Sotilaspoliisi

Me oltiin esimerkiksi AUKin aikana Niinisalossa pari päivää maalimiehinä EU:n tarkkailijoille, osa pääsi räimimään niitä vastaan arabialaisiksi pukeutuneina, oli ulkomaalaiset ihmeissään kun Muhammad alkoi tulittamaan räkäpäillä :D
Itse olin jollekin muun paikan spolleille maalimiehenä. Siinä sitten ryömin AK47:n kanssa mettässä, tehtävänä päästä mahdollisimman lähelle niiden tukikohtaa. Siitähän älämölö sitten lähti kun vihdoin huomasivat. :lol2:

Me kyllä hiihdettiin, omalla kohdalla sinänsä karseeta kun oli ensimmäinen kerta elämässä. Niillä suksilla oli sitten hieno opetella.
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Ainakin 90-luvun lopulla Riihimäellä spol-koulutus oli aika vaisua ja jo alokasaikana ryhmänjohtajat suosittelivat AUK:ia/RUK:ia sellaisille jotka haluavat kokea "oikeata sotilaspoliisikoulutusta". Itse oli SPOL AUK:ssa Santahaminassa ja se oli kunnon toimintaa, siellä tehtiin miehiä. :)
Jotain mainitakseni, joka päiväiset aamulenkit, kadiksen kuntorata oli useasti käytössä, luomuleirit missä eväänä elävät kanat, yönylivalvomisia, kaksi fillariretkeä missä 140km suunta kevättalvella, ainakin yksi pidempi kävelyretki täyspakkauksella Östersundomiin missä koottiin teltta - nukuttiin kaksi tuntia - pakattiin teltta ja käveltiin takaisin, tehtiin metsäleireillä itse pressuista paatteja, ylitettiin ojia seipäillä jne... Taitaa aika paljon olla kiinni kouluttajista.
Oli myös itsepuolustusopetusta, asekoulutusta rynkyn lisäksi 9mm:llä ja pumppuhaulikolla - kaikilla asetyypeillä mentiin kaupunkiratoja missä ammuttiin ovista ja ikkunoista kaatuvia janttereita.

Suosittelen.

Tuon jälkeen sitten oli aika shokki palata takaisin Riihimäen lepokotiin ja viettää suuri osa ajasta päävartion monitoreja katsellessa jalat pöydällä. :)

No oli se kyl riksus vähän eri puuhaa tuossa 05. Vanhan joukkueen kouluttajana Jone, voittivat loppusodassa kaikki muut joukkueet selvästi. Meillä oli taas sitten Pakara ja tultiin toiseksi loppusodassa. Itsepuolustusta oli paljon, ihan vitun paljon.. pampun käyttöä, ammuntaa(kaikilla aseilla), aamulenkit, aketusta ihan vitusti, laskeutumista, miinotusta, henkilönsuojausta, henkilön etsintää, alueen suojausta.. ihan vitun kaikkea ja kyllä sai hajoilla. Ei todellakaan mikään lepokoti.
 
Ehkä joitakin yksittäisiä hommia lukuunottamatta ei ainakaan enempää kun miltään muiltakaan koulutushaaroilta. Sotilaspoliisi on kuitenkin laaja käsite ja sisältää monenlaista settiä.
 
Ite oli KaiPr:ssä spollena ja ikimuistosinta oli kyllä tulla Oulussa Raksilan paloaseman tornista pää edellä alas :D Torni on jotain 30m korkea ja sieltä tultiin siis koko vartalo kiinni seinässä ja pää alaspäin, spaideriko sen tempun nimi oli
 
Ite oli KaiPr:ssä spollena ja ikimuistosinta oli kyllä tulla Oulussa Raksilan paloaseman tornista pää edellä alas :D Torni on jotain 30m korkea ja sieltä tultiin siis koko vartalo kiinni seinässä ja pää alaspäin, spaideriko sen tempun nimi oli
Joo, olihan se. Itse kyllä väitän edelleen että se juokseminen oli härömpää, siinähän löysätään aika reippaasti. :)
 
Kandee se eka kerta armeijassa ottaa vähän tunnustellen ja sitten toisella kerralla kattoo sitä spoliksi ryhtymistä.

Tässä tää paras neuvo tulikin. Tokalla kerralla kannattaa mennä sitten mielummin RUK:iin kuin AUK:iin.
 
Ehkä muuten parhaiten voi täältäkin saada neuvoa jos kysyjät kertoo että mihin varuskuntaan ovat menossa. Aivan törkeitä eroja koulutuksessa mitä täällä kommentteja lukee.

Niinisalossa olin itse ja siellä oli ainakin aika huonoa toimintaa. Voin sanoa että kvp oli homman nimi. Sitä oli kaikki leirit, ei köysilaskeutumisia, ei miehistö ajan jälkeen muuta kuin kerran voimakeinojen kertausharjoituksia, asutuskeskustaistelua oli muutaman kerran, siis todellakin muutaman, ehkä kerran kahdessa kuukaudessa.

Päävartio ehdottomasti intin parasta aikaa tarkka-ampujakurssin rinnalla. Päävartio oli todella rentoa toimintaa verrattuna joidenkin muiden varuskuntien natseiluun. Portilla katseltiin leffoja ja päävartion vartiopäälliköt olivat ihmisiä joiden kanssa puhuttiin pornosta ja heitettiin morot aamuisin.
Ja jos joku nyt sattui saamaan erektion tuosta tarkka-ampujakurssista, niin se oli 3-4 päivää kiväärillä ampumista. Se oli hauskaa, myöhemmin osallistuttiin maastoammunnan sm-kisoihin ja siellä menestyttiin ihan hyvin, että ainakin siinä koulutuksen taso oli ihan hyvää. Kivääreihin ei kyllä paljoa koskettu intin aikana, mukana ne olivat leireillä ym. kissanristiäisissä lähinnä sen takia et ne näytti hyvältä ja maallikosta tarkka-ampuja kaikki kamat päällä naama värjättynä saattaa näyttää kovaltakin jätkältä.

Tällai jälkeen päin asiaa ajatellen positiiviset asiat spollina intissä olivat juurikin tarkka-ampuja jutut, ensiapukurssi ja voimankäyttö jutut. Vähän siinä ja tässä että menisinkö uudestaan jos olisin tiennyt miten asiat oikeasti ovat.
 
Samaa oli vielä '04 Parolan sotilaspoliisissa, ainakin AUKin jos kävi.

Samat löyty, paitsi tuo "luomuleiri" ja veneitä ei kyllä rakennettu. :D

Itsepuolustuskoulutusta oli aika paljonkin, ja samoin erilaisia sovelluksia rynkyn lisäksi 9mm, tarkkuuskiväärillä, sekä pumppuhaulikolla. Oli myös moneen otteeseen köysilaskeutumista ja asutuskeskustaistelua. Parhaimpana muiston seinää alaspäin juoksemista naama edellä, häröintä oli laskea itsenä lähtöasentoon eli nokka kohti maata. Erilaiset harjoitukset maalimiehillä oli myös mielenkiintoisia, eli vaarallisen henkilön etsintä ym. missä maalimies sai pistää tosissaan hanttiin ja juosta vaikka 5km päähän pakoon.

Suositellen, jos parolassa vielä meinki tuollaista on, mutta epäilen että ei. Suosittelen myös AUKkia vartioston sijasta.

Samaa settiä oli myös meillä Gyltössä II/03 erässä kun olin. Spollijuttujen ohessa tehtiin tiedusteluharjoituksia ahkerasti, väijyttiin alokkaiden leirejä yms.

Meillä ei tosin ollut tuota köysilaskeutumista, mutta muuten oli erilaisten aseiden käyttöä, pistooli, haulikko, tarkkuuskivääri. Luomuleirissä taisi olla elävien kanojen sijaan ihan raakaa broilerinpiffiä, en tarkkaan tiedä kun meidän ryhmä oli silloin porttivuorossa emmekä päässeet osallistumaan kyseiseen leiriin. Juoksuhautojen ja bunkkereiden vyörytystä, tiedustelua pitkin korppoon puskia, se oli todella mukavaa puuhaa :)

En niinkään välittänyt niistä spollijutuista, mutta siinä tiedustelussa oli sitä jotain omaa hohtoa, kökkiä metsässä ja vaeltaa siellä pienellä varustuksella. Nälän iskiessä lyötiin trangia tulille ja kokkailtiin jotain nuudelitonnikalahässäkkää :) Ja voi hemmetti sitä adrenaliinirushia tiedustelureissuissa kun hiivittiin "vihollisten" leireihin, tai oli muuten vaan tiukka paikka :puntti:

Päästiinpä mukaan vielä sellaiseen harjoitukseen kerran jossa mukamas jouduimme sotavangeiksi. En tiedä onko sellaisia järjestetty missään muualla? Ei sitten muuta kuin raudat käteen, huppu päähän ja rekan perälle jolla meidän kuljetettiin Pansioon, ei kyllä tiedetty että mihin meitä oltiin viemässä silloin. Yö "putkassa" oli oikein mukava kun helyt hiersi ranteita ja huppu oli päässä kokoajan, nukkuminen oli vaikeaa kun saapas toimitti tyynyn virkaa, ja välillä meitä käytiin hakemassa kuulusteluihin. Kaikki oli kyllä melko positiivisilla fiiliksillä jälkikäteen, ja huumorillahan nuo pitää ottaa.
Seuraavana päivänä sauna ja uni kyllä maittoi :)
 
Olihan tuo tiedustelu mukavaa puuhaa. Ei oikeestaan haitannut ollenkaan se että sai leirillä ehkä sen tunnin nukuttua päivässä kun oli tiedustelua niin perkeleesti niin aika kulu siinä nopeasti.
 
Vaatiikohan minkälaista aerobista kuntoa jos spolleks lähtee?

Itse suosittelen ihan jokaiseen aselajiin mentäessä hyvää aerobista kuntoa, helpottaa huomattavasti koko armeijan läpivientiä niin henkisesti kuin fyysisestikin. Täytyy kuitenkin pystyä pitämään sykettä yllä ja kantamaan useita kymmeniä kiloja mukanaan roinaa. Itse juoksin ennen palvelukseen astumista lenkkejä kuntosaliharrastuksen lisäksi, sanoisin Cooper-taulukolla että sellainen 2400m on minimi ja jos juoksee 2800m se jo varmasti helpottaa toimintaa armeijan harmaissa.

Hienoa kuulla myös että Riksussakin on ryhdistäydytty. Ehkä kärjistin vähän aikaisempia kommentejani Riksusta mutta johtunee siitä koska kontrasti Santahaminan SpolAUK:iin oli niin huomattava. Kyllähän me 90-luvun puolivälissä Riksun Spol-koulutuksessa kaikki perisnteiset koulutukseen kuuluvat harjoitteet läpikäytiin mutta ei se kohtalaisen kunnon omaavalle harrastelijaurheilijalle ollut kova rääkki, vasta SpolAUK oli. Ja täytyy muistaa että enhän mä voi ottaa kantaa siihen koulutukseen joka tehtiin oman AUKin aikana. Alokasajan jälkeen lähdin AUKiin ja sen jälkeen ryhmänjohtajan roolissa tehtävät kuitenkin poikkeavat aika paljon normirivimiehen roolista. Esimerkiksi partioaseeksi varuskunnassa tuli 9mm pistooli sekä varusteet muuttuivat suoraan pakasta saaduiksi M-95(?) maastopuvuiksi mikä sisälsi mm loistavan t-paidan ja poolon, se oli luksusta se. Muut talsivat ikivanhoissa huonosti istuvissa maastopuvuissa.
Ja muutenkin saatiin leireillä/ varuskunnassa toimia vähän vapaammin.


Normikuntoilija
 
Itse olen astumassa palvelukseen Kainuun Prikaatiin I/11 saapumiserässä. On vielä vähän auki että mihin hommiin lopulta haluaisin. Oon spollea miettiny ja lueskellu tätä keskustelua ja leiriaamuista puhutaan yms. mut kertoisko joku spol-koulutuksen käynyt että montako viikonloppua keskimäärin spollet on kiinni 9kk aikana?

Kaveri on mennyt Kauhavalle II/10 saapumiserässä ja on spolle ja sanoi että ne on n. joka neljäs vkl kiinni..en tiiä sit pitääkö paikkaansa.
 
Itse olen astumassa palvelukseen Kainuun Prikaatiin I/11 saapumiserässä. On vielä vähän auki että mihin hommiin lopulta haluaisin. Oon spollea miettiny ja lueskellu tätä keskustelua ja leiriaamuista puhutaan yms. mut kertoisko joku spol-koulutuksen käynyt että montako viikonloppua keskimäärin spollet on kiinni 9kk aikana?

Kaveri on mennyt Kauhavalle II/10 saapumiserässä ja on spolle ja sanoi että ne on n. joka neljäs vkl kiinni..en tiiä sit pitääkö paikkaansa.
Riippuu niin monesta asiasta. 9kk puhuessas oletat ilmeisesti meneväsi vartiostoon, sillon on väkisin kiinni vartiossa jokusen viikonlopun ja määrät vaihtelee. Välillä voi olla montakin peräkkäin, ainakin joissain paikoin.

Toki AUK/RUK akselilla ollaan 12kk, ja viikonloppu kineksia silloinkin mutta eri syistä. Vartioston alikit kiinni samoin kuten muut vartiostossa.

Joku äskettäin käynyt voi kertoa tarkemmin, itse en enää lukemia muista.
 
Meillä otettiin spolleja siihen malliin että joka viides viikonloppu tuli meidän ryhmälle vartionakki. Eli joka viides vkl oli gines. Siihen päälle meidän patterin virka-avut, yli vkl menevät leirit jne.

Tarkkaa määrää nyt en muista, mutta noiden vartionakkien lisäksi ei nyt periaatteessa tullut kuin ~5 ylimääräistä ginestä (jossa on kyllä ihan tarpeeks jos ne sattuu sopvasti että saat aikaan 4 vkon gineksen)
 
Ite olin parolannummella vartiostossa 10 viikonloppua kiinni yhteensä koko palveluksen aikana. mm juhannuksen ja pääsiäisen. Ne oli tärkeitä hommia... loppujenlopuksi melkein kaikki ovat kiinni yhtäpaljon viikonloppuja paitsi ehkä santsarit mutta nillä on taas 3kk enemmän palvelusaikaa kuin miehistöllä.
 
ite olin santiksessa ja ginesejä oli: eka viikonloppu, yksi virka-apu (spolleillahan loppuu santiksessa virka-apuvastuu kun vartionakit alkaa), 4 vartioginesiä. vartiokinkkuja ois ollut kuusi, mutta pistin lomat kahdelle vikalle vartiolle niin ei tarttennut turhaa viettää viikonloppuja saarella enää loppuaikoina. Kuusi ginesiä nyt ei ihan hirveesti ees eroa 6 kk komppanioista.
 
Meillä oli Parolassa muistaakseni aluksi joka kolmas vkl kiinni, sitten loppuaika joka toinen vkl kiinni. Tottakai lomia sai anoa, mutta se nyt oli eriasia menikö ne läpi. Ihan perusjääkärinä mentiin.
 
Itselllä aikoinaan pyöri lomat niin,että su klo16:00 alkoi ja takaisin ke klo12 päivystykseen ja torstaina taas klo12 lomille ja lauantaiksi klo12 takaisin tekemään vartiovuoro :rolleyes:
Eli viikonloput aina kiinni:D
Tosin kun pisti yhden VLV tuohon la klo12 ja su väliin,niin sai sellaisen tostaista-keskiviikkoon olevan "viikonloppu" vapaan kohtuu helpostin:D
Vuosi oli 1991/92 Parolanummi Hämeenlinnan vartiosto(silloin kun armeija oli vielä armeija:D)
 
Mä oli Parolassa sen vuoden ja jotakuinkin kymmenkunta viikonloppua olin kiinni. Toi määrä riippuu niin paljon siitä, että miten paljon on jätkiä rivissä. Meillä taisi olla 14 alikkia vartioston puolella, kun taas edellisellä saapumiserällä muistaakseni vain kahdeksat tai yhdeksän. Ne viisi miestä tekee jo aika paljon kiinniolojen määrässä. Jääkäreiden kinkkuviikonloppujen määrää en nyt osaa sanoa, mutta kannatta ainakin varautua siihen, että vähintään kerran kuussa on kiinni.
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom