Puiden poltto taajamassa kielletään!

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja Huppe
  • Aloitettu Aloitettu
"Lapualaisen lämpökattilavalmistajan, Veljekset Ala-Takkari Oy:n toimitusjohtaja Antti Ala-Takkari on työryhmässä Suomen edustajana laatimassa EU:n lämmityskattiloiden testausstandardia. Ala-Talkkari vahvistaa, että uudistus koskee direktiivin voimaan astumiseen jälkeen uusia tulisijoja."

lähde: http://www.pohjalainen.fi/teemat/kulttuuriteematarticle.jsp?article=486139&image=0

Sama koskee myös takkoja, leivinuuneja yms. Eli milloin tuo laki ikinä tuleekin voimaan, tulee se koskemaan niitä tulisijoja, joita ei ole vielä pystytettykään.

Näin pientaloalueella asuvana tulee kyllä välillä ihmeteltyä, että mitä autonrenkaita jotkut polttavat uuneissaan, kun niin musta savu piipusta kohoaa. Onneksi ei ihan lähellä ole sellaista savuttajaa, että siitä mitään haittaa olisi. Pakkasilmalla on ihan mahtavaa laittaa takkaan tulet. Ja jos vertaa sähkölämmitykseen, niin tuleehan ne kWh:t kunnon takasta/leivinuunista otettuna maksamaan alle puolet siitä, kuin mitä sähköllä lämmittäminen, vaikka ostaisi polttopuut. Puhumattakaan siitä, jos ne puut sattuu saamaan ilmaiseksi.

Sitä paitsi EU:han antaa aina erivapauksia lain noudattamisen suhteen, mikäli laki sotii paikallista perinteistä kulttuuria vastaan. Jos puilla lämmittäminen ei ole perisuomalaista kulttuuria, niin mikä sitten?

Kaikenlaista... Laitan lisää puita takkaan.
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Ihan mielenkiinnosta: oliko se puuvoimala siinä kun muutitte tähän asuntoonne?

Kyseessä ihan uusi asuinalue, jossa rakentaminen aloitettu aikaisintaan kesällä 2007. Käryyttäjä aloitti rakentamisen pari kuukautta myöhemmin. Autotalliksi ensin luulin lisärakennusta, mutta puita siellä poltellaan.

Jokaisessa naapurissa (ja myös itse) poltetaan takkaa, ja niinhän sen tosiaan pitää ollakin. Ainut talo jonka piipusta tulee sellainen käry että oikeesti haittaa on juuri tämän puulämmittäjän. Minähän en puilla lämmittämisestä mitään tiedä, mutta vaikuttaa tosiaan siltä että palaminen ei tapahdu puhtaasti. Tämän takia kysyisinkin että voisiko kyseessä olla joku itsekäs tapa saada tavara palamaan kauemmin tmv. Jos joku foorumin puulämmittäjä voisi kertoa?
 
Googlettelin vähän lisää tuosta vireillä olevasta EU-direktiivistä. Aika erilaisia juttuja lehdet kirjoittaa. Joku lehti kirjoitti, että kyseessä on uutisankka, joka on lähtenyt pyörimään kunnolla eteenpäin. Sitten löytyi juttuja joissa sanottiin, että ennen vuotta 1975 pystytetyt tulisijat tulee muuttaa uusien määräyksien mukaisiksi 2014 mennessä. Tätäköhän se työministeri tarkoitti, kun puhui tulevasta täystyöllisyydestä? Tuleekin melkoinen työvoimapula, jos kaikki ennen vuotta 1975 valmistuneet tulisijat pitää seuraavan kolmen vuoden aikana uusia. Pitäisiköhän äkkiä kouluttautua muurariksi...

Entäs sitten ne, joilla ei ole rahaa muurauttaa vanhaa pönttöuuniansa uusien direktiivien mukaisiksi? Kovat pakkaset tulee, puut katkovat sähköt. Tunnollinen virkamies on sinetöinyt direktiivit täyttämättömät uuninluukut hitsaamalla ne umpeen. Siihen sitä sitten jäätyy puuhellan viereen kuoliaaksi, kun ei saa puilla lämmittää. Kännykästäkin on akku loppu ja eihän sitä voi ladata ilman sähköä. Paskempi juttu...

Mutta ei niin pahaa, ettei jotain hyvääkin. Ensimmäiset kovat pakkaset tappavat heikoimmat vanhukset, niin eipä tarvitse heille eläkkeitä enää maksaa, eikä vanhainkotipaikkoja järjestellä. Siinähän säästyy valtiolta pitkä penni. Äh.. eikun sentti... Voi nekin verorahat käyttää armeijan kalustohankintoihin. Tarvitaan nimittäin lisää kunnon maastoajoneuvoja, joilla voidaan evakuoida hypotermiapotilaita kylmien leivinuuniensa viereltä taajamien hiilivoimalla lämmitettyjen koulujen tilapäismajoituksiin kevättä odottamaan.
 
Kyllä mun mielestä puulämmitys pitäisi kieltää, tai ainakin määräyksiä tiukentaa taajamissa. Meillä on naapurissa tällainen puuvoimala ja kyllähän se haju- / savuhaittoja naapurustoon aiheuttaa. Mulla on korvausilman sisäänotto just siinä savunaapurin puolella (rakensin ensin) eikä se kiva ole kun lasten leikkihuoneessa on savunkäryä silloin tällöin. Katsotaan nyt jos rakennusjätepuusta siirtyminen klapiin muuttaa savuhaittoja pienemmäksi. Vai voiko olla että palaminen halutaan hitaammaksi ja näin poltetaan vähällä hapella -> palaminen epäpuhtaampaa?

Mun mielestä erittäin itsekästä käyttää puulämmitystä taajama-alueella.


Ei tuokaan ole hieno asia (että savu tulee sisälle), mutta esim. meillä lämmitetään takka joka päivä (näillä pakkasilla), muutenkin sähköllä lämmittäminen on hirveän kallista, siinäpä se syy. Tämän kokoisessa talossa ainakin.
 
No älkääpä hätäilkö, EU:ssa on direktiivi jolla takat/leivinuunit/puusaunat kielletään kokonaan 2020 (vai 2025) mennessä, eikä suomalaiset mepit edes hakeneet tuohon poikkeusta, saati asettaneet vastalauseita.
Kertoo paljon siitä, mitä ne siellä brysselissä tekee..

Sitten ei oo enää merkitystä näillä laeilla, kun puunpoltto on kielletty kokonaan :D

Silloin kun lopputyöni tein niin, homma meni niin että päästörajojen alle menevät UUDET polttolaitteet kielletään. Rajoja EU ei vielä ole saanut aikaiseksi, mutta tiukat tulevat olemaan jos noudatetaan keski-euroopassa käytössä olevia rajoituksia. Ja rajoitukset liittyy juurikin pienhiukkasiin joiden suodatus on mahdollista, mutta pienen mittakaavan laitteita ei vielä ole saatu sovellettua jatkuvatoimivisiksi (ei edes sitä "mun omaa" josta lopputyön tein).
 
Helsingin keskustassa on muuten yksi kerrostalo jota lämmitetään ihan kaakeliuuneilla.Mukavasti tuoksuu puulämmitys joskus kun lähistöllä käväisee.
 
Tuollainen juttu oli ainakin Edilexissä aiheesta, kyllä sai lukea pariin kertaan itsekin ennen kuin uskoi:

"Hallinto-oikeuksissa on tehty viime aikoina useita päätöksiä, joilla yksittäisten asukkaiden puun polttaminen pientaloalueilla on kielletty. Kieltoja on asetettu eri puolilla maata, kertoo Savon Sanomat.

– Epäilemättä valitusten määrä puunpoltosta lisääntyy. Kiellon saaminen ei ole vaikeaa, ympäristöoikeuden professori Vesa Majamaa Helsingin yliopistosta sanoo.

Prosessin laittaa yleensä liikkeelle naapuri, joka valittaa kunnan terveysviranomaiselle viereisen talon savupiipusta alituiseen nousevasta savusta. Kyse ei yleensä ole pelkästään siitä, että savun haju harmittaisi tai ärsyttäisi.

– Savu voi olla todellinen terveysongelma, ihmiset ovat allergisia tai muuten vain herkkiä.

Ongelma koskee tiheästi rakennettuja taajamia ja pientaloalueita, ei niinkään haja-asutusalueita. Mökillä puusaunan voi jatkossakin huoletta lämmittää. Sillä, millaisesta tulisijasta valitusten kohteena oleva savu ovat peräisin, ei ole merkitystä.

– Haitallinen savu voi tulla saunan kiukaasta, takasta tai keskuslämmityskattilasta, jossa käytetään puuta, Majamaa sanoo.

Pellettiprofessori Lauri Sikanen Itä-Suomen yliopistosta ei ensimmäiseksi suosittele savuhaitoista kärsiville valituksen tietä.

– Jos naapurin savu häiritsee, asiasta kannattaa ensiksi kertoa ja keskustella.

Vaikka valitustielle lähdettäisiinkin, ongelma voidaan ratkaista muutenkin kuin kiellolla.

– Voi olla yksinkertaisempia keinoja, kuten siirtyminen kuivempaan ja muuten sopivaan puuhun, tai sitten jokin muu tekninen uudistus. Jollei ongelmaa tällä tavoin pystytä poistamaan, siinä tapauksessa puunpoltto voidaan kieltää, Vesa Majamaa kertoo.

Puun käytön lämpölähteenä on ennakoitu ja sen myös toivotaan kasvavan lähitulevaisuudessa rajusti. Toisaalta kun puunpoltto lisääntyy, lisääntyvät myös päästöt ja haitat.

– Kyllä puun käyttöä on varaa lisätä yhtään vähättelemättä sen haittoja allergikoille, astmaatikoille ja muillekin. Suodatin- ja muun teknologian kehittyessä päästöt ja haitat saadaan varmasti kuriin, ja näin on jo tapahtunutkin, Sikanen vakuuttaa.

Sama pätee Sikasen mukaan myös pienhiukkasiin."
 
Nii just, sähköä peliin saatana. Ainii, niin vitun kallista kun onkin, ni sitäkään ei aina ole. Hehahiho.

ai niin, ruutukaava-alueelle on ihan pakko muuttaa omia oikeuksiaan penäämään......
 
Tämän takia kysyisinkin että voisiko kyseessä olla joku itsekäs tapa saada tavara palamaan kauemmin tmv. Jos joku foorumin puulämmittäjä voisi kertoa?

juttelin aiheesta yhden puulämmittäjän kanssa ja se oli lopputulos että jos puu poltetaan kunnolla niin lämpöä menee harakoille kun lämpötilaero kaasun ja diilerilitkun välillä on niin iso ettei kaikki lämpöenergia kerkeä siirtyä diilerilitkuun (eikä edes pysty). toisaalta jos palokaasujen lämpötila pidetään optimina hukkalämmön suhteen polttamalla puuta kituuttaen niin ihan joka paikka on noessa jo parissa kuukaudessa ja luonnollisesti savupiipusta tulee aikamoista katkua.
 
Itse en näe mitään järkeä polttaa märkää puuta, roskia tai jotain maalattua purkulautaa. Kärsii hormi ja tulisija turhaan, nokeaa tai palaa huonosti. Kuivaa polttopuuta poltellessa ei piipusta kyllä tule kun sytytysvaiheessa pieni savunpöllähdys, ellei sitten pyri polttamaan tarkoituksella pienellä liekillä ja vähällä hapella. Missä ei siinäkään ole kyllä mitään järkeä tai hyötyä.
 
juttelin aiheesta yhden puulämmittäjän kanssa ja se oli lopputulos että jos puu poltetaan kunnolla niin lämpöä menee harakoille kun lämpötilaero kaasun ja diilerilitkun välillä on niin iso ettei kaikki lämpöenergia kerkeä siirtyä diilerilitkuun (eikä edes pysty). toisaalta jos palokaasujen lämpötila pidetään optimina hukkalämmön suhteen polttamalla puuta kituuttaen niin ihan joka paikka on noessa jo parissa kuukaudessa ja luonnollisesti savupiipusta tulee aikamoista katkua.

En tiedä minkälainen pata on kyseessä, eikä viestistä ilmene kuinka paljon puuta kuluu suhteessa lämmön saantiin. Työkaverin sukulaismies on eläkeläinen joka lämmittää 100% puulla. Talossa on vesikiertopatterit ja säiliön vesi lämmitetään puulla, ja säiliössä on myös tarvittaessa sähkövastus. Ihan ostoklapeillakin jää talven lämmityskulut kuulemma puoleen verrattuna sähköön.
 
Itse en näe mitään järkeä polttaa märkää puuta, roskia tai jotain maalattua purkulautaa. Kärsii hormi ja tulisija turhaan, nokeaa tai palaa huonosti. Kuivaa polttopuuta poltellessa ei piipusta kyllä tule kun sytytysvaiheessa pieni savunpöllähdys, ellei sitten pyri polttamaan tarkoituksella pienellä liekillä ja vähällä hapella. Missä ei siinäkään ole kyllä mitään järkeä tai hyötyä.

Näkeehän niitä välillä. Luullaan että vanhat turvakengätkin voi panna palamaan ja piipusta tulee pikimustaa käryä. En ihmettele jos joku tästä valittaakin.

Homman voi kuitenkin hoitaa paremminkin. Olen varaavassa takassa poltellut yhden pienen pesällisen kerrallaan, 1-2 kertaa päivässä. Pysyy takka kuumana koko ajan eikä savuja oikeastaan edes näe, kun pienen määrän puuta voi polttaa huoletta hyvällä vedolla.

Hinta-lämpöenergiasuhde on karkeasti laskettuna saakelin loistava.
 
Kyllä mun mielestä puulämmitys pitäisi kieltää, tai ainakin määräyksiä tiukentaa taajamissa. Meillä on naapurissa tällainen puuvoimala ja kyllähän se haju- / savuhaittoja naapurustoon aiheuttaa. Mulla on korvausilman sisäänotto just siinä savunaapurin puolella (rakensin ensin) eikä se kiva ole kun lasten leikkihuoneessa on savunkäryä silloin tällöin. Katsotaan nyt jos rakennusjätepuusta siirtyminen klapiin muuttaa savuhaittoja pienemmäksi. Vai voiko olla että palaminen halutaan hitaammaksi ja näin poltetaan vähällä hapella -> palaminen epäpuhtaampaa?

Mun mielestä erittäin itsekästä käyttää puulämmitystä taajama-alueella.

Mun mielestä erittäin itsekästä ruveta kieltämään jotakin sillä perusteella että siitä koituu haju/savuhaittoja sillon tällön.
 
Mun mielestä erittäin itsekästä ruveta kieltämään jotakin sillä perusteella että siitä koituu haju/savuhaittoja sillon tällön.

No jos on puulämmitys niin se ei ole silloin tällöin. Kesälläkin pitää tehdä käyttövesi. Puulämmitys ei tiheään rakennetulla taajama-alueella välttämättä ole itsekästä, mutta silloin kun säästetään esim. puutavarassa naapurin lasten hengitysilman kustannuksella, voidaan mielestäni puhua itsekkyydestä.
 
Tässä maassa on helposti vaarana, että muutaman mulkun takia kaikki kärsii. Kieltoja on helpompi jaella kun pää on saatu auki, myös ilman järkisyitä. Osa ihmisistä perinteisesti ihan ilkeyttään ja itsekkyyttään myös voi vaikeuttaa naapurinsa elämää, vaikka se puun poltto ei oikeasta haittaisi. Stadissahan on muuten esim. ihan ydinkeskustassa vanhoja kerrostaloja, joissa on alkuperäiset hienot kaakeliuunit vielä käytössä. Jossain lehdessä oli siitä juuri juttu. No eihän niitä nyt lämmityksen käytetä, mutta poltetaan kuitenkin.
 
Itsehän yllätyin melkoisesti, kun Kaliforniassa etittiin asuntoa itelle. Joissakin kämpissä oli tulisija, esim. takka olemassa mutta hyvin käyttämättömän näköisenä. Kysyin, että vetääkö hyvin ja voiko pitää tulta. Vastauksena oli sellaista pienimuotoista mulkoilua ja amerikkalaisen ystävällistä: "Kyllähän siinä voi tietenkin tulta pitää, MUTTA.." Ja minä hieman ihmetellen siinä tiedustelin, että mitähän muttia matkassa on. "Kyllä sitä aika pahalla katsotaan, kun siitä tulee niin paljon hiukkaspäästöjä. En kyllä ainakaan kovin usein laittaisi tulta pesään. Naapurit voivat valittaa." Ison Arskan osavaltiossahan ei tosiaan puuta turhan päiten polteltu. Monessa asiassa ainakin yritettiin olla kovasti ympäristöystävällisiä, suuren johtajan polittiikkahan pyrki olemaan vihreää. Puun poltto iso paha...

Autothan luonnollisesti ovat aika saasteettomia, pieniä ovat moottoritkin. Ja bensa halpaa. Arskahan kulki Hummerilla :jahas:

Itsehän kyllä pidän puulla lämmittämisestä, kun se tehdään taiten ja oikeilla tarvikkeilla. Eihän mikään lämpö tunnukaan yhtä hyvälle kun lämpöä huokuva leivinuunin kylki.
 
Kalivorniassa nyt ei varsinaisesti lämmitysmielessä kovin usein tarvisi puuta poltella ja taitaa paikalliset takat olla aika kaukana puhtaasti polttavista varaavista laitoksista. Sinänsä positiivista että jenkit ymmärtävät pienhiukkaspäästöjen vaarat.
 
Kalivorniassa nyt ei varsinaisesti lämmitysmielessä kovin usein tarvisi puuta poltella ja taitaa paikalliset takat olla aika kaukana puhtaasti polttavista varaavista laitoksista. Sinänsä positiivista että jenkit ymmärtävät pienhiukkaspäästöjen vaarat.

Hyvä juttu se tiedostaminen tosiaankin on, varsinkin miljoonakaupunkien seutuvilla. Mutta mitä lämmitystarpeeseen tulee, niin kyllä sitä sielläkin tarvitaan talviaikaan. Aika surkeita eristyksiä taloissa. Ne kun on rakennettu sillä mentaliteetilla selvästi, että ulkona tosiaan on lämmintä. Aina. Mutta kun todellisuudessa ei ole. Meilläkin naapurit viihtyivät toppatakit päällä sisällä talviaikaan kun sisälämpötila seuraili mukavasti ulkolämpötiloja.
 
Back
Ylös Bottom