Rasvasolujen määrä lihoessa/laihtuessa

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja pumppis
  • Aloitettu Aloitettu
Liittynyt
26.2.2010
Viestejä
153
Elikkäs, onko totta, että kun ihminen lihoo niin rasvasolujen määrä lisääntyy, mutta kun ihminen laihtuu niin rasvasolujen määrä ei vähenekään, vaan ainoastaan jokaisen yksittäisen rasvasolun koko pienenee?? Eli laihtuessa rasvasolut eivät vähenisikään, vaan jäisivät "lussahtaneina" odottamaan aikoja parempia, että ne voisivat turvota uudestaan. Vähän niinkuin tyyliin kerran läski - aina läski, tai ainakin alttiimpi lihomiselle. Olen yrittänyt googlata ko. asiaa, mutta en ole löytänyt kuin ristiriitaista tietoa ja ns. mutu -puhetta..
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Tästä olisi kyllä mukava saada lisäinfoa. Käytännössähän rasvasolujen häviämättömyys kyseenalaistaisi kausibulkkauksen perusharrastajalla, jolla ulkonäkötavoitteena on lihaksikas vartalo ilman rasvaa. Tämä tukisi osittain myös kiisteltyä set-point teoriaa eli vartalolla olisi taipumus täyttää olemassa olevat rasvasolut esim. dietin jälkeen. Olenko tämän mutuilun kanssa aivan hakoteillä? Lisäksi tämä korreloi myös omien empiiristen havaintojen kanssa: ne salilla kävijät, jotka ovat parinkympin iässä kohtuu rasvoissa (15-20%) näyttäisivät säilyttävän treenistä huolimatta tämän pienen rasvakerroksen. Puhun nyt siis pitkäaikaisista tuloksista, toki dietillä olen nähnyt rasvojen putoavan paristakympistä alle 10%, mutta myös tulevan takaisin nopeasti (rasvasolu-efekti?). Onkohan kellään dataa tästä, netissä tosiaan omanikaltaista mutuilua.
 
Tästä olisi kyllä mukava saada lisäinfoa. Käytännössähän rasvasolujen häviämättömyys kyseenalaistaisi kausibulkkauksen perusharrastajalla, jolla ulkonäkötavoitteena on lihaksikas vartalo ilman rasvaa. Tämä tukisi osittain myös kiisteltyä set-point teoriaa eli vartalolla olisi taipumus täyttää olemassa olevat rasvasolut esim. dietin jälkeen. Olenko tämän mutuilun kanssa aivan hakoteillä? Lisäksi tämä korreloi myös omien empiiristen havaintojen kanssa: ne salilla kävijät, jotka ovat parinkympin iässä kohtuu rasvoissa (15-20%) näyttäisivät säilyttävän treenistä huolimatta tämän pienen rasvakerroksen. Puhun nyt siis pitkäaikaisista tuloksista, toki dietillä olen nähnyt rasvojen putoavan paristakympistä alle 10%, mutta myös tulevan takaisin nopeasti (rasvasolu-efekti?). Onkohan kellään dataa tästä, netissä tosiaan omanikaltaista mutuilua.

Rasvasolujen määrä näyttää korreloivan sen kanssa, että henkilöllä on "taipumus lihavuuteen". Ihmiskroppa tahtoo kyllä kerätä rasvaa ihan hämmästyttävällä tavalla ja tämä näkyy etenkin jos on lapsuudessaan/nuoruudessaan ollut lihava.

"Every year, whether you are fat or thin, whether you lose weight or gain, 10 percent of your fat cells die. And every year, those cells that die are replaced with new fat cells, researchers in Sweden reported Sunday.


The result is that the total number of fat cells in the body remains the same, year after year throughout adulthood. Losing or gaining weight affects only the amount of fat stored in the cells, not the number of cells."

Tämä on nature-journalista eli erittäin arvostettu vertaisarvioitu tiedelehti, voin kaivaa tarkemman lähteen jos epäilyttää.

Lihoessa tilanne on päinvastainen, eli silloin kroppa peräti luo uusia rasvasoluja, mutta lisätäänkö nämä siiihen pysyvään määrään vai kuolevatko ne?

Hyvä uutinen on toki se, että ei elämä kutistuneiden rasvasolujen kanssa mitenkään lihavaa ole, joidenkin vaan täytyy olla tarkempana kalorien kanssa, mutta pitkässä juoksussa kuka tahansa pystyy hallitsemaan kroppansa rasvaa - jopa "runsassoluinen" harrastaja bulkilla..
 
Ei ymmärrä. Voihan tuollainen kehon tavoittelema lihavuuspiste olla olemassa, mutta ei pelkkä rasvasolujen määrä sitä varmaksi osoita. Pitäisi myös osoittaa, että jokainen rasvasolu erittää tietyn täyttymisasteen saavutettuaan jotain kylläisyyshormonia (greliini?) tai kääntäen tiettyyn kokoon supistuttuaan jotain nälkäisyyshormonia.

Ja koska "säästöliekki" merkittävänä ilmiönä on osoitettu paikkansa pitämättömäksi, niin joka tapauksessa laihtuu jos syö vähemmän kuin kuluttaa. Laihtuminen vain olisi toisille keljumpaa, kun olisi enemmän nälkä.

Sen sijaan jos joku rasvasolujen erittämä hormoni vaikuttaisi lihaskasvuun, tilanne olisi jo toinen. Jos rasvasolu kertoisi että nyt ei hauista enää vaan täytettä tänne, voisi se vaikuttaa rasvan ja lihaksen suhteeseen. Mutta tässäkin pitäisi joka solulla olla sama kynnys tuohon hormonin eritykseen.
 
Mä en tiä aiheesta juurikaan, mut YLE:n tiedeuutiset kertoo näin: http://ohjelmaopas.yle.fi/artikkelit...-aikuisuudessa Eli tuon mukaan rasvasolujen määrä määräytyisi sen mukaan, minkä verran painaa ennen 20 ikävuotta ja ylipainoisilla ihmisillä rasvasolujen uusiutuminen olisi nopeampaa myös aikuisena.
Tuo pitää varmaan suurimman osan tapauksessa paikkansa, mutta tietääkseni rasvasolujen määrä voi kyllä lisääntyä aikuisiälläkin, jos vain syö riittävästi. Onhan rasvasolujen koolla kuitenkin joku raja -- kun kaikki rasvasolut on täynnä, syntyy uusia.

BBC:llä oli aiheesta dokumentti jokin aika sitten, kirjoitin siitä tänne: Miksi laihat ihmiset eivät ole lihavia?

Jos ihminen kuitenkin jatkaa syömistä vielä sen jälkeenkin, kun rasvasolut ovat kasvaneet maksimikokoonsa, elimistö alkaa tuottaa uusia rasvasoluja ylimääräisen energian varastoimiseksi. Herkkyys uusien rasvasolujen tuottamiseen riippuu luultavasti yksilöstä. Ongelma on, että nykytiedon mukaan rasvasolujen määrä voi ainoastaan lisääntyä muttei koskaan vähentyä. Niinpä ylensyönnin seurauksena tuotetut uudet rasvasolut pysyvät aina mukana. Mikä pahinta, rasvasolujen tehtävä on varastoida energiaa ja täyttyä, mikä ilmenee nälän tunteena. Tämä taas tekee tietoisesta kalorien vähentämisestä hyvin hankalaa.
 
Ei ymmärrä. Voihan tuollainen kehon tavoittelema lihavuuspiste olla olemassa, mutta ei pelkkä rasvasolujen määrä sitä varmaksi osoita. Pitäisi myös osoittaa, että jokainen rasvasolu erittää tietyn täyttymisasteen saavutettuaan jotain kylläisyyshormonia (greliini?) tai kääntäen tiettyyn kokoon supistuttuaan jotain nälkäisyyshormonia.

Ja koska "säästöliekki" merkittävänä ilmiönä on osoitettu paikkansa pitämättömäksi, niin joka tapauksessa laihtuu jos syö vähemmän kuin kuluttaa. Laihtuminen vain olisi toisille keljumpaa, kun olisi enemmän nälkä.

Sen sijaan jos joku rasvasolujen erittämä hormoni vaikuttaisi lihaskasvuun, tilanne olisi jo toinen. Jos rasvasolu kertoisi että nyt ei hauista enää vaan täytettä tänne, voisi se vaikuttaa rasvan ja lihaksen suhteeseen. Mutta tässäkin pitäisi joka solulla olla sama kynnys tuohon hormonin eritykseen.

Tutkimuksen valossa tää asia menee juuri näin, kuin tänne on laitettu. Eli rasvakudoksella on taipumus uusiutua, mutta solujen määrä ei kasva. Lihoessa solujen tilavuus kasvaa. Solujen alkuperäinen määrä taas on todennäköisemmin koodattu perimään, kuin että solujen määrä kasvaisi johonkin periaatteelliseen "20 vuoden ikään asti". Toki tästä en oo mitään tutkimusta omien päätelmieni tueksi (tai vastaan) nähnyt.

Oddjohnin puhuma rasvasolujen määrän kasvu liittyy todennäköisemmin siihen, että hajotessaan ("täyttyessään yli") rasvasolun aiheuttama tulehdusvaste stimuloi soluja jakaantumaan. Suurin osa lihomisesta kuitenkin tapahtuu nimenomaan tämän soujen kasvun kautta, ei solujakautumisilla. Aikuisen rasvasolu on muutenkin menettänyt kykynsä jakautua enää uudestaan ja rasvasoluja syntyykin rasvakudosta ympäröivän tyvikalvon kantasoluista.

Ravinnonsäätelystä keskustellessa on hyvä erottaa kaksi eri aikajänteen teoriaa: pitkäaikainen (painon ylläpito vuosien aikana) ja lyhytaikainen (nälän tunne, kun edellisestä syömisestä on kulunut aikaa).

a) lyhytaikainen ravinnonoton säätely perustuu lähinnä yllä mainittuun greliinin (mahalaukun soluista, nälkää stimuloiva) ja PYY3-36:n (ohut- ja paksusuolen soluista, nälkää estävä) eritykseen. PYY:n eritys kasvaa välittömästi ruokamassan kulkiessa suoleen, ja pysyy korkeana muutaman tunnin ruokailun jälkeen. Greliinin eritys taas kasvaa pikku hiljaa ruokailun jälkeen saavuttaen huippunsa "juuri ennen" ruokailua, jonka jälkeen sen pitoisuus laskee. Näiden kahden tasapaino vaikuttaa hypotalamuksen oreksigeenisiin (nälkää stimuloiviin) ja anoreksigeenisiin (nälkää inhiboiviin) neuroneihin aiheuttaen vasteen ihmisen toimintana ja tuntemuksina.

Lyhytaikainen ravinnonoton säätely ei liity juuri mitenkään elimistöön rasvamäärän säätelyyn, vaan on todennäköisesti kehittynyt estämään yksilön järjettömän lihomisen kerralla ja toisaalta estämään nälkiintymistä (koska pitkäaikaiset vasteet vaikuttaisivat vasta pidemmällä aikajänteellä).

b) pitkäaikaisen ravinnonoton säätely perustuu vastaavasti insuliinin (rasvakudoksen metabolian säätely) ja leptiinin (rasvakudoksen homeostaasin säätely) vaikutuksiin hypotalamuksessa. Molempien vaikutukset rasvakudoksen koon säätelyssä ("kehon massan säätely") ovat nälkää vähentäviä - ie. suuri määrä em. hormoneja estää näläntunnetta - ja tää vaikutus tulee ilmi em. anoreksigeenisten reseptorien kautta. Leptiini on rasvakudoksen erittämä hormoni, jonka määrä veressä kasvaa rasvasolujen koon kasvamisen myötä. Insuliini taas saattaa olla monelle tuttu diabetekseen liittyvä hormoni; se säätelee elimistön yleistä metaboliatasoa - sen määrä kasvaa silloin, kun veressä on paljon glukoosia. Pitkäaikaisvaikutukset rasvamäärän säätelyssä liittyvät lähinnä siihen, että korkea insuliinipitoisuus stimuloi energian varastoitumista rasvaksi ja näin ollen vaikuttaa rasvasolumassan määrää kasvattavasti ("Kun syöt paljon, insuliini on korkealla pidempään ja enemmän energiaa menee varastoon").

Leptiini on näistä kahdesta keskeisempi, jos puhutaan kehonrakennukseen liittyvästä diettaamisesta. Sikabulkilla kehon rasvamäärä (ja siten myös leptiinikonsentraatio veressä) kasvaa, ja hypotalamus tottuu suurempaan leptiinin määrään. Dieetatessa leptiinin määrän lasku on pääasiassa vastuussa jatkuvasta näläntunteesta, vaikka ei millään nollakaloripaastolla olisikaan - elimistön mielestä vain rasvamäärän väheneminen elimistössä on merkki siitä, että pitäisi syödä enemmän.

Leptiinin määrän laskun vaikutukset liittyvät muutenkin kaikkeen metaboliaan, esimerkiksi laskee perusaineenvaihdunnan määrää (kilpirauhashormonien erityksen vähenemisen kautta - tosin tästä on ristiriitaista tutkimusta), heikentää lihasanaboliaa ja lisääntymiskykyä (testosteronireitti - erityksen väheneminen) ja tehostaa energian käyttöä (LIHASPROTEIINIEN HAJOTUS, glukokortikoidien erityksen tehostumisen kautta). -> Ja päin vastoin leptiinikonsentraation kasvaessa (tällä selittyy bulkkaamisen positiiviset vaikutukset lihaskasvuun).

Nää kaikki vaikutukset on toki minusta ihan maalaisjärjellä pääteltäviä - evolutiivisesta näkökulmasta liikalihavuus ei ole koskaan ollut ongelma, nälkiintyminen taas on. Järjetön sikabulkkaaminen taas on minusta näillä perusteilla ainakin kilpailemattomalle kehonrakentajalle turhaa, koska lähes vastaavanlaiset hormonaaliset vaikutukset voidaan saada aikaan paljon lievemmälläkin ylikalorien syömisellä. Ja sillä pienemmällä bulkilla näyttää paremmalta suuremman osan vuodesta ;)

Ylläoleva on lähinnä omaan muistiin perustuva tiivistelmä omista koulukirjoista (Lehninger ja Ross&Pawlina Histology).
 
Leptiinistä - myös ruoan määrä vaikuttaa leptiinin absoluuttiseen määrään, eikä pelkkä kehon rasvan määrä. Muiden pikkutekijöiden ohella.

Ja rasvasolut voivat kyllä lisääntyä, ihan aikuisiässäkin, ylisyömisen aikana.

Proc Natl Acad Sci U S A. 2010 Oct 19;107(42):18226-31. Epub 2010 Oct 4.

Regional differences in cellular mechanisms of adipose tissue gain with overfeeding.
Tchoukalova YD, Votruba SB, Tchkonia T, Giorgadze N, Kirkland JL, Jensen MD.

Endocrine Research Unit, Mayo Clinic, Rochester, MN 55905, USA.

Abstract
Body fat distribution is an important predictor of the metabolic consequences of obesity, but the cellular mechanisms regulating regional fat accumulation are unknown. We assessed the changes in adipocyte size (photomicrographs) and number in response to overfeeding in upper- and lower-body s.c. fat depots of 28 healthy, normal weight adults (15 men) age 29 ± 2 y. We analyzed how these changes relate to regional fat gain (dual energy X-ray absorptiometry and computed tomography) and baseline preadipocyte proliferation, differentiation [peroxisome proliferator-activated receptor-γ2 (PPARγ2) and CCAAT/enhancer binding protein-α (C/EBPα) mRNA]), and apoptotic response to TNF-α. Fat mass increased by 1.9 ± 0.2 kg in the upper body and 1.6 ± 0.1 kg in the lower body. Average abdominal s.c. adipocyte size increased by 0.16 ± 0.06 μg lipid per cell and correlated with relative upper-body fat gain (r = 0.74, P < 0.0001). However, lower-body fat responded to overfeeding by fat-cell hyperplasia, with adipocyte number increasing by 2.6 ± 0.9 × 10(9) cells (P < 0.01). We found no depot-differences in preadipocyte replication or apoptosis that would explain lower-body adipocyte hyperplasia and abdominal s.c. adipocyte hypertrophy. However, baseline PPARγ2 and C/EBPα mRNA were higher in abdominal than femoral s.c. preadipocytes (P < 0.005 and P < 0.03, respectively), consistent with the ability of abdominal s.c. adipocytes to achieve a larger size. Inherent differences in preadipocyte cell dynamics may contribute to the distinct responses of different fat depots to overfeeding, and fat-cell number increases in certain depots in adults after only 8 wk of increased food intake.
PMID: 20921416
 
Mielenkiintoinen thread. Olin lapsena aika megalihava esim. 13 vuotiaana 112cm/157kg, nykyään 79/172cm, aika tiukassa kunnossa kylläkin. Jokseenkin mun on nykyään pirun vaikea lihoa, teoriassahan mulla pitäis olla rasvasoluja perkeleesti. Kuvittelisi siis että lihoisin vähintäänkin helposti? Onko kuitenkin niin että jos olet vaikkapa vuosia laihemmassa kondiksessa kuin mitä rasvasolut edellyttää:
("Every year, whether you are fat or thin, whether you lose weight or gain, 10 percent of your fat cells die. And every year, those cells that die are replaced with new fat cells, researchers in Sweden reported Sunday.")

niin kuolleista soluista kaikkia ei korvatakaan?
 
Menikö noi 112/157 luvut väärinpäin? 3v tyttäreni on melkein saman mittanen. Mä luilin olevani fätti 13v kun olin 153cm/55kg. Keilapalloks ihan ok mitat..
 
"Every year, whether you are fat or thin, whether you lose weight or gain, 10 percent of your fat cells die. And every year, those cells that die are replaced with new fat cells, researchers in Sweden reported Sunday.


The result is that the total number of fat cells in the body remains the same, year after year throughout adulthood. Losing or gaining weight affects only the amount of fat stored in the cells, not the number of cells."

Tämä on nature-journalista eli erittäin arvostettu vertaisarvioitu tiedelehti, voin kaivaa tarkemman lähteen jos epäilyttää.

Tässä lienee tuosta asiasta suomenkielinen referaatti:

http://ohjelmaopas.yle.fi/artikkelit/tiede/tiedeuutiset/rasvasolut-eivat-lisaanny-aikuisuudessa
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom