Sähkö/elektroniikka-ala

Liittynyt
20.12.2006
Viestejä
1 091
Mitä mieltä ovat Pakkislaiset
sähkö/elektroniikka alojen työllisyydestä
eli onko työpaikkoja sekä että mihinkä
kannattaisi erikoistua jos muutaman vuoden
päästä lähtisi lukemaan AMK tai yliopistoon jotain sähköön liittyvää?
Tässä parin vuoden päästä olisi toivottavasti nimikkeinä ylioppilas ja sähköasentaja, mutta kiinnostais jatkaakin opiskeluja.
Mutta kannattaako se?!

Ps. Olipas eka kirjotus tänne...
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Täällä yks elektroniikka-inssi, eli valmistuin 2003 tampereen ammattikorkeesta. Aikasemmin lukenu myös elektroniikka-asentajan sekä automaatioteknikon paperit.

Mun mielestä jos pärjäät itte hyvin ammattikoulussa (ite sain viimesenä amis vuonna stipendin) niin ammattikorkee on suoraansanottuna perseestä. Mitään uutta en ainaskaan itte oppinu.
Toiseks elektroniikka-alan inssien työllisyys pirkanmaan alueella on aikas kehno. Paremmin saa hommia jos lukee "möykky"-sähkön, eli sähkövoimatekniikan inssiks ittensä, tai sitte automaatio puolelle.
Tosin jos työkalut pysyy hyvin kädessä ja tekemisen intoo riittää ni sit vaan asentajan hommiin, töitä piisaa niinpaljon kun haluaa/viitsii/jaksaa tehdä.
Ammattikorkee on aikas yliarvostettu paikka. Ainakin tampereella on opetus aikas perseestä, sähköosastolla on pari oikeesti hyvää opettajaa, muut on aikas turisteja.
 
mitenkäs onko ketään joka ois käyny yliopiston puolella? onko päässy koulutusta vastaaviin töihin ja saanu paljon lupailtua hyvää palkkaa? vai onko hyödytöntä lukea monta vuotta? onko edessä sitten kuitenkin DI papereilla asennushommia perusraksoille muiden duunareiden joukkoon... Kuitenkin kiinnostas kunnon palkat tulevaisuudessa eli ei kehtais loppuelämäänsä sillä parintonnin peruspalkalla tehä töitä! vai onko pelkkää haaveilua?
 
mitenkäs onko ketään joka ois käyny yliopiston puolella? onko päässy koulutusta vastaaviin töihin ja saanu paljon lupailtua hyvää palkkaa? vai onko hyödytöntä lukea monta vuotta? onko edessä sitten kuitenkin DI papereilla asennushommia perusraksoille muiden duunareiden joukkoon... Kuitenkin kiinnostas kunnon palkat tulevaisuudessa eli ei kehtais loppuelämäänsä sillä parintonnin peruspalkalla tehä töitä! vai onko pelkkää haaveilua?

eiköhän inssille ja diplomi-inssille jotai muita hommii löydy ku perus asentajan pestejä vaik eihän niissäkään mitään vikaa oo!oon ite nyt toista vuotta helsingin ammattikorkees voimasähköö lukee.
 
sillä vaan lähin tätä asiaa pohtimaan kun opinto ohjaajat ynnä muut yliopistojen/Amk esittelijät kehuvat mahottoman hyviä työllistymis prosentteja, mutta sitte uutisista ja ihmisilta aina kuulee kuinka vaikea saada töitä... Esimerkiksi kävin koulun järjestämällä reissulla Oulun yliopistolla ja he kertoivat siellä miten helposti porukkaa pääsee esim. Nokialle töihin. No siinä sitten olin haltioissani pari viikkoo kunnes uutissa oli, että Nokia irtisanoo jonkin verran porukkaa. Eli mikä se nyt on se totuus?
 
Oppilaitokset saa tulee valtiolta aloittaneiden opiskelijoiden määrän mukaan (Tai ainakin sai ennen). Eli totta kai ne koittaa myydä sitä omaa oppilaitostaan kehumalla ja lupaamalla vaikka mitä.
eiklä Nokiakaan kaikkia valmistuneita voi työllistää.
Muistaakseni tavallisen perusinssin palkka lähtee joistain 2300 ekee ja nousee ekojen viiden kuuden vuoden aikana 2700-3000 ekeen josta se sitte pikkuhiljaa noin kymmenen vuoden aikana nousee sinne 3200-3500 ekeen. Paremmin noista toteutumista näkee insinööriliiton nettisivuilta
 
Tosin jos työkalut pysyy hyvin kädessä ja tekemisen intoo riittää ni sit vaan asentajan hommiin, töitä piisaa niinpaljon kun haluaa/viitsii/jaksaa tehdä.
Juu kyllä pyssyy työkalut kädessä ja tullee pyörittyä lomilla sähköasentajan mukana harjottelemassa...

eiklä Nokiakaan kaikkia valmistuneita voi työllistää
:D no eipä sitä varmaan kukaan ole luullutkaan että kaikki valmistuvat n.150 di-insinööriä joka vuosi pääsis, mutta sanovat että melko moni silti pääsee...

no täytyy miettiä tätä ja kyllähän tuo "vahva" sähköpuoli kiinnostas enemmän kuin elektroniikka tai tietotekniikka että täytyy katella sitten semmosta...
 
ai riddick on stadiassa, ittekkin pitäs sinne suuntaa ens syksynä, ja sähkövoima ois vissiin mun juttu, mun kaveri o n vissiin samalla luokallakin sun kanssa.
 
Taitaa sahkoasentajan ala olla talla hetkella yksi mielenkiintoisimpia. Ma oon vastuussa yhden semmosen luksus talon kunnossapidosta. Siita talosta saan omalla tietokoneella internetin yli valot pois paalta/himmenettya. Tata voi viela samaan aikaan tarkkailla kameralta.
Musiikki - langaton
valokatkaisimet - langaton
internet - langaton
uimaltaaan lammitys 35kw ...

Viimeviikolla sielta sitten pasahti sahkot pois paalta, eipa oo montaa sahkomiesta joka tata osaa ruveta korjailemaan. Ai niin tasta ei sitten oo olemassa sahkopiirrustuksia :) siinahan etsii vikaa. nyt tuntuu pysyvan sahkot paalla kolme paivaa kerralla. sahkari velottaa ensimmaiselta tunnilta 50eur ja seuraavilta 43 eur.

tahan vois teitty mainita etta asun ranskassa, mutta taitaapi suomessakin olla pulaa ashkoasentajista, ja tekniikka muuttuu koko ajan. Vanhat asentaja ukot jotka on kayny koulun 25 vuotta sitten eivatka ole sen jalkeen tekniikkaa seurannu ovat ihmeissaan.

lontoossa sahkomies pyytaa 50 puntaa tunti. hhm siis tama oli taksa 3 vuotta sitten.

Kannattaako opiskella sahkoasentajaksi ? joo
 
Itse oon nyt ekaa vuotta amis pohjalta (ei tosin sähkö) stadiassa sähköö opiskelemassa. Suurin osa meidän luokkalaisista on sähköasentajia ja toi Jopen kommentti kyllä tuntuu todella kummalliselta. Saa olla kyllä oikeesti todella huono opetus jos ei mitään oo oppinu tai sitte aika sluippaillen on vedetty koulu läpi. Siis osasit oikeesti amis-pohjalta jo valmiiks kaikki fysiikat, matikat, vaihtosähköt ja kaikki muut teoria hommat?

Kyl mä uskon että varmasti näistä käytännön kolvaus hommista sun muista et varmaa oo lisää oppinu, mutta eihän se oo tarkotuskaan.
Niinkun eräs opettaja meille sano että tän koulun tarkotus on opettaa meitä sisäistämään paljon asioita nopeasti.

Noille jotka on amiksessa sähköpuolen käyny on noi sähkötekniikan yleisasiat tuttuja, mutta jos vähänkin syvällisemmin asiaan perehdytään nii heti on kaikki uutta ja ei voi kuvitellakaan että kursseja pääsisi läpi tekemättä mitään (poikkeuksia toki on).

Ei kai sitä millään alalla varmaa työpaikkaa oo, mutta jotain farmaseuttia ja lääkäriä lukuunottamatta ei tuu mieleen mitään alaa jolla olisi paremmat noi työllisys tilastot.

Palkkahan on kehno, mutta harvalla alalla se alotuspalkka hirmu paljo korkeempi on. Eikai se asianajakaan saa paljoa parempaa alotuspalkkaa ku insinööri.
Suomessa vaan noille duunareille (esim. putkimiehet, roskakuskit) maksetaan ihan järkyttävää palkkaa verrattuna esim. just näihin junioritason johtajiin. Toista se on esimerkiks saksassa.
 
ei varmaankaan perus amiskan pohjalta osaa noita amk juttuja vaikka meille oli yhen jakson aikana puolet näitä vaihtosähkö ja sähkömagnetismi asioita ja ne opetettiin melko tarkkaan, mutta varmaankin lukion matimatiikka ja fysiikka on samalla tasolla tai samoja asiota siellä opetetaan kuin amk. Sähköasentajaksi valmistun tässä parin vuoden päästä, mutta kun tulee käytyä myös tuo lukio niin kiinnostas käyttää niitä tietoja myös hyväksi ja opiskella insinööriksi tai di-insinööriksi...

edit. niin ja kait se on vaan tyydyttävä näihin Suomen palkkoihin tai muutettava ulkomaille...katsotaan mitä tulevaisuus tuo tullessaan
 
Elektroniikan di:ksi olisi tarkoitus valmistua seuraavan kahden vuoden sisään. Mieluummin nopeammin. Opiskelen Tampereella. Työllistyminen on vähän niin ja näin, suurin osa valmistuvista johonkin suunnilleen omaa alaa vastaaviin hommiin käsittääkseni päätyy, jotkut kumisaapasfirmalle, jotkut koululle, jotkut perustaa oman yrityksen, jos intoa ja ideoita riittää ja lisäksi sitten on aika paljon porukkaa, jotka lähtevät pois Tampereelta työn perässä. Jonkin verran porukkaa päätyy myös vähän yllättävämpiinkin hommiin sivuaineopintojen kautta.

Luulisin että di-puolella työllistyminen on todennäköisempää kuin normaalina inssinä. Niitä kun taidetaan kouluttaa vähän liikaakin. Ite oon nyt menossa toiseksi kesäksi Nokialle hommiin, en tosin Tampereelle, kun täällä noita hakijoita riittää enemmän kuin laki sallii. Tuntuu töitä irtoavan ylipäänsä helpommin, kun lähtee vähän kauemmas.

Palkkahan ei yllä lähellekään tuota perussähkäreiden, raksamiehien, putkimiehien ja maalareiden 50e/h (töitä niin paljon kuin jaksat tehdä ja kahden vuoden päästä oot niin rikas, ettei tarvii enää kuin maata sängyllä ja piereskellä), mutta ainakin työajat on valmiiksi tiedossa ja kun kumpiakin hommia on tullut jo tehtyä, niin väittäisin viihtyväni paremmin toimistossa mittarien parissa, kuin konttaamassa puhallusvillojen joukossa vintillä, tai sormet jäässä raksalla keskellä talvea.
 
Palkkahan ei yllä lähellekään tuota perussähkäreiden, raksamiehien, putkimiehien ja maalareiden 50e/h
:eek:
Juu onhan noita huhuja joskus kuullut etelä-suomen palkoista, mutta empä oo kaikkee nyt ihan todesta ottanu :D
mutta niinhän nuo puhhuu että siellä ois puutetta perus duunareista ja eniten olen kuullu putkimiehen elämää suuremmista palkoista :hyper:
niin ja jos sattuu urakoita niin niistä olen kuullut kertyvän ihan mukavan tilin, mutta tuntitöissä se on sitä peruspalkkaa ainakin täällä keskellä suomea :(
 
Jos firma tai toiminimi laskuttaa 50€/h niin ei se nyt ihan niin mene että se on se asentajan palkka:) meidän firma laskuttaa 40€/h josta suurin osa menee veroihin, vakuutusmaksuihin jne. ja firmalle tulee voittoa ainoastaan jotain prosentteja siitä, plus tietenkin kate käytetystä tavarasta.

Ne ketkä sanoo että ei ole sähköalalla töitä niin voi kattoo peiliin. Osaava kaveri nimittäin voi melkein valita et mihin menee duuniin;) munkin pitäis koht päättää että jäänkö nykyiseen firmaan vai jatkanko paremman etsintää tarjousten perässä:D
 
Joo niin, tuonne olisi voinut hymiön laittaa perään. Välillä tuntuu siltä, että opiskelevalle kaverille kerrotaan, kuinka olisi kannattanut lähteä ammattikouluun, kun nyt rahaa on kuin roskaa ja töitä riittää ja opiskelut ei kannata. Sitten taas kun ollaan jonkun muun seurassa, niin valitetaan sitä kuinka kapitalisti riistää ja liksaa ei saa tarpeeksi ja johtajat vaan juo kahvia ja istuu kokouksissa ja saa niin vitusti palkkaa... Mutta se politiikasta... jatkan tuolla toisessa tredissä ennen kuin tämäkin on pilalla :D
 
toisaalta vois kokeilla koulun ja armeijan jälkeen töitäkin suoraa, mutta tuleeko sitten enää lähettyä opiskelemaan lisää vaikka palkka ei huima oiskaan...nimittäin on se varmaan hauska pudotus niistä vähistäkin palkoista suoraan opiskelija tuilla elämään...eli on tottunut jo siihen varmaan joka kuukautiseen tiliin...
 
Back
Ylös Bottom