Raudan imeytyminen vähenee 80% (?)

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja Sapo
  • Aloitettu Aloitettu
Liittynyt
29.11.2004
Viestejä
883
Ikä
44
Lueskelin tuossa eilen luontaistuotealan julkaisua (vanha asiakaslehti) jossa todettiin seuraavaa. Kahvin nauttiminen tunnin sisällä ruokailusta voi vähentää raudan imeytymistä jopa 80%.

Onko tästä ollut keskutelua täällä, kun en löytänyt?
Mitä mieltä tästä olette ja onko mahdollisuutta toiseen mielipiteeseen, sekä faktoja pöytään.

Taitaa vaan olla aika pitkä perinne suomessakin sille, että ruoan päälle kahvit juodaan. Ja voinko siis tehdä tuosta sen johtopäätöksen, että rauta imeytyy elimistöön tunnin kuluessa sen saannista?
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Selittäis ainakin sen miks monella mun kaverilla jotka litkii kahvia päivät pitkät on niin paska hemoglobiini! Mutta ei mulla tosin ole mitään tieteellistä tutkimusaineistoa asiasta... :)
 
Lueskelin tuossa eilen luontaistuotealan julkaisua (vanha asiakaslehti) jossa todettiin seuraavaa. Kahvin nauttiminen tunnin sisällä ruokailusta voi vähentää raudan imeytymistä jopa 80%.

Prosentteja en tiedä, mutta kahvi (ja maitotuotteet) heikentää muutenkin paskan raudan imeytymisen, huonosta aivan sairaan huonoksi.
 
TJJ: -Eikös nuissa maitotuotteissa ole tuo kalsiumi joka heikentää raudan imeytymistä? Mikä sen kahvissa tekee?

Mietityttää vaan, että jos tuo 80% heikentynyt raudan imeytyminen pitää paikkaansa, niin kyllä suomalaisilla olisi silloin kunnon kansan tauti tuo hemoglobiinin alhaisuus. Eikös suomi ole ykkös maa maailmassa kahvin kulutuksessa asukasmäärään nähden?
 
TJJ: -Eikös nuissa maitotuotteissa ole tuo kalsiumi joka heikentää raudan imeytymistä? Mikä sen kahvissa tekee?

Eikös se niin ole? En mie muista ulkoa mikä se ainesosa oli.. Kahvi, tee, joidenkin kasvien oksalaatit yms hömpät vaikuttaa myös imeytymiseen (pharmacan kertomaa, rautalääkkeiden kohdilta)..
 
Olisikohan tuossa kyse antioksidanteista, ainakin kahvi ja tee sisältävät niitä ihan kivasti. Voisi vaikuttaa tätä kautta raudan imeytymiseen..
 
Riippuu onko ravinnosta saatu rauta hemi- vai ei-hemirautaa. Hemiraudan(liha, veri yms.) imeytymiseen ei muut aineet juurikaan vaikuta, mutta ei-hemiraudan tapauksessa imeytyy 2-20 % riippuen muista ravintolähteistä. Kuten aikasemmin mainittiin C-vitamiinilla voi tehostaa tuota imeytymistä, mutta varmin tapa lienee nauttia kalsium- ja rautapitoiset ainesosat eri aterioilla. http://www.avoin.helsinki.fi/oppimateriaalit/ravitsemustieteen_perusteet/04_kivennais_rauta.shtml

Polyfenoli oli muistaakseni se vaikuttava ainesosa, joka heikensi tuota imeytymistä teen, kahvin, punaviinin ym. tapauksessa.

Ite oon tuuminu, että jos haluis liiotella nii järkevintä ois pyrkiä nauttimaan aina toisilla aterioilla rautaa ja C-vitamiinia ja toisilla kalsiumia, D-vitamiinia ja rasvoja. Lisäks rajoittaisi kahvin ja teen lipittelyt noiden rauta-aterioiden ulkopuolelle.
 
Pääruoka koostuu naudanlihasta. Kattelin, ettei tuossa raejuustossa ole ihan kauheasti kalsiumia(100-200 mg) ja joidenkin tutkimusten mukaan imeytyminen heikkenee vasta kun vetästään yli 800 mg:n setti kalsiumia kerralla, joten pähkäilin, että voin hyvillä mielin mussuttaa edelleenkin raejuustot lihani kanssa. Tosin maidon kanssa täytyy nyt olla tarkkana ja vetää sitä muilla ruokailukerroilla.
 

Suositut

Back
Ylös Bottom