Ravinto ja rasva-arvot, case study

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja Cockton
  • Aloitettu Aloitettu
Liittynyt
13.10.2004
Viestejä
1 010
Ikä
44
Aiheesta on täälläkin keskusteltu, ja eri rasvojen terveellisyyksistä milloin minkäkin kannalta. Joten laitanpa nyt omalla ruumiillani suorittamani ihmiskokeen tulokset.

Ruokavalio:

hiilihydraatit: kasviksia, hieman hedelmiä, pähkinöitä, ei viljaa, perunaa, riisiä tai sokeria. alle 50 grammaa päivässä.

proteiinit: tasaisesti pitkin päivää, liha-, muna- ja maitoproteiineja. 2-3 g / rasvaton painokilo päivässä, suurin lähde ruoka, proteiinijauhoja treenipäivinä.

rasva: voi, eläinrasvat sellaisena kuin ne lihasta tulevat, kylmäpuristettu oliiviöljy, kuohukerma. n. 50-70 % energiasta. Suuri enemmistö rasvoista eläinrasvoja. Ei teollisesti käsiteltyjä rasvoja.

Ensimmäinen arvo 23.11.04, toinen arvo 14.2.05

KOL: 4,6 -> 4,9
HDL: 1,09 -> 1,5
Trigly: 0,9 ei muutosta
LDL: 3,1 -> 3,0

Loppuun vielä valtakunnallisen terveydenhuollon teesejä:

i) HDL:ää ei voi nostaa ruokavaliolla
ii) LDL nousee eläinrasvoja syömällä
iii) vähärasvaisella ruokavaliolla voi parantaa veren rasva-arvoja.
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Mielenkiintoisia (ja odotettuja) tuloksia. Mulla sattui kanssa mahdollisuus mitata veriarvot aikanaan low-carbin kuluessa ja karkeasti samoja tuloksia tuli. Rasvojen suhteellinen osuus mulla oli pienempi mutta lähteet samantyylisiä eli eläinrasvoja tuli kohtalaisesti.

Kokonaiskolesteroli pysyi about samassa (oli alle vitosen koko ajan). Huono kolesteroli myös suunnilleen sama, mutta HDL nousi suhteessa paljon. Triglyt eivät muuttuneet. Kaiken kaikkiaan muutos oli parempaan päin HDL:n takia ja muutenkin arvot oli aika mallikelpoiset huolimatta pekonista, kananmunista jne..

Jännäksi tilanne menee sitten kun nostetaan kalorit ylläpidolle ja jatketaan samaa ruokavaliota. Yleistä tietoahan on se että about dieetti kuin dieetti parantaa yleensä veriarvoja jos se on miinuskalorinen ja aiheuttaa painon laskua (ainakin ylipainoisilla).
 
JSmith sanoi:
Jännäksi tilanne menee sitten kun nostetaan kalorit ylläpidolle ja jatketaan samaa ruokavaliota. Yleistä tietoahan on se että about dieetti kuin dieetti parantaa yleensä veriarvoja jos se on miinuskalorinen ja aiheuttaa painon laskua (ainakin ylipainoisilla).

Jep ja vielä jos verrataan siihen aikaisempaan ruokavalioon, joka usein on aiheuttanut lihomista, eli ei ole ollut edes ylläpitoruokavalio.

Miten kävi Cocktonin painolle tuon mittausvälin aikana?
 
Olet varmaan ottanut huomioon ylimääräiset tekijät, kuten treenin/urheilun ennen ja jälkeen muutoksen? Millainen oli ruokavalio ennen muutosta?

Vielä kiinnostaisi tietää, mitä tapahtuisi, jos suuren osan eläinrasvasta eli voin ja kerman vaihtaisi teollisiin kovetettuihin rasvoihin.
 
Tahvo Tohveli,

Laski semmoiset 11 kiloa, läski väheni, lihasmassa kasvoi.

Arvo Paperi,

Kaikkien osatekijöiden huomioiminen on lähinnä mahdotonta, ja senpä takia onkin vaara, että saadaan tutkimustuloksia joiden mukaan a) kesällä syödään jäätelö b) kesällä hukkuu ihmisiä => jäätelönsyönti aiheuttaa hukkumisia.

Paino pysyi samana vuosia, söin hyvin pitkälti virallisterveellisen lautas/pyramidimallin mukaan. Huomaa, ettei aikaisemmissakaan rasva-arvoissa ollut mitään huomauttamista.

Mitä tulee sitten teollisesti kovetettuihin (kasvis)rasvoihin, niin niiden haitoista löytyy sen verran tuloksia, etten itse lähde terveyttäni riskeeraamaan moisilla tempuilla. Ihan vaikka vain sen takia, ettei mielestäni ole mahdollista tuottaa teollisesti terveellisempää ruokaa kuin mahdollisimman luonnollinen ruoka.

Esim. triglyseridiarvojen kohoaminen on liitetty juuri teollisesti käsiteltyihin kasvisrasvoihin, tutkimustuloksia ei ole niin paljoa että näin voisi varauksetta sanoa, mutta tähän ne olemassaolevat tulokset viittaavat.
 
Asiaan liittyen törmäsin abstractiin:

Minerva Gastroenterol Dietol. 2004 Mar;50(1):79-87. Related Articles, Links

Is a modest weight loss significant in the improvement of dyslipidemic patients lipid profile.
Cena H, Toselli A, Biino G.

Section of Human Nutrition, Department of Health Applied Sciences, University of Pavia, Pavia, Italy.

AIM: The aim of the present study was to evaluate serum lipid abnormalities and the relationship with various factors in overweight and obese patients and to assess lipid profile modifications subsequent to weight loss in a subgroup of patients. METHODS: A sample of 110 obese out-patients first and a subgroup of 34 subjects afterwards, was selected at the Human Nutrition Research Centre of the University of Pavia for a retrospective analysis. The subjects recruited were all dyslipidemic, according to the American Clinical Guidelines for the assessment of cardiovascular risk. Differences in lipid profiles in subjects with different life habits were evaluated and in a subgroup of 34 subjects compared before and after a short-term moderate hypocaloric diet. RESULTS: Sample's mean age was 46.8+/-12.6 with a mean body mass index (BMI) of 32.1+/-4.8 kg/m2 (no difference with gender). The correlation analyses showed that total cholesterol (TC) concentrations were highly correlated with age (p<0.001); no correlation was found between TC and BMI, waist hip ratio (WHR), % body fat (BF%). Triglycerides (TG) concentrations were not related to age or BMI, however there was a significant correlation between TG and WHR and with waist circumference (WC) (p<0.001). The 34 subjects selected to take part in a dietary regimen, without significant changes in life habits, lost 5.1% of their initial weight and presented a significant improvement (p<0.001) in lipid profile. CONCLUSIONS: The high correlation between lipid profile and anthropometric measurements implies further longitudinal evaluation of the validity of the anthropometric indexes in the dyslipidemic patient management. Indeed, the results suggest that modest weight loss is sufficient to obtain a significant improvement in fasting serum lipid profile of dyslipidemic overweight patients.
 
Hmm.... Jotenkin nyt en hahmota, että onko tässä nyt päätelty oikeita asioita oikeista lähtökohdista. Tuntuu erikoiselta, että WHR korreloisi triglyihin suoraan, siis vähän sama, kuin toteaisi että jos on iso maha, niin on isot housut.

Ja monesti noissa on niin paljon muuttujia, että loogisten päätelmien teko on hyvin vaikeata. Tuossahan ei kerrottu, että millaisella ruokavaliolla laihtuminen tapahtui. Sehän tässä vaikeaa onkin, kun pitäisi kääntää yhtä vipua kerrallaan ja katsoa miten se vaikuttaa elimistössä. Niitä vipuja vaan on aika monta :)
 
Joo, muakin jäi haittaamaan tuo että abstracti ei kerro millaista ruokavaliota noi noudatti ennen ja testin aikana. Sen verran sanottiin että merkittäviä elämäntapamuutoksia ei muuten tehty. Kokoartikkeli saattaisi kertoa, en pääse siihen käsiksi. Sitäkään ei IMO suoraan sanota että oliko tuo pudotus pysyvää vai esiintyikö se vain dieetillä.

Miksi muuten WHR ei voisi korreloida triglyihin? Jos on paljon vapaita rasvahappoja liikenteessä niin maksan trigly-tuotantokin nousee. Ilmeisesti kohonneet insutasot tekevät samaa. (Keskivartalolohavuushan on yksi metabolisen oireyhtymän merkki, samassa voi seurata kohonneet vapaat rasvahappotasot ja insuresistenssin myötä nousseet insutasot.)
 
Niin... Voikai ne tosiaan siis liittyä yhteen, tiedä sitten kumpi vaikuttaa kumpaan. Tai luultavasti kai just koko oireyhtymään liittyy tietyt oireet kokonaisuutena. TJSP, emt :)
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom