- Liittynyt
- 18.12.2011
- Viestejä
- 4
Sanotaan, että sisäelinrasva on yksinkertainen ja yksiselitteinen asia: mitä vähemmän sitä on, sen parempi, ja mitä enemmän, sen vaarallisempi.
Kävin InBody-mittauksessa kaksi vuotta sitten: sisäelinrasvalukema oli äärimmäisen alhainen: 28,7.
Kävin InBody-mittauksessa eilen: sisäelinrasvalukema oli noussut noin 66 prosenttia: 47,3.
Olen treenannut vajaat kymmenen vuotta. 2 vuotta sitten olin 5 kiloa painavampi, ero josta lihasmassan osuus oli 100%. Viimeiset puolitoista vuotta olen panostanut enemmän kestävyyslajeihin ja uhrannut prosessissa lihasta, joten lihasmassan väheneminen ja lievä rasvaprosentin nousu (9,1 -> 10,3) oli ymmärrettävää, mutta sisäelinrasvan puolitoistakertaistuminen ei. Mistä ihmeestä voi olla kysymys?
Nykyisessä ja tuolloisessa treenissäni ja syömisessäni on vain vähän eroa. Punttia on sama määrä, mutta 2 vuotta sitten tein puntin lisäksi aerobista kuudesti viikossa noin tunnin/kerta, nykyään vain neljästi. Ruokavaliossa on vain pari huomattavaa eroa: ennen en laskenut rasvansaantiani (ainoastaan kalorit), ja lähes kaikki nauttimani rasva oli eläinrasvaa, jonka lähteinä toimivat paistijauheliha, kermajuusto ja kana. Nykyään pyrin nauttimaan rasvaa vähintään 100g päivässä siten, että siitä ainakin 50g on kylmäpuristettua neitsytoliiviöljyä ja toiset 50g eläinrasvaa. Tein tämän muutoksen tämän ja muiden asiantuntevan oloisesti kirjoitettujen artikkelien vakuuttamana, kun niissä sanottiin, että rasvoja tulisi nauttia monipuolisesti. Eläinrasvan lähteenäni toimii nykyään lähes yksinomaan juusto -- luovuin kanasta ja naudanlihasta koska ne ovat kalliimpia ja paistaminen vie aikaa. Kokonaisrasvansaanti oli kuitenkin ennen muistini mukaan suunnilleen sama. Mainittakoon myös, että olen korvannut pastan hiilihydraatinlähteenä lähes kokonaan hedelmillä niiden kätevyyden (ei keittämistä) ja väitetyn terveellisyyden takia, minkä lisäksi olen alkanut nauttia päivittäin vihreää teetä.
En juo, tupakoi enkä roinaa. Mitä siis teen olen tehnyt väärin aiheuttaakseni sisäelinrasvalukeman noin pelottavan kasvun? Luulin parantavani ruokavaliotani entisestään alkaessani jakaa rasvansaantini oliiviöljyn ja eläinrasvojen kesken sen sijaan, että ottaisin kaikki rasvani eläimistä. Mittaustulos kertoo kuitenkin päinvastaista. Onko avain mataliin sisäelinrasvoihin oliiviöljyn välttäminen? Vai onko se lihan ja kanan syöminen? Vai onko se aerobisen tekeminen kuudesti viikossa? Vai olisiko se ruokavalion muuttaminen vähärasvaiseksi? Mutta mistäs testosteroni sitten valmistettaisiin ja mitä tapahtuisi urheilulliselle suorituskyvylle?
Voisivatko viisaat auttaa?
Kävin InBody-mittauksessa kaksi vuotta sitten: sisäelinrasvalukema oli äärimmäisen alhainen: 28,7.
Kävin InBody-mittauksessa eilen: sisäelinrasvalukema oli noussut noin 66 prosenttia: 47,3.
Olen treenannut vajaat kymmenen vuotta. 2 vuotta sitten olin 5 kiloa painavampi, ero josta lihasmassan osuus oli 100%. Viimeiset puolitoista vuotta olen panostanut enemmän kestävyyslajeihin ja uhrannut prosessissa lihasta, joten lihasmassan väheneminen ja lievä rasvaprosentin nousu (9,1 -> 10,3) oli ymmärrettävää, mutta sisäelinrasvan puolitoistakertaistuminen ei. Mistä ihmeestä voi olla kysymys?
Nykyisessä ja tuolloisessa treenissäni ja syömisessäni on vain vähän eroa. Punttia on sama määrä, mutta 2 vuotta sitten tein puntin lisäksi aerobista kuudesti viikossa noin tunnin/kerta, nykyään vain neljästi. Ruokavaliossa on vain pari huomattavaa eroa: ennen en laskenut rasvansaantiani (ainoastaan kalorit), ja lähes kaikki nauttimani rasva oli eläinrasvaa, jonka lähteinä toimivat paistijauheliha, kermajuusto ja kana. Nykyään pyrin nauttimaan rasvaa vähintään 100g päivässä siten, että siitä ainakin 50g on kylmäpuristettua neitsytoliiviöljyä ja toiset 50g eläinrasvaa. Tein tämän muutoksen tämän ja muiden asiantuntevan oloisesti kirjoitettujen artikkelien vakuuttamana, kun niissä sanottiin, että rasvoja tulisi nauttia monipuolisesti. Eläinrasvan lähteenäni toimii nykyään lähes yksinomaan juusto -- luovuin kanasta ja naudanlihasta koska ne ovat kalliimpia ja paistaminen vie aikaa. Kokonaisrasvansaanti oli kuitenkin ennen muistini mukaan suunnilleen sama. Mainittakoon myös, että olen korvannut pastan hiilihydraatinlähteenä lähes kokonaan hedelmillä niiden kätevyyden (ei keittämistä) ja väitetyn terveellisyyden takia, minkä lisäksi olen alkanut nauttia päivittäin vihreää teetä.
En juo, tupakoi enkä roinaa. Mitä siis teen olen tehnyt väärin aiheuttaakseni sisäelinrasvalukeman noin pelottavan kasvun? Luulin parantavani ruokavaliotani entisestään alkaessani jakaa rasvansaantini oliiviöljyn ja eläinrasvojen kesken sen sijaan, että ottaisin kaikki rasvani eläimistä. Mittaustulos kertoo kuitenkin päinvastaista. Onko avain mataliin sisäelinrasvoihin oliiviöljyn välttäminen? Vai onko se lihan ja kanan syöminen? Vai onko se aerobisen tekeminen kuudesti viikossa? Vai olisiko se ruokavalion muuttaminen vähärasvaiseksi? Mutta mistäs testosteroni sitten valmistettaisiin ja mitä tapahtuisi urheilulliselle suorituskyvylle?
Voisivatko viisaat auttaa?