En tiedä ymmärsitkö pointin Pasi tahallaan väärin ... Numerot heitin hatusta ja pointti oli vain se, että eri tahoilla on eri tavotteita ... Eikä niin päin, että ottelijat ovat olemassa promootiota varten ja toteuttamassa promootion märkiä unia ja tahkoomassa sille rahaa ... UFC:ssä asia voi näin ollakin mutta ei onneksi muualla
Juu, tää on ihan selvä. Tottakai ollaan eri puolilla pöytää.
UFC on kyllä harvinaisessa asemassa maailmanmarkkinoilla, lähes täysi monopoli. Juu, onhan noita WSOF:ää ja Bellatoria, Onkos Titan vielä hengissä (?) mutta kyllä UFC on niin suvereeni, että joitain se jopa ahdistaa. Siinä on varmaan hyvät ja huonot puolet. UFC kohtelee kuitenkin IMO ottelijoita aika hyvin. Jos sitä johdettas ihan puhtaasti kvartaalitalouden opein (1/4 vuoden voiton maksimointi mielessä) niin miksi edes maksaa yhtään mitään undercardille? Maailmasta löytys 10 000 ottelijaa jotka menis ilmaiseksi ottelemaan UFC:hen. Tosin pitkällä jänteellä tämä ei varmaan maksimoisi voittoa. UFC:hän on viihdealan liikeyritys, johon liittyy varmasti urheilullisia ambitioitakin, mutta perimmäisenä tarkoituksena on tehdä rahaa.
Liiketaloudessa puhutaan neuvotteluvoimasta: UFC-ottelijoilla sitä ei ole tapahtumajärjestäjää kohtaan (ainakaan uran alkuvaiheessa) lainkaan. Pienemmissä organisaatioissa ainakin Suomessa taas on, koska korkean tason ottelijoita on tarjolla paljon vähemmän. Tällaisessa markkinatilanteessa on luonnollista, että kumpikin osapuoli pyrkii kasvattamaan neuvotteluvoimaansa. Siitä puheen ollen: Siinä "toisessa ketjussa" joku otti puheeksi CAGE-sopimusottelija-asiat ja ilmaisi tyytymättömyytensä tarjottuihin pahveihin - silloin joskus historiassa. Mä en nyt ihan suoraan ollut näistä neuvottelemassa, mutta pari vuotta sitten peruskuvio oli meillä käsittääkseni seuraava, jos halusi sopimusottelijaksi:
- Ottelija ottelee Suomessa vain CAGE:ssa. CAGE tarjoaa ottelut jokaiseen - tai ainakin lähes jokaiseen otteluiltaan (muistaakseni tarjottiin 3/4 per vuosi). CAGE panostaa urheilijan markkinointiin.
- Ulkomaille on vapaa lähtemään vaikka juuri ennen CAGEa, jos tilaisuus tulee ja kyse isosta organisaatiosta (määriteltiin muistaakseni UFC, Bellator)
- Palkkio määriteltiin sopimuskauden alussa, voittobonukset.
- Ottelijan liikumavara vastuksen valinnassa oli pienempi. En muista speksejä, mutta ei se ihan tapahtumajärjestäjän päätettävissä ollut, olisko ollut muutama vaihtoehto tms.
Joku puhui siellä toisessa ketjussa, että tämä olisi "paskasopimus". Tästä olis hyvä kuulla mielipiteitä, mikä tässä oli sitä itteään? Vai oliko sopimuksen esitystavassa jotain sellaista vikkaa että ei kiinnostanu - eli hoidettiinko me homma huonosti? Vai oliko homma rahakysymys?
Ennen kuin mä perustelen tuota silloin käytössä ollutta sopimusmallia, niin tästä olis kiva kuulla ottelijan mielipide: mikä teki järjestelystä huonon?