Kirjoitin tämän avautumisen Facebookiin mutta varmaan sopisi myös tähän aiheeseen.
Olen pohtinut, että suomalaisessa kamppailu-urheilussa iso ongelma on se, että meidän systeemissämme ottelijoiden tuottamiseen ei riitä että olet hyvä valmentaja. - Sen lisäksi pitää olla myös hyvä organisaattori.
Suomessa on monta hyvää valmentajaa, jotka eivät saa tuotettua merkittävää määrää taitavia ottelijoita siksi että perusta pettää. Et voi tehdä ottelijoita, ellei sinulla ole materiaalia, josta niitä tehdä. Moni hyvä kilpavalmentaja ei ole ekspertti markkinoinnissa eikä välttämättä ole edes motivoitunut ohjaamaan peruskursseja tai harrastetreenejä. Kun alhaalta päin ei pusketa sopivia henkilöitä valmennukseen, ei ole ketään jota valmentaa tai ainakaan riittävää määrää sellaisia valmennettavia, joilla on potentiaali nousta huipulle.
Sitten on tietysti myös niitä tapauksia, että organisatorista osaamista löytyy mutta ei valmennusosaamista. Tällöin harrastajia on paljon ja toiminta voi olla jopa kaupallisesti tuottoisaa, mutta urheilullista menestystä ei tule kun harrastajamassasta ei osata tai pahimmillaan ei edes yritetä kehittää kilpailijoita.
Useimmiten sekä seurat että yrityspohjalta toimivat salit ovat kuitenkin niin pieniä että päävalmentaja on samalla puheenjohtaja tai toimitusjohtaja. Siksi Suomessa parasta menestystä yleensä saavuttavatkin ne salit, joiden päähenkilöllä on osaamista sekä valmennuksessa että organisaation pyörittämisessä.
Olngelmien esittäminen on helppoa, jos niihin ei tarvitse miettiä ratkaisuja. Siksi esitän myös ratkaisun, jolla laajemmassa mitassa saataisiin Suomen kamppailu-urheilua huomattavasti eteenpäin. Tilanteen parantamiseksi tulisi tietysti saada yhteen organisatorista ja valmennuksellista osaamista, oli kyse sitten ry:stä tai Oy:sta.
Jos olet mielestäsi pätevä valmentaja, mutta seuraan ei tule ihmisiä joita kiinnostaisi panostaa kilpauraan, mieti miten saat tilannetta parannettua. Pitäisikö seuran markkinointia tai muuta järjestelyvastuuta delegoida paremmin osaaville niin että saisit enemmän potentiaalisia valmennettavia, joihin voisit lisäksi keskittyä paremmin? Tai voisitko jopa päästä valmiiseen pöytään liittymällä seuraan, jossa on paljon harrastajia, mutta jossa ei saada tuotettua heistä kilpailijoita?
Jos taas olet seurapomo, jolla on paljon harrastajia mutta ei menestyviä kilpailijoita, mieti miten saisit niitä lisää. Voisitko rekrytoida ja Oy:n tapauksessa jopa palkata itseäsi pätevämmän kilpavalmentajan? Kilpailumenestys tuo kuitenkin näkyvyyttä ja sitä kautta myös uusia kurssilaisia. Jos tämä ei ole mahdollista, ei auta kuin hankkia sitä tietotaitoa, joko itselle tai seuran muille valmentajille. Liittojen valmentajakoulutukset ovat yksi hyvä tapa, mutta kokemusta ei korvaa mikään. Vaikka väkisin edes se yksi tai kaksi jamppaa salikisoihin ja siellä verkostoitumaan muihin valmentajiin. Lisäksi kannattaa kutsua menestyneitä valmentajia pitämään leiriä ja imeä heiltä kaikki mahdolliset vaikutteet.
Olen varma että näillä eväillä Suomen kamppailulajimenestys voitaisiin ainakin tuplata.
#andynkbjutut