Eli voin tehdä normaalin laskun sovitulla summalla yhteistyöstä, yritys sitten kirjaa sen hyväntekeväisyyteen tms
Mitä tarkoittaa vastikkeeton tuki.
Nuo ovat vähän sama asia. Vastikkeettomuus tarkoittaa tässä kohtaa sitä, että yritys tukee urheilijan menestystä jonkinlaisella investoinnilla, mutta ei saa siitä mitään takaisin. Vertaan tätä diplomiin; sen saaja on jo tehnyt hyvän työn, diplomi ei sido mihinkään.
Jos taas tuki on vastikkeellista, voi yritys näyttää tilintarkastajalle, että tällä summalla olemme saaneet tätä ja tätä näkyvyyttä. Vastikkeellisuus liittyy siis kirjanpitoon.
Korostan, ettei tämä kohta sponsoroinnissa ole vahvinta osaamistani. Olen kysellyt tätäkin asiaa mm. kolmelta eri kirjanpitäjältä, ja saanut kahta eri vastausta..
Uusimmassa Optiossa (14/2012) on hyvä artikkeli manageri Harri Halmeesta, joka on tehnyt paljon töitä sponsoroinnin parissa. Jutussa ehdotetaan että "urheilija olisi yrityksellä töissä." Kuten moukarinheittäjä Koji Murofushi on töissä Toyotalla. Ajatus on mielenkiintoinen, ja sitä kannattaa viedä eteenpäin.
Myytti, johon törmään koko ajan urheilijoiden puolelta, on se että "ensin menestys, vasta sitten sponsorit." Väärin. Ensin persoona, sitten sponsorit, sitten menestys." Oikein.
Myös Halme korostaa persoonan merkitystä yhteistyön aloittamisessa. Jos olet nasta tyyppi ja omaat sosiaalista älykkyyttä, olet jo tosi pitkällä neuvotteluissa. Ihan loistava esimerkki on Pakkiksen Mika Nyyssölä. Persoona peliin ja kohti unelmia. Käsittääkseni hänen ja urheiluravinne firman yhteistyö hyödyttää molempia. Ja loppujen lopuksi, kehonrakennuskin on aika marginaalilaji. ;)