Rasvainen liha

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja cuscus
  • Aloitettu Aloitettu
Liittynyt
29.5.2003
Viestejä
628
Yleensä on suositeltu rasvaisen lihan välttämistä, ettei tule liiaksi tyydyttyneitä rasvoja. Fineliä selailin ja ruokataulukkoani täyttelin, niin näyttää siltä, että tyydyttyneitä rasvoja ei kyllä lihasta millään voisi saada liikaa.

Margariinitiedotuksen ja ravintoterapeuttiyhdistyksen valttamattomat_rasvahapot.pdf:ssä on suosituksina:

Rasvaa (E%) alle 30 • ei hyötyä vähentää alle 20 - 25 E%
Kova rasva (tyydyttyneet) (E%) n. 10
Kertatyydyttymättömät (E%) 10 - 15
Monityydyttymättömät (E%) 3 - 10

Suositeltu määrä päivittäisestä energian saannista (E%) rasvaa, eli alle 30, on suhteellisen pieni, mutta tyydyttyneitä rasvoja suositellaan saatavaksi n. 10% päivittäisestä energian saannista.

Käytetään esimerkkinä normaalia halpaa sika-nauta jauhelihaa:
http://www.fineli.fi/food.php?foodid=711&lang=fi

Jos jätetään huomiotta se, että osa rasvasta tulee kaadettua pois paistamisen jälkeen ja oletaan, että kaikki 17.0g/100g rasvaa jää lihaan, siinä kuitenkin on vain 5.6g/100g tyydyttyneitä rasvoja. Se on vain 1/3 kokonaisrasvamäärästä, mikä ei ole kovin paha. 3000kcal dietissä 10% päivittäisestä energian saannista tarkoittaisi n. 33,3g tyydyttyneitä rasvoja, mihin saisi syödä reilusti yli puoli kiloa jauhelihaa.

En erityisemmin näe syytä käyttää paistijauhelihaa, tai muuta vähärasvaista lihaa, sillä silloin tyydyttyneiden rasvojen saanti olisi hyvin vähäistä. Jos nykyisessä 3100kcal dietissäni syön tuota sikanautaa 300g per päivä, jolloin rasvaa tulee 33E%, siitä kaikkiaan 25,5g on tyydyttyneitä rasvoja, eli 7,3 E%. Se on vielä vähäinen määrä suosituksiin nähden. Jos vaihtaisi lihat paistijauhelihaan (7% rasvaa), tulisi tyydyttyneitä vain n. 4 E%.

Ns. tavikset saavat suurimman osan tyydyttyneistä rasvoistaan rasvaisista maitotuotteista, joissa tyydyttyneitä rasvoja on n. 2/3. Jos ei käytä rasvaisia juustoja, voita, kermaa ja vastaavia rasvaisia maitotuotteita ollenkaan, niin eikö ole aika turha syödä vähärasvaista lihaa, vaan voi vetää possua niin paljon kuin vain jaksaa vaikka joka päivä? Hyvin tulee lisää kaloreita ja ei tarvitse rypsiöljyä niin paljon naukkailla :)
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
cuscus sanoi:
Yleensä on suositeltu rasvaisen lihan välttämistä, ettei tule liiaksi tyydyttyneitä rasvoja. Fineliä selailin ja ruokataulukkoani täyttelin, niin näyttää siltä, että tyydyttyneitä rasvoja ei kyllä lihasta millään voisi saada liikaa.

Ihan samaa olen ihmetellyt, paistijauheliha, paistijauheliha, paistijauheliha... tuota hokemaa näkee harva se viesti, porukat tuntuu juoksevan "muka totuuksien" perässä selvittämättä edes asiaa. Jotain rypsiä sitten vedetään desi päivässä ja ollaan onnellisia. :rolleyes:

Samaa sarjaa on palautusjuoma vääntäminen, asia jolla on varmaan vielä vähemmän merkitystä kuin jollain jauhelihan rasvaisuudella. (IMO + offtopic ;))
 
Tomi sanoi:
Sika-nauta ei ole lihaa. Se on orgaanista mössöä, joka vain esittää olevansa lihaa. :D

Voihan se näinkin olla, ei hajuakaan mitä sinne on menny :) Mutta hyvin on sulanu sekin tähän asti, ei oo kuolema korjannu ;)

Sika-nauta on kyllä maultaan parempaa kuin "kuivemmat" nauta tai paistijauheliha. Onkos muuten kukaan laskeskellut noiden eri rasvaisuuksien protskuhintoja, onko eroa miten huikeesti?
 
KTL:
Uusissa suosituksissa rasvan osuus kokonaisenergiasta on noin 30 %. Tämä määrä sisältää sekä glyserolin että rasvahapot, jolloin rasvahappojen määrä kokonaisenergiasta on noin 28 %.

Rasvan määrää koskeva suositus esitetään vasta rasvan laatua koskevien suositusten jälkeen. Ensimmäisenä esitetään suositus kovan rasvan (tyydyttyneet rasvahapot + trans-rasvahapot ) saannista, jonka osuus on noin 10 % kokonaisenergiasta. Cis-kertatyydyttymättömien rasvahappojen suositeltava energiaosuus on 10-15 % ja monityydyttymättömien rasvahappojen osuus 5-10 % kokonaisenergiasta. Välttämättömien monityydyttymättömien ( n-6 ja n-3 ) rasvahappojen osuus on vähintään 3 % kokonaisenergiasta, johon sisältyy 1 % n-3 rasvahappoja.
Ovat tietysti yhdistäneet transit tyydyttyneisiin. No kuitenkin.
Kaverini Roska R. Uokailija syö tänään seuraavia ruokia 200 g kutakin ja saa siis seuraavat rasvat:
Pekoni rasvainen
SAFA/MUFA/PUFA
27.2 / 36.0 / 10.8
Kananmuna
4.2 / 6.6 / 2.4
Hampurilainen
5.8 / 9.2 / 4.0
Porsaankyljys grillattu "paksu rasvakerros"
21.6 / 24.0 / 8.4

Yht.
58.8 g/ 75.8g/ 25.6g
37 %/ 47%/ 16%
...jatkuu...
 
jatkuu...

Mummo osti hänelle kalaöljyä, josta hän ottaa välttämättömät omegat ja parantaa samalla 6/3-suhteen kohdalleen - leikitään sen olevan pelkkää PUFAA 10g, lopputulos:

58.8 / 75.8 / 35.6
35% / 45% / 21%
Mikä on ainakin KTLn rasvasuhteiden mukaan nappiin (KTLn suositusten ka olisi prosentteina 33% / 42% / 25%).
(Nämähän on kokonaisrasvasta eikä -energiasta, joten en tiä vaikuttaako se.)

Mihinkähän tässä sitten rypsiöljyä vielä tarvitaan? Ottaen huomioon ettei sitä usein noin rasvaista lihaa edes grillaa, pikemminkin SAFAsta saattaa tulla pulaa, jolloin sitä tulisi lisätä voin ja kerman muodossa! R. Uokailija on ainakin rasvojensa puolesta hyvällä mallilla pienellä kala(nmaksa)öljylisällään, vaikka ruokavaliota sanottaisiin "sydänkohtausruuaksi".

Opetus lienee se, että perusvalistus "rasvatonta lihaa ja paljon kasviöljyjä" on aika pätemätön. Ihmeen tehokkaasti KTL/Leipätiedotus/Margariinitiedotus on saanut mieliin iskostettua, että liha on pahasta ja leipä se miehen tiellä pitää.

EDIT: Mulla meni vittu seitsemän yritystä saada tämä viesti jatkettua edes näin, kiitos IE
 
Itse vältän paistijauhelihaa, koska se on pahaa. Liha vaatii rasvaa kaverikseen, esim hirvenlihaan pitää laittaa ihan pirusti rasvaa joukkoon että sitä pystyy syömään.
 
Tomi sanoi:
Sika-nauta ei ole lihaa. Se on orgaanista mössöä, joka vain esittää olevansa lihaa. :D

Nimenomaan. Muutaman kerran olen joutunut tuota paskaa syömään kun oikeat lihat on loppu kaupasta. Sitä kun suussa maiskuttaa niin sepelvaltimo alkaa pitää sellaista outoa "nngh nngh" ääntä.

Mun kengänpohjiin on tarttunu koiranpaskaa jossa proteiinipitoisuus on korkeampi kuin tuossa tahnassa.
 
D.Yates sanoi:
Itse vältän paistijauhelihaa, koska se on pahaa. Liha vaatii rasvaa kaverikseen, esim hirvenlihaan pitää laittaa ihan pirusti rasvaa joukkoon että sitä pystyy syömään.


Mitä? Mielestäni ainoa syötävä jauheliha on paistijauheliha, luoja sitä tavallista ei saa alas :urjo:

Kunnon rypsiöljyssä ruskistettu paistijauheliha ei edes kaipaa kaverikseen mausteita :)
 
Osaisiko joku heittää arvauksen, mikä mahtaa olla sika-naudan rasvaprosentti, jos paistaessa kaataa pannulta enimmät rasvat pois? Pannulta saa valutettua melkoisen nestemäärän, mutta osa lienee vettä.
 
eccu sanoi:
Osaisiko joku heittää arvauksen, mikä mahtaa olla sika-naudan rasvaprosentti, jos paistaessa kaataa pannulta enimmät rasvat pois?
Oikea kysymys kuuluu: mikä mahtaa olla sika-naudan rasva-% jos sen paistaa nyrkillisessä voita? :D

Ok, lopetan.
 
D.Yates sanoi:
Oikea kysymys kuuluu: mikä mahtaa olla sika-naudan rasva-% jos sen paistaa nyrkillisessä voita? :D

Ok, lopetan.

Väärät kysymykset!!!


Mikä on sika-naudan proteiini määrä ja mikä on paistijauhelihan proteiini määrä.


ja jostain 20% jauhelihasta valuttamalla vähenee rasva johonki 17% (arvaus)?

Mitä meinaa IMO?
 
D.Yates sanoi:
Oikea kysymys kuuluu: mikä mahtaa olla sika-naudan rasva-% jos sen paistaa nyrkillisessä voita? :D

Ok, lopetan.


Ei vaan OIKEA kysymys kuuluu: paljon lihaa on sika-nauta jauhelihassa? Vastaus: kovin vähän. Kuten juteltiin jossain toisessa threadissa niin kerroin siitä ku olin lihamyyjänä (erittäin laadukkaassa kaupassa) ja SN-jauhikseen laitettiin kaikki mitä ei voitu myydä suoraan, eli kalvot ja perseet ja molot. En TODELLAKAAN suosittele sitä ihmisravinnoksi.


IMO tarkoittaa in my opinion = mielestäni.
 
vond sanoi:
SN-jauhikseen laitettiin kaikki mitä ei voitu myydä suoraan, eli kalvot ja perseet ja molot.
No ilmankos se onkin niin hyvää... molo :kuola:

Lopuksi suosittelen täyslihaa. Kunnon kyljys/pihvi/paisti riittävällä rasvalla :thumbs:
 
Belmondo sanoi:
Ihmeen tehokkaasti KTL/Leipätiedotus/Margariinitiedotus on saanut mieliin iskostettua, että liha on pahasta ja leipä se miehen tiellä pitää.

Niinpä. Puhumattakaan maitoalasta. Mutta onneksi meillä on myös lihatiedotus. ;) Kannattaa muuten tutustua, erittäin hyvää tilastoa ja muuta tietoa lihatuotteista. Valistus on aina oma lukunsa, mutta näiden eri tietolähteiden perusteella jokainen asiaan vihkiytynyt voi rakentaa juuri itselleen mieluisen yhdistelmän. :)
Lihatiedotus: http://www.finfood.fi/liha

Onhan tuo varsin mielenkiintoista, että melko usein kuulee puhuttavan jopa "rasvaisista pihveistä". Tilastoista ei kuitenkaan tällaisia juurikaan löydy. ;) Tyydyttyneiden rasvojen demonisointiin en ota tässä kohtaa kantaa, mutta on varmasti melko vakaa uskomus, että suomalaiset saisivat suurimman osan tyydyttyneistä rasvoista lihatuotteista. Näinhän ei suinkaan ole, vaan maitotuotteet ovat suurin saantilähde.
http://www.finfood.fi/finfood/liha.nsf/wtaso3linkit/8F0340AF01A5332CC2256CDE00303E03?opendocument

Harvoinpa myöskään kuulee mainittavan, että monityydyttymättömiä rasvahappoja saamme ravintorasvojen jälkeen eniten lihasta ja lihavalmisteista. :rolleyes: (sama lähde, KTL, Finravinto 1997)

Tai edes tietoja siitä, että sian- ja siipikarjanlihan rasvoista reilu 2/3 on ns. pehmeää rasvaa. Naudanlihankin rasvasta yli puolet on pehmeää (ottamatta taaskaan kantaa tuohon termiin itseensä, joka ei luonnollisesti kerro kaikkea.. :critter: ;) ).

Yksi monista syistä näiden epäkohtien joukossa saattaa olla se, että aikaisemmin on tarkasteltu hyvin paljon pelkästään tyydyttyneiden ja monityydyttymättömien rasvahappojen määrää ja erityisesti näiden kahden suhteellisia, keskinäisiä osuuksia(P/S-suhde, polyeenien suhde tyydyttyneisiin). Noh, suurin osa meistä tietänee, että tuo ei juurikaan kuvaa oikeellisesti ravitsemuksellista merkitystä, kun monoeeneja ei oteta mukaan, joita kuitenkin on lihassa keskimääräisesti suhteellisen paljon(40-45%).

Ja jos joku ihmettelee tuota lainattua Finravintotutkimusta vuodelta 1997, niin tarkennettakoon, että tuo uudempi Finravinto 2002 on julkaistu kesäkuussa 2003. Perusaineistossa on kuitenkin liha käsitelty vain makkarana, jolloin ruuanvalmistustapa ja muut raaka-aineet (maitorasvat, öljyt) ovat luvuissa mukana. :rolleyes:

Mainittakoon vielä, että lihan rasvoista suomalaiset saavat puolet makkaratuotteista, joten on sanomattakin selvää, että näitä vähemmän suosimalla rasvahappojen saanti näyttää melkoisesti paremmalta.

Ja mitä tilastoihin ja tiedotukseen/valistukseen tulee, niin IMO voitaisiin keskittyä monipuolisen tiedon jakamiseen sen sijaan, että keskityttäisiin nysväämään niitä tiedotuksen epäkohtia. Asia on toki tärkeä, mutta huomattavasti enemmän hyödymme Pakkiksen palstalaisina, mikäli keskittyisimme itse asiaan.. ;) Tilastoista vielä sen verran, että niitä ei toki kannata lukea kuin piru raamattua. Esimerkiksi tuotannon perusteella ja ravinnonkäyttötutkimusten perusteella saadut arvot poikkeavat toisistaan, edellä mainittujen ollessa(luonnollisesti?) suurempia.

Anyways, tällaisia hajanaisia heittoja, joita joka saa vapaasti soveltaa omaan ruokavalioonsa.. Mitään KTL:n ja erinäisten ruokakuntien tiedotusten välistä sotaa en itse ole lietsomassa, mutta avarakatseisuus lienee aina pop.
 
Jason82 sanoi:
Mainittakoon vielä, että lihan rasvoista suomalaiset saavat puolet makkaratuotteista, joten on sanomattakin selvää, että näitä vähemmän suosimalla rasvahappojen saanti näyttää melkoisesti paremmalta.

Viime kesänä notskilla joka mainitsikin että makkara on todellinen terveystuote, kun se imeytyy suoraan sepelvaltimoon ja jättää joskus jopa reiän veren mentäväksi. ;)
 
Nykyinen rasvakammo on mennyt liiallisuuksiin,esim.rasva lihottaa,rasva ei lihota vaan liika energia.

Tulee se sitten rasvasta tai leivästä yms.
 
Jason82 sanoi:
Tyydyttyneiden rasvojen demonisointiin en ota tässä kohtaa kantaa, mutta on varmasti melko vakaa uskomus, että suomalaiset saisivat suurimman osan tyydyttyneistä rasvoista lihatuotteista. Näinhän ei suinkaan ole, vaan maitotuotteet ovat suurin saantilähde.

Maitotuotteet ja makkara? Eli siis rasvainen maito, juusto, kerma, voi, lenkkimakkara ja erilaiset korkean rasvapitoisuuden leikemakkarat kuten meetvursti?

Bodarit kuitenkin syövät rahkaa, vähärasvaista juustoa, margariinia ja kinkkuleikkeitä. Ruokajuomaksi ja kahvimaidoksi valitaan rasvaton maito. Eihän meillä pitäisi olla mitään hätää! :)
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom