Rypsiöljy/ Rapsiöljy

Liittynyt
25.11.2003
Viestejä
243
Ikävä aloittaa taas uus threadi, mutta searchin avulla löysin vastauksen kysymykseeni vain punttimimmien foorumilta, missä asiata puhuttiin vain muutamalla lausella.
Eli yksinkertaisesti: onko rypsiöljyllä ja rapsiöljyllä eroa?
 
Sopisiko samassa threadissä vielä tiedustella tällaisia perusasioita:
1. Miksi bodarit vetävät öljyä niin paljon, että kaloreista yli 20 % tulee rasvasta? Onko tällainen määrä välttämätön tai edes hyväksi?
2. Miksi aina rypsiä? Miksi ei esim. oliiiviöljyä?
 
Konna sanoi:
1. Miksi bodarit vetävät öljyä niin paljon, että kaloreista yli 20 % tulee rasvasta? Onko tällainen määrä välttämätön tai edes hyväksi?
Muistaakseni ihan se perinteinen, äärikonservatiivisen kansanterveyslaitoksen ruokapyramidikin suosittelee, että rasvoista tulisi saada noin kolmannes päivän energiasta (30-33%). Pehmeinä rasvoina tietenkin.

KTL:n sekavilta sivuilta en valitettavasti löytänyt linkkiä tähän, mutta olen aika varma että tuo oli se suositus. Raskasta työtä tai liikuntaa harrastavilla rasvan saanti on käsittääkseni vieläkin tärkeämpää.
 
Konna sanoi:
2. Miksi aina rypsiä? Miksi ei esim. oliiiviöljyä?

Tähän en tiedä mitään yleistä syytä, mutta oliiviöljy on niin väkevänmakuista, että en pysty sitä vetämään ollenkaan, ellei ruuassa ole seassa. Rypsiöljyä pystyy pelkiltään vetämään ilman ongelmaa.
 
Konna sanoi:
2. Miksi aina rypsiä? Miksi ei esim. oliiiviöljyä?

Rypsiöljyssä on paremman maun lisäksi huomattavasti parempi omega3/omega6 -suhde.
 
Sukulaku sanoi:
Rypsiöljyssä on paremman maun lisäksi huomattavasti parempi omega3/omega6 -suhde.

Kiitokset lukuisista hyvistä vastauksista!!!



Jep, näyttää tuon ensimmäisen vastauksen perusteelta jo selvältä, miksi rypsiöljyä suositaan.

Itse en ole koskaan vetänyt öljyä treenauksen yhteydessä ja ravinnon rasvat ovat olleet alle 20 prosentin.

Minkälaista määrää öljyä vedätte dieetillä, entä bulkilla, ja millä tavalla ... lusikalla vai rahkaan tms. sotkettuna?
 
KTL:n sivuilta:

Hiilihydraattien suositeltava osuus kokonaisenergiasta on nyt 55-60 %
Proteiinin saantisuositus on 10-15 % energiasta.
Uusissa suosituksissa rasvan osuus kokonaisenergiasta on noin 30 %

Sitten taas, samasta paikasta

Suositukset on laadittu väestötasolle, terveille, kohtalaisesti liikkuville ihmisille. Ne soveltuvat vain varauksellisesti yksilöiden ravitsemusneuvontaan, sillä yksiöiden ravinnon tarpeen vaihtelut ovat suuret.

Jos terveellinen ruoka kiinnostaa niin suosittelen suhtautumaan krittisesti kaikkeen ja uskomaan ainoastaan sellainen viesti, jonka ohessa esitetään tutkimustulokset asiasta. Esim. KTL ei kerro mihin tutkimuksiin heidän suosituksensa perustuvat. Henkilökohtaisesti aloin pyyhkimään niillä persettäni sillä seurauksella että voin paljon paremmin kuin heidän suosituksiaan noudattamalla.
 
Sukulaku sanoi:
Rypsiöljyssä on paremman maun lisäksi huomattavasti parempi omega3/omega6 -suhde.

Paitsi että rypsissä sitä omega-6:tta on 2 kertaa enemmän kuin oliiviöljyssä, ja omega-6 taas toimii elimistössä hapettajana, eli siis päinvastoin kuin antioksidantit. Ja elimistön hapettuminen, tai oksidatiivinen stressi, on yhdistetty moniin sairauksiin. Nykyään saadaan ravinnosta O6:tta todella paljon enemmän kuin mihin ihmisen aineenvaihdunta on geneettisesti suunniteltu. Jättämällä kaiken kasvisrasvan paitsi oliiviöljyn pois päästään siihen ettei O6:tta tule liikaa.

Älä usko minua, usko tutkimuksia, löytyy pubmedistä.
 
Cockton sanoi:
Henkilökohtaisesti aloin pyyhkimään niillä persettäni sillä seurauksella että voin paljon paremmin kuin heidän suosituksiaan noudattamalla.
Olihan tuo KTL:n (johon viittasin lähinnä koska se on oman kokemukseni mukaan se ainoa auktoriteetti jota kaduntallaajat uskovat) hiilarimäärä aika hurja. Mikä lienee sitten hyvä jakauma sekä aerobista liikuntaa että punttisalia harrastavalle ihmiselle? Alkuperäinen kysymyshän tässä threadissä koski nimenomaan rasvaa ja käsittääkseni tuo 25-30% rasvamäärä on ihan järkevä.
 
Dippi sanoi:
Alkuperäinen kysymyshän tässä threadissä koski nimenomaan rasvaa ja käsittääkseni tuo 25-30% rasvamäärä on ihan järkevä.

No mutta siis... Menee ne suhteet nyt käsi kädessä kuitenkin. Eli kyllähän tätä nyt pitäisi kokonaisuutana katsoa. Jos KTL:n suositus on 15 / 60 / 25, mutta päätyy siihen, että hiilaria tulee liikaa, niin muuttuuhan noi suhteet silloin muutenkin.

Eli esim. 32 / 6 / 62, niinku meikäläisellä tässä eräs salipäivä. Eli hiilarista poistettu osuus menee rasvalle ja rotskulle, pelkän lihan syönti käy tylsäksi ja vitamiinit jää vajaiksi.

EDIT:

Ai niin, tuo mainitsemasi seikka kaduntallaajan ainoasta auktoriteetistä... Tuo on surullisen totta. Ihmiset pelotellaan rasva- ja kolesterolihysterialla, ja suositellaan syömään ruokaa jolla moni voi todella pahoin ja pahimmillaan sairastuu moniin tauteihin. Ja kaikki tämä ilman perusteluja suosituksista.
 
Konna sanoi:
Minkälaista määrää öljyä vedätte dieetillä, entä bulkilla, ja millä tavalla ... lusikalla vai rahkaan tms. sotkettuna?

ite otan ainaskin 2rkl rahkan sekaan illalla, että semmonen 2-5rkl rahkan sekaan on kait ihan sopiva.
 
sikamies sanoi:
Ikävä aloittaa taas uus threadi, mutta searchin avulla löysin vastauksen kysymykseeni vain punttimimmien foorumilta, missä asiata puhuttiin vain muutamalla lausella.
Eli yksinkertaisesti: onko rypsiöljyllä ja rapsiöljyllä eroa?
Ei ole...siis laadullisesti, vaikka aivan eri kasveista ne saadaankin...lisätietoa löytyy linkistä.
http://www.margariinitiedotus.fi/oljyt_margariinit/oljykasvit.htm
 
Konna sanoi:
Sopisiko samassa threadissä vielä tiedustella tällaisia perusasioita:
1. Miksi bodarit vetävät öljyä niin paljon, että kaloreista yli 20 % tulee rasvasta? Onko tällainen määrä välttämätön tai edes hyväksi?
2. Miksi aina rypsiä? Miksi ei esim. oliiiviöljyä?
:offtopic:
Rasvat eivät ole pelkästään energianlähteitä...niitä elimistö tarvitsee mm. solujen rakennusaineeksi tai vaikkapa hormoni tuotantoon...n. 30% päivän kaloreista...ei kannattane tämän alle kovinkaan paljon mennä.
 
Tuo suositusprosentti taitaa olla tosiaan aika hatusta vetäisty. Varsinkin, kun nuo prosentit ovat muutenkin aika turhia. Määrät ratkaisevat, ei niillä prosenteilla mitään tee.
 
Tahvo Tohveli sanoi:
Tuo suositusprosentti taitaa olla tosiaan aika hatusta vetäisty. Varsinkin, kun nuo prosentit ovat muutenkin aika turhia. Määrät ratkaisevat, ei niillä prosenteilla mitään tee.
Sitähän tuossa prosenttiluvussa vain ajetaan takaa...tai siis minä ajan, että ei lähdetä esim. dietillä ensimmäisenä laskemaan päivän rasvakaloreita...kuten tuolla pimeällä 1900-luvulla pruukkasi olemaan tapana...vaan dietti lähtee liikkeelle hilareiden vähennyksellä...koska elimistö aidosti tarvitsee rasvaa, mutta ei hilareita.
Vasta dietin loppupuolella kiristellään tarvittaessa myös rasvoja...jos siltä tuntuu.

Rasvan osuus voi olla prosentuaallisesti (myös määrällisesti) paljon suurempikin, jos ruokapuoli on ketolla...mutta jos hilarit ovat mukana noemaalisti, niin rasvojen osuus päivän kokonaisenergiasta tulisi kuitenkin olla ainakin 30%...et silleen.
 
Pii sanoi:
vaan dietti lähtee liikkeelle hilareiden vähennyksellä...koska elimistö aidosti tarvitsee rasvaa, mutta ei hilareita.

Juu, ymmärrän mitä tarkoitat. Tosin optimaalisesti toimiakseen monella ihmisellä, kuten myös minulla, elimistö tarvitsee aidosti hiilareita. Hengissä pysyäkseen ei, mutta ei se tarvitse rasvaakaan kuin välttämättömät rasvahapot ja niitä ei tarvita kuin muutama gramma päivässä.

Mietityttää vain, että mistä tuo 30% tulee? Jos päivittäinen kalorimäärä on korkea, niin kuin painoa nostaessa usein on, niin tuo 30% on melkoisen paljon rasvaa määrällisesti. Eli minusta kalorimäärien noustessa tuo prosenttiosuus voi laskea ja kalorimäärien laskiessa se taas nousee. Tuon takia minä käsittelen mieluummin määriä, kuin prosentteja, koska ne prosentit eivät kerro juuri mitään. Mutta toki kukin tavallaan. :thumbs:
 
Tahvo Tohveli sanoi:
Juu, ymmärrän mitä tarkoitat. Tosin optimaalisesti toimiakseen monella ihmisellä, kuten myös minulla, elimistö tarvitsee aidosti hiilareita. Hengissä pysyäkseen ei, mutta ei se tarvitse rasvaakaan kuin välttämättömät rasvahapot ja niitä ei tarvita kuin muutama gramma päivässä.

Mietityttää vain, että mistä tuo 30% tulee? Jos päivittäinen kalorimäärä on korkea, niin kuin painoa nostaessa usein on, niin tuo 30% on melkoisen paljon rasvaa määrällisesti. Eli minusta kalorimäärien noustessa tuo prosenttiosuus voi laskea ja kalorimäärien laskiessa se taas nousee. Tuon takia minä käsittelen mieluummin määriä, kuin prosentteja, koska ne prosentit eivät kerro juuri mitään. Mutta toki kukin tavallaan. :thumbs:
Kyllä kyllä...itsekkin käytän hilareita...mutta en enää mitään ktl-määriä...vaan luokkaa 40% päivän kaloreista...välillä vähemmänkin...mm. välipäivinä ja kevyellä viikolla...rasva ja proteiinimäärien pysyessä ennallaan.

Nykyisin tavoitteenani hiilihydraateilla on vain tankata ja ylläpitää kohtuullista glykogeenivarastoa, jolla kykenen reenin 100-lasissa vetämään lävitse...eli tankata hiilareita vain tarpeen mukaan...ja lisäksi välttää insuliinipiikkejä muutoin kuin palautumisjuomasta saatuna.

Alle kolmekymppisenä ei vielä suurehkoilla hilarimäärillä aterioissa ole mitään näkyvää seuraumusta...mutta voimakkaat verensokerin heilahtelut rasittavat elimistöä iästä huolimatta...ja jonain päivänä verensokerin laskemiseen tarvitaankin jo hiukan korkeampi insuliinipitoisuus...ja näin sitä ollaankin päästy hyvälle alulle II-tyypin diabeteksessä.
 
Back
Ylös Bottom