Säilykelohi tonnikalan vaihtoehtona?

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja Naru
  • Aloitettu Aloitettu
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Aamupalaksi lohta

Vedin sunnuntaina aamupalaksi 700 grammaa norjalaista lohta. Siis ei mitään purkkisäilykettä, vaan paistoin sellaisen ison palan pienellä lämmöllä pannussa kannen alla. Ruodot oli helppo kiskoa pihdeillä pois. Hyvää oli.
 
Misanthrop sanoi:
Itsekin joskus kirjolohirehun kanssa tekemisissä olleena aloin kovasti epäillä väitettäsi, ettei kassikaloista saisi OLLENKAAN omega kolmosia. Oli siis pakko ottaa yhteyttä kirjolohirehun valmistuksen ammattilaiseen, Erik Norrgårdiin Raisio Oy:stä. (Kiitos linkistä!) Tässä tärkeimmät hänen vastauksestaan:

Kasvatetun kalan rasvahapoissa ei välttämättä ole isoa eroa luonnossa elävään. Rehu on jopa 70- prosenttisesti kalaa. Riippuen kalaöljyn hankinnasta ja kalastusajasta sisältö voi hiukan vaihdella. Olemme käyttäneet perinteisesti Islantilaista kalajauhoa ja kalaöljyä plus Pohjanmereltä tai Barentsinmereltä hankittua kalajauhoa/ kalaöljyä.

Varsinkin islantilaisen kalaöljyn omega-3 rasvahappomäärät ovat melko korkeita. Rehun O-3-rasvahappomalli siirtyy kalaan.

Toistaiseksi käytetty öljy on ollut pääsääntöisesti kalaöljyä, mutta jos
ajanoloon kasviöljyn käyttösuhde lisääntyy rajusti, sillä on vaikutusta
lopputuotteeseen.

Rehuteollisuus maailmalla on huomioinut asian kasvattaessaan kasviöljyn
käyttömääriä antamalla tuotteilleen tietyn rasvahappotakuun, joka käytännössä pitää lohen rehun luonteeltaan luonnollisena lohen ruokana, joskin kuivattuna, koska kuiva-ainepitoisuus on yli 90%.
Kiitettävää aloitteellisuutta!
Lähteenähän tuo on tietysti puolueellinen, mutta ehkä se on liioittelua sanoa ettei viljelykalassa ole ollenkaan O-3:ia. Kuinkahan selvästi niissä sitten on 3 > 6, se jää vieläkin epäselväksi. Suhteenhan täytyisi olla selvästi kolmosen puolella, jos ajatellaan että kalan tulisi myös korjata ruokavalion 3/6-suhdetta, eikä vain toimia 3-lähteenä. (Jos rehussa olisi 30% kasviöljyä vaikkapa auringonkukkaöljynä, hyöty kärsisi aika lailla.)

Joktap, ykkösvalinta on ja tulee olemaan oikea kala, mutta ruokalassa kannattaa syödä sitä pussikalaakin, sillä on se parempi kuin ei mitään.
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom