- Liittynyt
- 29.5.2003
- Viestejä
- 628
Yleensä on suositeltu rasvaisen lihan välttämistä, ettei tule liiaksi tyydyttyneitä rasvoja. Fineliä selailin ja ruokataulukkoani täyttelin, niin näyttää siltä, että tyydyttyneitä rasvoja ei kyllä lihasta millään voisi saada liikaa.
Margariinitiedotuksen ja ravintoterapeuttiyhdistyksen valttamattomat_rasvahapot.pdf:ssä on suosituksina:
Rasvaa (E%) alle 30 • ei hyötyä vähentää alle 20 - 25 E%
Kova rasva (tyydyttyneet) (E%) n. 10
Kertatyydyttymättömät (E%) 10 - 15
Monityydyttymättömät (E%) 3 - 10
Suositeltu määrä päivittäisestä energian saannista (E%) rasvaa, eli alle 30, on suhteellisen pieni, mutta tyydyttyneitä rasvoja suositellaan saatavaksi n. 10% päivittäisestä energian saannista.
Käytetään esimerkkinä normaalia halpaa sika-nauta jauhelihaa:
http://www.fineli.fi/food.php?foodid=711&lang=fi
Jos jätetään huomiotta se, että osa rasvasta tulee kaadettua pois paistamisen jälkeen ja oletaan, että kaikki 17.0g/100g rasvaa jää lihaan, siinä kuitenkin on vain 5.6g/100g tyydyttyneitä rasvoja. Se on vain 1/3 kokonaisrasvamäärästä, mikä ei ole kovin paha. 3000kcal dietissä 10% päivittäisestä energian saannista tarkoittaisi n. 33,3g tyydyttyneitä rasvoja, mihin saisi syödä reilusti yli puoli kiloa jauhelihaa.
En erityisemmin näe syytä käyttää paistijauhelihaa, tai muuta vähärasvaista lihaa, sillä silloin tyydyttyneiden rasvojen saanti olisi hyvin vähäistä. Jos nykyisessä 3100kcal dietissäni syön tuota sikanautaa 300g per päivä, jolloin rasvaa tulee 33E%, siitä kaikkiaan 25,5g on tyydyttyneitä rasvoja, eli 7,3 E%. Se on vielä vähäinen määrä suosituksiin nähden. Jos vaihtaisi lihat paistijauhelihaan (7% rasvaa), tulisi tyydyttyneitä vain n. 4 E%.
Ns. tavikset saavat suurimman osan tyydyttyneistä rasvoistaan rasvaisista maitotuotteista, joissa tyydyttyneitä rasvoja on n. 2/3. Jos ei käytä rasvaisia juustoja, voita, kermaa ja vastaavia rasvaisia maitotuotteita ollenkaan, niin eikö ole aika turha syödä vähärasvaista lihaa, vaan voi vetää possua niin paljon kuin vain jaksaa vaikka joka päivä? Hyvin tulee lisää kaloreita ja ei tarvitse rypsiöljyä niin paljon naukkailla
Margariinitiedotuksen ja ravintoterapeuttiyhdistyksen valttamattomat_rasvahapot.pdf:ssä on suosituksina:
Rasvaa (E%) alle 30 • ei hyötyä vähentää alle 20 - 25 E%
Kova rasva (tyydyttyneet) (E%) n. 10
Kertatyydyttymättömät (E%) 10 - 15
Monityydyttymättömät (E%) 3 - 10
Suositeltu määrä päivittäisestä energian saannista (E%) rasvaa, eli alle 30, on suhteellisen pieni, mutta tyydyttyneitä rasvoja suositellaan saatavaksi n. 10% päivittäisestä energian saannista.
Käytetään esimerkkinä normaalia halpaa sika-nauta jauhelihaa:
http://www.fineli.fi/food.php?foodid=711&lang=fi
Jos jätetään huomiotta se, että osa rasvasta tulee kaadettua pois paistamisen jälkeen ja oletaan, että kaikki 17.0g/100g rasvaa jää lihaan, siinä kuitenkin on vain 5.6g/100g tyydyttyneitä rasvoja. Se on vain 1/3 kokonaisrasvamäärästä, mikä ei ole kovin paha. 3000kcal dietissä 10% päivittäisestä energian saannista tarkoittaisi n. 33,3g tyydyttyneitä rasvoja, mihin saisi syödä reilusti yli puoli kiloa jauhelihaa.
En erityisemmin näe syytä käyttää paistijauhelihaa, tai muuta vähärasvaista lihaa, sillä silloin tyydyttyneiden rasvojen saanti olisi hyvin vähäistä. Jos nykyisessä 3100kcal dietissäni syön tuota sikanautaa 300g per päivä, jolloin rasvaa tulee 33E%, siitä kaikkiaan 25,5g on tyydyttyneitä rasvoja, eli 7,3 E%. Se on vielä vähäinen määrä suosituksiin nähden. Jos vaihtaisi lihat paistijauhelihaan (7% rasvaa), tulisi tyydyttyneitä vain n. 4 E%.
Ns. tavikset saavat suurimman osan tyydyttyneistä rasvoistaan rasvaisista maitotuotteista, joissa tyydyttyneitä rasvoja on n. 2/3. Jos ei käytä rasvaisia juustoja, voita, kermaa ja vastaavia rasvaisia maitotuotteita ollenkaan, niin eikö ole aika turha syödä vähärasvaista lihaa, vaan voi vetää possua niin paljon kuin vain jaksaa vaikka joka päivä? Hyvin tulee lisää kaloreita ja ei tarvitse rypsiöljyä niin paljon naukkailla