Ruokien hyötysuhde

Liittynyt
27.2.2004
Viestejä
4 653
Ruuissa on ilmoitettu energia sisältö laskettuna makroravinteiden osalta, mutta eikö tämä ole juuri näiden makroravinteiden absoluuttinen energiasisältö. Fysiikan tunneilta mustan sen että minkään koneen hyötysuhde (Panto/Potto) ei ole 100% joten oletan että ei ihmisenkään. Ja jokainen yksilö on varmaasti erilainen hyötysuhteensa mukaan (luonnostaan pyylevillä parempi kuin taas ektomorfeilla).Esitän hypoteesin: jos syön vaikka 1700kJ ~100g edestä glukoosia ja haluan kuluttaa sen kokonaan juoksemalla niin jos hyötysuhteeni glukoosin suhteen on ruuansulatuselimien kohdalta 90%, mekaaninen hyötyshteeni (juoksun tekniikka) 80% ja lihaksieni hyötysuhde 50% niin pelkästään lihaksien käyttämä energia alkuperäisestä on enään 0,9x0,8x0,5 = 0,36 eli 36%. Elikä periaatteessa jos lihastyöllä ja tuollaisilla hyötysuhteilla haluaisin kuluttaa 100g nuttimaani glukoosia niin tarvitsisi urheilla vain 36g edestä eli 612kJ ja loput 1088kJ katoaisivat pönttöön tai jonnekkin. Tottakai perus aineenvaihduntani lisäisi kulutusta ja jopa voisin laihtua . Aika moni varmasti laskee kulutuksensa urheillessa pelkästä liikunnasta (E=Pt). Joten tätä esittämääni ajatusmallia silmälläpitäen kulutus on todellista suurempaa koska nautittu energiamääräkin lasketaan absoluuttisista arvoista. Eli 500kcal päivässä lihastyöllä kuluttava kuluttaa syömästään ravinnosta yli 500kcal vastaavan määrän. Ja toisaalta 1kg rasvaa ELIMISTÖSTÄ polttava joutuu kuluttamaan paljon enemmän kuin 1kg rasvan energiasisältö antaa olettaa. Ja kolmanneksi 1kg rasvan saanti vyötärölle vaatii enemmän kuin 1rasva kg energiasisällön nauttimista.

ylläoleva esimerkkin hyötysuhteet ovat hatusta vedettyjä jos jollain on parempaa tietoa vaikka keskimääräisistä ruokien hyväksikäyttö% niin pistäkää!

Summa summarum ....jaa-a olen puhunut :rock:
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Thermic Effect of Feeding:
- Proteiini 20-25%
- Hiilihydraatti 15-20%
- Rasva 3%

Eli tuon verran kunkin makroaineen sisältämistä kaloreista kuluu tavaran hyödyntämiseen kehossa. Lyle MacDonald: Ketogenic Diet, sivu 93.

Jo varmaan 30 vuotta on varsinkin englanninkielisessä kirjallisuudessa esitetty, että yhden rasvasta johtuvan painopaunan (0.454 kg) pudottamiseksi joudutaan kuluttamaan 3500 kcal enemmän kuin syödään. Täten yhden rasvasta johtuvan painokilon pudottamiseksi joudutaan kuluttamaan 7700 kcal enemmän kuin syödään. Tämä ei vastaa 1 rasvakilon sisältämää kalorimäärää (9000 kcal) koska ihmiskehossa rasvakudos ei ole puhdasta rasvaa.
 
Luultavasti puhun läpiä päähäni ja ohi aiheen, mutta eikö juuri vaikka tuo 4 kcal / 1 g hiilihydraatteja ole se, joka siitä grammasta pystytään käyttämään energiaksi, todellisuudessa tuossa yhdessä grammassa on hieman enemmän energiaa?

Mutua.. :(
 
Mutta, miten on: onko nuo Lylen hyödyntämiseen kuluvat määrät laskettu fysikaalisesta energia-arvosta vai Atwaterin kertoimista?
 
Aika sekava juttu. No, tässä peruskoulupohjalla (en ollut hyvä koulussa) alan älyilemään; jos syöt sen 100g glukoosia niin yksilökohtaisten erojen lisäksi lähtötilanne kai vaikuttaa siihen mitä sille glukoosille tehdään, käytätkö sen energiantuottoon juoksusi aikana vai varastoidaanko se. Vrt. tilanne jos lihaksen glykogeenivarastot ovat tyhjät/valmiiksi täydet. Ehkä ajankohtakin pitäisi olla juuri täsmällinen siten että juuri syömäsi glukoosi olisi verenkierrossa optimaalisesti?

Puran ajatuksiani peräpäästä;
"Ja kolmanneksi 1kg rasvan saanti vyötärölle vaatii enemmän kuin 1rasva kg energiasisällön nauttimista."
Niin minustakin (olettaen että tarkoitat varastoitavan 1kg puhdasta rasvakudosta eli 9000 kalorin edestä?)koska kai jo perusaineenvaihdunta käyttää lipidejä joka päivä eli ainakin pieni osa tuosta syödystä rasvasta menisi ihan jokapäiväisiin toimintoihin kehossa. Vaikuttanee asiaan myös rasvan laatu? Kovia rasvoja suosimalla varmasti onnistuu varastoimaan helpommin kuin juoksevilla ja pehmeillä.

Ehkä tuossa lauseessa tarkotit 1kg rasvan energiaa mikä tulisi YLIMÄÄRÄISENÄ energiana, yli ylläpidon?
Lisäksi vielä suurempi este varmasti tuo thermic effect. Vaihtoehtoisesti olettaisin että esim. vedoten vaikka Anssin "calorie is not a calorie" hässäkkään niin näiden ravintoaineiden suhde vaikuttaa kai siihen myös että kuinka keho käyttää tuon rasvan. Jos vaikka hiilarit olis täysin down niin sillonhan käytännössä voisi olla suuremmalla energiamäärällä liikenteessä ns. lihoamatta niin paljoa.
Mieleeni tulee myös insuliini, esim. runsaan määrän nopeita hiilareita mättämällä tuon rasvan kanssa sen pitäisi kyllä varastoitua helpommin? Ja ilmeisesti jos olettais että onnistut varastoimaan tismalleen 9000 kaloria vyötärölle niin sehän painaa kyllä sit enemmän kuin 1 kilon, koska rasvasolu on myös solu ja sen sisällä on ymmärtääkseni aina myös nestettä. Solun sisäistä nestettähän onnistuu tilapäisesti vähentämäänkin mutta en tiedä kuuluuko enää tähän.

Tuo sun juoksun mekaaninen tekniikka/lihaksien hyötysuhde ei välttämättä kuulu oikealla tavalla tähän? Tietenkin kehosi kuluttaa mitä kuluttaa ja jos juokset päin mäntyä niin varmasti kuluttaa enemmän mutta en usko että jos alat laskeskelemaan ja arvioimaan aineenvaihduntaasi niin lienee melko mahdotonta arvioida juoksutekniikan merkitys/määrä? Joku käsityshän oli jossain oli myös siitä että syke suorituksen aikana määrittelee taas sitä että kuinka paljon käytetään energiaksi glykogeenia/rasvaa?

" Ja toisaalta 1kg rasvaa ELIMISTÖSTÄ polttava joutuu kuluttamaan paljon enemmän kuin 1kg rasvan energiasisältö antaa olettaa."
En jaksa uskoa näin, jos ajatellaan juuri tuota oliko se nyt 7700 kaloria niin ei mulle mene jakeluun että mun pitäis kuluttaa 9000 tai yli? Tai muutenkin eikö ollut niin että kun keho muuttaa rasvaa varastosta energiaksi niin siitä vapautuu myös lämpöä? Ns. thermogeeninen vaikutus joka edelleen auttaisi tätä prosessia eteenpäin?

"Aika moni varmasti laskee kulutuksensa urheillessa pelkästä liikunnasta (E=Pt). Joten tätä esittämääni ajatusmallia silmälläpitäen kulutus on todellista suurempaa koska nautittu energiamääräkin lasketaan absoluuttisista arvoista"
Tässä mielestäni on järkeä jos mietitään vaikka bulkkausta. Joku äkkiseltään kulutustaan arvioiva tyyppi saattaa laskea melko lailla alakanttiin. Ihan mutu-tietoa vaan.

"Elikä periaatteessa jos lihastyöllä ja tuollaisilla hyötysuhteilla haluaisin kuluttaa 100g nuttimaani glukoosia niin tarvitsisi urheilla vain 36g edestä"
Tähän en taivu millään.

" Eli 500kcal päivässä lihastyöllä kuluttava kuluttaa syömästään ravinnosta yli 500kcal vastaavan määrän."
Tässä on silti aina tää että jos vaikka joku Personal Trainer sanoo et sun painonen ja tasonen ihminen kuluttaa tuon määrän tuossa jumppalaitteessa tietyssä ajassa, ovat nämä kaikki silti pelkkiä arvioita tai keskiarvoja, kun taas vaikka sen rasvan energiamäärä on se absoluuttinen. En usko että näitä kukaan pystyisi älyttömän tarkkaan laskea. Suurinpiirtein kyllä ja siihen on vaan tyydyttävä.

"Luultavasti puhun läpiä päähäni ja ohi aiheen, mutta eikö juuri vaikka tuo 4 kcal / 1 g hiilihydraatteja ole se, joka siitä grammasta pystytään käyttämään energiaksi, todellisuudessa tuossa yhdessä grammassa on hieman enemmän energiaa?"
Ei vaan se 4/1 on sen hiilihydraatin sisältämä energia, ennenkuin syöt sen. Eri asia kuinka tehokkaasti kehosi käyttää sen, viitaten vaikka vähän aikaa käytyyn keskusteluun fruktoosista ja eri sokereista.

En taida itsekään ymmärtää mitä yritin järkeillä.....................
:down:
 

Suositut

Back
Ylös Bottom