Sokerista

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja Zam
  • Aloitettu Aloitettu

Zam

Liittynyt
11.12.2003
Viestejä
85
Mitä eroa normisokerilla on esim apteekista ostettuun glukoosiin? Tai lähemminkin ajattelen mitä varten pitää korvata sokeri jollain makeutusaineella? Ymmärrän, että normaali sokeri, sakkaroosi on hampaille huono, mutta onko siinä mitään muuta?

Sakkaroosi on glukoosista ja fruktoosista koostuva disakkaridi. Se pilkkoutuu ja imeytyy helposti ja nostaa veren sokeria nopeasti. Sakkaroosilla on epäedullinen vaikutus hampaisiin, sillä se lisää kariesta eli hammasmätää. Tavallinen sokeri koostuu pelkästä sakkaroosista. Sakkaroosia on eniten makeisissa, virvoitusjuomissa ja leivonnaisissa. Sokeri tuottaa vain energiaa eikä se sisällä lainkaan suojaravintoaineita, minkä vuoksi sokerin sanotaan sisältävän tyhjää energiaa.

Mitä on tuo Finelin kertoma tyhjä energia? Mitä energiaa mahtaa olla esim aspartaamissa? Kyselyikä reilu 20v myöhässä :rolleyes:
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
No se ns. normisokeri on huonoksi kyllä hampaille mutta siinä on sekin että kaikki ylimääränen sokeri makeisissa, jälkiruuissa yms. menee suoraan turhaan energiaan. Eli läskiähän siintä tulee. Siintä sokerista ei ole mitään hyötyä missään ravinnemielessä, normiruuasta tulee tärkeitä ravinteita, mutta myös niitä kaloreita. sokerista ei tule mitään hyödyllistä, vain lisää poispoltettavaa :)
Ja rypälesokerin ja muitten sokerien välillähän noita eroja kyllä löytyy. Eipä ole noihin makeutusaineisiin tullu hirveesti perehdyttyä mutta perusidea on kyllä varmasti se että makeutusaineissa ei ole niitä turhia kaloreita. itellä ainakin linja ollu että noi kaikki mahdolliset sokeripullat yms ihan tarpeettomat sokerit pois (eläinrasvojen lisäks tietty) :) rypälesokeria tulee kyl vedettyä kreatiinin kanssa mutta siinähän on energiapitosuudet jotain 370 Kcal/100 g että eipä paljoon paina.
 
Bestial sanoi:
jälkiruuissa yms. menee suoraan turhaan energiaan. Eli läskiähän siintä tulee.


Onko tämä nyt mutu-tietoa? Mitenkä jos ollaan miinuskaloreilla?
 
VZ58 sanoi:
Onko tämä nyt mutu-tietoa? Mitenkä jos ollaan miinuskaloreilla?

Tämä on yksinkertaistettu, mutta pääpiirteissään seuraavasti:

Kun syödään paljon sokeria, se alkaa imeytyessään nostamaan verensokeria. Verensokeri nousisi vaarallisen korkealle nopeasti, joten kone tuottaa insuliinia mikä käskee soluja varastoimaan glukoosin. Riippuen siitä miten tyhjiä lihakset ja maksan varastot ovat, menee suurempi tai pienempi osa suoraan rasvaksi. Riippuu siis tilanteesta, ei välttämättä tarvita miinuskaloreita vaan riittää että on väliaikaisesti tyhjennetty hiilihydraattivarastot.
 
Vääntäjä sanoi:
Tämä on yksinkertaistettu, mutta pääpiirteissään seuraavasti:

...
Verensokeri nousisi vaarallisen korkealle nopeasti, joten kone tuottaa insuliinia mikä käskee soluja varastoimaan glukoosin. ...

Eli onko tuo glukoosi se kaiken pahan alku ja juuri? Onko fruktoosi sitten ok?
 
Zam sanoi:
Eli onko tuo glukoosi se kaiken pahan alku ja juuri? Onko fruktoosi sitten ok?

Fruksoosi ei nosta insuliinitasoja, mutta on epäterveellistä liiallisesti nautittuna. Maksa menee rikki tai jotain sellaista :)

Glukoosia/maltoa ainoastaan palautusjuomassa treenin jälkeen. Muuten hiilarit hitaista lähteistä, joissa on paljon kuituja. Esim. vihannekset, kaurahiutaleet, leseet ja jossain määrin tumma makaroni/riisi.

Ei se ole vakavaa, jos nopeita hiilareita ja roskaruokaa välillä tulee nautittua kunhan pitää kohtuudessa ne.
 
Vääntäjä sanoi:
Kun syödään paljon sokeria, se alkaa imeytyessään nostamaan verensokeria. Verensokeri nousisi vaarallisen korkealle nopeasti, joten kone tuottaa insuliinia mikä käskee soluja varastoimaan glukoosin. Riippuen siitä miten tyhjiä lihakset ja maksan varastot ovat, menee suurempi tai pienempi osa suoraan rasvaksi. Riippuu siis tilanteesta, ei välttämättä tarvita miinuskaloreita vaan riittää että on väliaikaisesti tyhjennetty hiilihydraattivarastot.

Entäs jos syödään vaikka runsaasti proteiinia ja rasvaa samalla aterialla tai vaikkapa zonen mukaan mutta hiilarit nopeista lähteistä?
 
VZ58 sanoi:
Entäs jos syödään vaikka runsaasti proteiinia ja rasvaa samalla aterialla tai vaikkapa zonen mukaan mutta hiilarit nopeista lähteistä?

Nousee insuliini ja verensokeri tulee alas myös nopeasti. Lisäksi rasva ja sokeri yhdessä on paras tapa lihottaa itseään läskin muodossa. Tärkeintä olisi pitää verensokeri mahdollisimman tasaisena ja tämä onnistuu syömällä usein pieniä aterioita, sekä syömällä hitaita hiilihydraatteja ja parhaiten yhdistelemällä kummatkin.
 
naksu sanoi:
Nousee insuliini ja verensokeri tulee alas myös nopeasti. Lisäksi rasva ja sokeri yhdessä on paras tapa lihottaa itseään läskin muodossa. Tärkeintä olisi pitää verensokeri mahdollisimman tasaisena ja tämä onnistuu syömällä usein pieniä aterioita, sekä syömällä hitaita hiilihydraatteja ja parhaiten yhdistelemällä kummatkin.


Kuulostaa ihan järkevältä. Spearsin kirjassa on sivulla 280 "huolettomia nautintoja" suora lainaus: "Jopa kaikkein eniten hiilihydraatteja sisältäviä jälkiruokia voi huoletta nauttia silloin tällöin, kunhan lisätään ateriaan saman verran proteiinia. Tämä auttaa eikosanoideja pysymään tasapainossa. Älä käytä tätä hyväksesi kuitenkaan liian usein.

esim.
- 1,2 dl kermajäätelö ja 2,25 dl vähärasvaista raejuustoa
- 1 suklaapatukka ja 1,5 dl vähärasv. raejuustoa tai 90 g kalkkunaleikettä
- 0,33 litraa olutta plus 1,2 dl vähär. raejuustoa

Mitä olette näistä ohjeista mieltä ja mikä on "liian" usein? Voiko kerran päivässä pitää tälläinen harrastelija herkutteluhetken jos haluaa kiristellä itseään ?
 
Laitetaan tähän kun ei uutta jaksa alottaa

Loppui malto niin mitä jos laittaa sen tilalle pöytäsokeria? Tällöin voi ilmeisesti jättää dekstroosin pois kun sokeri on nopeampaa kuin malto? vai onko?

Mitä pienempi de sitä hitaampaa malto on?

Edit: ja mitä suurempi de sitä lähempänä normi sokeria?
 
TheLORD sanoi:
Laitetaan tähän kun ei uutta jaksa alottaa

Loppui malto niin mitä jos laittaa sen tilalle pöytäsokeria? Tällöin voi ilmeisesti jättää dekstroosin pois kun sokeri on nopeampaa kuin malto? vai onko?

Mitä pienempi de sitä hitaampaa malto on?

Edit: ja mitä suurempi de sitä lähempänä normi sokeria?


Toi tavan sokeri EI SOVI palkkariin... hei daa :D
käytähän vähän järkeä...
1. se ois ihan pirun imelää
2. se vetäs verensokerit tappiin
3. mitäköhän vielä....


Ja musta toi DE on toisinpäin.. en ole varma.
 
Töpseli sanoi:
Toi tavan sokeri EI SOVI palkkariin... hei daa :D
käytähän vähän järkeä...
1. se ois ihan pirun imelää
2. se vetäs verensokerit tappiin
3. mitäköhän vielä....


Ja musta toi DE on toisinpäin.. en ole varma.

Palautusjuoman tarkoitus on saada ne verensokerit tappiin. Koska tavallisessa sokerissa (sakkaroosi) on 50% fruktoosia, se nostaa verensokeria vähemmän kuin dekstroosi tai malto. Pirun imelästä nyt voi olla montaa mieltä, kokis sisältää jotain 60g sokeria per 0,5 litraa, joten jos sitä pystyy juomaan, kyllä se 60g sokeria menee alas veteen ja heraan sekoitettunakin.

Sakkaroosissa on puolet sitä fruktoosia, mitä ei palkkarissa erityisemmin tarvisi, joten ei se parasta mahdollista ole. Jos ei muuta ole tarjolla tilapäisesti, niin kyllä sitä sinne palkkariin voi laittaa.
 
cuscus sanoi:
Palautusjuoman tarkoitus on saada ne verensokerit tappiin. Koska tavallisessa sokerissa (sakkaroosi) on 50% fruktoosia, se nostaa verensokeria vähemmän kuin dekstroosi tai malto. Pirun imelästä nyt voi olla montaa mieltä, kokis sisältää jotain 60g sokeria per 0,5 litraa, joten jos sitä pystyy juomaan, kyllä se 60g sokeria menee alas veteen ja heraan sekoitettunakin.

Sakkaroosissa on puolet sitä fruktoosia, mitä ei palkkarissa erityisemmin tarvisi, joten ei se parasta mahdollista ole. Jos ei muuta ole tarjolla tilapäisesti, niin kyllä sitä sinne palkkariin voi laittaa.

Elikkä dekstroosia pitäisi siis laittaa enemmän?

Luonais tuote kaupassa sanoi myyjä että mtä isompi de sitä lähempänä sokeria malto? Puhuiko totta?

Makuhan on omasta mielestäni parempi sokerin kanssa.
 
Bestial sanoi:
(eläinrasvojen lisäks tietty) :) rypälesokeria tulee kyl vedettyä kreatiinin kanssa mutta siinähän on energiapitosuudet jotain 370 Kcal/100 g että eipä paljoon paina.

Nii-i, on se julmaa kun panimosokerissa on se 400kcal/100g ja tuossa sun rypälesokerissa 370kcal/100g, huisi 30kcal ero, että eiköhän se oo ihan sama, kumpaako siinä krean mukana vedät :lol2:
 
juffe sanoi:
Nii-i, on se julmaa kun panimosokerissa on se 400kcal/100g ja tuossa sun rypälesokerissa 370kcal/100g, huisi 30kcal ero, että eiköhän se oo ihan sama, kumpaako siinä krean mukana vedät :lol2:

Samaa tavaraahan nuo ovat. Siinä vain on aina hieman kosteutta mukana, joten 400kcal/100g se ei pakkausselosteiden mukaan koskaan ole.

TheLORD sanoi:
Elikkä dekstroosia pitäisi siis laittaa enemmän?

Luonais tuote kaupassa sanoi myyjä että mtä isompi de sitä lähempänä sokeria malto? Puhuiko totta?

Makuhan on omasta mielestäni parempi sokerin kanssa.

Sakkaroosia kai tarkoitit. Kyllähän sitä periaatteessa pitäisi enemmän laittaa, että saisi samanlaisen vaikutuksen, kun maltolla/dekstroosilla, mutta se menisi varmasti liian makeaksi, jos sitä tuplamääriä alkaisi laittamaan. Joskus kun on muut hiilarit on ollut loppu, niin olen sen saman 40-50g sakkaroosia laitellut palkkariin, niin ihan hyvää siitä on tullut. Ei se niin vakavaa ole vaikka joku kerta pienempi verensokerin nousu tulisi :)

Mainosten mukaan isompi DE tarkoittaa, että se imeytyy nopeammin. Liekkö tällä suurta vaikutusta, kun käsittääkseni malto aina imeytyy hyvin nopeasti.
 
Mut kertokaa sit vielä että miks noi pienempi DE lukuset maksaa enemmän :confused:

Ja otin tuon lauseen että ei sovi sokeri palkkariin täältä pakkikselta ettei ollu ihan hatusta temmattu juttu...
 
Töpseli sanoi:
Mut kertokaa sit vielä että miks noi pienempi DE lukuset maksaa enemmän :confused:

Ja otin tuon lauseen että ei sovi sokeri palkkariin täältä pakkikselta ettei ollu ihan hatusta temmattu juttu...


Liittyisköhän se jotenki hiilari tankkaukseen'? TÄysi mutu tosin
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom