Rasvanpoltto

Liittynyt
6.11.2007
Viestejä
2
Teen muutaman perusseikan heti alkuun selväksi - kuten varmaan ajattelitkin, rekisteröidyin lähinnä saadakseni apua tähän kinkkiseen pulmaan. Liikunta jäi jääkiekon loputtua hyvin vähäiseksi, ja väistämätön lopputuloshan on sohvaperunaksi iskeytyminen ja <b> mahan kasvaminen</b> ajattelinkin ottaa itseäni niskasta kiinni ja peruskunnon lisäksi saada rasvat veks.

Selailin hetken forumia ja muita sivuja, mutta ei jäänyt kovin selväksi mikä olisi paras keino saada ylimääräiset rasvat kaikkoamaan. Kaipaankin nyt asiantuntevilta ytimekkäitä neuvoja mahakkaalle sohvaperunalle, mikä urheilumuoto on paras tapa nostattaa kuntoa ja saada ylimääräinen maha pois?
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Terveellinen ja ajoittain myös vähäkalorinen ruokavalio sekä monipuolinen liikunta on kaiken a ja o. Rasvanpolttoon erityisen hyvää on kevyet ja pitkäkestoiset juoksu-, kävely-, ja pyöräilylenkit sekä uinti. Monien mielestä (myös itseni :D) aamulenkki tyhjällä vatsalla on parasta rasvanpolttoon. Sopiva pituus kunnosta riippuen 30 min - 2 h.
 
No kohta joku huutaa, että tee hiittiä, eli intervallia.

Suosittelen kuitenkin ainakin aluksi ihan kunnon perus lenkkejä. 30-90 min. Sykkeet 120-150. Näin saat peruskuntoa sen rasvanpolton lisäksi. Eli ihan samaa kuin mitä tossa on edellä ehdotettu.

Lihaskuntoharjoittelu kannattaa tehdä tuon lisäksi, jos suinkin jaksaa.
 
Mitä kovemmilla sykkeillä liikut, sitä enemmän palaa rasvaa samassa ajassa. Esim. tunnin juoksussa palaa enemmän rasvaa kuin tunnin kävelyssä. Kovemmilla sykkeillä tosin katoaa lihastakin enemmän. Rasvanpolttoon suositellaan usein kevyitä ja pitkäkestoisia lenkkejä, koska kevyillä sykkeillä rasvaa palaa SUHTEELLISESTI enemmän. Kovilla sykkeillä rasvaa kuitenkin palaa MÄÄRÄLLISESTI enemmän. Siinäpä sitten taiteilet parhaaksi katsomallasi tavalla. Itse en hirveästi noista kevyistä lenkeistä tykkää, mutta makunsa kaikilla.
 
Mitä kovemmilla sykkeillä liikut, sitä enemmän palaa rasvaa samassa ajassa.

Kovilla sykkeillä rasvaa kuitenkin palaa MÄÄRÄLLISESTI enemmän.

Ota huomioon, että kukaan ei tee intervallia juurikaan 30 min kauemmin, kun taas tasavauhtista voi tehdä vaikka 2 tuntia. Eli kannattaa miettiä, että palaako sitä rasvaa käytännössä kuitenkin enemmän niillä pitkäkestosilla.
 
Juu, intervallistahan en itse maininnut mitään. Ajoin lähinnä takaa sitä, että samassa ajassa polttaa enemmän rasvaa, mitä kovemmilla sykkeillä liikkuu. Jos on aikaa ja viitseliäisyyttä, pitkät parin tunnin lönköttelyt on hyviä rasvanpolttajia. Jos ei ole aikaa, eikä viitseliäisyyttä, lyhyemmät kovasykkeiset revittelyt ovat hyviä. Intervalliharjoittelua monet kehuu. Se kyllä vaatii hyvän pohjakunnon, eli niitä lönköttelyitä alkuun vaan.
 
Selailin hetken forumia ja muita sivuja, mutta ei jäänyt kovin selväksi mikä olisi paras keino saada ylimääräiset rasvat kaikkoamaan. Kaipaankin nyt asiantuntevilta ytimekkäitä neuvoja mahakkaalle sohvaperunalle, mikä urheilumuoto on paras tapa nostattaa kuntoa ja saada ylimääräinen maha pois?
Rasvaa kertyy, kun syö enemmän kun kuluttaa. Jos kulutuksesi on esim. 3000 kcal / vrk ja syömiset 4500 kcal, niin yksinkertaisin tapa saada asiat balanssiin on vähentää syömisiä kolmanneksella. Ylimääräisen 1500 kcal polttamiseen raavaan miehen pitää juosta n. 15 km. Tosin tuon lenkin jälkeen ruoka varmaan maistuu...
 
Ei kannata miettiä mikä on se paras yksittäinen tapa polttaa rasvaa. Liiku monipuolisesti, välillä lyhyemmin ja reippaammin, välillä pitempään ja rauhallisemmin. Pidä huolta lihaskunnosta. Syö terveellisesti. Älä haukkaa alussa liian suurta palaa, vaan aloita maltilla ja kuuntele kroppaa.
 
Oikeastaan on aika turhaa miettiä, mikä liikuntamuoto olisi optimaalisin tarkoitukseesi. Nimittäin siitä optimaalisimmastakaan liikuntamuodosta ei ole paljon iloa, jos et viitsi harrastaa sitä tarpeeksi usein. Mikä tahansa liikuntamuoto, jossa syke nousee yli 120:n, sopii tarkoitukseesi hyvin. Tärkeintä olisi löytää näistä liikuntamuodoista se, joka on sinusta niin hauskaa (ja johon ryhtyminen on niin helppoa), että jaksat harrastaa sitä säännöllisesti. Reipas kävely, pyöräily ja hiihto sopivat monille hyvin siksi, että niitä jaksaa tehdä pitkään kerralla. Esim. juoksussa on kyllä energiankulutus aikayksikköä kohti selvästi suurempi kuin kävelyssä, mutta jos kunto ei ole kovin hyvä, niin jo 10 minuutin juoksulenkki on iso ponnistus, kun taas samalla kunnolla jaksaa helposti kävellä 1,5 tuntia.
 
Muistaakseni en ole aivan väärässä jos sanon että rasva ei pala (ainakaan paljoa) kovatempoisessa treenissä. Siis missä syke on yli aerobisen kynnyksen eli liikutaan vauhti- ja maksimikestävyysalueella. Tuo kynnyshän vaihtelee yksilöllisesti ja sen voi määrittää maitohappojen perusteella kuntotestissä, jossa otetaan verinäytteitä. Esim. itellä se on joku 160, mutta se voi olla esim. 140 tai 170. Kun siirrytään aerobisen kynnyksen yläpuolelle lihasten toiminta alkaa tapahtua hapettomammassa tilassa joka voimistuu sykkeen kasvaessa. Alkaa muodostua maitohappoa. Rasvaa ei pala. Lihakset käyttävät energiaksi maksan glykogeenejä. Nuoresta iästäni huolimatta olen kilpaillut kauan kestävyyslajissa enkä ole koskaan kuullut rasvanpoltosta kovavauhtisilla lenkeillä. Aineenvaihduntaahan ne kyllä kiihdyttävät jos ne jotenkin vaikuttavat laihduttamisen. Kovavauhtisessa suorituksessa lihaksella ei ole aikaa polttaa rasvaa. Eikä ole paljoa happeakaan millä polttaa sitä rasvaa. Jos olen väärässä niin toivoisin että joku oikea asiantuntija korjaisi.
 
Ja siis on totta että mitä isommalla syykkeellä liikutaan, sitä enemmän kuluu suhteessa energiaa, mutta kehon rasvoihin varastoitunutta energiaa käytetään hyväksi vain aerobisessa liikunnassa. Eli jos liikutaan isolla sykkeellä energia otetaan maksasta, ei rasvasta.
 
Kurski puhuu totta. Rasva alkaa vasta toden teolla palamaan tunnin suorituksen jälkeen. Jos olet jo ylipainoinen niin ei kannata kuitenkaan heti aloittaa noilla pitkillä lenkeillä. Oma kokemukseni ison mahan kanssa juoksemisesta johti eräänä kesänä melkoisiin vatsavaivoihin kesken lenkin.:itku: Ruokavalion uudelleentarkastelu voi olla paras tehdä ennen kuin alat rehkimään. Ei kuitua ennen lenkkiä, se vatkaa mahan sekaisin. Perussääntö voisi olla, mitä isompi maha sitä pienempi lenkki aluksi.
 
Niin ja pieni lisäys. Vauhtikestävyystreeneissä, intervalleissa yms. kovan sykkeen treeneissä polttoaineena on maksan glykogeeni eli hiilihydraatti. Keveissä peruskestävyystreeneissä, jotka juostaan yleensä tasaisella nopeudella loppuun asti, polttoaine on rasva. En tiedä sitten voisiko proteiiniakin kulua jos pitää nilkka-tai rannepainoja.
 
hei tänne voin sitten heittää omat kysymykseni.. oon lukenut jostain joskus ja näissä luuloissa elänyt.. ensimmäiset 20min lenkistä keho polttaa hiilihydraattivarastoja (jos niitä on syöty tietyn ajan sisällä) ja sen jälkeen polttoaineena toimii rasva.. väärin, oikein, puoliksi oikein/väärin :D ?
eikös aamulenkkien perusteena ole se että kehossa ei ole noustessa varastoissa hiilihydraattia jolloin se rupee käyttämään rasvaa suoraan polttoaineena?
 
Rasva alkaa vasta toden teolla palamaan tunnin suorituksen jälkeen.

Tuo on ihan puppua ainakin siinä mielessä, mitä merkitystä asialla on tavallisen laihduttajan kannalta. On toki eroja siinä, mistä elimistö ottaa energiansa liikuntasuorituksen aikana. Näihin eroihin vaikuttaa sitten esim. suorituksen teho ja kesto. Mutta käytännössä laihduttajan kannalta merkitystä on vain sillä, kuinka paljon energiaa liikuntasuorituksessa kuluu kokonaisuudessaan. Jos elimistö ottaa pääosan liikuntasuoritukseen tarvitusta energiasta hiilihydraateista, niin sitten elimistö joutuu ottamaan enemmän energiaa rasvoista johonkin muuhun toimintaansa, koska niistä hiilihydraateista saatavaa energiaa ei ole tarjolla yhtä runsaasti kuin ilman liikuntaa.

Jos ihan tarkkoja ollaan, niin pieniä eroja laihtumisessa voi toki syntyä siitä, että elimistö pystyy käyttämään toisia energialähteitä hyväkseen helpommin kuin toisia. Käytännössä erot ovat kuitenkin pieniä. Paljon suuremmat erot syntyvät siitä, tuleeko liikuntaa harrastettua usein vai harvoin kuin siitä, onko se harrastettu liikunta laihdutuksen kannalta optimaalista.
 
hei tänne voin sitten heittää omat kysymykseni.. oon lukenut jostain joskus ja näissä luuloissa elänyt.. ensimmäiset 20min lenkistä keho polttaa hiilihydraattivarastoja (jos niitä on syöty tietyn ajan sisällä) ja sen jälkeen polttoaineena toimii rasva.. väärin, oikein, puoliksi oikein/väärin :D ?
eikös aamulenkkien perusteena ole se että kehossa ei ole noustessa varastoissa hiilihydraattia jolloin se rupee käyttämään rasvaa suoraan polttoaineena?
Jep, aamulenkin idea on juuri tuo. Elimistö on yön aikana kuluttanut suurimman osan edellisenä päivänä saaduista hiilareista. Toi eka kysymys on sen verran paha etten osaa sanoa tarkkaan. Kuulostaa kyllä järkevältä ja se aika, jonka jälkeen alkaa rasvaa palaa, on olemassa, mutta en kyllä osaa sanoa mikä se on. Se saattaa hyvinkin olla tuo 20 min tai 30 min. Jos rasvaa haluaa polttaa lenkillä, niin kyllä tuo 30 min on aivan minimi. Mitä pidempään, sitä enemmän palaa rasvaa. En tiedä alkaako jonkun tietyn ajan jälkeen rasva palamaan tehokkaammin. Totta on se, että kestävyys alkaa kehittymään kun on juostu tunti. En osaa sanoa kuluuko pitkän aerobisen suorituksen aikana rasvan lisäksi myös hiilihydraatteja (todennäköisesti jonkin verran?), mutta pääasiassa rasvaa käytetään polttoaineena. Parhaisiin tuloksiin pääsee kun juoksee, pyöräilee, hiihtää, ui jne. omaan kuntoonsa nähden mahdollisimman pitkiä lenkkejä. Jos ei ole pidempää taustaa niin kannattaa alottaa varovasti ja kiinnittää huomiota enemmän kulutukseen. Jos taas on enemmän kokemusta ja pohjaa juoksemisessa, pyöräilyssä jne. voi tehdä pidempiä lenkkejä eikä tarvi niin kiinnittää huomiota syömiseen.
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom