Proteiinien ahmiminen ei kasvata lihaksia

Liittynyt
27.3.2005
Viestejä
2 343
Proteiinit eli valkuaisaineet ovat elimistömme kaikkien kudosten olennaisimpia rakennusaineita. Proteiinien vähyys ravinnossa johtaa ennen pitkää vakaviin terveysongelmiin, joiden ilmentymistä saamme valitettavasti usein nähdä nälänhätäalueilta otetuissa kuvissa. Jos proteiinien puute johtaa näivettymiseen, johtaako niiden ylenmääräinen nauttiminen sitten elimistön ja erityisesti lihasten vahvistumiseen ja kasvuun? Varsinkin kehonrakennuksesta kiinnostuineiden mielestä vastaus tähän kysymykseen on ehdottomasti myönteinen. Proteiinivalmisteiden syöminen kuuluukin kehonrakentajuen vakiodiettiin.

Napolilaiset tutkijat pyrkivät selvittämään, onko proteiineista todella hyötyä lihasten kasvattamiseen ja onko proteiinien runsas nauttiminen haitatonta. Tutkimukseen otettiin 15 tervettä miestä, jotka harrastivat monipuolista voimaharjoittelua kolmesti viikossa 90minuutin ajan.

Joukko jaettiin sattumanvaraisesti kahtia. Toinen puolisko söi diettiä, jossa he saivat päivittäin proteiineja 1,9 grammaa painokiloa kohti. Toinen puolisko söi normaalia ruokaa, jossa vastaava proteiiniannos oli 1,4 grammaa. Miesten kehon lihas- ja rasvapitoisuutta, painoa, verenpainetta, rasva-arvoja ja veren virtausta käden valtimoissa mitattiin useita kertoja puolen vuoden seuranta-aikana.

Kummankin ryhmän paino laski jonkin verran seurannan aikana. Painon lasku oli paljon proteiineja syöneillä suurempaa kuin normaalidiettiä nauttineilla. Ryhmien valillä ei ollut minläänlaista eroa lihas- ja rasvakudosten suhteellisissa määrissä. Myöskään verenpaineeseen tai veren rasvoihin proteiinien määrällä ei ollut vaikutusta.

Huolestusta herättävä havainto oli se, että paljon proteiineja syöneillä verisuonten reagoivuus oli hidastunut. Tämä näkyi kokeessa, jossa käsivarren verenvirtauksen palautumista seurattiin puristussiteen vapauttamisen jälkeen.

Tämän kieltämättä suppeahkon tutkimuksen sano on selvä: normaalissa ravinnossa on riittävästi proteiineja lihasmassan kasvattamiseen treenauksen avulla.

Lähde: European Journal of Clinical Nutrition
Niin onko siis tuo ihan paskapuhetta, vai mitä ootte mieltä. Itse ainakin en aijo luopua proteiinien ostamisesta tuon artikkelin takia. Ehkä sitten alan miettimään, kun tutkimus ei ole
niin 'suppeahko'

toivottavasti ei ole :wanha:
 
Viimeksi muokattu:
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Aika pieni ero tuo 0,5 g per painokilo. Olisivat tehneet niin että toinen joukko olisi saanut 1 gramman painokiloa kohti ja toinen 2 niin ero olisi jo selkeämpi.
 
Eikö se 0,8g per painokilo ole se normaalisuositus taviksille, joten miksi ne ylenmäärin syötti "normaaliannoksena".

1,4g on kuitenkin näkynyt usein myös urheilijoille olleissa suosituksissa, joten ei se niin pieni määrä ole.
 
Aika pieni ero tuo 0,5 g per painokilo. Olisivat tehneet niin että toinen joukko olisi saanut 1 gramman painokiloa kohti ja toinen 2 niin ero olisi jo selkeämpi.

Joo ja tosiaankin jos miinuskaloreilla vetää niin paha siinä on massaa hommata vaikka vetäisi 4g /kg protskuja.
 
Ei siinä käsittääkseni miinuskaloreista mitään puhuta?

Diet=ruokavalio.

Nojoo, oikeastaan pakkohan niiden on ollut olla miinuskaloreilla jos paino on laskunut.
 
"Toinen puolisko söi diettiä, jossa he saivat päivittäin proteiineja 1,9 grammaa painokiloa kohti. Toinen puolisko söi normaalia ruokaa, jossa vastaava proteiiniannos oli 1,4 grammaa."

Eihän tuossa artikkelissa ole mitään järkeä. Ei mainita mitään onko tarkoitus olla dieetillä vai bulkilla. Tosin jos paino tippuu niin tottakai miinuskaloreilla ollaan.

Toinen ryhmä söi "normaalia ruokaa". Eikä toinen ryhmä sitten syönyt normaalia ruokaa?

Olisivat tehneet niin, että kummatkin ovat plussakaloreilla ja proteiiniannokset vaikka 0,5g ja 2g. Kannattaa jättää nämä artikkelit ihan omaan arvoonsa. Ei dieetillä ennenkään ole lihaksia kasvatettu.
 
On kyllä aika helvetin ihmeellinen tutkimus. Jos halutaan tutkia proteiinin vaikutusta, niin kyllä siinä nyt pitäisi olla vähän isompi ero proteiinin määrässä eri vertailuryhmissä. Onhan tuo tutkimuksessa käytettyjen määrien ero prosentuaalisesti jotain 25% prosentin luokkaa, mutta absoluuttisena erona se on ihan mitätön.

Ja sitten tuo, että tutkitaan lihasten kasvua sellaisilla kaloreilla, että paino tippuu... WTF?

Mielenkiintoista nähdä Anssin kommentti tästä tutkimuksesta.
 
Löytyipäs tuo artikkeli pienen etsimisen jälkeen. European Journal of Clinical Nutrition (2006) 60, 643–649

Ei kyllä näytä kovin vakuuttavalta tuo. Koehenkilöita on vain 15 ja tosiaan nuo vertailuarvot 1,3 g/kg vs. 1,9 g/kg eivät kerro vielä paljon mitään. Tuossa vielä ihmetyttää, miten ne treenaaminen on onnistuttu vakioimaan. Salilla voi aikansa käyttää niin eri tavoin, että muutama tehokkaampi treenailija tekee tulokseen varmasti vääristymää. Vähän kummalliselta vaikuttaa kanssa tuo verisuonten palautuminen.

Hiljattain törmäsin artikkeliin, jonka mukaan proteiinien syönnin ajankohdalla on suurempi vaikutus, kuin syödyn proteiinin määrällä. Eli treenin jälkeen nautittu proteiini imeytyy huomattavasti paremmin kuin muuten. Siinä tutkimuksessa syötettiin koehenkilöille 1,5 - 2,5 g/kg, eli luultavasti tarpeeksi. Pahoittelen, etten artikkelin tietoja tarkemmin muista. Anssilla havaintoja tästä?
 

Suositut

Back
Ylös Bottom