Suomalainen laatu, tietotaito, puhtaus..

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja Jakob
  • Aloitettu Aloitettu
Liittynyt
26.12.2002
Viestejä
6 835
Tulipa tuosta Työehtosopimusneuvottelut(Paperiliitto) threadista mieleen, että moniko täällä vielä uskoo Suomalaiseen laatuun, puhtauteen ja tietotaitoon? Voiko tosiaan olla niin, että me ollaan vaan niin pirun hyviä vai katsotaanko me nyt maailmanmenoa turhan sinivalkoisin silmin? Itselle tuntuu jotenkin mahdottomalta uskoa sitä, että me oltaisiin joten erikoisen hyvä kansa muihin verrattuna.

Onko meidän luonto vielä jotenkin erikoisen puhdasta? Itämeri sitä ei ainakaan ole. Toisaalta sen saastuminen ei taida olla suomalaisten syy.

Uskon kyllä siihen, että Suomessa tehdään laadukkaita tuotteita ja tietotaito on kovaa tasoa, mutta voidaanko tosiaan ajatella, että muualla ei näin ole? Koulutuspohja on meillä hyvä, mutta esimerkiksi "perusteollisuuden" työtehtävät on varmasti opittavissa ilman 9v peruskoulua + ammattitutkintoa. On jotenkin vaikea uskoa, että esim. paperitehtaita tai[lisää tehdas] ei voitaisi siirtää Kiinaan, koska kiinalaiset ei vaan osaa koneita käyttää. Minusta lähes ainoana rajoitteena on mahdollinen raaka-aineiden saanti. Kyllä se Kinuski sen saman duunin oppii mitä suomalainenkin.

Tarkoituksella laitoin hieman provosoivasti, jotta keskustelu pääsisi kunnolla liikkeelle :piis:
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Jakob sanoi:
On jotenkin vaikea uskoa, että esim. paperitehtaita tai[lisää tehdas] ei voitaisi siirtää Kiinaan, koska kiinalaiset ei vaan osaa koneita käyttää. Minusta lähes ainoana rajoitteena on mahdollinen raaka-aineiden saanti.

Hmmm, montakohan tehdasta esim metsäjätti UPM:llä olikaan Kiinassa? Sitten taisi vielä olla jossain pienemmässä Aasian saarivaltiossa (Indonesia tai vastaava) ja vielä Etelä- ja Pohjois-Amerikassa tehtaat. Raaka-aineestahan Kiinassa tai Etelä-Amerikassa ei tule pulaa, vaikkakin paperin laatu ei ole kai ihan yhtä korkea kuin suomalaisista puulajeista tehdyssä paperissa.
 
Kai suomalaiset tuotteet keskimäärin on laadukkaita, mutta harvoin hintansa väärtejä. Pennusta lähtien meitäkin aivopestään esim. suomalaisten tuotteiden ylivertaisuudella muihin verrattuna. Suomalaisista tuotteista sitten revitään mukavan suolaista ylihintaa. Vanhoja 1940-luvun saksalaisia tiedotusoppeja käyttäen paskastakin tulee hyvin äkkiä kermakakku. Koulutus ja tietotaito meillä on huippua, vaan eipä sekään kovin paljon lämmitä, kun ~10 % työvoimasta on työttömänä (sisältää kaikki haista paska -kurssitukset sun muut tilastokikkailut).

Olen sanonut tämän ennenkin ja sanon nytkin: jos Suomen kansantaloutta olisi hoidettu edes etäisesti yhtä hyvin kuin Ruotsin kansantaloutta, Suomi olisi monilla mittareilla mitattuna nro 1 maailmassa - toki siis asukaslukuun suhteutettuna. Nyt olemme lähinnä vähän ihmeellisessä tilanteessa, ja eipä jatko paremmalta näytä. Näennäisesti rikas ja hyvinvointivaltio, mutta käytäntö osoittaa sitten varsin toista.

Luonto meillä on kaunis, siitä voi olla kyllä ylpeä. Kaunistuu vielä entisestään, kun koko savupiipputeollisuus ulkoistaa tuotantonsa Kiinaan tai Intiaan. :)
 
Tomi sanoi:
Hmmm, montakohan tehdasta esim metsäjätti UPM:llä olikaan Kiinassa? Sitten taisi vielä olla jossain pienemmässä Aasian saarivaltiossa (Indonesia tai vastaava) ja vielä Etelä- ja Pohjois-Amerikassa tehtaat. Raaka-aineestahan Kiinassa tai Etelä-Amerikassa ei tule pulaa, vaikkakin paperin laatu ei ole kai ihan yhtä korkea kuin suomalaisista puulajeista tehdyssä paperissa.


Ei kai sitten yhtään, mutta ajaako tässä paperiteollisuuden ay-liike itseään sinne Kiinaan? Siis voidaanko ajatella, että missään kohtaa ei noita masiinoita ruveta laahaamaan pois Suomesta? Ok, paperiteollisuus on helvetin huono esimerkki, koska tuotto vs. palkat suhde on varmasti kunnossa. Olisko helpompi puhua vaikka pomarfinn? kenkätehtaan siirtämisestä? Toisaalta niin rumia kenkiä ne on, että sopiikin viedä pois :D

edit. Nämä kengät on varmasti laadukkaita (olkoonkin rumia), mutta voidaanko olettaa, että kiinalainen ei osaa yhtä laadukkaita kenkiä valmistaa, jos annetaan nopea koulutus ja laadukas materiaali.
 
Äkkiseltään katsottuna mun kämpästä ei löydy mitään suomalaista, kaikkialta muualta on releet ja sälä tullu hommattua. No, naulakon muovihengareista en tiedä missä ne on tehty. Jos ne on tehty suomessa niin täytyy sanoa että hyviä henkareita on ollu, ei siinä mitään.
 
Just laitoin tuonne Paperiliitto-threadiin lupauksen, että en enää sorki sitä kaistaletta. Tänne olikin sitten jo synnytetty jatkoa sille. Noh, tähän saanen itseltäni luvan vielä kirjoittaa.

Suomalaisen laadun -myytti on suurelta osin jo historiaa. Käytännössä se lienee syntynyt siitä, että lähiympäristössä (lue: vanha itä-blokki) laatu on ollut äärimmäisen huonoa. Länsimaiset lähinaapurit ovat jo kauan keskittyneet vähän nopemmin kiertäviin design-tuotteisiin, kuin kestäviin ratkaisuihin. Tässä vaiheessa eletään 1950-1980 -lukua. Pomarfinn tuunaili saatanan kestäviä, mutta rumia kenkiä. Ruåtsalaiset ja muut kehittyneet demokratiat tyylikkäitä muotisandaaleja. Itäblokki taas tuotti vitun rumia, mutta huonolaatuisia kumisaappaita. Tämänkaltaisesta asiasta kai suomalaisen laadun -myytti on peräisin.

Tällä hetkellä laatu Suomessa muutenkin todella paljon hankalammin arvioitavaa. Tuotannon kautta syntyvää tuotetta ei entisaikojen määriä enää synny (ainakaan kuluttajille), kun tuotantotehtaat on jo aikoja sitten siirretty halpamaihin. Tätä kautta käsittääkseni kuitenkin laatukäsitys syntyy yleisesti.

On huomattavasti hankalampaa arvioida sitten "äly"-duunien laatua. Toki tätä varten löytyy erilaisia EFQM jne. -laatumalleja, mutta näiden osalta laatu ei Suomessa ole sen kummempia, kuin rajojen ulkopuolellakaan.

Fedit: Vähän jo pelottaa Tomin kohta spottaamat väliviiva-virheet...
 
suomalainen laatu on myös osaltaan imagojuttu.. Esim. Abloyn riippulukot kootaan pääosin suomessa (joensuussa), helvetin kalliilla työvoimalla. Kysyin tästä eräältä yrityksen työntekijältä, ja hän totesi että pitkälti imago ja laatujuttu. Varmaan kiinassa tai meksikossa kokoaisivat halvemmalla. Ja siis kyse ei ole edes siitä että suomi olisi logistisesti keskeisellä paikalla koska muistaakseni 80% lukoista menee vientiin.
 
Voin sanoa ihan suoraan monikansallisen konsernin toimintaa laaduntarkkailun ytimestä seuranneena, että kyllä jotain asioita kannattaa miettiä eritttäin tarkkaan, ulkoistaako vai pitää tuotanto/kokoonpano/osatuotanto kotimaassa.

Mitä kuluihin tulee, on ihan sama, lähetetäänkö Kiinasta kontillinen paskaa vai niitä huippukalliita osia, joissa onkin sitten valmistusvirhe.

Jos osa, joka maksaa euroissa kotimaisen työntekijän parin kuukauden palkan, menee suteen ja joudutaan lennättämään pikana toinen tilalle, niin kyllä, suomalainen työ kannattaa.

Varsinaiseen kysymykseen sellaista, että on niitä monta maata, missä tehdään joku asia paremmin, mutta vielä enemmän niitä, missä yksinkertaisetkin asiat saattaa aivan yllärinä mennä aivan päin persettä.
 
metalman sanoi:
suomalainen laatu on myös osaltaan imagojuttu..
Sanotaan ennemmin, että kotimainen laatu on imagojuttu. Se on yksi syy minkä takia kiinalaisille kannattaa tehdä puhelimia Kiinassa, intialaisille Intiassa...

Suomalaisen työn laatua en pitäisi mitenkään ihmeellisen hyvänä monellakaan alalla, esim. vaikkapa rakentamisessa. Joissain hommissa, kuten paperikoneen, valtameriristeilijän tai matkapuhelimen teossa laatua (taikka kilpailukykyä) on, mutta se laatu syntyy huomattavasti monimutkaisemman koneiston aikaansaannoksena kuin yhden työläisen kädenjälkenä.

Yksilötasolla priiman tekeminen ja oman työn laatuun panostaminen on yleisesti ottaen lähes olematonta.
 
Laatu on aika laaja käsite. Se ei ole pelkästään se, millainen joku tuote on, kestääkö se ja onko se hyvin suunniteltu. Tosin se on se käsinkosketeltava ja ensimmäinen laadun merkki asiakkaalle. On myös valmistuksen laatu. Paljonko saadaan sutta aikaseks jne. Paljonko menee resursseja virheiden korjaamiseen jne. Sitten on muös "egologinen laatu" (ihan oma keksintö), eli paljonko tuotteen tekeminen saastuttaa ja kuluttaa luonnonvaroja.

Ton kun ottaa kokonaisuutena huomioon, niin kyllä suomessa saadaan laadukasta jälkeä minun mielestäni. Paperitehtaat jatkuvasti investoi pienenpien päästöjen saamiseksi ja energiatehokkuuden lisäämiseksi. Hissejä, kontinkäsittelylaitteita, kallioporia, paperikoneita, kännyköitä, terästä yms myydään ulkomaille koko ajan.

Ehkä kiinassa saadaan paperiakin aikaiseksi. Yleensä se ei valmistu kuitenkaan niin ympäristöystävällisesti kuin suomessa, ikävä kyllä.

Tämä ei kyllä tarkoita sitä, että kaikki suomalainen tuotanto ja valmistus olisi laadukasta. Kyllä täällä osataan tehdä semmostakin minkä vois jättää vallan tekemättä. Eikä suomalainen laatu ole mikään itsestään selvyys, kyllä sen eteen pitää yrityksen tehdä työtä.
 
Narutumppu sanoi:
Voin sanoa ihan suoraan monikansallisen konsernin toimintaa laaduntarkkailun ytimestä seuranneena, että kyllä jotain asioita kannattaa miettiä eritttäin tarkkaan, ulkoistaako vai pitää tuotanto/kokoonpano/osatuotanto kotimaassa.

Totta turiset. Hyvänä esimerkkinä Wärtsilä. Kannattava tehdas Suomessa suljetaan ja mikä on tulos? Italialaiset on nyt noin 2 kk tuotantoaikataulusta myöhässä ja tehtaasta tulee ulos paskoja moottoreita. Sitten vielä maksellaan penaltia myöhästyneistä toimituksista. Kyllä siinä on myynnin katteet kovilla. :evil:
 
Tässä kokemuksia Kiinalaisesta kauppareissusta: Kauppaan oli alakerran kautta pääsy kielletty joten asiakkaat joutuvat kiertämään kaupan yläkerran kautta ja näin varmistetaan että koko kauppa tulee kierrettyä läpi. Lisäksi jokaisella kassalla on ensin myyjä ja sen jälkeen kuitintarkastaja joka tarkastaa että kuitti vastaa ostettujen tavaroien määrää.
vierailu paperitehtaassa: Uusi ja viimeisen päälle siisti laitos. Tämä johtui siitä että esim. yhtä portaikkoa siivosi yksi siivooja aamusta iltaan. eli kyllä ostaan Kiinassa töitä järjestää.
 
Ulkomailta kasin voisin sanoa, etta taalla ihmetellaan Suomen koulutuksen ilmaisuutta, mutta taas toisaalta Nokian puhelimet haukutaan lyttyyn, koska ne eivat yksinkertaisesti heidan mielesta toimi kunnolla.
 
Tässä lainaus Michael Porterin teoriasta:

Menestymisen tarve vähenee, innovatiivisuus vähenee, tuotannolliset sijoitukset eivät houkuttele, riskinottoa tärkeämmäksi käy riskien vähentäminen, vakiinnuttaminen käy muutosta tärkeämmäksi, kilpailu vähenee ja yritykset hakevat yhteistoimintamuotoja markkinoiden ja hintojen kontrolloimiseksi, talouskasvu hidastuu, pitkäaikaistyöttömyys lisääntyy, sosiaaliturvan rooli kasvaa ja verotus on kireä.

Ei ihme, että Suomi katsottiin maailman kilpailukykyisemmäksi maaksi vuonna 2001.
 
Muutama päivä sitten oli uutinen siitä kuinka maidon laatu ja puhtaus on noussut EU-tasolle (bakteeri- yms. tasot laskeneet, epäpuhtaudet vähentyneet, jne.) viimeisten 10 vuoden aikana. Kun minä olin lapsi, minulle mainostettiin kuinka suomalainen maito on paljon muita puhtaampaa...
 
Suomalainen rakennustaito ja -kulttuuri on mielestäni parempaa kuin monessa muussa Euroopan maassa. Vasta tuli Englannissa ohjelma, missä englantilainen pariskunta osti Suomesta asti talon ja siinä sitten oikein rakennusohjelman juontajan voimalla ihmeteltiin kolmikerroslaseja, katon eristystä yms. Onhan toi rakennustaito kehittynyt ihan pakon sanelemana, mutta muutamassa maassa asuneena omakohtaiset kokemukset kyllä puoltavat suomalaista rakennustaitoa.
 
Mua on aina ihmetyttänyt espanjalaisten tapa tehdä kerrostaloja. Näyttää, että rakentaa ylemmät kerrokset joittenkin saatanan 5 sentin paksuiste puukeppien varaan, kun ne niitä pykäilee.

Noissa taloissa on ktllä ero välilä huomattava. Täytyy silti huomioida, että esim. Englannissa on ihan älyttömästi ties kuinka vanhoja taloja, ja senkin vaikutus on suuri, että mihin ihmiset on tottuneet. Vaikka parempaakin olisi tarjolla niin sitä epäillään tai ei periaatteesta vaihdeta.

En myöskään ymmärrä sitä, että Suomea sanotaan kalliiksi maaksi. Autoja ja ruokaa lukuunottamatta moniin maihin verrattuna ero ei aina ole älytön. Kävin juuri Madridissa (koko j pääkaupunkistatus tietysti vaikuttaa) niin elektroniikkaa, vaatteet ja vastaavat oli ihn saman hintaista. Ainoastaan metro ja ruoka oli huomattavasti halvempaa.

Jos aletaan laskea esim. koulutuksen ja äityislomien hinotja mitkä muissa maissa on enemmän tai vähemmän maksullisia niin verotuskaan ei tunne aina niin pahalta. Tosin verotuksen kohdistamisessa olisi parantamisen varaa.
 
Juu itse palloa kiertäneenä voin todeta, että täällä on ihan huippua rakennustaso ja perusjantterit pistää pystyyn taloja jotka on ihan oikeita taloja, kestäen kylmät ja kuumat ja muut. Monessa maassa ne talot näyttää olevan sortumavaarassa tms, ihan päin helvettiä rakennettu joka asia ja sen kyllä näkee ja haistaa.

Mutta ei meillä silti mitään pilvenpiirtäjiä ole. Mutta perusmeno on kyllä hyvä, kestävyydeltään ja turvallisuudelta.

No mitä sitten muihin tulee, useimmin lapsesta takaraivoon taottu 'fakta'. Kyllä mä olen myös ennen luullut että sinivalkotuotteet on aina parempia, joista kannattaa maksaa. Kokemus on tosin jo osoittanut ja matkailu avartaa ja opiskelu köyhistää, että ei se näin ole läheskään joka tapauksessa. Hyvä jos edes joskus. Tuotteet silti ihan ok, mutta ei todellakaan hintansa väärtejä.

Puhtaus kai pääosin ok.

Tietotaito on ihan jees, kyllähän täältä löytyy vipeltäjää jos jonkinmoista ja tietotaitoa kyllä on riittävästi seuraavan askeleen ottamiseen, muta onko sitten muita tarvittavia asioita? Ei täällä kannata tehdä puoliakaan asioista mitkä kannattaa tehdä Saksassa, Jenkeissä tai melkeen missä tahansa, koska täällä ei ole usein sitä tuotetta/tekniikkaa/alaa tukevaa infrastruktuuria. Ei tästä yhtäkkiä aleta valmistelemaan jotain hävittäjiä, autoja tai optiikkaa. Optiikkaa toki täällä on kokeiltu ja varsin kovin tuloksin, mutta aina ne myydään ulkomaille. En toki moiti, kyllä mäkin ottaisin rahat ja lähtisin karkuun jos se ois ainoo tae että vaurastuisi tässä maassa. Mutta sitä tukevaa infrastruktuuria ei ole, joten uusia aloja ei oikein tänne synny, eli kumisaappaita vatkutetaan ja mämmiä veivataan myös tulevaisuudessa. Tietty paperit sun muut metsäteollisuudet ja pelit ja vehkeet on ja hyvä niin.

Itse usein ajattelen että Suomen teollistuminen oli puoliperseteollistuminen, eli jotain tuli ja jotain jäi tulematta, ja se mikä tuli oli pakolla tullutta, joten aitoa teollistumista ei oikein kunnolla edes tapahtunut. Ja siitä syystä myös se asenne joka siihen johti ei täällä dominoinut ja anteeks nyt kovast jos mää sanon et suomalaiset ei oo pisnesmiehii.

Täällä ei osata myydä eikä markkinoida. Kyllähän joku Nokia osaa, mutta yleisesti ottaen tämä lienee tosiasia. Ei osata myydä, ei osata markkinoida, eikä todellakaan uskalleta. Se on jotenkin noloa tms. Täällä ei kannata myydä mitään, täällä SAATTAA kannattaa valmistaa jotain. Koska ei ole piilokuluja. Mutta muutoin, stay the hell out ;)

Sanoisin et mitä me tarvitaan on uus pelikenttä poliittiseen valtaelimeen, joka EI koostu pehmeän arvon veronkerääjistä vaan realistisista talouseksperteistä jotka sanoo miten mennään ja mikä on marssijärjestys. Kokeillaan vaikka 4 vuotta ja katotaan missä ollaan. Mut jos se ei verojen alennuksella ala niin sitten nekin saa lähteä.

Ei täällä ole pelirahaa, ja se on fakta eikä mikään kokoomusaate. Itse en kuulu puolueisiin enkä tule kuulumaankaan. On siinäkin helvetti taas toimintaa. No jokatapauksessa, Suomi ei tuota uutta rahaa tänne, vaan pyörittää samoja Roopen pelimerkkejä, ja jos ei ala uutta rahaa kiertämään niin me kilpaillaan 10 vuoden päästä romanian kanssa bruttokansantuotteesta ja terveyspalveluista ihan oikeasti. pitäs saada vähän vientiä ja pitäs ponkasta vähän kartalle, ja ne isolationalistit jotka haluavat eristää Suomen ja asua metsässä missä käki kukkuu niin siittä vaan mutta mä haluan ainakin palvelua ja heti!!!!11111111
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom