Ruoan hinta nousee

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja kuitula
  • Aloitettu Aloitettu
Hyöty on vähän turhan optimistisesti sanottu. Jos auto maksaa vaikkapa Saksassa 30000e niin se maksaa Suomessa 45000e. Näet tässä kuluttajana kokevasi hyötyä kohdassa _____________ ? Sanoisin ehkä paremmin että vääryyttä on epätoivoisesti ja näennäisesti koitettu pienentää viilaamalla kuluttajaa silmään olemattomalla "alennuksella" ja suurilla lööpeillä.

No valitsen sanani huolellisemmin tästä edespäin. Miten olisi "lievä parannus edeltäneeseen tilanteeseen." Suomi on maailman kalleimpia maita, oi voi.

edit. Poikettiin nyt vahvasti ruokakeskustelusta. Osaako joku sanoa faktana tuosta elintarvikkeiden alv:n laskusta mitään vai aiheutinko mutuilulla Hupelle verenpaineen nousua.
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Sori kiivas vastaukseni mutta kun korvista alkoi tulla savua niin siitä tuli kovin negatiivis-sävytteinen. Hyvä asia se on JOS veroa laskettaisiin, mutta tosiaan kovin epäilevällä kannalla olen sen suhteen että verohelpotus tulisi kuluttajan ruokakorissa näkyväksi. Ei se viinaveronkaan helpotus tosiaan oluttuopissa näkynyt.
 
Nouseehan se kokoajan. Kohta saa maksaa jauhelihapaketista aina 3€. Maitotuotteiden hinnat on nousseet ainakin sen 10%.

En ymmärrä kauppojen logiikkaa. Ainakin meidän kaupassa on usein tietyt artikkelit aina loppu. Vieressä on tuotteita, millä ei sitten riitä menekkiä. Ei missään nimessä voida vähentää valikoimaa ja lisätä niitä tuotteita mistä joudutaan myymään eioota. Parhaassa tapauksessa kauppias laskee, että jos tuota tuotetta menee niin paljon, niin senhän hintaa kannattaa ainakin nostaa.
 
Elän yksin, mulla menee alta 100e kauppaan per kk, ja siihen on laskettu vessapaperit ja hammasharjat. Eipä rahaa ole kuin se 100e justiin :D Onhan mulla ilmainen kouluruoka mutta sekin vain viidesti viikossa.
 
Aikoinaan kun sai opintotukea+asumislisä 1386mk/kk (verojen jälkeen) josta maksettiin vielä asuntoa sellaiset 400mk ja jäljelle jäävällä osuudella piti dokata, ostaa kirjat + matskut sekä syödä niin aika heikkoa oli, tosin kyllähän tuolla pärjättiin, pk-seudulla ei olisi kyllä pärjännyt. Opintotuki on käsittääkseni pysynyt aivan samana ainakin tähän saakka mutta veikkaisin ruoan hinnan ainakin tuplaantuneen 11 vuodessa.
 
Alkakaapa ihmiset kasvissyöjiksi. Tulee spagetit paljon halvemmaksi kun laittaa sinne jauhelihan sijasta soijarouhetta. Kasvissafka myös maistuu ihan hyvältä (tosin tottumiseen menee aikaa, itellä joku neljäs vuosi menossa ja vasta nyt alkaa toimia).

Tämän lisäksi saadaan moraalinen ja eettinen vapautus eläinten tappamisesta ja planeetan tuhoamisesta. Kilo lihaa vaatii pahimmillaan lähes kymmenen (kunnon häränfile) kiloa rehua, kun taas kilo kasvista = kilo rehua.

;)

Ja lisätään vielä sellanen että tuskin on tulossa noi hinnat enää kovin nopiasti alas. Ihmisiä alkaa olla vaan jo niin vitusti ja ne kaikki haluaa nykyään "hyvää" elämää. Enää ei ole paikkoja mistä voi ryöstää itselleen ilmaisia resursseja kuten länsimaat on tehnyt viimeiset 500 vuotta. Pitää alkaa muuttamaan omaa elämäntyyliä vapaaehtoisesti, muuten se muuttuu/joku muuttaa meidän puolesta ja sitten vituttaa! Kulutukseen perustuva yhteiskunta on tuhon partaalla.
 
Itse jos saisin päättää niin (ainakin kotimaiset) hedelmät/kasvikset verottomiksi, rasvaton/terveellinen vaihtoehto halvemmaksi, verot rasva% mukaan ruokiin!
Sepäs olisikin fiksua. Halvalla saisi siis esim.:

* Karkkia
* Riisikakkua
* Makaronia
* Paahtoleipää
* Lisäainesokerijogurttia
* Limpparia
* Teollisesti valmistettua "lisäaineita75%rasvaa25%" margariinia
* jne

Kun taas kalliiksi tulisi syödä:

* Öljyjä
* Pähkinöitä
* Maustamatonta, lisäaineetonta jogurttia
* Voita ja täysmaitoa
* Jne.

Rasva is not bad, mmkey?
 
LucyFery: Okei tuo rasva-juttu oli vähän överi, mutta tuo kotimaisten kasvisten 0-verotus olisi hyvä asia.

Alkakaapa ihmiset kasvissyöjiksi. Tulee spagetit paljon halvemmaksi kun laittaa sinne jauhelihan sijasta soijarouhetta. Kasvissafka myös maistuu ihan hyvältä (tosin tottumiseen menee aikaa, itellä joku neljäs vuosi menossa ja vasta nyt alkaa toimia).
Totta! Aika harva esim. maistaa eroa vakuumipakatun ja lihatiskistä ostetun jauhelihan välillä. Itse kuulun siihen vähemmistöön kuka ei kelpuuta vakuumipakattua jauhelihaa pahan maun vuoksi, on sillä aika erilainen koostumuksin kyllä. Mutta mitä esim. soijarouheeseen tulee niin aika harva ihminen maistaa eroa jauhelihan ja soijarouheen välillä vaikkapa sanotaanko jossain kaalilaatikossa. Ja jos tuon rouheen kiehauttaa vielä lihaliemessä (mitä kasvissyöjät eivät tietenkään tee) niin maku senkuin paranee.

Hyvä vinkki! Itse en aio totutella kun ei ole tarkoitus tuota säästön vuoksi tai aatteiden vuoksi tehdä mutta vaihteluna tosi hyvä idis.
 
Tää ei nyt varsinaisesti koskee ruuan hinnan nousua, vaan sen muodostumista yleensä.

Ruuan hinnasta puhuttaessa olis hyvä muistaa, ettei kokonaishinta ole se, mikä lukee leipäpaketin hintalapussa, vaan ruuan hinta on kaupassa maksettava hinta + veroina maksettavat maataloustuet. Työssä käyvä suomalainen tukee veroillaan maataloutta n. 1000 eurolla vuodessa.

Se, että ruoka pidetään tarkotuksella näin kalliina on lähinnä poliittinen valinta; halutaan tukea omaa tuotantoa, eikä ostaa ruokaa sieltä missä sen tuottaminen on halpaa. Samalla kun taloudellisesti täysin kannattamatonta kotimaista (tai yleisemmin EU-alueen) tuotantoa tuetaan ihan järkyttävän paljon, estetään tulleilla halvan ruuan tuonti kehitysmaista. Älyttömintä tässä kuviossa on mielestäni se ettei tukien poisto nostaisi kotimaisenkaan ruuan hintaa tippaakaan, päin vastoin. Ero olis vaan siinä että se leipäpaketti maksettais kokonaan kaupassa eikä osittain välillisesti verojen kautta. Lopputuloksena kotimainenkin ruoka olis halvempaa kun EU:n tukibyrokratia ei enää veis välistä omaa osaansa.
 
Pari aihetta sivuavaa linkkiä:

YLE: Vaurastuneet suomalaiset juovat yhä kalliimpia viinejä
HS: Ruuan hinta nousi ja kiihdytti inflaatiota

Olenkö väärässä jos väitän, että inflaatio ei ole hyväksi ja sitä tulisi välttää?

En tiedä taloudesta juurikaan enempää kuin mitä olen lehdistä lukenut, mutta eikö se mene karkeasti mietittynä hyvinkin pitkälti tällä tavalla:

- Ruoan hinta nousee
- Tästä johtuen nostetaan ihmisten palkkoja
- Tästä seuraa inflaatiota
- Ruoka on edelleen kallista, koska kaiken muunkin hinta on noussut

Tai vaihtoehtoisesti:

- Ruoan hinta nousee
- Ruoan hintaa lasketaan verohelpotuksin
- Veroja nostetaan, jotta saadaan katettua puuttuvat verotulot
- Tästä johtuen nostetaan ihmisten palkkoja
...

Voisiko se mennä näin:
- Ruoan hinta nousee
- Ihmiset käyttävät enemmän rahaa ruokaan ja tarkastavat ruokailutottumuksiaan
- Inflaatio pysyy paremmin kurissa

Ajaako ihmisten ahneus tämän meidän talouden perseelleen, riittävätkö lain sallimat keinot inflaation hallitsemiseen? Eikö ole kuitenkin selviö, että ihmisten toimintaa ohjaa keppi ja porkkana, ei niinkään haihattelu jostain vakaammasta taloudesta? Ammattiliitot haalii jäseniä lupailemalla suurempia palkkoja ja lakkoilemalla kiukuttelee palkat aina vain korkeammiksi. Joku ala on ja tulee aina olemaan palkkakuopassa. Sitä kuoppaa ei saa tyhjäksi, kun pääsee sieltä pois, tyrkätään samantien yksi tai useampi ala pohjalle takaisin.

Kun palkkoja korotetaan yli indeksien, nostetaan korotuksen saaneiden ihmisten elintasoa. Missä kulkee se elintason raja, jonka talous kestää? Mulla on sellanen kutina persreiän ympärillä, että se raja on ylitetty aikaa sitten. Jos näin todellakin olisi, että elintaso on maksimissa, mitä hyötyä on enää palkankorotuksista, kun inflaatio syö ne samantien? Onko inflaatio vain hyvä keino pitää ihmiset tyytyväisenä, kun palkka nousee silloin tällöin ja vaikuttaa lyhyellä aikavälillä elintasoon positiivisesti?

Luettelin ekassa postissa elämän perustarpeita, joita on suomalaisille kertynyt jo melkoinen lista. Tuleekohan tuo lista tuosta vielä kasvamaan? Mitä tapahtuu, kun elämän perustarpeiden tyydyttämiseen vaadittavat kustannukset ylittävät sisään valuvan kassavirran? Jossain vaiheessa on pakko ruveta tekemään melko kovia päätöksiä. Onko tässä vaiheessa ihmiset tarpeeksi fiksuja ja pitkäkatseisia äänestääkseen kohtuuden nimissä? Osaako kansa huutaa ensimmäisen persoonamuodon sijaan vaihteeksi neljättä? Joudutaanko tallomaan demokratian varpaille, että pysytään mukana tässä elämän Monopolissa?

Onko nykyinen tilanne korjattavissa millään tapaa? Onko tässä tilanteessa edes mitään vikaa? Mua ahdistaa tämä aihe tällä hetkellä aikamoisesti ja ahdistusta lisää se, ettei elämänlaatuun tyytyminen riitä Suomessa, vaan tätä samaa linjaa pitäisi ajaa varmaan vähintäänkin euroalueella. Minä en tiedä mitään, mutta tämän pohtiminen vie kyllä melko suuren lohkon aivokapasiteetistani tällä hetkellä. Auttakaa! :itku:

:offtopic: Onneksi kuitenkin tällaisten ongelmien kanssa painiskellessa saa tiedotusvälineistä lukea kansanedustajien keskittyvän samankaltaisiin ongelmiin: http://www.iltalehti.fi/uutiset/200803137384715_uu.shtml
 
Saksassa asun ja täällä ruoka on kolmanneksen halvempaa kuin Suomessa. Yleensä kun ostan itselleni viikon ruoat niin laskuksi muodostuu 15-20 euroa. Ainoastaan kahvi on kalliimpaa täällä, yksi kahvipaketti on 4-5 euroa. No kahvia ei tule kotona edes juotua, joskus vieraille tarjottua vaan.

Töissä syön yhden aterian päivisin, hintahaitari pyörii 1,50-6 euron välillä. Puolellatoista eurolla saa tonnikala-kananmunasalaatin joka ainakin dieetillä on ihan kelpo lounasvalinta.
 
Saksassa asun ja täällä ruoka on kolmanneksen halvempaa kuin Suomessa. Yleensä kun ostan itselleni viikon ruoat niin laskuksi muodostuu 15-20 euroa. Ainoastaan kahvi on kalliimpaa täällä, yksi kahvipaketti on 4-5 euroa. No kahvia ei tule kotona edes juotua, joskus vieraille tarjottua vaan.

Töissä syön yhden aterian päivisin, hintahaitari pyörii 1,50-6 euron välillä. Puolellatoista eurolla saa tonnikala-kananmunasalaatin joka ainakin dieetillä on ihan kelpo lounasvalinta.

Joo, ja nyt kun on tullut katseltua vuokrakämppää Saksasta niin Helsingin kokoisesta saksalaisesta kaupungista löytyy vastaavia kämppiä suunnilleen puoleen hintaan.

Paremmat palkat, halvemmat kämpät, autot, ruoka jne jne.
 
Tää ei nyt varsinaisesti koskee ruuan hinnan nousua, vaan sen muodostumista yleensä.

Ruuan hinnasta puhuttaessa olis hyvä muistaa, ettei kokonaishinta ole se, mikä lukee leipäpaketin hintalapussa, vaan ruuan hinta on kaupassa maksettava hinta + veroina maksettavat maataloustuet. Työssä käyvä suomalainen tukee veroillaan maataloutta n. 1000 eurolla vuodessa.

Se, että ruoka pidetään tarkotuksella näin kalliina on lähinnä poliittinen valinta; halutaan tukea omaa tuotantoa, eikä ostaa ruokaa sieltä missä sen tuottaminen on halpaa. Samalla kun taloudellisesti täysin kannattamatonta kotimaista (tai yleisemmin EU-alueen) tuotantoa tuetaan ihan järkyttävän paljon, estetään tulleilla halvan ruuan tuonti kehitysmaista. Älyttömintä tässä kuviossa on mielestäni se ettei tukien poisto nostaisi kotimaisenkaan ruuan hintaa tippaakaan, päin vastoin. Ero olis vaan siinä että se leipäpaketti maksettais kokonaan kaupassa eikä osittain välillisesti verojen kautta. Lopputuloksena kotimainenkin ruoka olis halvempaa kun EU:n tukibyrokratia ei enää veis välistä omaa osaansa.


eli syöt mieluummin tänne yli 20 000km rahdattua brassihärkää, yms?

ei tullut mieleen että minkä verran noissakin maksetaan "turhaan" kuljetuskustannuksia kun saman tuotteen voisi saada lyhyenkin matkan päästä. Samaan syssyyn voi todeta, että useimmissa maataloutta harjoittavissa teollisuusmaissa harjoitetaan maatalouden tukemistä jossain määrin, siinä ei suomessa olla millään lailla eri asemassa. Ja jos haluat vielä ajatella lisää tuota lähialuetuotantoa niin mukavempi kun tietää miten se liha/kana/tms on tuotettu ja tietää että sen ympäristölle aiheutuvat kuormitukset(ja eritoten laatu) ovat tarkkaan tiedossa.

Tuskin on tarpeellista tuoda ruokaa kehitysmaista(määrittelisin kehitysmaan punasen ristin,tms avun piiriin kuuluvaksi maaksi), eivätköhän itsekin sitä ruokaa kehitysmaina tarvitse ja sitäpaitsi ns.banaanivaltiomeininkiä ei pitäisi enää tukea. Jos tuotetta viedään ulos niin viedään se mahdollisimman jalostettuna -kehitysmaista tuskin tuodaan vielä pitkään aikaan kovinkaan jalostettua tuotetta.

itse aiheeseen... Muistelen että tästä ruuan hinnan noususta oli puhetta jokunen vuosi sitten ja silloin suurimmaksi syyksi kerrottiin kiinan kasvava tarve lihalle ja maidolle. Suomestakin taidetaan nyt viedä maitoa maitojauheena(!) josta siellä sit tehdään maitotuotteita ja uudelleen maitoa(varmaan makuelämys)..
 
ette kai oo tosissanne teidän laittituotteidenne ja kevytmaitojenne kanssa? jos olette niin miettikäähän asioita vähän normi tuulipukureijon telkun kokkiohjelmasta sivukorvalla kuultua-tasoa pidemmälle...lighttuotteitahan myydän about yhtä paljon enemmän kuin mitä ihmiset on lihonnut viime aikoina...ja jos rasvan korvaaminen paskasokerilla (perus juurikassokeri) on hyvä asia terveydelle niin kumma homma että karkkia ei myydä apteekeissa ja luontaistuotekaupoissa..

ite juon punaista maitoa. valitettavasti en voi juoda sitä 5l päivässä sen rasvan takia toisin kuin tiskivesiä mutta laatu korvaa tässä tapauksessa määrän. rasva hidastaa laktoosin ym imeytymistä ja antaa pitkäkestoista energiaa niin ei maha vaadi uutta lakupötköä vartin päästä murinallaan.

einekset on sen takia halpoja kun ne on 99% paskaa ja 1% asiaa. jos ite kokkais vastaavia ruokia niin varmasti mietityttäisi mittasuhteet. ja siksi on varaa alentaa hintaa kun ilmaa niissä on välissä aika kovasti. vai milloin muuten kilo perunoita ja paketti jauhelihaa maksaa valmistettuna 20e?
 
Pari aihetta sivuavaa linkkiä:

Olenkö väärässä jos väitän, että inflaatio ei ole hyväksi ja sitä tulisi välttää?

En tiedä taloudesta juurikaan enempää kuin mitä olen lehdistä lukenut, mutta eikö se mene karkeasti mietittynä hyvinkin pitkälti tällä tavalla:

- Ruoan hinta nousee
- Tästä johtuen nostetaan ihmisten palkkoja
- Tästä seuraa inflaatiota
- Ruoka on edelleen kallista, koska kaiken muunkin hinta on noussut

Tai vaihtoehtoisesti:

- Ruoan hinta nousee
- Ruoan hintaa lasketaan verohelpotuksin
- Veroja nostetaan, jotta saadaan katettua puuttuvat verotulot
- Tästä johtuen nostetaan ihmisten palkkoja
...

Voisiko se mennä näin:
- Ruoan hinta nousee
- Ihmiset käyttävät enemmän rahaa ruokaan ja tarkastavat ruokailutottumuksiaan
- Inflaatio pysyy paremmin kurissa
lyhyt vastaus:ei mene noin eikä myöskään voi mennä mainitsemallasi tavalla ainakaan nykyisen eu:n rahapolitiikalla. talouteen vaikuttavat ruoan lisäksi useat muutkin asiat.

euroopan keskuspankki määrää loppupeleissä täysin inflaatiosta koska sillä on valta päättää rahan määrästä eu:ssa. jos rahaa otetaan pois liikenteestä, rahan arvo nousee ja se haittaa taloutta. jos rahaa työnnetään rajattomasti lisää, inflaatio räjähtää käsiin ja kohta painetaan miljardin euron seteleitä ja 5 moisella saa alelaarista kuivan ruisleivän. tai sit nykyinen politiikka eli seurataan monia eri asioita joiden perusteella päätetään toimista joilla säädellään inflaatiota ja tavoitteena on pitää inflaatio sopivana(bout2%). eli talous vauhdissa jne..

vaikeita asioita, en suosittele perehtymään tarkemmin ellet meinannut suomen pankkiin tai ekp:hen töihin ;)
 
eli syöt mieluummin tänne yli 20 000km rahdattua brassihärkää, yms?

Kyllä (vaikka brassihärkä onkin aika huono esimerkki "kehitysmaaruuasta"). Ruuan tuottaminen ja kuljettaminen maapallon toiselta puolelta Suomeen kun on useimmiten kaikkine kuljetuskustannuksineen ja ympäristökuormituksineen sekä halvempaa että ekologisempaa kuin ruuan tuottaminen Suomessa.

Tuskin on tarpeellista tuoda ruokaa kehitysmaista(määrittelisin kehitysmaan punasen ristin,tms avun piiriin kuuluvaksi maaksi), eivätköhän itsekin sitä ruokaa kehitysmaina tarvitse ja sitäpaitsi ns.banaanivaltiomeininkiä ei pitäisi enää tukea. Jos tuotetta viedään ulos niin viedään se mahdollisimman jalostettuna -kehitysmaista tuskin tuodaan vielä pitkään aikaan kovinkaan jalostettua tuotetta.

Maailmassa on ihan älytön määrä ylimääräistä ruokaa, sitä riittäisi n. 2 kiloa per naama per päivä jos se jaettais tasaisesti. Esim. EU:n maatalouspolitiikka toimii kutakuinkin niin että tukien avulla tuotetaan reilusti enemmän ruokaa kuin tarvitaan ja samalla tulleilla estetään ruuan tuontia muualta. Ylimääräistä ruokaa puolestaan dumpataan "hyvän tahdon eleenä" pilkkahintaan kehitysmaihin, millä on onnistuttu monilla alueilla tuhoamaan paikallinen maatalous. Paikalliset viljelijät kun eivät pysty kilpailemaan tuontiruuan kanssa ja lopulta koko alue on näiden lahjoitusten varassa. Esim. Ghanan oma maatalous on viimeisen parinkymmenen vuoden aikana onnistuttu EU:n vientitukien toimesta tuhoamaan lähes kokonaan. Lopputuloksena siis Afrikassa nähdään nälkää ja teollisuusmaissa maksetaan järjettömiä hintoja ruuasta. Tästä syystä mm. Kofi Annan on joskus todennut ettei mitään kehitysapuja tarvittaisi jos teollisuusmaat suostuisivat oikeasti vapauttamaan maailmankaupan.
 
Kyllähän sitä rahaa ruokakauppaan tulee kannettua isoja määriä, melkein satanen per kerta. Parempi kun ei tarkemmin erittele, niin ei tule paha mieli. Nimittäin itse safkaan, perunoihin, riisiin, pastaan ja lihaan eri muodoissaan ei montaa euroa mene. Kaikkeen ylimääräiseen turhaan kylläkin. Lauantaiksi pitää olla olutta ja sidukkaa, limua, jädeä ja lapsille karkkia. jne
 
Tästä syystä mm. Kofi Annan on joskus todennut ettei mitään kehitysapuja tarvittaisi jos teollisuusmaat suostuisivat oikeasti vapauttamaan maailmankaupan.

Tässä olisi yksi hyvä lisäsyy erota EU:sta. Tällöin Suomi voisi neuvotella itsenäisesti omat vapaakauppa-sopimuksensa. ETA:en avullahan homma toimisi Euroopassa kuten tähänkin asti.
 
Tuo terveellisen ruoan verotus/hinnoittelu Suomessa on täysin kaistapäistä! Todellakin, hevi-osasto (hedelmät/vihannekset) on mentävä lähes juosten läpi koska ei normaalilla työssäkäyvällä perheellä yksinkertaisesti ole rahaa ostaa niitä tuotteita! Sama juttu esim. rasvattomien tuotteiden kanssa, esimerkkinä esim. raejuusto! Samoiten jugurtit, jotain viron tuontikamaa saat 1/3-hinnalla siitä mitä kotimainen rasvaton vaihtoehto maksaa.

Samaa mieltä tosta terveellisen ruoan verotuksesta/hinnoittelusta, mutta kyllä nyt jokaisella työssäkäyvällä perheelliselläkin pitäisi rahat riittää suositeltuun hedelmä- ja vihannesmäärään eli siihen 500 grammaan. Omenat, appelsiinit, porkkanat, tomaatit ja kaalit nyt ei ainakaan mitään kauhean kalliita ole. Eikä niiden maitotuotteidenkaan hintojen nyt korotuksesta huolimatta kenenkään budjettia luulisi juuri keikauttavan, eurolla saa litran piimää tai maitoa, sokeriton jogurtti on jotain 1,8 euroa litra. Säästää sitten jostain muusta, terveellisestä ruoasta (=omasta terveydestä ja hyvinvoinnista) säästäminen on ainakin omasta mielestäni kaikkein älyttömintä.
 
Back
Ylös Bottom