Ruokaöljyistä ja niiden käytöstä (ja vaikka mistä)

Timo Kettunen

Health Skeletor
AMMATTILAINEN
Liittynyt
29.5.2002
Viestejä
907
Rasvasota mediassa fubar. Heitetäänpä vielä yksi artikkeli mukaan. En keskity kertomaan perusasioita rasvahappojen eroista, vaan sen sijaan saatte rautalankaa monesta muusta ruokaöljyihin liittyvästä asiasta. Lähestymistapa vaihteeksi vähemmän tieteellinen, mutta asiaa sitäkin enemmän. 



Öljyjen valinnassa, noin niin kuin ravitsemuksen kannalta, tulee keskittyä siihen kuinka paljon niissä on välttämättömiä rasvahappoja. Elimistö ei voi itse valmistaa alfalinoleenihappoa (ALA) ja linolihappoa (LI). LI on yksi omegakutosista, ja ALA on yksi omegakolmosista. Paljon ALA:a sisältävät öljyt ovat siis hyviä omegakolmosten lähteitä, mutta tässäkään asiassa paljon ei välttämättä ole paras. 

Eli omegakolmosta jo omegakutosta pitää saada ravinnosta. No, varsinkin kutosta tulee ovista ja ikkunoista, mutta omegakolmosten saanti on yleensä hankalampaa. Tärkeintä olisi saada omegoja oikeassa suhteessa. Nykyinen saantisuhde on lähteistä ja elintavoista riippuen 10-20:1, kun sen suositellaan usein olevan lähempänä 2-3:1. Omegakolmosia pitäisi lääketieteen näkökulmasta saada 500 mg päivässä. Omegojen oikean saannin voi ottaa myös ruoanlaitossa huomioon valitsemalla oikeanlaisen öljyn oikeaan paikkaan.

Mitä enemmän öljyssä on monityydyttymättömiä rasvahappoja, niin sitä huonommin se öljy yleensä sopii paistamiseen. Koska monityydyttymättömät rasvat ovat reaktioherkkiä, ne myös pilaantuvat helposti. Siksi moniin rasvamatskuihin laitetaan kylkeen antioksidantiksi esim. E-vitamiinia.

Öljyjen käyttötarkoitus ja rasvahappopitoisuudet

Kuten jo mainitsin, kaikkia öljyjä ei voi käyttää ruoanlaiton jokaisessa vaiheessa. Alla hieman listaa mikä öljy sopii parhaiten mihinkin.

Macadamiaöljy sopii paistamiseen. Se sisältää paljon oleiinihappoa*, joka on muuten lihan yleisin rasvahappo. Oleiinihapon uskotaan nostavan veren HDL-arvoja. Macadamiaöljyn rasvahapoista 85 % on monityydyttymättömiä ja vain 9 % on tyydyttyneitä. Macadamiaöljyssä on todella paljon oleiinihappoa*.

Rypsiöljy sopii ruoanlaittoon ja leivontaan. Maussa on vähän diippi vivahde, mutta tähän tottuu. Kylmäpuristettu versio menee hienosti myös salaatteihin. Rypsiöljyssä on myös paljon oleiinihappoa*. Omegakutosia on 22 % ja omegakolmosia 10 %.


Oliiviöljyn normiversiota voi hyvin käytellä paistamiseen ja salaatteihin. Extra virginiä ei paistamiseen suositella, paitsi miedolla lämmöllä. Oliiviöljyssä on paljon oleiinihappoa*. Rasvahapoista 11 % on monityydyttymättömiä (omegakolmosia 1%) ja 16 % tyydyttyneitä.

Pellavaöljy on yksi parhaista omegakolmosten lähteistä. Sen maku on todella voimakas, eikä sillä voi paistaakaan mitään. Pellavaöljyssä on omegakutosia 16 % ja omegakolmosia 53 %.

Hamppuöljyssä on gammalinolihappoa. Gammalinolinohaposta (GLA) kroppa vääntää dihomogammalinolihappoa (DGLA). DGLA:sta tehdään sitten eikosanoideja, joten rasvahappo tulee tarpeeseen. DGLA on myös siitä hyvä rasvahappo, että se voi estää tulehdusta aiheuttavien leukotrieenien muodostumista (ja nämä muodostuvat arakidonihaposta). Hamppuöljyssä on myös törkeän hyvä omegakuusi/omegakolmesuhde: omegakutosia 55 % ja omegakolmosia 18 %. HC-valinta.

Seesamiöljy on oivaa kamaa jos haluaa ruokiin itämaisen vivahteen. Älä kuitenkaan paista tällä mitään. Siinä on paljon oleiinihappoa*. Seesamiöljy sisältää 45 % monityydyttymättömiä rasvahappoja (omegakolmosia ei ollenkaan) ja 13 % tyydyttyneitä.

Avocadoöljy sopii oikein hyvin paistamiseen. Se maistuu kuitenkin aika voimakkaasti, joten ehkä parempi vain tyytyä maustamiseen. Avocadoöljyn rasvahapoista n. 10 on monityydyttämättömiä ja 20 % tyydyttyneitä.

Palmuöljy sopii hyvin paistamiseen. Siinä on paljon oleiinihappoa*. Se sisältää vain 10 % monityydyttymättömiä rasvahappoja.

Kookosöljy ei ole paras mahdollinen paistoöljy. Sen maku on kuitenkin melko, no, kookoksinen, joten tästä joko tykkää tai ei. Mausta eväät tai lusikoi suoraan purkista suuhun. Kookosöljystä ei omegakolmosia löydy.

Saksanpähkinäöljy sopii raffinoituna paistamiseen. Voi laittaa myös salaatteihin. Tässä öljyssä on paljon oleiinihappoa, n, 55 % monityydyttymättömiä rasvahappoja ja n. 16 % tyydyttyneitä.

*) yli 40 %

Pelkkä omegakolmosten tuijottaminen ei riitä sen suhteen, onko öljy paistokelpoista, vaan tulee tarkastella myös öljyn kuumuuden sietokykyä. Savuamislämpötila tarkoittaa sitä lämpötilaa, missä öljyn rakenne alkaa hajota ja rasvahappoja alkaa vapautua. Jos öljyjä kuumentaa yli savuamislämpötilan, alkaa rasvahappojen oksidoitumisen lisäksi öljystä irrota haitallisia yhdisteitä.

Joitain savuamislämpötiloja:

  • Neitsytoliiviöljy 180-205 C
  • Oliiviöljy 210-240 C
  • Maapähkinäöljy (raffinoitu) 220-230 C
  • Palmuöljy 240 C
  • Macadamiaöljy 210 C
  • Pellavaöljy 110 C
  • Kookosöljy (raffinoimaton) 180 C
  • Avocadoöljy 270 C
  • Seesamiöljy (raffinoimaton) 175 C
  • Saksanpähkinäöljy (raffinoimaton) 160 C
  • Rypsiöljy (raffinoitu) 205 C
  • Rypsiöljy (kylmäpuristettu) 190-230 C

Ja että ei vahingossakaan menisi liian helpoksi, niin eri maista/lähteistä tulevien öljyjen savuamislämpötilat vaihtelevat jonkin verran. Myös raffinointi nostaa savuamislämpötilaa. Toisin sanoen, poistamalla öljystä kaikki ylimääräinen (usein hyvä), sitä voidaan käyttää paremmin paistamiseen. Yksi korkeimmista savuamislämpötiloista on ohdakeöljyllä, mutta sitä ei juuri käytetä ruoanlaittoon. Sillä väitetään kuitenkin olevan paljon terveysvaikutuksia, ja monet suosittelevat nauttimaan sitä iho-ongelmiin.

Parit vinkit paistamiseen:

  • Vähärasvaiset tuotteet ovat kiellettyjä. Miksi? Koska niissä oleva liivate tarttuu pannuun -> FAIL
  • Hirmuisen kuumassa (> 185 astetta) voin ja margariinin proteiinit kärähtävät. Tulikuuma pannu -> FAIL
  • Rasvaliukoiset mausteet kannattaa kuumentaa rasvassa ennen kuin maustettavan setin heittää pannulle. Miksi? Suurin osa mausteiden aromiaineista on rasvaliukoisia, joten ne liukenevat paremmin rasvaan

Rasvan laadulla on siis huomattava merkitys sen suhteen, voiko sitä laittaa pannulle vai ei. Toki merkitystä on myös sillä minkälaista pannua käyttää - ja kuinka kuuma pannu on. Ylipäätään teflonpannua ei pidä lämmittää yli 250-asteiseksi, koska pinta ei kestä turbokuumuutta. Normihellan pikalevy napsahtaa tyhjänä helposti sinne 400-500 asteeseen, joten siitäpä voivat fyysikot laskea paljonko lämpöä siirtyy paistinpannuun.

Valurauta sen sijaan kestää hienosti kuumuutta. Laitetaan vielä varmuudeksi se fakta, että teflonpannua ei tarvitse rasvakäsitellä, mutta valurautapannu pitää (silava on aika paras). Valurautapannua ei saa pestä pesuaineella, koska se liuottaa rasvan pannun huokosista pois poikkeen. Teflonpannu kannattaa pestä heti käyton jälkeen. Rasva irtoaa parhaiten kuumana, pienellä tilkalla pesuainetta. Vähän lähti aihe käsistä, joten siirrytään takaisin rasvoihin.

Transrasvat

No hohhoi. Tästä kirjoitan pätkän ihan vain siksi, että jengi tuntuu olevan yleensä ihan kahvilla näiden transrasvojen kanssa. 

Transrasvoja muodostuu tyydyttymättömistä (kasvisrasvoista) OSITTAISEN kovettamisen aikana. Ok, ne yhdistetään koronaaritautiin ja tulehduksiin, mutta suomalaiset saavat transrasvoja todella vähän. Nykyään öljyt ja kasvirasvat kovetetaan teollisuudessa lähes aina loppuun asti, joten transrasvaa ei muodostu. Kasvisrasvajäätelö ei tarkoita samaa asiaa kuin transrasva. Kaupoista löytyy nykyään jo sydänmerkein varustettua kasvisrasvajäätelöä. Merkkiä ei varmaan edes saa, jos matsku sisältää transrasvaa. 



Transrasvoja muodostuu myös lehmän pötsissä, josta sitä joutuu maitotuotteisiin. CLA on yksi esimerkki transrasvasta, jolla voi olla terveellisiä vaikutuksia (hiirikokeissa mahdollinen rintasyöpää ehkäisevä vaikutus). Maidon CLA (9-cis, trans-11) ei ole samassa muodossa kuin lisäravinteiden CLA (10-trans, 12-cis), jonka väitetään auttavan rasvan poltossa. Lisäravinne CLA on transrasvaa sellaisessa muodossa, jota kansanterveyssepet suosittelevat välttämään koronaaritaudin takia.

Öljyjen hivenaineet

Jaa mitkä? Öljyt koostuvat paljon muustakin kuin erilaisista rasvahapoista, ja siksi pelkkää rasvahappokoostumusta ei koskaan tulisi tuijottaa. Ok, joku öljy voi olla ns. kovaa rasvaa ja yäk, mutta siinä voi olla sitten kaikkea muuta kallisarvoista kamaa! Esimerkiksi:

  • Avocadoöljy sisältää E-vitamiinia. (kaikki tokoferolit).
  • Oliviiöljy sisältää muun muassa E-vitamiinia (alfa-tokoferoli), karoteeneja ja polyfenoleita. Se sisältää myös koliinia, betaiinia, kalsiumia, rautaa, natriumia ja kaliumia.
  • Palmuöljy (punainen) sisältää karoteejena ja E-vitamiinia (kaikki muodot).
  • Kookosöljy sisältää lauriinihappoa, jolla väitetään olevan paljon terveysvaikutuksia.
  • Rypsiöljy sisältää E-vitamiinia ja paljon K-vitamiinia.
  • Pellavaöljy sisältää E-vitamiinia ja koliinia

KAIKKIA ÖLJYJÄ KOSKEVA HUOMIO! Raffinointi (eli jalostus/puhdistus) tuhoaa yleensä kaikki hivenaineet öljyistä, joten osta AINA puhdistamatonta öljyä!

Muuta diippiä ruokaöljyistä (eli asiaa ohi aiheen)


Ruokaöljyjä käytetään paljon sekä luonnon-, että teollisessa kosmetiikassa.

  • Kookosöljyä käytetään vahvistamaan ihoa ja hiuksia.
  • Avocadoöljyä käytetään kosteuttamaan ihoa ja parantamaan sen kimmoisuutta.
  • Maapähkinäöljyä voidaan käyttään auringonoton jälkeen.
  • Hasselpähkinäöljyä käytetään elvyttämään ihoa.
  • Macadamiaöljyä käytetään pehmentämän ihoa. Sillä väitetään olevan ikääntymistä estävä vaikutus.
  • Oliiviöljyä käytetään pehmentämään ihoa.
  • Saksanpähkinäöljyä käytetään kosteuttamaan ihoa.

Suomessa vanha kansa lutrasi tuota oliiviöljyä vähän joka reikään. Sormet liotettiin siinä, kynsinauhat pehmitettiin, hiukset swiippailtiin ja sitä rataa. Olivii- ja muita öljyjä voi käyttää myös hierontaöljyinä. Mm, lauantai-ilta, romantiikka ja kookosöljy… oh baby.

Kookosöljy on ehkä eniten käytetty ruokaöljy kotikosmetiikassa, ja ihmiset käyttävät sitä paljon kosteusvoiteena, meikinpesuaineena, ja hiusten vahvistajana. Kokeilemisen arvoisia asioita?

Tähän kosmetiikkayhteyteen sopinee vielä aiheen vierestä menevä varoitus. Eteeriset öljyt voivat sisäisesti nautittuna tappaa jo pienellä annoksella. 

Palmuöljystä sen verran, että sen tuottaminen ei välttämättä ole kaikista eettisintä/taloudellisista. Jäikö jotain pois? Kaksitahtiöljyä en suosittele kokeilemaan, mutta kysykää jos kysyttävää.

Lähteet

Ravitsemustieteen ja elintarvikeopin oppikirjat, oma koulutus ja http://www.scientificpsychic.com/fitness/fattyacids1.html. Transrasvojen osalta lähteenä myös http://www.pronutritionist.net/.
 
Muuten hyvä juttu, mutta jätit sitten The Öljyn mainitsematta, joka tekee kaikki muut öljyt turhaksi: KALAÖLJY / KALANMAKSAÖLJY
Ainoa syy miksi mitään muuta öljyä kannattaa edes harkita ostaa on se, että tässä ei oikein paistaminen onnistu.
Terveyshyödyt lienee kiistattomat, kun googlekin löysi hakusanalla "fish oil" 116 miljoona sivua tutkimasta asiasta :)
 
Muuten hyvä juttu, mutta jätit sitten The Öljyn mainitsematta, joka tekee kaikki muut öljyt turhaksi: KALAÖLJY / KALANMAKSAÖLJY
Ainoa syy miksi mitään muuta öljyä kannattaa edes harkita ostaa on se, että tässä ei oikein paistaminen onnistu.
Terveyshyödyt lienee kiistattomat, kun googlekin löysi hakusanalla "fish oil" 116 miljoona sivua tutkimasta asiasta :)

Paristakin syystä. Normaalit ihmiset eivät yleensä käsitä tätä ruokaöljyksi, ja kalanmaksaöljy maistuukin melko belsebuupille monen mielestä. Tämän lisäksi tästä puhutaan jo vähän joka paikassa. Jos tämä on THE ÖLJY, niin tällehän voi tehdä ihan oman artikkelin :)
 
peukku tekstistä. Mites muuten auringonkukkaöljy?

Auringonkukkaöljystä on olemassa useaa eri versiota, jossa rasvahappopitoisuudet vaihtelevat. Oleiinihappoa on 10-40 % ja sitten monityydyttämättömiä 45-75 %. Raffinoitu versio on kestävä paistoöljy (savuamislämpötila 230 C), mutta raffinoimaton ei kestä juurikaan lämpöä. Omegakolmosia tästä ei taida löytyä. Tämä on aika kiistelty öljy: teollisuus käyttää ja on ihan että jee, mutta monet gurut hävittäisivät kaiken auringonkukkaöljyn maailmasta jo pystyisivät. Kosmetiikkateollisuus käyttää kosteuden pitämiseen iholla.
 
Mua kiinnostaisi öljy treenauksen kannalta. Toki siitä saa nätisti kaloreita mutta onko siitä lisäksi muita hyötyjä lihaksistolle, nivelille jne. Eli onko jotain muita syitä syödä öljyä kuin saadakseen kalorit ja makrojakauman kohdalleen.
 
Mua kiinnostaisi öljy treenauksen kannalta. Toki siitä saa nätisti kaloreita mutta onko siitä lisäksi muita hyötyjä lihaksistolle, nivelille jne. Eli onko jotain muita syitä syödä öljyä kuin saadakseen kalorit ja makrojakauman kohdalleen.

Tämä on myös aihe josta voisi kirjoitella vaikka mitä. Mountain doggihan (Meadows) on kaikessa guruudessaan sitä mieltä, että tietynlaista rasvaa syömällä laihtuu. On tehty tutkimuksia, joissa jengi vetää pähkinöitä, ja vaikka kalorit ois kahdessa ryhmässä samat, niin pähkinäryhmä laihtuu. Eli rasvanpolton kannalta rasvoilla on merkitystä. Toki hyvää ja terveellistä rasvaa syömällä kroppa voi paremmin ja sitä kautta treenikin sujuu paremmin. Kalaöljyllä on tunnetusti suotuisia vaikutuksia nivelten ja tulehdusreaktioiden toimintaan. Tässä jotain noin aluksi...
 
Itse olen todennut sen, että hiilareita korvataan rasvoilla laihdutettaessa, mutta bulkilla rasvojen virka on rasvojen saantisuositusminimin(~1g per rasvaton painokilo) jälkeen ainoastaan kerryttää kaloreita, mutta hillityissä määrin yhä. Lihaskasvun ja glykogeenivarastojen eli pihvin polttoaineen kannaltahan rasva on käytännössä yhdentekevää niin kauan ennen kuin keho menee ketoosiin, eli alkaa jalostaa rasvoista ketoaineita. Lihasten kasvatus onnistuu kyllä ilman hiilareitakin, mutta ilmeisestikin ei optimaalilla tavalla.
 
Mua kiinnostaisi öljy treenauksen kannalta. Toki siitä saa nätisti kaloreita mutta onko siitä lisäksi muita hyötyjä lihaksistolle, nivelille jne. Eli onko jotain muita syitä syödä öljyä kuin saadakseen kalorit ja makrojakauman kohdalleen.

KALAÖLJY lisää rasvan purkamista energiaksi rasvavarastoista aktivoimalla lipolyyttisiä geenejä... tämä on eduksi varsinkin dieetilä. Lisäksi kalaöljy vähentää rasvan varastoitumista kehorasvaksi... tämä on eduksi bulkilla. Kalaöljyllä on paaaaaljon erilaisia terveysvaikutuksia ja nivelterveyteen / nivelten liikkuvuuteen vaikuttaminen on vain yksi niistä. Kalaöljy lieventää lihaksessa treenistä aiheutuvaa tulehdusreaktiota sekä pehmentää suonia ja ohentaa verta, jolloin saa paremman pumpin. Kalaöljy lisää proteiinisynteesiä treenin jälkeisenä aikana, kun siihen yhdistää korkeat insuliinitasot ja aminohappoja on tarjolla.
 
Öljyjen valinnassa, noin niin kuin ravitsemuksen kannalta, tulee keskittyä siihen kuinka paljon niissä on välttämättömiä rasvahappoja. Elimistö ei voi itse valmistaa alfalinoleenihappoa (ALA) ja linolihappoa (LI). LI on yksi omegakutosista, ja ALA on yksi omegakolmosista. Paljon ALA:a sisältävät öljyt ovat siis hyviä omegakolmosten lähteitä, mutta tässäkään asiassa paljon ei välttämättä ole paras. 

Eli omegakolmosta jo omegakutosta pitää saada ravinnosta. No, varsinkin kutosta tulee ovista ja ikkunoista, mutta omegakolmosten saanti on yleensä hankalampaa. Tärkeintä olisi saada omegoja oikeassa suhteessa. Nykyinen saantisuhde on lähteistä ja elintavoista riippuen 10-20:1, kun sen suositellaan usein olevan lähempänä 2-3:1. Omegakolmosia pitäisi lääketieteen näkökulmasta saada 500 mg päivässä. Omegojen oikean saannin voi ottaa myös ruoanlaitossa huomioon valitsemalla oikeanlaisen öljyn oikeaan paikkaan.

Onko sulla noista omega-kuutosista jotain faktaa heittää tiskiin? Esim. pronutritionist totesi, että niistä meuhkataan hivenen turhaan: http://www.pronutritionist.net/omega-6-rasvahapot-ei-niin-pahoja-sittenkaan/

Toki se on totta, että kuutosia saa suht helposti, ja kolmosiin kannattaa kiinnittää erityishuomiota. Mutta siihen ääripäähän nyt lähinnä viittasin, kun osa porukasta pitää kuutosia jo terveydelle haitallisena. Onhan noita joitakin tutkimuksia, joissa todetaan, että omegoiden suhde oli aikoinaan eri mallilla kuin nykyään, mutta olisi mielenkiintoista tietää, onko tässä jotain muutakin taustalla.
 
Onko sulla noista omega-kuutosista jotain faktaa heittää tiskiin? Esim. pronutritionist totesi, että niistä meuhkataan hivenen turhaan: http://www.pronutritionist.net/omega-6-rasvahapot-ei-niin-pahoja-sittenkaan/

Toki se on totta, että kuutosia saa suht helposti, ja kolmosiin kannattaa kiinnittää erityishuomiota. Mutta siihen ääripäähän nyt lähinnä viittasin, kun osa porukasta pitää kuutosia jo terveydelle haitallisena. Onhan noita joitakin tutkimuksia, joissa todetaan, että omegoiden suhde oli aikoinaan eri mallilla kuin nykyään, mutta olisi mielenkiintoista tietää, onko tässä jotain muutakin taustalla.

Siis tarkoitatko onko faktaa heittää kehiin tuosta suhteesta, vai? Enhän minäkään varsinaisesti dissannut omegakutosia. Sehän on faktaa, että normisepe saa sitä usein liikaa - varsinkin suhteessa kolmosiin - mutta ei ne minunkaan mielestäni mitään niin pahaa kamaa ole, kuin mitä media antaa ymmärtää. Tutkimukset taitavat usein viitata jonkin paleokauteen, jolloin se suhde oli jotain 2:1. Nykyajan opetus taitaa painottaa aika paljon tuota 3:1-suhdetta. Se miten pahana noita omegoja pitää, riippuu varmaan siitä miten pahasti opettaja/proffa on aivopesty tai ostettu. Vaikka tämä on bisnestä, niin omilla aivoilla saa toki ajatella. En siis itse kuulu tähän omegakutoset ovat saatanasta -kulttiin.
 
Niin, siis siitä suhteesta nimenomaan haluaisin tietää, onko jotain kovempaa faktaa. Joskus itse vähän yritin etsiä, mutta en löytänyt muuta kuin noita viittauksia ihmisevoluutioon, että aiemmin (paleokaudella?) suhde oli ehkäpä juuri tuo 2:1. Mutta onko nykytutkimuksissa kiinnitetty huomiota omegoiden suhteeseen? Kasvisrasvoja on kuitenkin tutkittu vaikka kuinka. Omega 3:t "tiedetään" terveellisiksi monessa suhteessa, mutta kuutosetkin ovat esim. pähkinöiden muodossa osoittautuneet hyviksi. Molemmat hyviä? Mikä tässä siis itseäni rassaa on se, että kun sanotaan, että suhdekin pitäisi olla kohdillaan, niin onko siitä mitään näyttöä? Se kuulostaa toki loogiselta, että pyrittäisiin siihen, mitä se joskus paleo-kaudella oli, mutta ei se oikein todista vielä yhtään mitään.

Josko nyt löytyisi se kysymykseni tuolta seasta. Lisätään nyt vielä tähän, että tämä ei ole mikään hyökkäys mitään näkökulmaa kohtaan, kiinnostaa vaan, että kuinka vankalla pohjalla tuo optimaalinen omega-suhde on.
 
Mitä olen karppausinfon hifistelyiden neutraaleilta tyypeiltä (Westie, Mirka, Pappa ovat hyviä, eivät millään tavalla hölmöjö uskovaisia) lukenut, ja katsellut Borgin ja Laatikaisen blogeja, niin nykyvalossa ehkä enemmän olisi merkitystä, että saa omega-kolmosta kunnolla, ja silloin myös omega-kutonenkin on hyvää. Esim. israelilaistutkimuksessa ylipäätään kaikki pufat korreloivat terveyden kanssa.

Paleotyyppien omegasuhdejuttuihin on vaikea ryhtyä kommentoimaan. Yleensä noissa blogeissa ne siteeraavat lähteenä koko ajan vain toisia paleobloggareita, eikä puhdasta faktaa ole paljoakaan. Enemmän katsoisin tutkimuksiin, joista on vaikea löytää mitään "omega-6 on itse saatana!" -heittoja.
 
Tällainen käsitys minullakin on asiasta tällä hetkellä. Aluksi tosin tuo 2:1-suhde upposi minuun täysin, mutta perusteena sille en kyllä ole nähnyt siitä muuta kuin noita paleo-spekulaatioita. Löytyyhän tuolle siis ihan pubmedistä löytyvistä tutkimuksista "tukea", mutta ne, joita itse löysin, ovat juuri tuota paleo-spekulaatiota. Siksi olisikin mielenkiintoista tietää, jos jollakin on tarjota jotain muutakin sen taustalle.
 
Mitä olen karppausinfon hifistelyiden neutraaleilta tyypeiltä (Westie, Mirka, Pappa ovat hyviä, eivät millään tavalla hölmöjö uskovaisia) lukenut, ja katsellut Borgin ja Laatikaisen blogeja, niin nykyvalossa ehkä enemmän olisi merkitystä, että saa omega-kolmosta kunnolla, ja silloin myös omega-kutonenkin on hyvää. Esim. israelilaistutkimuksessa ylipäätään kaikki pufat korreloivat terveyden kanssa.

Paleotyyppien omegasuhdejuttuihin on vaikea ryhtyä kommentoimaan. Yleensä noissa blogeissa ne siteeraavat lähteenä koko ajan vain toisia paleobloggareita, eikä puhdasta faktaa ole paljoakaan. Enemmän katsoisin tutkimuksiin, joista on vaikea löytää mitään "omega-6 on itse saatana!" -heittoja.

Tällainen käsitys minullakin on asiasta tällä hetkellä. Aluksi tosin tuo 2:1-suhde upposi minuun täysin, mutta perusteena sille en kyllä ole nähnyt siitä muuta kuin noita paleo-spekulaatioita. Löytyyhän tuolle siis ihan pubmedistä löytyvistä tutkimuksista "tukea", mutta ne, joita itse löysin, ovat juuri tuota paleo-spekulaatiota. Siksi olisikin mielenkiintoista tietää, jos jollakin on tarjota jotain muutakin sen taustalle.

Nyt tuntuu että olette asian ytimessä. Tutkiskelin itsekin vähän asioita, ja tosiaan: lähes kaikki netin omegakolmosia ylistävät ja/tai kutosia dissaavat blogit on kirjoitettu ilman lähteitä tai sitten lähteinä on joku nolla-tutkimus tai vastaava. Pubmedistä löysin joitain artikkeleita asiasta, mutta ei sielläkään oikein mitään järkevää johtopäätöstä ollut, saati oikeista suhteista puhuttu mitään. Olihan siellä toki jotain (esim. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12442909), mutta kun monet tutkimukset ovat usein sellaisia "ehkä joskus jotain suositellaan" -tutkimuksia. Tuossakin tutkimuksessa annetaan paljon suhdelukuja ja luetellaan sairauksia. Siitäpä on helppo ollut jonkun napata tekstiin, että nämä auttavat, ja siitä kun on linkitelty ja lainailtu tarpeeksi, niin "mahdollinen vaikutus" -tutkimuksesta onkin tullut fakta.

Tutkin myös ravitsemustieteen kirjoja (mulla ei tosin ole ihan uusimpia), eivätkä nekään tarjonneet mitään oikeaa faktaa. Itsehän en siis missään nimessä usko siihen kutosen huonouteen, vaan tarjoan molempia omegoja (kaikkia) nautittavaksi. Tärkempää on kuitenkin se mistä sen öljyn ottaa, kunhan vain molempien muotojen käyttö on kohtuurajoissa. En nyt oikein suoraan sanottuna itsekään osaa sanoa mikä se oikea suhde sitten ihan oikeasti on ja mihin se perustuu.

Paleo-spekulaatiothan ovat nimenomaan spekulaatioita. Ei siellä ole kukaan ollut kirjoittamassa ylös mitä safkaa on saatu kiinni/syöty. Koko paleo perustuu uskomuksiin, joista osalle tulee ajan myötä faktaa (kun ei kukaan todista mitään oikeaksi tai vääräksi), vaikka missään vaiheessa kukaan ei olisi mihinkään tutkimukseen viitannutkaan.
 
http://www.anttiheikkila.com/index.php?id=2&art=99

Tuolla mainitaan ettei rypsiöljy olis hyvä vaihtoehto ollenkaan, vaikka siinä on omega-3 enemmän kuin oliiviöljyssä, mutta sellaisessa muodossa mitä elimistömme ei pysty hyödyntämään. Ja sen takia se ei olisi terveellistä. Oliiviöljyä tuolla suositellaan...

Ota näistä selvää:curs:
 
Mitä enemmän öljyssä on monityydyttymättömiä rasvahappoja, niin sitä huonommin se öljy yleensä sopii paistamiseen
Macadamiaöljy sopii paistamiseen. --- Macadamiaöljyn rasvahapoista 85 % on monityydyttymättömiä

Eli menikö multa jotain ohi vai kirjoittajan aivopieru?

Johdannossa mainitaan ALA ja se on ilmeisen tärkeätä tavaraa kun lisäravinteenakin myydään. Rasvojen esittelyssä sen pitoisuuksia ei sitten kuitenkaan mainita? Wikipedia kertoo seuraavaa: "Pellavansiemenöljy, hamppuöljy, rypsiöljy ja saksanpähkinä ovat parhaat alfalinoleenihapon lähteet. Muita hyviä lähteitä ovat muut ruokaöljyt, margariinit ja hampunsiemenet."

Entä mikä noista rasvoista nyt olisi sitten paras lihan paistamiseen, johon ainakin itellä se suurin rasvan käytön tarve paistamisessa? Onko savuamislämpötila paras soveltuvuuden merkki?
 
Back
Ylös Bottom