Riisistä

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja Jimbe
  • Aloitettu Aloitettu
Tylerd sanoi:
"Sokea GI:n tuijottaminen ei ole IMO sen arvoista että vaihtaisin herkun basmatiriisin tiekuran makuiseen tummaan riisiin" varmaan tosta kommentista Timba päätteli. Eihän Basmatin GI ole korkea?

Just tosta kommentista mä ton keksein heittää. En minäkään väittänyt kenenkään niin väittäneen, kunhan totesin vaan siihen väliin...eipä sitten jää kenellekään mitään epäsevyyksiä!
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Jeap. Oon tota basmatia nyt vetäny aina päivän kakkosateriana yhden desin ja protskudrinkki kyytipoikana. Rainbow basmati: 78g hiilaria 100:ssa. Vois varmaan metsästää jostain vielä korkeemman hiilariprosentin omaava riisi.

Maksimi hyöty :evil:
 
Pikariisi on ihan ok treenin jälkeisellä aterialla, muuten otan hiilarit pikakaurasta.. ei jaksa odotella kypsymistä :)
 
Kattelin tossa äipän ruokakaappia ja sieltä löyty Rainbown pitkäjyväinen riisi paketti. Löysin myös Rainbown tumma riisi paketin ja noita kahta ku vertaa ni toi pitkäjyväinen voittaa ainakii noissa ravintosisältö asioissa. Proteiinia ja hiilareita enemmän ja rasvaa vähemmän ku tummassa!? JA makukin reilusti parempaa, tumma riisihän on kun puuroa söisi :urjo: Keitto aika tuossa pitkäjyväisessä on jotaa 25 minuutin paikkeilla, eli eikö tuosta voi päätellä että pitkäjyväinen on hyvää tavaraa ?
 
:offtopic:

Joitain kuukausia sitten nätit mainostajatytöt jakelivat metroasemalla jotain ihme valmis-mikro-riisi -pusseja. Luin käyttöohjeet tarkkaan, ja niissä sanottiin että törkkää pussi mikroon, mikroon aika kovat tehot, ja joku pari kolme minuuttia lämmitystä siellä. Ihan niinkuin popkorneja tekis, pussikin oli aikalailla saman muotoinen. Ihmettelin, että eikö toi pussi räjähdä tonne mikroon?

No, puolentoistaminuutin kohdalla se pussi räjähti sinne mikroon. Helvetin siistiä siivota niitä öljytomaattiriisimössöjä sieltä mikron katosta. Kyllä on taas joku keksinyt hienon tuotteen.

Tai sitten en vaan osannut lukea käyttöohjetta. Tai toi oli joku äärimmäisen ***tumainen käytännön pila :wall: :david:
 
rima sanoi:
:offtopic:


Tai sitten en vaan osannut lukea käyttöohjetta. Tai toi oli joku äärimmäisen ***tumainen käytännön pila :wall: :david:

Laitoitko reikää siihen pusiin? Jos et niin ei ihme jos räjätää. Koitappas joskus laittaa kanamuna kokonaina ja ilman reikää ja pari minuuttia aikaa... :evil:
 
Timba79 sanoi:
Laitoitko reikää siihen pusiin?
En mä mitään reikää siihen laittanu. Tietenkään... Jos en tosiaan jotain missannut, niin siinä valmistusohjeessa ei lukenut mitään mistään rei'ittämisestä. Mietin kyllä, että eihän tässä oo järkeä, mutta pitihän se kokeilla...

No, alkaa nyt kolmen kuukauden jälkeen lähteä se tomaattiriisin haju sieltä mikrosta :down:
 
Riisin GI:stä

Riisin tärkkelyshän on joko suoraketjuista amyloosia tai haaraketjuista amylopektiiniä. Haaraketjuisena amylopektiini on nopeammin imeytyvää kuin suoraketjuinen amyloosi. Siksi pitäisi suosia sellaisia riisilajikkeita, joissa amyloosia on mahdollisimman paljon. Esimerkiksi basmatiriisissä on juuri näin, kun taas "tavallisessa" pitkäjyväisessä riisissä sitä on vähän. Pers'tuntumalta voidaan sanoa, että mitä tahmeampaa ja paakkuuntuvampaa riisi on, sitä enemmän se sisältää amyloosia.
 
Omskakas sanoi:
Riisin tärkkelyshän on joko suoraketjuista amyloosia tai haaraketjuista amylopektiiniä. Haaraketjuisena amylopektiini on nopeammin imeytyvää kuin suoraketjuinen amyloosi. Siksi pitäisi suosia sellaisia riisilajikkeita, joissa amyloosia on mahdollisimman paljon. Esimerkiksi basmatiriisissä on juuri näin, kun taas "tavallisessa" pitkäjyväisessä riisissä sitä on vähän. Pers'tuntumalta voidaan sanoa, että mitä tahmeampaa ja paakkuuntuvampaa riisi on, sitä enemmän se sisältää amyloosia.
Jaa....taas oppi jotain uutta ;) No Basmati ja Jasmin riisihän on juuri noita helevetin hyvin paakkuuntuneita. Ei niitäkään meinaa oikein kotona saada kunnolla "paakkuuntuun" ku ei oo riisikeitintä, mutta jossain Thaikku tai Kinukki raflassa ne riisit on kun "yhtä puuta", tahmeeta siitä kyllä saa perinteisinkin keinoin, muttei sekään ominaisuus oo niin vahva kun keittimellä tehtynä :jahas: :offtopic: Tarvis varmaan hommata höyrykeitn, tulis puurokin komiasti sillä, ei aina tarvis havahtua palaneen käryyn :lol2:
 
Tylerd sanoi:
Jaa....taas oppi jotain uutta ;) No Basmati ja Jasmin riisihän on juuri noita helevetin hyvin paakkuuntuneita. Ei niitäkään meinaa oikein kotona saada kunnolla "paakkuuntuun" ku ei oo riisikeitintä, mutta jossain Thaikku tai Kinukki raflassa ne riisit on kun "yhtä puuta", tahmeeta siitä kyllä saa perinteisinkin keinoin, muttei sekään ominaisuus oo niin vahva kun keittimellä tehtynä :jahas: :offtopic: Tarvis varmaan hommata höyrykeitn, tulis puurokin komiasti sillä, ei aina tarvis havahtua palaneen käryyn :lol2:

Hmm outoa, kun mä keitän basmatia tai jasmiinia ni ne ei koskaan paakkuunnu yhtään. Oon kai sit vaan niin pro-riisinkeittäjä :jahas:
 
Jimbe sanoi:
Hmm outoa, kun mä keitän basmatia tai jasmiinia ni ne ei koskaan paakkuunnu yhtään. Oon kai sit vaan niin pro-riisinkeittäjä :jahas:
Joo katoppa kun mulla on Thaikku kavereita ja ne on kertonu hyvät kotiohjeet eli: Riisit kattilaan ja huuhtelet ne, sit laitat sen verran vettä, että kun pidät sormeasi riisin pinnassa niin veden tulee olla sormen ekan nivelen kohdalla, ei toikaan niin pilkun tarkka ole, mutta hyvä yleisohje. Sit laitat kattilan levylle ja levy kutoselle. kyttäät sitä kattilaa niin kauan kun alkaa pinta hiukka poreileen (ei kuitenkaan vielä kiehumaan) ja sit heti levy ykköselle ja kansi päälle. Sit kun vedet on haihtunut ja riisi muutenkin näyttää hyvältä niin bon apetit. Noin tulee hyvää. Sitä ei kannata kovin kauaa pitää levyllä, tulee helevetin nopeeta valmiiks tolla tavalla. Joskus koittanu niillä riisipaketin ohjeilla ja eroo on kun yöllä ja päivällä. Tää on jo riisi hifistelyä, mutta kannattaa hifailla, lopputulos on aika bueno :D
Jasmin ja Basmati riisin PITÄÄ paakkuuntua ja tulla tahmeaksi.
 
Tylerd sanoi:
Joo katoppa kun mulla on Thaikku kavereita ja ne on kertonu hyvät kotiohjeet eli: Riisit kattilaan ja huuhtelet ne, sit laitat sen verran vettä, että kun pidät sormeasi riisin pinnassa niin veden tulee olla sormen ekan nivelen kohdalla, ei toikaan niin pilkun tarkka ole, mutta hyvä yleisohje. Sit laitat kattilan levylle ja levy kutoselle. kyttäät sitä kattilaa niin kauan kun alkaa pinta hiukka poreileen (ei kuitenkaan vielä kiehumaan) ja sit heti levy ykköselle ja kansi päälle. Sit kun vedet on haihtunut ja riisi muutenkin näyttää hyvältä niin bon apetit. Noin tulee hyvää. Sitä ei kannata kovin kauaa pitää levyllä, tulee helevetin nopeeta valmiiks tolla tavalla. Joskus koittanu niillä riisipaketin ohjeilla ja eroo on kun yöllä ja päivällä. Tää on jo riisi hifistelyä, mutta kannattaa hifailla, lopputulos on aika bueno :D
Jasmin ja Basmati riisin PITÄÄ paakkuuntua ja tulla tahmeaksi.

Ihan mielenkiintoinen ohje. Minä taas laitan yleensä ylimäärätä vettä niin ei tartte kyttäillä ja kaadan keittoajan umpeuduttua ylimäärset vedet pihalle ja levy tässä välissä nollalle. Sitten vielä se kattila siihen lämpimälle levylle muutamakasi minuutiksi ja ihan hyvin paakkuista on basmatit sun muut joiden pitää paakkuuntua ja taas tavallinen pitkäjyväinen on sopivan "irtonaista". Ei varmasti läheskään oikeaoppisin tapa, mutta hiton vaivaton ainakin!

Ja todellakin Basmatin ja jasminin PITÄÄ paakkuuntua, vai meinaako joku tosissaan, että niillä puikoilla sais tollasta tavallita pitkäjyvästä syötyä?
 
Timba79 sanoi:
Ihan mielenkiintoinen ohje. Minä taas laitan yleensä ylimäärätä vettä niin ei tartte kyttäillä ja kaadan keittoajan umpeuduttua ylimäärset vedet pihalle ja levy tässä välissä nollalle. Sitten vielä se kattila siihen lämpimälle levylle muutamakasi minuutiksi ja ihan hyvin paakkuista on basmatit sun muut joiden pitää paakkuuntua ja taas tavallinen pitkäjyväinen on sopivan "irtonaista". Ei varmasti läheskään oikeaoppisin tapa, mutta hiton vaivaton ainakin!

Ja todellakin Basmatin ja jasminin PITÄÄ paakkuuntua, vai meinaako joku tosissaan, että niillä puikoilla sais tollasta tavallita pitkäjyvästä syötyä?
"Ja todellakin Basmatin ja jasminin PITÄÄ paakkuuntua, vai meinaako joku tosissaan, että niillä puikoilla sais tollasta tavallita pitkäjyvästä syötyä?" Juuri ton takia, vaikka ei sitä ite tule puikoilla syötyä, mutta sen riisin kuuluu olla sellasta, se on sellaseks tarkoitettu. Tota ohjetta tarviikin kokeilla, vaihtelun vuoks. Tulee keiteltyä Jasminia melki joka päivä. Mutta niinkun sanoin niin niillä riisipaketin ohjeilla en ikinä ole saanut hifi-riisiä aikaseks. Ei tohon riisin keittoon oo muuta oikeaoppista tapaa kun höyrykeitin ja sellasen kyllä joku päivä ostan :kippis1:
 
Tylerd sanoi:
Ei tohon riisin keittoon oo muuta oikeaoppista tapaa kun höyrykeitin ja sellasen kyllä joku päivä ostan :kippis1:

No osta nopeesti ja kerro sitten mullekin että kannattaako ostaa. Tulee kyllä keiteltyä sitä riisiä ihan mukavat määrät ja jos sellanen keitin on hintansa arvonen niin sitten ostan minäkin. Mutta Tylerd, sä voit nyt toimia koekaniinina... ;)
 
Timba79 sanoi:
No osta nopeesti ja kerro sitten mullekin että kannattaako ostaa. Tulee kyllä keiteltyä sitä riisiä ihan mukavat määrät ja jos sellanen keitin on hintansa arvonen niin sitten ostan minäkin. Mutta Tylerd, sä voit nyt toimia koekaniinina... ;)
Jep, mä haen "testiin" tässä joku päivä ja informoin sit tuleeko kaikkien aikojen parhaimmat hifi-riisit ;)
 
riisin keittoa/saatavuutta

pitkäjyväsen riisin keiton ohje:
4 dl riisi/7 dl vettä, taikksa 2 dl riisiä 3,5dl vettä.

Kuumenna ilman kantta sillä maksimilla 6 tasolla ja sitten kun alkaa kiehuu hiukan ei kuitenkaan vielä kupli niin kansi päälle ja tehot 1 tasolle,
sillä kannella on se vaikutus että kuuma höyry keittää sen riisin,
noin 15 min niin pitäisi olla valmista (eikä kurkita välillä sinne kannen alle) , toi toimii ainakin first price pitkäjyväselle riisille jota saa vähän yli eur/per kg (ruokavarastosta)

kunnon paakkuntuvaa jasmin riisiä saa hakaniemiestä VII VOAN kaupasta (hämeentie 3) sille riisille taas ohje on kuten yllä mutta veden määrä
on kuten pussissa lukee 2,5dl vettä/2dl riisiä.
pussin kuva alla..
 

Liitteet

  • riisi.jpg
    riisi.jpg
    49,6 KB · Katsottu: 1 287
Jimbe sanoi:
Mitäs eroja näillä eri riiseillä on? Jasmiini, Basmati, pitkäjyväinen, tumma? Mitä kannattaa vetää bodauksen kannalta?

Sitte viel bonus-kyssärinä; ootteko koskaan syöny riisiä (pelkällään) ilman että ootte eka jauhanu sitä suussa vähän aikaa ? :david: Sehän on toisaalta niin pienikokoista että...

Hieno Threadi :haart:
Oon just alotellu tän "aloittelevanprobodarin" ruokavalion toteutuksen eli: saavillinen riisiä ja 12kg broilerinsuikaleita :D

Ja o muute heleveti hyvvee jotta meikäläene tykköööööööööö.fsdfsdfskldfjsedklfsnelfksnefklsnedf

edit: oho tein Maket ja pääs kissa näppikselle :rock: luulin ettei tota tapahu oikeesti. Siis toi "Ja o muute heleveti hyvvee jotta meikäläene tykköööööööööö.fsdfsdfskldfjsedklfsnelfksnefklsnedf" on kokonaan kissan aikaansaannoksia...

Mut asiaan eli Basmati on ainakin hyvälaatuista tohon pikariisiin verrattuna, mut kai se tummariisi on sitten sitä parasta. Ja mitä tää porukka valittaa vetisistä riiseistä??? Mielummin vähän vetisinä ku kuivina :love:
 
psali sanoi:
pitkäjyväsen riisin keiton ohje:
4 dl riisi/7 dl vettä, taikksa 2 dl riisiä 3,5dl vettä.

Kuumenna ilman kantta sillä maksimilla 6 tasolla ja sitten kun alkaa kiehuu hiukan ei kuitenkaan vielä kupli niin kansi päälle ja tehot 1 tasolle,
sillä kannella on se vaikutus että kuuma höyry keittää sen riisin,
noin 15 min niin pitäisi olla valmista (eikä kurkita välillä sinne kannen alle) , toi toimii ainakin first price pitkäjyväselle riisille jota saa vähän yli eur/per kg (ruokavarastosta)

kunnon paakkuntuvaa jasmin riisiä saa hakaniemiestä VII VOAN kaupasta (hämeentie 3) sille riisille taas ohje on kuten yllä mutta veden määrä
on kuten pussissa lukee 2,5dl vettä/2dl riisiä.
pussin kuva alla..
Toi on likimain sama ohje minkä kerroin, mutta toi vesimäärä Jasmin riisissä ei kyllä aina pidä paikkaansa. Siitä ei saa niin hyvää kun pitäis jos tekee purkin ohjeilla, varmaan poikkeuksiakin löytyy jos ostaa riisin just jostan itämaisesta maustekaupasta, mutta jos Uncle Benssin ohjeita noudattaa niin mettään menee. Rainbow Jasmin riisin keitto-ohjeet. 1. Kuumenna vesi kiehuvaksi, lisää riisi ja suola. Sekoita alussa ettei riisi tartu kiinni.
2.Keitä hiljallee kannen alla 10-12 min
3.Siirrä kattila liedeltä ja anna riisin olla kattilassa muutama minuutti ennen tarjoilua.
Kyllä on niin paskat ohjeet kun vaan voi paskat olla :down:
 
Tylerd sanoi:
Toi on likimain sama ohje minkä kerroin, mutta toi vesimäärä Jasmin riisissä ei kyllä aina pidä paikkaansa. Siitä ei saa niin hyvää kun pitäis jos tekee purkin ohjeilla, varmaan poikkeuksiakin löytyy jos ostaa riisin just jostan itämaisesta maustekaupasta,

=> nuo ohjeet täsmää just noihin riiseihin joita itse olen käyttänyt,
keittoaika sitten kunnes vesi on haihtunut pois kokonaan....
huomasin sen kun kokeilin tuohon VII VOAN jasmin riisiin 2/3,5dl sääntöä,vetistä tuli, mutta pussin omaohje pitää tuossa pussissa hyvin tällä kertaa paikkansa.
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom