Safkojen syklittäminen

Liittynyt
26.11.2008
Viestejä
26
Ikä
36
Elikkä mieleen heräsi kyssäri ruokien "syklittämisestä": Mietin tuossa että kun superfoodeja (esim. maca) pitää syklittää ja kehon pitää välillä olla ilman sitä, että se toimii, niin pääteekö sama "normaali" ruokiin? Olen nimittäin vuosia syönyt joka ikinen päivä muun muoassa vadelmia, mustikoita, porkkanaa ja parsaa yms. Pitäisikö välillä olla ilman ja korvata ne jollain muulla? Ja jos pitäisi, miten usein ja millasia taukoja pitäisi pitää? Esimerkiksi marjojen vaihtelussa? Mitenkäs rasvat vaikkapa pähkinöistä? Jos syön joka päivä maapähkinöitä, "tottuuko" kroppa liikaa siihen samaan? Rahkaa ja raejuustoakin kulunut vuosikaudet suuria määriä päivittäin...
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Ootko ite ajatellu asiaa nyt ollenkaan? Hedelmistä ja marjoista saa ennenkaikkea hitosti vitamiineja, ja vitamiineihin ei ihmisen elimistöllä kasva mitään toleransseja tai eläkeiässä saisit popsia niitä laatikon päivässä, osa vitamiineista on kaikenlisäks vesiliukosia eli ylimääränen tulee kusen mukana kyllä ulos. lman vitamiineja kroppa taas ei toimi joten jostain niitä on pakko saada ja luonnollinen lähde on se paras. Sama koskee proteiinia, hiilareita ja rasvojakin, melko sama otatko ne maitorahkasta ja rypsäristä vai raejuustosta ja oliiviöljystä. Kasviöljy on kasviöljy ja maitotuote on maitotuote, noita kaikkia (p, hh, r) kroppa tarttee päivittäin. Oma maku sen ratkasee mitä kannattaa vetää, elimistö kertoo kyllä jos ei esim. viljat tai maitotuote sovi pakille joten sit vaihdetaan lähdettä, muuten se ylimääränen tulee kyllä seuraavalla huussireissulla ulos.

Syklitykset ja muut kierrot on omasta mielestä tarpeen ainoastaan aineissa jotka kertyy elimistöön ja joihin kasvaa toleranssia jos vetää jatkuvana, esimerkkinä kreatiini tai sitten vaikka se kofeiini joka ei kerry elimistöön, mutta aivot kasvattaa toleranssin pikkuhiljaa jollon se kupillinen aamulla muuttuu vuosien saatossa kolmeksi :)

Jos ei onnistu ajattelemaan omalla päällä edes perusruoka-aineiden vaikutuksia ni kannattasko jättää noi "superfoodit" ja keskittyä peruspöperöön josta muutenki saa jo mainiosti kaiken tarpeellisen kun syö monipuolisesti?
 
Aaaa... En tiennytkään että kroppa tarvitsee hiilareita, proteiineja ja rasvoja päivittäin?? :O Herranjestas! Olenkin kaikki nämä urheiluvuoteni syönyt väärin!... Jos nyt lähinnä meinasin kuitenkin esimerkiksi marjojen flavonoideja tai parsan klorofylliä yms. ;) Ja eihän kasviöljy nyt ole vain kasviöljy. Rypsiöljyssä on aivan eri aineet kuin vaikkapa oliiviöljyssä. Oliiviöljy sisältää enemmän antioksidantteja, mutta rypsiöljy enemmän omega 3:sia jne... Miksi moinen heitterivastaus asialliseen kyssäriin? ;) Khyl nyt vähän jotain tietoo omasta takaakin löytyy. Kunhan nyt kysyin, sillä esimerkiksi juuri maca sisältää runsaasti adaptogeenejä, joiden käytössä on tarpeellista pitää taukoja...
 
Viimeksi muokattu:
Superfoodit on pelkkää markkinointia. Ne vadelmat ja mustikat on ihan yhtä superfoodia kuin joku helvetin maca.

"Tiedeyhteisö on skeptinen ryhmää "adaptogeenit" kohtaan, koska termiä käytetään hyvin väljästi ja tarkkaa vaikutusta saati toimintamekanismia ei ole kuvattu tieteessä. Termiä käytetään paljon markkinointitarkoituksissa." -Wikipedia

Tietty jos haluaa rahansa polttaa jonkun markkinaveijarin nimeämään superfoodiin niin siitä vain.
 
Aaaa... En tiennytkään että kroppa tarvitsee hiilareita, proteiineja ja rasvoja päivittäin?? :O Herranjestas! Olenkin kaikki nämä urheiluvuoteni syönyt väärin!... Jos nyt lähinnä meinasin kuitenkin esimerkiksi marjojen flavonoideja tai parsan klorofylliä yms. ;) Ja eihän kasviöljy nyt ole vain kasviöljy. Rypsiöljyssä on aivan eri aineet kuin vaikkapa oliiviöljyssä. Oliiviöljy sisältää enemmän antioksidantteja, mutta rypsiöljy enemmän omega 3:sia jne... Miksi moinen heitterivastaus asialliseen kyssäriin? ;) Khyl nyt vähän jotain tietoo omasta takaakin löytyy. Kunhan nyt kysyin, sillä esimerkiksi juuri maca sisältää runsaasti adaptogeenejä, joiden käytössä on tarpeellista pitää taukoja...

Vastaus lähinnä siitä, että lopulta se on aivan sama vedätkö oliiviöljyä vai rypsäriä koska kummastaki saat varmasti aivan tarpeeks eri aineita. Syömisestä on aivan turha tehä liian vaikeeta ja ruveta miettii jotai syvällisiä. Mättää vaa monipuolisesti eri ruokia lautaselle ni kyllä se syklitys hoituu itestään kun et kuitenkaan vedä samaa makaronilaatikkoa kolmea kuukautta putkeen...
 
Kyllähän nyt kaikkia "normisafkoja" pitää siinä mielessä syklittää, että ei joka päivä vedä sitä samanlaista rahka/riisi/kana/vihannes-settiä. Kehon oma entsyymitoiminta ei jaksa kaikilla kuukausia/vuosia pyörittää samanlaista ruokavaliota, vaan se ikään kuin vaimenee pikkuhiljaa. Tämä on toki palautuvaa ja sen näkee esim. näissä pseudo-laktoosi-intoleransseissa, joissa liialla maidon juonnilla on saatu laktaasientsyymi tilttiin. Muutaman viikon tauko maitotuotteista ja taas pärisee. Varsinaisia taukoja ei tarvitse pitää, mutta terve, normaali vaihtelu on nyt jo mielenterveyden kannaltakin ihan järkevää välillä...
 
Kyllähän nyt kaikkia "normisafkoja" pitää siinä mielessä syklittää, että ei joka päivä vedä sitä samanlaista rahka/riisi/kana/vihannes-settiä. Kehon oma entsyymitoiminta ei jaksa kaikilla kuukausia/vuosia pyörittää samanlaista ruokavaliota, vaan se ikään kuin vaimenee pikkuhiljaa. Tämä on toki palautuvaa ja sen näkee esim. näissä pseudo-laktoosi-intoleransseissa, joissa liialla maidon juonnilla on saatu laktaasientsyymi tilttiin. Muutaman viikon tauko maitotuotteista ja taas pärisee. Varsinaisia taukoja ei tarvitse pitää, mutta terve, normaali vaihtelu on nyt jo mielenterveyden kannaltakin ihan järkevää välillä...

Laktoosi-intoleranssi on hieman yleisempää kuin se, että muiden ruokien kimpussa olevat entsyymit lakkaisivat toimimasta/vaimenee?

Perustuuko toi sun väitteesi johonkin faktaan? Itse, kun saan raha-asiat kuntoon aion syödä loppuelämäni jauhelihaa/riisiä. Olisi mielenkiintoista tietää vaimeneeko entsyymit? Ainakin käsittääkseni jos ihminen saa kaikki mitä tarvitsee muutamista ruoka-aineista ja vihanneksista - ei ruuansulatuksen teho rupea laimenenaan jos syö samaa safkaa koko aika.
 
Laktoosi-intoleranssi on hieman yleisempää kuin se, että muiden ruokien kimpussa olevat entsyymit lakkaisivat toimimasta/vaimenee?

Perustuuko toi sun väitteesi johonkin faktaan? Itse, kun saan raha-asiat kuntoon aion syödä loppuelämäni jauhelihaa/riisiä. Olisi mielenkiintoista tietää vaimeneeko entsyymit? Ainakin käsittääkseni jos ihminen saa kaikki mitä tarvitsee muutamista ruoka-aineista ja vihanneksista - ei ruuansulatuksen teho rupea laimenenaan jos syö samaa safkaa koko aika.

En puhunutkaan oikeasta laktoosi-intoleranssista. Nämä mun väitteet perustuvat farmasian ja liikuntalääketieteen opinnoissa vastaan tulleisiin tutkimuksiin ja kirjallisuuteen. Ihmisen elimistöhän on kuitenkin yksi suuri säätelijä, ja monet hormonaaliset ja entsymaaliset toiminnot väsyvät jos niitä ylikuormittaa. Sama asia oikeestaan kaikessa aina neuraalista säätelyä myöten. Ethän sä treenaakaan joka päivä/viikko/kuukausi samalla tavalla, vaan vaihtelet ohjelmaa, että lihakset ja hermosto eivät tottuisi ärsykkeeseen. Miksi siis syödä joka päivä samalla tavalla? Jos multa apteekissa pyydetään ruoansulatusentsyymiä, tai trainerina valitetaan kun safka pierettää, niin ensin opastan rakentamaan monipuolisen ruokavalion. Lyhytkestoiset dieetit erikseen, itsekin voin vetää kuukauden samoja safkoja, mutta aina palaan tähän "syklittämiseen" (lue normaalien ihmisten ruokailuun).
 
Miten sitten selität sen, että monet luonnonkansat esimerkiksi eskimot syövät samaa kalaa päivästä ja vuodesta toiseen, enkä usko, että senpä takia niiden ruuansulatus entsyymit lakkaisivat toimimasta? Tai paleokaudella, kun syötiin jotain marjoja ja jokin villieläin kokonaan? Eli ruokavalio oli pääsääntöisesti lihaa?

Taidat olla oikeassa. Tai no täytyy vissiin syödä jauhelihan sijaan välillä kanaakin. Rupeaa vain vituttamaan, kun joidenkin entsyymien takia ei voi syödä omaa "unelmaruokavalioonsa" vuodesta toiseen, vaan täytyy ostaa jotain kalliimpia ruoka-aineita. Siksi olen tätä vastaan.
 
Viimeksi muokattu:
Miten sitten selität sen, että monet luonnonkansat esimerkiksi eskimot syövät samaa kalaa päivästä ja vuodesta toiseen, enkä usko, että senpä takia niiden ruuansulatus entsyymit lakkaisivat toimimasta? Tai paleokaudella, kun syötiin jotain marjoja ja jokin villieläin kokonaan? Eli ruokavalio oli pääsääntöisesti lihaa?

Taidat olla oikeassa. Tai no täytyy vissiin syödä jauhelihan sijaan välillä kanaakin. Rupeaa vain vituttamaan, kun joidenkin entsyymien takia ei voi syödä omaa "unelmaruokavalioonsa" vuodesta toiseen, vaan täytyy ostaa jotain kalliimpia ruoka-aineita. Siksi olen tätä vastaan.

No siis sun täytyy hieman laajentaa sun "unelmaruokavaliota" ja ottaa siihen muutakin kuin liha mukaan. Eikä sun tartte mitään älyttömän isoja variaatioita mielestäni tehdä. Tuskin eskimot ja paleo-sepot kuitenkaan JOKA päivä vetävät/vetivät täsmälleen samaa settiä kitusiinsa? Välillä vähän kalaa, välillä hyljettä, välillä mammuttia ja välillä sitten taas ei. Vaikka ruokavalio koostuukin samantyyppisistä matskuista, niin pointti on, että variaatio tehdään vaikka viikkotasolla, eikä sun tartte niin paljon stressata sitä mitä sä syöt.

Se onkin sitten toinen juttu miksi joka päivä ei kannata syödä lihaa, mutta siitä en tässä yhteydessä edes aloita ;)
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom