältä huonoon tasapainoon, mikä johtuu monesti siitä että jalkojen liike on puutteellista.
"Läppänä" voisi heittää että joku Idoportalin woodoo mies voisi olla ihan pätevä ottaa vaikka suomen vapaaotteluliiton pitämälle leirille. Conorilla on ihan hemmetin hyvä balanssi pystyssä, kestää hyvin iskujen vaihdossa ja hyökätessä/puollustaessa jalkojen päällä, jolloin vastaiskut ja hyökkäykset on helpompi tehdä. Conorillakaan tämä ei ole ollut itsestään selvää uran alkuaikoina, eli töitä on asian eteen tehty. mm Idoportaalin pitkäletin kanssa.
 

AndyS

Mode
Liittynyt
3.3.2004
Viestejä
8 698
Harmittava mutta ei mitenkään erityisen yllättävä tappio Teemulle. Tässä on vähän se, että kun jengi seuraa vain UFCta ja siitäkin lähinnä TOP15 ottelijoita, niin hämärtyy se, miten kova urheilullinen suoritus on edes vakiinnuttaa asemansa UFCn rosterissa.

Käytännössä kaikki (poikkeuksena CM Punk yms.), jotka sitä pääsevät yrittämään ovat hyviä vapaaottelijoita millä tahansa muulla mittarilla. Silti suurin osa heistä epäonnistuu. Onhan ruotsalaisiakin käynyt UFCn leivissä vaikka miten monta ja lähes kaikki on potkittu pois 4 matsin aloitussopimuksen aikana. 6 suomalaisesta vain Makwan on toistaiseksi onnistunut ja hänkin olisi voinut helposti tuhota UFC-uransa väärillä valinnoilla, kuten liian nopea ottelutahti raakileena. Lisäksi hänen esiintymistaitonsa auttoivat asiaa paljon.

Vapaaottelu koostuu kolmesta osa-alueesta: pystyottelu, pystypaini ja mattopaini. Jotta pärjäisi UFC-tasolla, näistä kaksi pitää olla hyviä ja kolmaskin kohtuullinen. Teemulla oli vain hyvä mattopaini, vaikka se uran ainoa UFC-voitto nyt tulikin lyönnillä. Makwanilla on pystypaini ja mattopaini riittävän hyviä voittoihin UFC:n keskitasolla ja pystyottelukin alkaa olla sillä tasolla, ettei häntä lyödä levyksi.

Pystyottelu on yleisesti se suomalaisten heikkous ja sitä pitäisi parantaa lajitreenillä - ei millään Ido Portaleilla. Valitettavasti Suomessa ei ole kovinkaan montaa hyvää tai edes pätevää vapaaotteluun erikoistunutta pystyvalmentajaa. Ja toisaalta pystylajeista nyrkkeily mukaanlukien tulee niin vähän valmiiksi päteviä pystyottelijoita, että heistä ei oikein ole materiaaliksi painipuolen valmentajille. Tom Niinimäki lienee paras tällä tavalla vapaaotteluun tullut ja ehkä Jamba, mutta muita ei ole juuri ollut.

Parhaat mahdollisuudet pärjätä olisi varmaan sellaisella suomalaisella, jolla on painilajien pohjilta sekä pystypaini että mattopaini kunnossa, tyyliin Jesse Urholin. Judokoita ja olympiapainijoita olisi hyvä saada vapaaotteluun nykyistä enemmän, kun ei niilläkään lajeilla Suomessa oikein elä.
 
Liittynyt
13.6.2015
Viestejä
82
UFC niin isoa bisnestä ja viihdettä, että ehkä joillekkin annetaan jonkunlainen ura jo ihan sen takia, että pitää olla välillä näitä brutaaleja pystyyn tyrmäyksiä? Olympiaurheilu niin eri asia lajissa kuin lajissa, siellä ei arvokisoihin edetä kuin näyttöjen ja karsintojen kautta, eli tasoeroja finaaleissa vähempi. Toki silti pitää olla hyvä, eli kaikki kunnia jokaselle joka UFC matseihin nykypäivinä tiensä raivaa.

Joo kyllä olisi mukava nähdä, että brutaali huippupainija satsaisi vapariin ihan sillä samalla ammattiurheilijan otteella kuin aiemmin painiin. Muistanko oikein, että Rami Hietaniemi joskus spekuloinut vapaaotteluun siirtymisellä? Osa huippupainijoista mentaliteetiltaan oikean tyyppisiä omaten valmiutta myös vastustajan satuttamiseen, muutenkin kuin painin sääntöjen puitteissa. Suomalaisista tällainen olisi ehdottomasti ollut nuoruudessaan Jouko Salomäki, tietäjät tietää mitä tarkoitan.

Mua hiukan häiritsee sekin, kun vapaaottelusta yritetään maalata kuvaa lepposena kilttienkin poikain urheiluna. Tottakai se on niinkin, mutta tuonne terävimpään kärkeen ei kilteillä pojilla ole asiaa. Tietynlaista taipumusta väkivaltaan pitää olla. Onko siinänesim Makun ja Teemun kohdalla yks merkittävä ero? Ja kyllä se on niin myös nyrkkeilys ym, Robert Heleniuksella esim prime aikoinaan se ns tappajanvaisto pelas, löi todella vahingoittasksern niissä tyrmäystilanteissa ihan sielunsa kyllyydestä. Toki hännhyvä esimerkki brutaalista ottelijasta joka siviilis ollu varmaan kiltisti, toisin kuin moni muu huippunyrkkeilijä,
 
Liittynyt
14.6.2006
Viestejä
873
Ikä
34
Kaupunki
Kemi
Itse kyllä pisteytin tuon Suotamalle, ihan ilman sinivalkoisia laseja. Maiju hallitsi selvästi lähes koko erän, mutta vastustaja sai viimeisellä minuutilla iskuja perille matossa.

Hieman kyllä harmittaa, kun Suotaman tekeminen näytti sen verran hyvältä.
 
Liittynyt
28.9.2013
Viestejä
1 258
toistaseks katsonut vain pääottelun kokonaan ja se oli aika odotetunlainen.

Kansallisesti katsottuna ongelma ei ole pelkästään suomalaisten mma-huippujen vähyys, vaan myös se, että ne harvat osuu myös ruuhkaiseen painoluokkaan.
Pienellä äijällä tai tankilla pääsisi vähän oikomaan.
 

JanneKool

VIP
Liittynyt
6.5.2012
Viestejä
26
Hyviä pointteja! Ylipäätään suomalaiset kamppailulajiurheilijat nyrkkeilystä vapaaotteluun ovat suhteellisen laiskoja harjoittelemaan ja kehittämään itseään kun vertaa itärajan miehiin tai jenkkeihin. Luotetaan ehkä liikaa olemassa oleviin lahjoihin ja laiminlyödään sitä perustaa eli jokapäivästä orjallista treeniä, harjoittelua ja kunnon aerobista treeniä. Liian usein näkee suomalaisten matsaajien peruselementtien olevan hukassa ja kunto alkaa piiputtamaan jo matsin puolivälissä.
Tuon nimenomaan kansalaisuustaustaan perustuvan, olisiko paras sana; treenimotivaatio, saattaa olla hyvin perää;suomessa on liian hyvät oltavat suhteessa urheilijan ansioihin. Jossain muualla esim. Dagestanissa saattaa urheilemalla taata lastenlastensa tulevaisuuden, ja pienestä pitäen on eletty ja hengitetty kamppailulajeja. Hard work defeats talent.
Luulen, että tuo pysty jää Suomessa paljon vähemmälle huomiolle kuin painipuoli. Monasti kun halutaan kehittää pystyottelua niin hakeudutaan thainyrkkeilysalille, joka on ihan hyvä homma, mutta tuo mainitsemasi liike ei voi mielestäni siellä maailmassa kehittyä kovin hyväksi. Thainyrkkeilyssä ollaan kuitenkin aika paikoillaan ja etäisyys tuppaa olemaan koko ajan sama + lyöntiosasto on yleensä aika paljon heikompaa. Ei ehkä myöskään osata otella pitkältä etäisyydeltä vaan ollaan hyviä puolietäisyydeltä. Sitten kun mennään isoon häkkiin ja vastaan tulee joku hyväliikkeinen kaveri, joka ymmärtää paremmin eri etäisyydet ja miten sieltä hyökätään niin kusessa ollaan. Nämä vain omia ajatuksia ja luultavasti olen väärässä.

Olisi kiinnostavaa tietää, että miten Teemu ottelijana kehittyisi, jos hän menisi esim. karaten maajoukkueen kanssa treenaamaan. Uskon, että kehittyisi pysymään ulkopuolella, iskemään pitkältä etäisyydeltä, pitämään oman pään puhtaana ja liikkumaan hyvin sekä käyttämään in and out-liikettä hyödyksi räjähtävissä alasvienneissä. Vahvuudet on kuitenkin matossa ja sinne tarttis päästä ilman, että omissa soi liikaa. Haen tässä sellaista Gunnar Nelson-tyyppistä ajatusta. Kaverissa potentiaalia ja lahjakkuutta kuitenkin on. .
Eli ottelutyyliä ja ajatusta muutettaisiin. Mitä mietteitä tämä herättää?
Tästä saakin hyvän aasinsillan perinteisiin lajeihin, jotka ovat "pitkä" tie kehiin. Perusjuttujen hinkkaaminen lihasmuistiin on nykyään asia jota yritetään vältellä. Yritetään mahdollisimman nopeasti saada paljon aikaan aka 15minutes of fame.
Itse opettelen karaten kautta voimantuottoa, ja hieman sisäänpäässeenä karate ei olekaan niin jäykkää miltä se näyttää.
Näytti se Pacun alasvienti siltä ettei sitä ole harjoiteltu lyhyen vastustajan kanssa, piti koukata niin alhaalta että oltiinkin jo turvallaan.

Siinä hajatelmia taas,ja vähän hankalassa paikassa kirjoittelen niin vähän hypähtelee aihe.
 
Liittynyt
7.12.2005
Viestejä
1 741
Harmittava mutta ei mitenkään erityisen yllättävä tappio Teemulle. Tässä on vähän se, että kun jengi seuraa vain UFCta ja siitäkin lähinnä TOP15 ottelijoita, niin hämärtyy se, miten kova urheilullinen suoritus on edes vakiinnuttaa asemansa UFCn rosterissa.

Käytännössä kaikki (poikkeuksena CM Punk yms.), jotka sitä pääsevät yrittämään ovat hyviä vapaaottelijoita millä tahansa muulla mittarilla. Silti suurin osa heistä epäonnistuu. Onhan ruotsalaisiakin käynyt UFCn leivissä vaikka miten monta ja lähes kaikki on potkittu pois 4 matsin aloitussopimuksen aikana. 6 suomalaisesta vain Makwan on toistaiseksi onnistunut ja hänkin olisi voinut helposti tuhota UFC-uransa väärillä valinnoilla, kuten liian nopea ottelutahti raakileena. Lisäksi hänen esiintymistaitonsa auttoivat asiaa paljon.

Vapaaottelu koostuu kolmesta osa-alueesta: pystyottelu, pystypaini ja mattopaini. Jotta pärjäisi UFC-tasolla, näistä kaksi pitää olla hyviä ja kolmaskin kohtuullinen. Teemulla oli vain hyvä mattopaini, vaikka se uran ainoa UFC-voitto nyt tulikin lyönnillä. Makwanilla on pystypaini ja mattopaini riittävän hyviä voittoihin UFC:n keskitasolla ja pystyottelukin alkaa olla sillä tasolla, ettei häntä lyödä levyksi.

Pystyottelu on yleisesti se suomalaisten heikkous ja sitä pitäisi parantaa lajitreenillä - ei millään Ido Portaleilla. Valitettavasti Suomessa ei ole kovinkaan montaa hyvää tai edes pätevää vapaaotteluun erikoistunutta pystyvalmentajaa. Ja toisaalta pystylajeista nyrkkeily mukaanlukien tulee niin vähän valmiiksi päteviä pystyottelijoita, että heistä ei oikein ole materiaaliksi painipuolen valmentajille. Tom Niinimäki lienee paras tällä tavalla vapaaotteluun tullut ja ehkä Jamba, mutta muita ei ole juuri ollut.

Parhaat mahdollisuudet pärjätä olisi varmaan sellaisella suomalaisella, jolla on painilajien pohjilta sekä pystypaini että mattopaini kunnossa, tyyliin Jesse Urholin. Judokoita ja olympiapainijoita olisi hyvä saada vapaaotteluun nykyistä enemmän, kun ei niilläkään lajeilla Suomessa oikein elä.

Erittäin hyvin kirjoitettu.
 
Liittynyt
28.6.2006
Viestejä
888
Perinteisistä lajeista kun on kovatasoinen mustavyö Karatessa, Judossa ja Bjj:ssä, niin sitten alkaa peruspaketti alkaa olla kasassa. Tällaisia mukulasta asti treenanneita mustavöitä tuolla on Ufc:n kärjessä ja ne asiat tosiaan on treenattu sinne selkäytimeen. Samaan ei ihan päästä jollain vaparin peruskurssilla, johon kakskymppiset jäbät tulee jollain sählypohjalla.
 

AndyS

Mode
Liittynyt
3.3.2004
Viestejä
8 698
Kellä UFC-ottelijalla on musta vyö karatessa, judossa ja BJJssä?

Noita judoa ja painia ei yleensä aloiteta muuten kuin lapsena, mutta näkisin että se teini-iässä aloitettu kamppailutreeni riittää kyllä, jos muuten on urheiltu lapsena. Suomessa yksi ongelma on se, että maan ykköslaji jääkiekko on ihan mahdottoman huono pohja ainakin pystylajien harjoitteluun ja tämä lienee ongelmana Packalenillakin.

Kun vertaa entistä lätkänpelaajaa mihin tahansa muuhun urheilijaan, niin se ero on ihan älytön. Voimaa usein on, mutta takaketjun lihakset niin kiereinä, että mitään lajitekniikkaa on vaikea tehdä. Ja jäälle hankittu tasapaino ja koordinaatio taas ei tahdo siirtyä liikkumiseen ollenkaan.
 

JanneKool

VIP
Liittynyt
6.5.2012
Viestejä
26
JanneKool: Olisiko jotain perusteita sille, että moderneissa lajeissa ei harjoiteltaisi riittävästi perustekniikkaa, vaan se olisi karaten yksinoikeus?
Perinteisistä lajeista puhuin, en pelkästä karatesta kuin omakohtaisena kokemuksena. Enkä tarkoittanut että moderneissa lajeissa olisi liian vähän perustekniikkan hinkkaamista vaanettä kamppailulajien pariin tulevat uudet harrastajat luulevat etenemisen taidossa olevan joka kerta uusien tekniikoiden opettelua eikä saman ja vanhan hinkkaamista.
 
Ylös