Ranteet ei kestä mm. etunojapunnerrusta

EAA-valmisjuoma 24-pack

Pineapple Passion Fruit

1€/kpl
Liittynyt
8.1.2008
Viestejä
426
Hep!

Ajattelin nyt tehdä ketjua itseäni jo pitkään vaivanneesta vaivasta ja kiinnostaisi kuulla onko muilla vastaavanlaisia ongelmia, tai ajatuksia miten tilannetta saisi mahdollisesti paremmaksi. Jos saa.

Ongelmana siis otsikossa mainittu, ranteiden kipuilu. Vasemman käden ranteen taisin rikkoa duunissa pari vuotta sitten (pihdit pääsi lipeämään kriittisellä hetkellä, ranne taittui ikävästi ja hermosäryn tyyppistä särkyä siinä on vieläkin), eikä tuo ranne kestä esim. suoralla tangolla tehtyä kulmasoutua kuin noin 65 kiloon asti. Vasuri kestää hieman paremmin punnerruksia, muttei kivuton ole sekään.
Oikean käden ranne taas on muuten ihan ok, mutta hämärästi aina punnerruksia tehtäessä sitä alkaa särkemään aivan uskomattoman paljon (plus lievää paineentunnetta). Särky sijoittuu tuohon kämmenen tyveen/juureen johon suurin osa painosta kohdistuu. Ja se tuntuu myös hieman käden yläpuolellakin, räpylän ja ranteen taitoskohdassa. Kipu on sen verran kova, että kymmenennen toiston nurkilla on homma yksinkertaisesti lopetettava.

On tavallaan merkillistä, että ranteet tuntuu kestävän penkkipunnerruksen kohtuudella, jopa hyvin, (sarjapainot tosin vasta 70 kilossa) mutta uskoisin että on vain ajan kysymys kun nuo alkaa vaivata siinäkin. Muutenhan tällä ei niin merkitystä olisi, koska punnertaminen onnistuu mukavasti ja kivuttomasti rystysilläkin.

Tuskin näistä hyviä saa koskaan. Mutta onko vastaavaa vaivaa muilla? Tai onko heittää ajatuksia? Vai onko se vain totuteltava ajatukseen rannetuista sitten jos/kun nuo alkaa enemmän haittaamaan.
 
Itselläni kanssa jo vuoden aktiivisen treenin jälkeen alkanut olla mielettömiä rannekipuja, ei kestä penkkiä nostaa yli 60kg nii alkaa olla turhan kovat kivut. Rannetuet auttavat asiaan, mutta olisi myös hyvä tietää onko jonkin moisia ns "luonnonrohtoja" ranteen hoitoon ?
Myös ranne kipujen ennaltaehkäiseminen on tärkeää ja se onnistuu luultavasti rannetukien käytöllä esimerkiksi.
 
Rannekanavaoireyhtymä
Diagnoosi

Diagnostiikassa keskeistä on tunnistaa leikkaushoitoa vaativa rannekanavaoireyhtymä, jolle tyypillisiä piirteitä ovat oireiden voimakkuus, eteneminen ja peukalon motorinen heikkous (erityisesti peukalon lyhyen loitontajan heikkous). Hoitamaton, pitkälle edennyt rannekanavaoireyhtymä voi johtaa pysyvään lihasatrofiaan ja keskihermon alueen tuntopuutokseen.
Rannekanavaoireyhtymän diagnoosi on kliininen, ja se perustuu oireisiin ja tyypillisiin löydöksiin sekä tarvittaessa ENMG-tutkimukseen B.
ENG-vieritesti saattaa antaa samansuuntaisia tuloksia kuin ENMG-tutkimus potilailla, joilla on tyypillisen rannekanavaoireyhtymän oireet ja löydökset.
Tyypillinen oirekuva:
Potilaalla ilmenee puutumista ja tuntohäiriöitä keskihermon hermottamalla alueella (peukalo, etusormi, keskisormi ja nimettömän radiaalipuoli) 3.
Oireet pahenevat usein öisin, ja käden ravistelu lievittää niitä.
Käden alueella voi esiintyä myös särkyä erityisesti thenarin alueella, ja käsi saattaa tuntua kömpelöltä ja heikolta.
Tuntohäiriöitä voivat seurata lihastoiminnan häiriöt, peukalon loitonnuksen ja pinsettiotteen heikkous ja thenaratrofia.
Hienomotoriset toiminnot saattavat heiketä. Esimerkiksi vaatteiden napittaminen voi olla vaikeaa.
Oireet voivat olla epämääräistä ja tuntua laajemmin yläraajassa, ja ne voivat jatkua vuosikausia ilman objektiivisia kliinisiä löydöksiä.

Kliininen tutkiminen ja testit

Yöllinen käden puutuminen tai tuntohäiriö on tärkein johtolanka, ja keskihermon tunnon testaaminen on diagnostiikassa keskeistä.
Niin sanottu Katzin käsipiirros (ks. Duodecimin verkkokurssi Yläraajan rasitussairauksien kliininen tutkiminen, Katzin käsidiagrammi 2), kiputunnon heikkous ja peukalon heikentynyt loitonnus ovat ilmeisesti rannekanavaoireyhtymän tarkimmat diagnostiset testit B.
Kiputunnon heikkous Cosoittanee keskihermon vaurion herkästi 3 ja tarkemmin kuin kosketustunnon heikentyminen. Kiputuntoa voidaan testata esimerkiksi kevyesti nipistämällä.
Tetron medianuskompressiotesti C tehdään siten, että potilaan ranne on 60 asteen fleksiossa ja peukalolla painetaan rannekanavan aluetta. Puutuminen ilmaantuu tyypillisesti 20 sekunnin aikana, ja tarvittaessa testiä jatketaan minuutin ajan. Positiivinen löydös on puutumisen tunne sormissa keskihermon alueella.
Phalenin testi Ctehdään siten, että ranteet pidetään 90 asteen fleksiossa kämmenselät vastakkain, jolloin rannekanavaoireyhtymään viittaa puutuminen tai pistely keskihermon alueella (sormet I–IV). Testiä jatketaan tarvittaessa minuutin ajan 3.
Rannekanavaoireyhtymän diagnostiikassa voidaan käyttää myös peukalon loitonnusvoiman C heikkouden tutkimista, peukalon lihaskadon Bhavainnoimista ja Tinelin testiä (naputellaan keskihermon aluetta ranteessa, jolloin parestesiaoireen provosoituminen eli sähköiskumaiset tuntemukset sormissa on positiivinen löydös) B. Positiiviset löydökset viittaavat kaikissa näissä rannekanavaoireyhtymään, mutta negatiiviset löydökset eivät sulje pois rannekanavaoireyhtymää. Testit näyttävät olevan yksinään epätarkkoja rannekanavaoireyhtymän diagnostiikassa, mutta käyttökelpoisempia yhdistettynä muihin testeihin.
Monesti rannekanavaoireyhtymää hoidetaan virheellisesti kaularankaoireyhtymänä. Erotusdiagnostiikka vaatii erityisesti tarkkaa anamneesia.
 
Täälläkin penkin kanssa ongelmaa, jo 50kg painolla tuntuu pientä, mutta hemmetin ikävää viiltävää kipua ranteen keskiosassa, jossain siellä sisällä, etenkin siinä kohtaa kun rannetta pääsee hölläämään (penkissä kun laskee levytangon takaisin pidikkeilleen).. ollut aina tää ongelma, en tiedä mistä lähtösin ja on syynä siihen miksen kyseistä liikettä harrasta. Täytyy katella noita rannetukia, jos ne auttas.
 
Sinänsä tuo rannekanavaoireyhtymä ei olisi ihme. Äidiltä on aikanaan ainakin toinen ranne auki käytetty ja kanavia vähän avarreltu ja nyt kun noita oireita luen, niin jotkut kyllä osuu kohdalleen. Parin vuoden ajan on nimittäin ajoittain ilmennyt sellaista merkillistä käsien heikkoutta ja puutuneisuutta nimenomaan aamuisin. Tunne muistuttaa etäisesti sitä, kuin käsivarret olisi kyynerpäästä eteeenpäin maitohapoilla ja pahimmillaan ei tyhjääkään vesilasia uskalla ottaa käteen (kun se ei tunnu siinä pysyvän). Koska tuota ei kuitenkaan ole nyt esiintynyt muutamiin kuukausiin, niin ei ole tullut mentyä sen tarkempaan syyniin. Eikä tuota tuntemusta ole oikein osannut tuohon oireyhtymään edes yhdistää aikaisemmin. Mutta pitääpä hieman seurailla nyt.
 
Minullakaan ei oikea ranne kestä etunojapunnerusta, mutta eri syystä: Minulla on oikeassa ranteessa hyytelörakko eli ganglio ja etunojapunnerruksia tehdessä se jää todella ikävästi kämmenen ja kyynärvarren väliin.

Olen joskus tehnyt punnerruksia gangliosta huolimatta mutta aina on pitänyt lopettaa ranteen kipuilun vuoksi ennen voimien ehtymistä. Lisäksi ranne oli punnerrusten jälkeen monta päivää kipeä.

Nyt ajattelin lisätä punnerrukset mukaan treeniin, mutta en oikein näe kuin kaksi vaihtoehtoa:
- opettelen punnertamaan rystysillä tai
- hankin punnerrustuet

Edellytyksenä kun kaikessa tekemisessäni on, että ranne pysyy suorana. En varmaan uskalla kokeilla punnerrusta rystysillä/tuilla ilman rannetukea. Salihanskoissakin on oltava rannetuki, esim. penkkipunnerruksessa ranne pitää ehdottomasti pakottaa suoraksi.
 
Itselläni ranne murtunut ja jännetuppitulehduksia ollut. Nykyään pystyy tekemään kaikkea salilla kivuitta parin jutun ansiosta. Ensinnäkin hyvät ja tukevat rannetuet. Ehdottomasti penkkipunnerrukseen, mutta myös muihin kuten vaikka ranskalaiseen punnerrukseen tai missä ikinä nyt ranteisiin vähänkään tulee rasitusta/vääntöä. Toiseksi powerball ihan oikeasti auttoi itseäni ja käytän sitä vasta ainakun alan huomaamaan kipuilua. Nykyään jo 2-3 sessiota powerballilla riittää jos ranne kipeytyy mutta 2-3 viikkon setti taas pahemmassa jännetuppivaivassa. Näillä tempuilla ainakin omat (pahatkin) rannevaivat pysyvät täysin kurissa.
 
Back
Ylös Bottom