Suola

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja merkkari
  • Aloitettu Aloitettu
Kaliumia saa melkein tuon verran terveellisestä kotiruoasta, joten tuskin sen puutetta tarvitsee oikeasti hirveästi pelätä. Mm. vihreissä kasviksissa, tomaateissa, banaaneissa, perunoissa on paljon sitä.
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Tweeek sanoi:
Kaliumia saa melkein tuon verran terveellisestä kotiruoasta, joten tuskin sen puutetta tarvitsee oikeasti hirveästi pelätä. Mm. vihreissä kasviksissa, tomaateissa, banaaneissa, perunoissa on paljon sitä.

Ei siitä puutetta varmasti tule. Natriumin ja kaliumin tasapaino vaan on päin honkia, kun sitä natriumia saadaan moninkertaisesti saantisuosituksia enemmän.
 
Counani sanoi:
saantisuosituksen ollessa 1000mg (Fineli).

Pilkun viilausta, kuka laskee natriumia, suolaa kun käytetään ;)

Saanti "suositukset":
Natrium 1 g
Natriumkloridi (suola) 3-5 g

Joku voisi tietty kaivaa että onko suola kehoitukset aiheesta vai siitä että natrium vs. kalium suhde on väärällään, muuttuuko suola vaarattomaksi jos on nautittu oikeassa suhteessa kaliumia (ja muita mineraaleja).. siinä pohdittavaa. :)
 
Aihetta sivuten, jos joku on käyttänyt noita antisalt tyylisiä valmisteita (kalium/magnesium about 5:1 suhteessa tms. ) niin onko tuote aiheuttanut nestepakoa teille? (tuotahan mainostetaan nesteenpoistajanakin..)

Itselläni en huomannut yhtään mitään, tosin käyttötarkoituskin oli vain edullinen hyvin imeytyvä mineraalilisä. Kaverilla taasen jolla ei taatusti turvotusta ole tuo tuote pisti pissin lorisemaan..
 
Suolaahan saadaan Suomessa keskimäärin joku 10 grammaa eli 2x suositusten verran. Kaliumia taas tulee mm. rehuista eli on helppo saada balanssi vähän päin seiniä jos kasvikset on vähemmällä. Itse huomasin lowcarbilla että natriumia tulee joka tuutista jos vähänkään koski lihavalmisteisiin, mutta turvotuksesta päätellen kalium jäi vähemmälle. Joku kalkkunaleikekin sisältää 1-1.2% suolaa eli 400 g paketista tulee jo 4 g, leivän syöjille lisää sitten leivästä ym.

Kokeilin tuollaisia kalium/magnesiumvalmisteita. Mitään maagista kiristymis/kuivumisefektiä en huomannut, mutta kyllä sen että jenkkakahvojen alueelle ei ehkä ihan niin paljon kerry nestettä jos jostain syystä NaClia tulee vähän liikaa. Lowcarbilla K/Mg -supplementaatio olisi muutenkin hyvä idea ja K:n pitäisi laskea verenpainettakin, joten ei varmaan ole pöllömpi idea harkita jatkuvaakin käyttöä. Tai ainakin suolamässäjäisten yhteydessä.

Esim. Vitamaxissahan on jo kaliumia, mutta muistaakseni alle 300 mg joten saantisuositukseen nähden melko vähän. Leiraksen MIRALissa on 500 mg K, ja käyttöohjeessa heitetään 2-8 tabletin päiväannos mutta samassa sanotaan että tarkat määrät pitäisi kuunnella lääkäriltä (liika K on vaarallista).
 
"If you are into bodybuilding, it is also a good idea to increase your potassium intake, since potassium is needed to maintain your muscles in good form, controlling your muscle actions, and since potassium is lost in excessive sweating and urine. A great way to include this in your diet is to have a banana, citrus fruit or even a dash of apple cider vinegar."

"A person should take twice as much potassium as sodium, and is best taken with vitamin B6."

http://www.anyvitamins.com/potassium-info.htm
 
Muistikuva ois sellanen, että jo 3-5g / vrk kaliumilisät voivat olla hengenvaarallisia. Eli aikaan saavat sydämen rytmihäiriöitä. Ja tietysti myös päin vastoin, eli jos natriumia saadaan kaliumiin nähden aivan liikaa, niin rytmihäiriöille altistuu helpommin.

Mutta mitäs olisitte mieltä, jos alkaisi ottamaan lisäravinteena vaikkapa 500mg kaliumia per vrk.. ? Voisi olla erittäin hyvästä.

Yksi asia on takuuvarma omalta osaltani.. natriumia ts. suolaa en ala erikseen ottamaan bodaustarkotuksiin =) Sitä todellakin saa jokainen suomen jässikkä aivan yllin kyllin liikaa perussafkasta ... varsinkin bulkilla.

Ärsyttää nykymaailman elintarvikekulttuurin tavat laittaa suolaa kaikkiin tuotteisiin aivan liikaa.. 50% vähennys ei tekisi yhtään huonoa koko kansan terveydelle. Ja makuun tottuisi enemmän kuin nopeasti.
 
Fatso sanoi:
Suola vs. verenpaine tutkimuksissa voip olla takoitus hakuisuutta... siinä vastapainoksi suolateollisuuden kommentit joistain tutkimuksista:
http://www.who.int/dietphysicalactivity/media/en/gsfao_cmo_030.pdf

Lisää läppää.. http://www.healingwithnutrition.com/cdisease/cardiovascular/highbloodpressure.html

tuota en ole vielä lukenutkaan, mutta Puska siinä mainittiin... http://www.saltinstitute.org/pubstat/who-4-02.html

Joo. Mutuvaroitus, mutta: tästä itsekin palstalla joskus kirjoitin, eli suolaherkkyys tietääkseni pätee osaan ihmisiä, ja osalla taas suolan radikaali vähentäminen vaikuttaa verenpaineeseen melko vähän. Kolesterolista kuuluu vähän samanlaisia soraääniä maailmalta, eli jotkut kyseenalaistavat matalien kolesteroliarvojen tärkeyttä.

En noihin ota todenperäisyyden puolesta kantaa, mutta esim. itsellä verenpaine tipahti melko reippaasti kun läskit lähti. Suolaa (joskin Na/K-seosta) sinällään laitan ruokaan tätä nykyä raskaammalla kädellä kuin ennen, siitä syystä että en ole huomannut että se nostaisi paineita (varsinkaan ala-) mitenkään tappiin. Enkä ennenkään huomannut että suolattomampi ruoka olisi paineita laskenut.

Toisaalta eilen mittasin 73 mmHg alapaineet otettuani pari päivää 500 tai 1000 mg K päivässä, ihan kokeen vuoksi. Toi lukema on n. 10 milliä alempi kuin yleensä, ja 20 mm alempi kuin joskus tuhdimmassa kunnossa oli.

No joo, siitä olen samaa mieltä että natriumia en lähtisi ihan lisäravinteena tankkaamaan :) Onpahan vain osoitus siitä että nuo suositukset on koko kansalle tarkoitettuja, ja jos yleissuosituksella saadaan ne parikymmentä herkintä prosenttia välttelemään sydänkohtausta pidempään, niin suositus on kai paikallaan. Aiheuttaa vaan vaivaa niille jotka kärsivät mauttomasta ruoasta ihan turhaan...
 
Fatso sanoi:
Ikävä särkeä illuusio mutta merisuolasta et saa lähellekään optimaalista suhdetta. http://www.curezone.com/foods/salt/Celtic_Sea_Salt_Analysis.asp On nuo muiden mineraalien määrät sen verran pieniä.

Jotkut voi puhua merisuolasta mineraalisuolan synonyyminä(?)

No anyway, kaupasta saa vaikka mitä mineraalisuoloja, joissa on paljon enemmän kalsium/magnesium-sotkuja(esim. puolet). Tsekkaa vaan tuoteselosteen.

Joo ja palautusjuomaan suolaa ja pippuria...
 
Jotkut voi puhua merisuolasta mineraalisuolan synonyyminä(?)

Niin-pä. Ikävä kyllä, "tavallisella" suolalla ja merisuolalla on yleensä erona vain alkuperä ja raekoko, olettaen että kyse on puhdistetusta suolasta. Onhan isompia kokkareita toki mukavampi imeskellä, mutta...
 

Suositut

Back
Ylös Bottom