Rypsiöljy ja omega-3

Liittynyt
23.2.2004
Viestejä
1 179
Katsoin finelin sivuilta ja rypsärissä DHA:ta ja EPA:a (=Omega-3) näyttäisi olevan 0g, mutta minulle sanottiin että keho osaa (jotenkin?) muodostaa rypsiöljyssä olevista ravinteista itse Omega-3 jonkun verran. Mutta paljonko tietystä määrästä? Tyyliin paljonko 10g sisältäisi omega-3:sta? Eli suomeksi sanoen paljonko tietyssä määrässä rypsäriä on omega-3:sta. Entä sitten oliiviöljyssä? Kun harkitsen tässä, että kannattaako käydä ostamssa luontaistuotekaupasta tuommoisia kalaöljykapseleita missä on yhdessä kapslissa 620mg omega-3:ta.

En nyt tiedä olenko ihan väärillä jäljillä tän asian kanssa. Korjatkaa jos olen..
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Kokeileppas pellavasiemenöljyä. Valion pellavasiemenöljy sisältää sivujensa mukaan:
"
Kotimainen kylmäpuristettu pellavasiemenöljy 100% tai
Kotimainen kylmäpuristettu Luomu pellavasiemenöljy 100 %

Pellavansiemenöljy sisältää mm:
60 % alfalinoleenihappoa eli Omega-3 rasvahappoja
15 % linolihappoa eli Omega-6 rasvahappoja
12 % öljyhappoa eli Omega-9 rasvahappoja "
 
Vitamarin kalaöljy vois olla hyvä ostos. Sitä moni täälläkin vetelee. Löytyy luontaistuotekaupoista. Ehkä kannattaa unohtaa tuo pellavasiemenöljy. Jos välttämättä sitä haluat ostaa, niin se pitäis sitten olla sellaista mikä on säilytetty kylmässä. Itse ostin kerran kaupan hyllyltä ja ilmeisesti se oli sitten jo valmiiksi härskiintynyttä skeidaa. Pahan makuista ainakin.
 
No tuosta Terska-Arskan linkistä löytykin kaikki tarpeellinen:
Ihmiselle välttämättömiä rasvahappoja ovat omega-6 sekä omega-3 rasvahapot. Näitä siis tarvitaan jatkuvasti ravinnosta, koska elimistö ei osaa itse niitä valmistaa.
Tästä ei vieläkään selviä, osaako se keho siitä rypsi/oliiviöljystä valmistaa näitä omega-3 niinkuin minulle sanottiin. Mutta so not, pitää käydä vähän vertailemassa tuota pellavasiemenöljyä ja kalaöljykapseleita tuolla luontaistuotekaupassa huomenna ja ottaa jompi kumpi.

Erityisesti DHA:ta pidetään tehokkaana keinona vähentää vaikeita teiniangstin oireita.
Hörähdin tossa kohtaa hiukan. Luulin että toi teiniangti on vaan joku muotisana :D
 
Rypsiöljyssä on alfa-linoleenihappoa jota elimistö pystyy jossain määrin, mutta kuitenkin rajallisesti, muuttamaan EPA:ksi ja siitä taas edelleen DHA:ksi. Koska ALA ei kai sinällään ole vastuussa omega3 rasvahappojen terveysvaikutuksista, niin suosittelisin ottamaan sitä kalaöljyä.
 
Löytyykö jotain omega-3 kapseleita missä ei ole e-vitamiinia?
 
Lapo sanoi:
Löytyykö jotain omega-3 kapseleita missä ei ole e-vitamiinia?
Yllättävää kyllä, Leaderin Fish Oil -kapselit ovat aika hyvän hinta/laatusuhteen omaava omega-3-tuote, eikä niissä ole lainkaan E-vitamiinia.
 
Rypsiöljyn sisältämä alfalinoleenihappo (ALA) on myös ns. omega-3- rasvahappo. Käyttäen ALAa lähtöaineena, elimistö pystyy teoriassa valmistamaan muut tarvitsemansa omega-3-rasvahapot. Perinteinen arvio riittäväksi saanniksi on ollut ALAa 1% energiasta.

Jos siis syöt 2500 kcal päivässä, tarvitset alfalinoleenihappoa 25 kcal edestä. 25 kcal vastaa suunnilleen 3 g:aa. Rypsiöljyn ALA-pitoisuus on 10% eli saadaksesi rypsiöljystä 3 g ALAa, rypsiöljyä on saatava 30 g.

Monet ovat kuitenkin sitä mieltä, ettei elimistön oma pitkäketjuisten omega-3-rasvahappojen synteesi ole riittävää, vaan elimistölle on hyödyllistä saada näitä vain merenelävissä esiintyviä rasvahappoja (EPA, DHA) myös valmiina ravinnosta. Myös Suomen viralliset ravitsemussuositukset (KTL) sisältävät suosituksen syödä rasvaista kalaa vähintään kaksi kertaa viikossa (1 annos on 100 g)

Käytännössä käyttämällä rypsiöljyä kohtuullisesti ja syömällä rasvaista kalaa (lohikalat) vähintään 200 g viikossa, rasvahappojen saanti on varmasti kunnossa. Kalaöljyvalmisteista on hyötyä vain silloin, kun rasvaisen kalan syönti ei ole lainkaan mahdollista. Mikäli näin on, niin eri valmisteista Vitamar-kalanmaksaöljy on kustannustehokkain.
 
eiks toi E-vitamiini oo aika tärkee ton kalaöljyn mukana? eikä ne jotenkin tehosta toisiansa? vai olenko hakoteillä? :D
 
KSENA sanoi:
eiks toi E-vitamiini oo aika tärkee ton kalaöljyn mukana? eikä ne jotenkin tehosta toisiansa? vai olenko hakoteillä? :D

Lähinnä eläintutkimusten puolella tuosta E-vitskun lipidien peroksidaatiota estävästä vaikutuksesta on jonkun verran saatukin dataa, mutta ymmärtääkseni tässäkin kohtaa, kuten antioksidenttitutkimuksessa aina, on tulosten soveltaminen käytäntöön, ihmismalleihin ja -elämään suhteellisen vaikeaa, ottaen huomioon testimenetelmien kirjon ja tietysti itse koeasetelmat.
E-vitamiinin on siis oletettu ehkäisevän kalaöljyjen(PUFA:n) mahdollista lipidien peroksidaatiota kiihdyttävää vaikutusta, mutta viime aikoina noita käytettyjä tutkimusmenetelmiä on tarkasteltu kriittisesti ja alla ekana olevassa datassa* tuo koko peroksidaatio on kyseenalaistettu ihmismalleissa. E-vitskua voi toki kauhoa aika reippaasti menemään tietyissä rajoissa ja vahva antioksidanttihan se jo yleisellä tasolla(+tuotteen säilyvyys ja rasvahappojen stabiilisuus) on, joten toki tuo kombinaatio kalaöljyssäkin on ihan perusteltu. Mutta tähän itse lipidien peroksidaatioon in vivo-ihmisasetelmissa kuulisi mielellään näkemyksensä myös palstan ex-perteiltä. :kippis1:

*American Journal of Clinical Nutrition, Vol. 72, No. 3, 714-722, September 2000
Supplementation of postmenopausal women with fish oil rich in eicosapentaenoic acid and docosahexaenoic acid is not associated with greater in vivo lipid peroxidation compared with oils rich in oleate and linoleate as assessed by plasma malondialdehyde and F2-isoprostanes

http://www.ajcn.org/cgi/content/ful...INDEX=0&sortspec=relevance&resourcetype=HWCIT

Nutr Cancer 2005;51(2):178-83
Alpha-tocopherol suppresses mammary tumor sensitivity to anthracyclines in fish oil-fed rats.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/..._uids=15860440&query_hl=9&itool=pubmed_docsum

J Nutr Biochem. 1999 Nov;10(11):674-8.
Oxidative stress and antioxidant status in mouse kidney: effects of dietary lipid and vitamin E plus iron.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/..._uids=15539266&query_hl=9&itool=pubmed_docsum
 
KSENA sanoi:
eiks toi E-vitamiini oo aika tärkee ton kalaöljyn mukana? eikä ne jotenkin tehosta toisiansa? vai olenko hakoteillä? :D
En tiedä tästä mutta jos popsisi esim. Möllerin omega-3 kapseleita joissa on E-vitamiinia sen verran että omegaa tulisi tarpeeksi, tulisi E-vitamiinia aika perkuleesti. Tietenkin vitamiinien tarve on urheilevalla suurempi, mutta silti sitä tulisi varmaan liikaa. Tätä lähinnä ajattelin.
 
Lapo sanoi:
En tiedä tästä mutta jos popsisi esim. Möllerin omega-3 kapseleita joissa on E-vitamiinia sen verran että omegaa tulisi tarpeeksi, tulisi E-vitamiinia aika perkuleesti. Tietenkin vitamiinien tarve on urheilevalla suurempi, mutta silti sitä tulisi varmaan liikaa. Tätä lähinnä ajattelin.

Noiden synteettisesti valmistettujen kalaöljyjen (Möller ym. apteekin kamat) imeytyminen on aika huonoa. Suosittelen mieluummin jotain luonnollista kalanmaksaöljyä. Paljon vaikuttaa myös mitä kaloille on syötetty.....
E-vitamiini on hyvä ottaa yhdessä kalanmaksaöljyn kanssa koska estää rasvojen hapettumista ja muutenkin terveellistä... E-vitamiinia saa vetää aika paljon että sitä tulisi liikaa...:rolleyes:
 
starfish sanoi:
Noiden synteettisesti valmistettujen kalaöljyjen (Möller ym. apteekin kamat) imeytyminen on aika huonoa.

Mistä tiedät?
 
astro sanoi:
Mistä tiedät?

Kyllä siis ihan tutkitusti luonnonmukaiset vitamiinit ja rasvahapot imeytyy paremmin elimistöön kuin tekemällä tehdyt synteettiset. En nyt mistään jaksaa kaivaa lähdetietoa ja tutkimuksia mutta näin siis asia on. Näin maalaisjärjelläkin ajateltuna. :) Kyllä kaikki luonnonmukainen ravinto on aina parasta ihmiskeholle toisin kuin joku tehokasvatettu ja keinotekoisesti tehty. ;)
 
Ja mölleriltä on valmistaja ihan tunnustanut suoraan kysyttäessä että tuotteessa on synteettistä omega3:sta.....että näin...
 
starfish sanoi:
Noiden synteettisesti valmistettujen kalaöljyjen (Möller ym. apteekin kamat) imeytyminen on aika huonoa. Suosittelen mieluummin jotain luonnollista kalanmaksaöljyä. Paljon vaikuttaa myös mitä kaloille on syötetty.....
Mitä on synteettinen kalaöljy?
 
starfish sanoi:
Kyllä siis ihan tutkitusti luonnonmukaiset vitamiinit ja rasvahapot imeytyy paremmin elimistöön kuin tekemällä tehdyt synteettiset. En nyt mistään jaksaa kaivaa lähdetietoa ja tutkimuksia mutta näin siis asia on. Näin maalaisjärjelläkin ajateltuna. :) Kyllä kaikki luonnonmukainen ravinto on aina parasta ihmiskeholle toisin kuin joku tehokasvatettu ja keinotekoisesti tehty. ;)

Ei pidä paikkaansa - vaikka näin toki voisi maalaisjärjellä ajatella. :) Olen useammassa threadissa pyrkinyt omalla vaatimattomalla panoksellani hahmottamaan näitä luontaisen ja synteettisen ravinnon rajoja, eroavaisuuksia, hyöty-ja haittatekijöitä ja niiden suhteita. Olen edelleenkin sitä mieltä, että vähän prosessoidun ravinnon nauttiminen on keskimääräisesti suotavaa, mutta luontainen ei aina ole synteettistä parempi vaihtoehto, eikä "luonnollisella" olomuodolla voi mitenkään, yleispätevästi, perustella ravinnon paremmuutta synteettisesti valmistettuun nähden. Ei varsinkaan yleisenä ohjesääntönä. Tätä aihetta käsiteltiin aiemmin muistaakseni ainakin ravintorasvoja käsittelevässä threadissa, johon en enää itse aiheena palaa, enkä muutenkaan aiheeseen eettisistä ja elämänkatsomuksellisista näkökulmista, mutta itse kalaöljyjen suhteen voisi vääntääkin tovin tai toisen. ;)

Ensinnäkin, väite luontaisten kalaöljyjen paremmuudesta synteettisten valmistusprosessien lopputuotteisiin nähden olisi Mannisen käyttämien termien mukaan silkkaa potaskaa. Aihetta on tutkittu jokseenkin paljon ja synteettisten etyyli- ja metyylikonsentraattien biosaatavuuden on todettu olevan yhdenvertainen luontaisten kalaöljyjen(etenkin triglyseridimuotojen kanssa).

Etyyliesterit vs. triglyseridit, biosaatavuus, mm.:


Eur J Clin Nutr. 1993 Jul;47(7):497-507.
Comparative effects of prolonged intake of highly purified fish oils as ethyl ester or triglyceride on lipids, haemostasis and platelet function in normolipaemic men.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/..._uids=8404785&query_hl=10&itool=pubmed_DocSum

Biochim Biophys Acta. 1993 May 20;1168(1):59-67.
The enteral bioavailability of eicosapentaenoic acid and docosahexaenoic acid is as good from ethyl esters as from glyceryl esters in spite of lower hydrolytic rates by pancreatic lipase in vitro.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/..._uids=8504143&query_hl=10&itool=pubmed_DocSum

Am J Clin Nutr. 1991 May;53(5):1185-90.
Absorption of the n-3 eicosapentaenoic and docosahexaenoic acids as ethyl esters and triglycerides by humans.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/..._uids=1826985&query_hl=10&itool=pubmed_DocSum


Am J Clin Nutr. 1988 Oct;48(4):992-7.
Omega-3 fatty acids in hypertriglyceridemic patients: triglycerides vs methyl esters.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/..._uids=3421209&query_hl=10&itool=pubmed_docsum


British Journal of Nutrition. 1999 Dec;82(6):481-8.
Incorporation and washout of orally administered n-3 fatty acid ethyl esters in different plasma lipid fractions.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/...uids=10690163&query_hl=10&itool=pubmed_docsum


:)
 
Toiseksi, on aivan totta, että useat näistä kalaöljyvalmisteista OVAT synteettisesti valmistettuja, tai niitä on, luonnollisesti(en viittaa nyt luontaisuuteen), prosessoitu jollakin tavalla, rikastuksin yms. Sanoohan jo E-EPAn nimikin, että kyseessä on EPA:n etyylikonsentraatti. E-EPA:sta itsestään onkin ollut Pakkiksella jo jonkin verran juttua, myös sitä tukevasta positiivisesta tutkimusdatasta.

Siis, on kyse sitten tuon kemiallisen valmistusprosessin läpi käymästä lopputuotteesta, kuten vaikkapa E-EPA:sta, tai omin käsin merenelävistä uuttamastasi kalaöljyvalmisteesta, on molempien tuotteiden pohjana luontainen kalaöljy, jota vain on toisessa tapauksessa prosessoitu lähinnä EPA-konsentraatiota kasvattaakseen.

Rautalangasta: puhumme kahdesta eri kemiallisen karaktäärin omaavasta kalaöljystä: ”luontaisesta”(aarghh) triglyseridimuodosta, tai etyyli-/metyyliesterikonsentraatista. Triglyseridimuodoissa omega-3-pitoisuus saattaa olla luokkaa 20-30% ja EPA-konsentraatio luokkaa alle 20%. E-EPA-valmisteet taas tuotetaan purifikaatioprosessissa, jossa raakaöljy reagoi etanolin tai metanolin kanssa alipaineessa, muodostaen synteettistä etyyli(tai metyyli-)esteriä. Se, minkälainen lopputuotteen ominaisuuksista tulee, riippuu tietysti pitkälti suodatusprosessista, mutta keskimääräisestä EPA-pitoisuudet nousevat niinkin korkeiksi, kuin luokkaa 50-90%.

Erinäisillä foorumeilla tunnutaan kohisevan tämän suuren luokan paljastuksen suhteen, että osa kalaöljyistä, herranjestas, olisikin, ”luontaisen” sijaan synteettisiä valmisteita.. :D :david: Noh, itse asiassa, erittäin suuri osa (tasokkaista) kalaöljytutkimuksista mm. sydän- ja verisuonitautien suhteen on suoritettu etyyliesterikonsentraateilla…:hyper: :rolleyes:

Aiemmin tuossa spekuloin kyseisten rasvahappojen oksidatiivisen stabiilisuuden perään, siihen aiheeseen kuulisin mielelläni muidenkin mielipiteitä. Näyttäisi kuitenkin siltä, että tuohon lipidien peroksidaation herkkyyteen vaikuttaa moni seikka , myös se, missä muodossa kyseisiä substansseja nautitaan.:)

:end-of-yksinpuhelu:
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom