Rasvoista

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja cuscus
  • Aloitettu Aloitettu
Liittynyt
29.5.2003
Viestejä
628
Fineli katsellessa on jäänyt vaivaamaan, että mitä nuo ns. "ylimääräiset" rasvat eri aineissa on. Esimerkiksi kananmuna http://www.fineli.fi/food.php?foodid=858&lang=fi

rasva 10.3g
-----
rasvahapot yhteensä 6.9g
rasvahapot vapaat 6.6g
rasvahapot tyydyttyneet 2.1g
rasvahapot yksittäistyydyttymättömät cis 3.3g
rasvahapot monityydyttymättömät 1.2g

Eli mitä nuo 1/3 rasvoista on, jotka ei ole rasvahappoja? Entä nuo rasvahapot (0,3g), jotka ei ole vapaita?
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
cuscus sanoi:
Fineli katsellessa on jäänyt vaivaamaan, että mitä nuo ns. "ylimääräiset" rasvat eri aineissa on. Esimerkiksi kananmuna http://www.fineli.fi/food.php?foodid=858&lang=fi

rasva 10.3g
-----
rasvahapot yhteensä 6.9g
rasvahapot vapaat 6.6g
rasvahapot tyydyttyneet 2.1g
rasvahapot yksittäistyydyttymättömät cis 3.3g
rasvahapot monityydyttymättömät 1.2g

Eli mitä nuo 1/3 rasvoista on, jotka ei ole rasvahappoja? Entä nuo rasvahapot (0,3g), jotka ei ole vapaita?

Kolesteroli ja sterolit? Kolesteroli+sterolit=360,3mg=0,3603mg likimäärin 0,3g. Tosin kolesteroli on hassua rinnastaa rasvaksi, onhan se teknisesti ottaen alkoholi.
 
kolesteroli alkoholi? oliskohan noin?
 
IJK sanoi:
Kolesteroli on rasva-aine, lipidi. Kolesteroli on steroidi.

No ainakin maailman johtaviin rasva-asiantuntijoihin kuuluvan Mary S. Enigin mukaan kolesteroli on TEKNISESTI alkoholi. Mistäs muualta sille olisi tullut -oli pääte, vrt. Ksylitoli, metanoli, etanoli, propanoli, maltitoli, sorbitoli, butanoli, kolesterOLI. Alkoholeja kaikki tyynni.
 
Critter taisi tämän jo todetakin, mutta joka tapauksessa hiukan teknisemmin sitten: kolesteroli on steroli, steroidit ovat steroleiden johdannaisia - kolesteroli on steroidisynteesin lähtöaine. Sterolit ovat syklisen rakenteen omaavia alkoholeja, joista siis löytyy steroideille tyypillinen neljän hiilirenkaan rakenne, yhtenä erottavista tekijöistä siis tuo hydroksyyliryhmä (siis alkoholeille tyypillinen -OH) kolmoshiilessä. Steroidialkoholi on myös käypä nimitys. Steroidit sitten taas ovat yksi lipidien alaryhmä. Summa summarum, kolesteroli on steroidi sekä lipidi, mutta myös alkoholi. :wall:
 
nostin nyt tämän uudelleen esille ku en viittiny kokonaa uutta threadia alotta, eli mites se ku sanotaa, et on olemassa hyvää ja huonoa kolesterolia, oliko ne nyt sit LDL ja HDL, mistä tiedän kuinka paljon missäkin on tota hyvää ja huonoa, vai onko nyt niin et toi kolesteroli on sitä huonoa ja sterolit hyvää?
 
PeeJii84 sanoi:
nostin nyt tämän uudelleen esille ku en viittiny kokonaa uutta threadia alotta, eli mites se ku sanotaa, et on olemassa hyvää ja huonoa kolesterolia, oliko ne nyt sit LDL ja HDL, mistä tiedän kuinka paljon missäkin on tota hyvää ja huonoa, vai onko nyt niin et toi kolesteroli on sitä huonoa ja sterolit hyvää?

Kolesteroli on aina kolesterolia, ja se on välttämätöntä elämälle. Koska se ei ole vesiliukoista, se pitää kuljettaa veressä lipoproteiineihin sidottuna. HDL on "high density lipoprotein" ja LDL on "low density lipoprotein". Ja VLDL on "very low density lipoprotein".

Kolesterolimittaus mittaa oikeasti lipoproteiineja, joten niistä puhutaan usein samana asiana.

Mikään niistä ei ole mitenkään erityisesti "hyvä" tai "huono" (kaikki tarpeellisia), mutta yhdessä vaiheessa oletettiin tilastotietojen perusteella, että jos LDL:ää on paljon, ja HDL:ää vähän, se olisi merkki sydäntaudin uhasta. Ja sitä ennen oletettiin, että jos HDL:ää ja LDL:ää olisi yhteensä paljon, se olisi paha.

Mutta, viime aikoina on kallistuttu enemmän sen suhteen, että LDL:llä tai kokonaiskolesterolilla ei olisikaan niin paljon väliä, vaan triglyseridi-arvon ja HDL:n suhde on parempi keino arvioida riskiä (Matalat triglyseridit ja korkea HDL on hyvä).
 
petrip sanoi:
Kolesteroli on aina kolesterolia, ja se on välttämätöntä elämälle. Koska se ei ole vesiliukoista, se pitää kuljettaa veressä lipoproteiineihin sidottuna. HDL on "high density lipoprotein" ja LDL on "low density lipoprotein". Ja VLDL on "very low density lipoprotein".

Kolesterolimittaus mittaa oikeasti lipoproteiineja, joten niistä puhutaan usein samana asiana.

Mikään niistä ei ole mitenkään erityisesti "hyvä" tai "huono" (kaikki tarpeellisia), mutta yhdessä vaiheessa oletettiin tilastotietojen perusteella, että jos LDL:ää on paljon, ja HDL:ää vähän, se olisi merkki sydäntaudin uhasta. Ja sitä ennen oletettiin, että jos HDL:ää ja LDL:ää olisi yhteensä paljon, se olisi paha.

Mutta, viime aikoina on kallistuttu enemmän sen suhteen, että LDL:llä tai kokonaiskolesterolilla ei olisikaan niin paljon väliä, vaan triglyseridi-arvon ja HDL:n suhde on parempi keino arvioida riskiä (Matalat triglyseridit ja korkea HDL on hyvä).

triglyseridi?
 
PeeJii84 sanoi:
triglyseridi?

Yksi glyserolimolekyyli, jossa on kiinni kolme rasvahappoa. Se on se muoto, jossa rasvaa varastoidaan, ja jossa sitä kierrätetään veressä.

Tyypillisesti "kolesterolimittauksessa" mitataan myös triglyseridit.
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom