Toiseksi, on aivan totta, että useat näistä kalaöljyvalmisteista OVAT synteettisesti valmistettuja, tai niitä on, luonnollisesti(en viittaa nyt luontaisuuteen), prosessoitu jollakin tavalla, rikastuksin yms. Sanoohan jo E-EPAn nimikin, että kyseessä on EPA:n etyylikonsentraatti. E-EPA:sta itsestään onkin ollut Pakkiksella jo jonkin verran juttua, myös sitä tukevasta positiivisesta tutkimusdatasta.
Siis, on kyse sitten tuon kemiallisen valmistusprosessin läpi käymästä lopputuotteesta, kuten vaikkapa E-EPA:sta, tai omin käsin merenelävistä uuttamastasi kalaöljyvalmisteesta, on molempien tuotteiden pohjana luontainen kalaöljy, jota vain on toisessa tapauksessa prosessoitu lähinnä EPA-konsentraatiota kasvattaakseen.
Rautalangasta: puhumme kahdesta eri kemiallisen karaktäärin omaavasta kalaöljystä: ”luontaisesta”(aarghh) triglyseridimuodosta, tai etyyli-/metyyliesterikonsentraatista. Triglyseridimuodoissa omega-3-pitoisuus saattaa olla luokkaa 20-30% ja EPA-konsentraatio luokkaa alle 20%. E-EPA-valmisteet taas tuotetaan purifikaatioprosessissa, jossa raakaöljy reagoi etanolin tai metanolin kanssa alipaineessa, muodostaen synteettistä etyyli(tai metyyli-)esteriä. Se, minkälainen lopputuotteen ominaisuuksista tulee, riippuu tietysti pitkälti suodatusprosessista, mutta keskimääräisestä EPA-pitoisuudet nousevat niinkin korkeiksi, kuin luokkaa 50-90%.
Erinäisillä foorumeilla tunnutaan kohisevan tämän suuren luokan paljastuksen suhteen, että osa kalaöljyistä, herranjestas, olisikin, ”luontaisen” sijaan synteettisiä valmisteita.. :D
Noh, itse asiassa, erittäin suuri osa (tasokkaista) kalaöljytutkimuksista mm. sydän- ja verisuonitautien suhteen on suoritettu etyyliesterikonsentraateilla…
Aiemmin tuossa spekuloin kyseisten rasvahappojen oksidatiivisen stabiilisuuden perään, siihen aiheeseen kuulisin mielelläni muidenkin mielipiteitä. Näyttäisi kuitenkin siltä, että tuohon lipidien peroksidaation herkkyyteen vaikuttaa moni seikka , myös se, missä muodossa kyseisiä substansseja nautitaan.
:end-of-yksinpuhelu: