Smith paha kyykyissä?

3 kpl M-Nutrition MANIA!

LAADUKAS PWO

-40%
Liittynyt
21.8.2006
Viestejä
25
Ikä
36
Törmäsin Stumptuosissa (stumptuous.com) väitteeseen, että smithillä kyykkääminen on pahaksi selkärangalle. Sanokaa nyt pitemmän linjan punttaajat/kinesiologian ekxpertit onko tuossa mitään perää? Ei välittäisi tuota selkäruotoa alle parikymppisenä pilata...

Kiitos.
 
Pahasti mutua, mutta sanoisin että smithissä riippuen miten sen kyykyn tekee, voi olla joko vaarallisempi tai turvallisempikin kuin tavallinen kyykky selälle. Yksi asia on kuitenkin varma: smith-kyykyllä ei ole mitään tekemistä oikean kyykyn kanssa ja kannattaa tehdä vapailla painoilla jos mahdollista.
 
Smithillä jää ainakin ne koko kroppaa tukevat syvät lihakset kehittymättä. Keskikropasta jää puuttumaan jämäkkyyttä, ja sitten joskus vapailla painoilla tehtävään kyykkyyn siirtyessä ei ole mitään jakoa samoilla painoilla tehdä. Just niinku ORBs sanoi, jos smith-kyykkyä teet niin älä oleta kyykkysi paranevan. Varmasti jalkoihin tulee poweria, mutta selkä, vatsa, kyljet ja edellä mainittujen syvät lihat jää kehittymättä vapailla tehtävän kyykyn tarvitsemalle tasolle.

Vähän sama tilanne kuin jos tekisi pelkkää prässiä (ei kyykkyä ollenkaan) vaikka 280kg:llä, ja siihen perustuen sitten olettaisi kyykyn onnistuvan 130kg:llä. Keskikroppa ilmoittaa välittömästi "no can do".

Vapailla jos mahdollista, on se nii hyvää stimulaatiota koko kropalle.

EDIT: Smithissä liikerata on ohjattu, vapailla tehtävissä liikkeissä liikerata ottaa huomioon henkilökohtaiset erot anatomiassa. Painot kulkevat miten treenaajan kropan suhteille parhaiten sopii. Näin ollen vapailla tehty kyykky oikealla tekniikalla on varmasti terveellisempi kuin smithin joka-miehen liikeradalla tehtävä.
 
Kyllähän se smith aina jonkun verran muokkaa nivelten luonnollista liikerataa, varsinkin juuri rangan, olkapään, lonkan ja polven alueella riippuen harjoitteesta. Se onko se kuinka haitallista nivelille, on varmasti yksilöllistä.

Oma mielipiteeni on, että mielummin kyykyssä(kin) aina vapaat painot (luonnollinen liikerata) kuin "härvelit" (muokattu liikerata). Kehittäähän tuo vapailla painoilla kyykkääminen samalla myös esim. tukilihaksistoa ja koordinaatiota. Ainakin siinä mielessä tuo smith voi siis olla haitallinen selkärangalle, että jää keskivartalon tukilihaksiston harjoittaminen ja hallinnan kehittyminen vähemmälle kuin vapain painoin.

Mutta jos joku haluaa esittää eriävän mielipiteen, sallittakoon se hänelle. Itse kuitenkin pysyn kaukana moisesta härvelistä, riippumatta liikkeestä. (no ok, myönnytään sen verran, että pohkeiden ja staattisesti kylkien treenaukseen se sopii ihan hyvin:))
 
Hm..oon tehny aika kauan kyykyn smithissä. Vois varmaan vaihtaa vapaille painoille.

Tosin sillon kun alotin tekemään kyykkyä tein vapailla, tekniikka oli vaan niin hakusessa että oon koittanu parantaa sitä smithissä...
 
smithin puolesta

Aika monilla joiden oon nähny kyykkäävän vapaalla tangolla, niin liikkeen turvallisuus selälle ei ole mikään paras mahdollinen ja liike hyvin usein vajaa. Smithissä pystyy asettamaan jalkansa sillä tavalla että selkäranka pysyy hyvin suorana, joka on mielestäni pidemmällä tähtäimellä tärkeätä. Varsinkin jos tekee syväkyykkyä, selkä taipuu helposti, varsinkin ihan ala asennossa. Sitä ei itse helposti huomaa, mutta kaveri sen näkee. Täytyy kyllä sanoa että itse teen nykyään ihan vapaalla tangolla syväkyykkyä. Pidän pientä koroketta kantapäiden alla, jotta sen selän saa pysymään suorana. Ilman sitä menee selkä kipeeks ja varmaan myöhemmin paskaks.
 
Ite just siirryin vapaasta kyykystä smith-kyykkyyn lonkka ja selkävaivojen sekä kyykkytelineen puutteen takia ja painot on tasan samat. Ja edelleen joutuu ottamaan kunnon paineet, jotta korsetti pysyy kasassa.

Vapaa kyykky on parempi, mutta ei smith-kyykky niin paljon huonompi ole ja on siinä hyviäkin puolia. Lähinnä turvallisuuteen yms liittyviä.

Enkä ymmärrä mitä haittaa siitä nivelille olisi... lähinnä hyötyä kun ei pääse vahingossa horjumaan. Liikerata on ihan sama.. Tanko alas - tanko ylös.

Tuntuu, että nykyään tuo "Pakkotoisto - kärpäsestä härkäseksi" motto alkaa pitää paikkansa liian hyvin joissain asioissa. Jos ei paremmin tietäisi niin monesta asiasta saisi täysin väärän kuvan liiallisen hifistely peloittelun vuoksi. Tulee mieleen ylä-asteiden huumevalistus. (Ei liity nyt henk. koht. keneenkään)
 
Liikerata on ihan sama.. Tanko alas - tanko ylös.
Eipä ainakaan minulla ole. Kerran jossain etelän reissulla joutui smithissä kyykkäämään kun muuta ei ollut, ja hommasta ei tullut mitään. Täysin eri liike.
 
Kaipa sille smithillekki on paikkansa, mutta mä haluan kyllä itse kontrolloida omaa liikettäni.

Enkä ymmärrä mitä haittaa siitä nivelille olisi... lähinnä hyötyä kun ei pääse vahingossa horjumaan. Liikerata on ihan sama.. Tanko alas - tanko ylös.

Kun laite estää "horjumisen", jäävät nuo "horjumista" estävät lihakset kehittymättä. Ne tukevat kroppaa kaikissa seisten suoritettavissa liikkeissä. Tasapaino ja lihasten yhteistyökyky paranee. Smithissä on ainakin minun täysin mahdotonta tehdä kyykkyä vapailla tehtävän kyykyn tekniikalla, se jo yksin riittää minulle syyksi jättää smith-kyykky tekemättä.

Jos turvallisuutta haluaa niin sitten rackiin tekemään.

Pari vuotta sitten mulla oli polvet siinä kunnossa etten pystynyt juoksemaan, itsepuolustuslajin kiertoliikkeistä peräisin. Istuessakin vihloivat jatkuvasti. Tein kyykkyä pohjaan asti, aluksi pelkällä tangolla, ja kappas vaan, reilun kahden kuukauden jälkeen polvet oli kunnossa. Enää en edes muista koska viimeksi polvet oli kipeät. Tämä toki voi johtua vaan meikäläisen anatomiasta ja välityksistä joten saattaa olla ihmisiä joille perus kyykky ei kertakaikkiaan käy.

Certain misinformed and so-called “personal trainers” will have people squat in a smith machine, which is, quite simply, an idea both hideous and destructive. This is often done under the misguided “squat this way until you are strong enough to perform a regular squat” premise. Even if one overlooks the obvious fact that it is better to learn to do something right than build bad habits from the start, there are numerous other factors to be considered. The smith machine stabilizes the bar for the lifter, which does not teach the skill of balancing the bar, balance being important to any athlete, as well as the fact that free weight squatting strengthens the synergists which goes a long way to preventing injuries. A chain is only as strong as its weakest link, and the smith machine leaves far too many weak links. To say nothing of the fact that free weights provide a greater transfer of functional strength than machines. (23)Furthermore, the bar moves straight up and down, and very few people squat in this manner, which means that the smith machine does not fit a lifters optimal strength curve. (24) The smith machine also requires that the lifter either squats with his torso much closer to vertical than would be done with a real squat, which mechanically decreases the involvement of both the spinal erectors and the hamstrings. While this would be fine if it was done by the lifters muscular control, when the smith machine does this it is disadvantageous to the lifter by virtue of decreasing the ability of the hamstrings to protect the knee joint. Another mistake made, aside from simply using it in the first place, is allow the knees to drift forward over the toes, the chance of which is increased by the smith machine. As was previously mentioned, this greatly increases the shearing force on the knees. This from a device touted by the ignorant as “safe.”

23 Stone, M. H., Johnson, R. L., & Carter, D. R. (1979). A short-term comparison of two different methods of resistance training on leg strength and power. Athletic Training, 14, 158-160.

24 Phys Ther 1995 Feb;75(2):133-44 Neuromuscular coordination of squat lifting, II: Individual differences. Scholz JP, McMillan AG
 
Aika monilla joiden oon nähny kyykkäävän vapaalla tangolla, niin liikkeen turvallisuus selälle ei ole mikään paras mahdollinen ja liike hyvin usein vajaa. Smithissä pystyy asettamaan jalkansa sillä tavalla että selkäranka pysyy hyvin suorana, joka on mielestäni pidemmällä tähtäimellä tärkeätä. Varsinkin jos tekee syväkyykkyä, selkä taipuu helposti, varsinkin ihan ala asennossa. Sitä ei itse helposti huomaa, mutta kaveri sen näkee. Täytyy kyllä sanoa että itse teen nykyään ihan vapaalla tangolla syväkyykkyä. Pidän pientä koroketta kantapäiden alla, jotta sen selän saa pysymään suorana. Ilman sitä menee selkä kipeeks ja varmaan myöhemmin paskaks.
Pitkällä tähtäimellä vahva keskivartalo on myös hyvä juttu.
Pystyykö muuten kukaan ihan oikeasti kyykkäämään selän pyöristymättä perseen kiinni nilkkoihin, kai syvyydessäkin sentään joku raja on että voi sanoa syväkyykyksi kuitenkin?
Ja mistähän johtuu että moni "tarvitsee" koroketta kantapäiden alle, minä taas en tee kyykkyä ikinä edes kengät jalassa kun pienikin korko kantapään alla tekee liikkeestä luonnottoman ja vie painon varpaille ja työntää polvia eteen?
Lenkkarit jalassa rasitus tuntuisi menevän vaan polville ja selälle.
 

3 kpl M-Nutrition EAA+

Mango - Hedelmäpunssi - Sitruuna - Vihreä omena

-25%
Mä en kyllä missään nimessä tekis kyykkyä smithissä jos vaan pystyy vapaalla tangolla tekemään. Niinku joku jo sanoikin, niin ihan eri liike kun voi smithissä nojailla siihen tankoon. Keskivartalon kunnon osalta aika tärkeetä tehä vapailla painoilla. Mikään ei oo sen parempi vatsalihasliike ku kyykky ja veto ilman vyötä.
 
Joskus olen tehnyt taka kyykkyy siinä.
Olen kyllä huomannu vapaan tangon paremmaksi jo senkin takia jos tuossa smithissä tekee pitkään ja siirtyy vapaaseen tankoon niin helposti lähtee homma käsistä. (=huojuntaa) itsellä.

Ja smithissä ei tarvitse puristaa itsestään läheskään niin paljoa irti.
 
Ja mistähän johtuu että moni "tarvitsee" koroketta kantapäiden alle, minä taas en tee kyykkyä ikinä edes kengät jalassa kun pienikin korko kantapään alla tekee liikkeestä luonnottoman ja vie painon varpaille ja työntää polvia eteen?

Jäykät nilkat (akillesjänne) vois olla yks syy. Syytä voi olla myös henk. koht. anatomiassa tai vammoissa, mulla on nilkka yliojentunu kerran judomatsissa todella pahasti - jos nilkkaa koukistaa liikaa nivelnesteet lähtee kävelemään ja tulee ainakin viikon treenipaussi... nilkan eteen tulee sellainen pingispallon kokoinen kipeä pehmeä pallo täynnä nestettä. :(

Ellei jäykkänilkkainen käytä lautaa kantapäiden alla, nilkka saattaa myös kääntyä pronaatioon joka on erittäin haitallista... se kun tahtoo pikkuhiljaa "tarttua" myös perus kävelyyn.

Paras olisi päästä korokkeesta eroon esim. hiljalleen laskemalla korkeutta, näin nilkkakin "tottuu" koukistumaan riittävästi.
 
Oma kyykkyurani alkoi myös smithissä. Ensin aloittelin normi syväkyykyllä, mutta polvet alkoivat sanomaan nips naps, selkä ei myöskään pitänyt tämän kyykyn mistään eri muodoista. Sitten koitin etukyykkyä smithissä, mutta taas polvet sanoivat nips&naps. Nyt sitten olen tehnyt normaalia etukyykkyä vapailla tangoilla ja elämä hymyilee.
Joillakin ilmeisesti smith toimii näissä liikkeissä ja joillain ei. Oma anatomiani estää kyykkimisen aikas tehokkaasti.
 
Tack så mycket.

Itelläni on ollut polvien kanssa menneisyydessä ongelmia (osgood-schlatter toisessa), nyt ei enään...mulla sattuu ainoastaan prässi, ei smith-kyykky. Vapaalla tangolla en ole vielä kokeillut.
Pitää sitten vain uhmata kaikia niitä setiä jotka mulkkaavat kuin lepratautista kun +50kg pikkulikka häärää painohuoneessa.
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom