proteiini ongelma

Liittynyt
14.1.2012
Viestejä
81
itsellä vähän ongelmallista saada kaikki tarvittavat proteiinit ja rahkaa sekä tonnikalaa ei viittisi syödä jokapäivä ruokailu näyttää suunnilleen tältä proteiinien osalta.
aamupala: 250g rahka= 25g prode
koulusafka jtn sotkua= 20g prode
välipala tonnikalapurk= 25g prode
välipala protskujuoma= 25g prode
safka jtn soossia= 20g prode
välipala protskujuoma= 25g prode
iltapala maitorahka250g = 25g prode

tässähän nyt olisi se noin 160g prodea joka riittää itselleni

mutta ideana olisi jättää tuo päivittäinen tonnikala sekä päivittäinen 500g maitorahka pois jolloin protskut tippuu 75g onko ehdotuksia miten korvata nämä mahdollisimman halvalla tavalla kun opiskelija olen. maitoa en pysty juomaan enkä raejuustoa käyttämään ainoa maitotuote jota voin käyttää on lidlin maitorahka:D

eli halpoja tuotteita korvaamaan tonnikalan ja maitorahkan proteiini määrät :S ja myös muita halpoja protsku tuotteita:) löytyykö?
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
^ höpöhöpö, ei kananmunista oo mitään haittaa ellei kolesterolitasot ole valmiiksi ylhäällä. Itse oon vetäny 3-5 kananmunaa joka ilta jo ainaki 6kk ajan, ellen enemmänki.

E: Ja jos haluat halpaa protskulähdettä, niin se on tuo lidlin maitorahka. Mulla menee 750g päivässä aina.
 
^ höpöhöpö, ei kananmunista oo mitään haittaa ellei kolesterolitasot ole valmiiksi ylhäällä. Itse oon vetäny 3-5 kananmunaa joka ilta jo ainaki 6kk ajan, ellen enemmänki.

E: Ja jos haluat halpaa protskulähdettä, niin se on tuo lidlin maitorahka. Mulla menee 750g päivässä aina.

jaa okei no sitten noita kanamuniakin enemmän :P uskaltaako tota maitorahkaa vetää lähemmäs kilon päivässä muka? :O eikös liiallinen maitorahka rupea kehittämään munuaiskiviä? :nolo:
 
Emmä tiedä mitään mistään munuaiskivistä :D Se nyt sattuu olemaan halvin proteiininlähde näin työttömälle, niin miksei. Josjakun pääsen töihin, niin varmaan siirryn enemmän tuolle lihaosastolle.

Maitorahka menee myös täydellisenä ainesosana smoothieissa :)
 
jees no kuulostaa aika samalta siis kun itselläni :S opiskelijana rahatilanne ei ole kovin kummonen :S ehkä sitten suosiolla pysyn tuossa rahkassa :hyvä:
 
Kananmunista tulee kolesterolia joo, mutta elimistö tarvitsee kolesterolia mm. Teston tuottoon. Jossei sitä tule ulkoisista lähteistä tuottaa keho sitä itse ja jos sitä tulee ulkoisista lähteistä kuten munista ei kehon tarvitse tuottaa sitä itse niin paljoa joten kolesteroli balanssi säilyy. vice versa. Se kehon toiminta ei ole ihan niin yksinkertaista kun äkkiseltään olettaisi. Case closed
 
Täällä menee kans 3-5 kpl kanaisia munia päivässä ja rahkaa 250-500g. Ja suht halpaa on vielä kaiken lisäksi. Tänä päivänähän on kaiken maailman höpö höpö suosituksia joihin aina ylireagoidaan aika raakasti, kuten suomessa on tapana. Parempi olla ressaamatta ja antaa mennä vain. Tietenki jonkunäkönen kohtuus kaikessa. Ei muuta, over and out.
 
Kananmunan proteiininlaatu on huippuluokkaa, lisäksi siinä on vitamiineja lähes koko kattaus. Ei ole olemassa tieteellistä todisteita kananmunien ja lisääntyneen kolesterolin välillä. Itse asiassa kananmunassa oleva koliini, jota on kananmunan keltuaisessa on välttämätön aivojen hyvinvoinnille, se myös auttaa maksaa puhdistautumaan ja toimimaan sille kuuluvalla tavalla. Koliinilla on myös verenpainetta alentava ominaisuus ja sen ainesosia esiintyy hermoissa ja aivokudoksessa.



Kokonaisena kananmuna on ravintoarvoltaan yksi luontoäidin parhaita saavutuksia, se sisältää kaiken paitsi C-vitamiinin. Sen proteiinit ovat hyvänlaatuisia ja rasvahappokoostumus käytännössä erinomainen.

Yhdestä 55 g munasta saadaan 79 kCal energiaa. Rasvaa löytyy 5,7 grammaa ja proteiineja saadaan n. 6,9 g.

Keltuainen sisältää A-, D-, E- ja K- vitamiineja sekä vesiliukoisia B-ryhmän vitamiineja: tiamiinia, riboflaviinia, niasiinia, pyridoksiinia, koliinia, B12- vitamiinia, foolihappoa, pantoteenihappoa ja biotiinia. Kivennäisaineista keltuainen sisältää natriumia, kaliumia, kalsiumia, magnesiumia, fosforia, rikkiä, rautaa, mangaania, sinkkiä, kuparia, kobolttia, nikkeliä, kromia, fluoria, jodia ja seleeniä.

Valkuainen sisältää proteiinia (suurin osa), biotiinia, foolihappoa, niasiinia, pantoteenihappoa, pyridoksiinia ja riboflaviinia. Erityisesti riboflaviinin lähteenä valkuaisella on merkitystä ihmisen ravitsemuksessa. Kivennäisaineista valkuainen sisältää natriumia, kaliumia, kalsiumia, magnesiumia, fosforia, rikkiä, rautaa, sinkkiä, kuparia ja jodia. Määrät ovat kuitenkin pieniä, joten valkuaista ei voida pitää merkittävänä kivennäisaineiden lähteenä.

Kanan ruokinta vaikuttaa jonkinverran ravintoarvoon.





Laadukasta kananmunaa terveellisempää ruokaa saa etsimällä etsiä, joten miksi niiden syömistä pitäisi välttää?

Monet ihmiset ovat karttaneet kananmunaa ruokavaliossaan, sillä sen on luultu vaikuttavan haitallisesti veren kolesterolipitoisuuteen. Viime vuosina saatujen tutkimustulosten perusteella kananmunaa on kuitenkin syyllistetty turhaan. Perusterveen ihmisen ei tarvitse vältellä kananmunia.

Kananmuna on yksi maailman täydellisimmistä ruuista. Yksi muna sisältää n. 6 grammaa proteiinia ja kaikkia välttämättömiä aminohappoja. Siinä on kaikkia rasvaliukoisia vitamiineja, montaa eri kivennäisainetta sekä folaattia, joita me suomalaiset saamme ruokavaliostamme aivan liian vähän.

Keltuaisessa on antioksidantteja erityisesti luteiinia ja kseaksantiinia, jotka ehkäisevät merkittävällä tavalla silmänpohjan rappeumaa. Munassa on koliinia, joka osallistuu aivojen, hermoston sekä verenkiertoelimistön toimintojen säätelyyn, sekä valkuaisaineosia, jotka laskevat verenpainetta ja suojelevat virustaudeilta. Suojaravinteet imeytyvät kananmunasta noin puolet tehokkaammin kuin kasviksista.

Kananmunissa on myös kolesterolia, jota kananpoikanen tarvitsee kehittyäkseen. Se ei kuitenkaan päädy sellaisenaan ihmisen elimistöön, sillä maksa säätelee veren kolesterolipitoisuutta. Jos ruoka sisältää vähän kolesterolia, maksa tuottaa sitä elimistön tarpeiksi. Vastaavasti, jos kolesterolia on paljon, maksa vähentää omaa tuotantoaan.

Tiedetään, että kananmuna saa elimistön tuottamaan runsaasti hormonia, joka ylläpitää kylläisyyttä, hillitsee ruokahalua ja syömistä.

Kananmunat ovat hyvällä syyllä todellista superruokaa esimerkiksi sydänterveyttä ajatellen.

Kananmunat sisältävät runsaasti antioksidantteja, joista voi olla apua monenlaisten sairauksien ehkäisyssä. Tutkijat ovat havainneet, että kaksi kananmunan keltuaista sisältää yhtä paljon antioksidantteja kuin 25 grammaa karpaloita. Tutkijoiden mukaan ihmisiä tulisikin rohkaista syömään enemmän kananmunia, koska ne ovat niin terveellisiä. Suomalaiset syövät keskimäärin vain 3 kananmunaa viikossa, joka on kananmunien terveellisyyttä ajatellen todella vähän.

Kananmunien suhteen on erityisen tärkeää huomioida laatutekijät etenkin jos kananmunia syö runsaasti. Voi olla mahdollista, että tehotuotettujen munien runsas syöminen ei ole pitkässä juoksussa hyvä juttu terveyttämme ajatellen. Tämä johtuu siitä, että tehotuotetut kananmunat ovat esimerkiksi rasvahappokoostumukseltaan huomattavasti huonompia, kuin luomukananmunat. Lisäksi on hyvä muistaa sekin, että luomukananmunat sisältävät enemmän ravintoaineita kuin tehotuotetut kananmunat.

Munat kannattaa säilyttää omassa pakkauksessa.

Kananmunan terveysvaikutukset saa hyödynnettyä parhaiten jos sen syö mahdollisimman vähän kuumennettuna. Esimerkiksi keltuaisen antioksidanttipitoisuus vähenee puoleen jos sen kypsentää.



Yhdysvaltalaisen meta-analyysin mukaan kananmunien syönti ei lisää sepelvaltimotautia eikä aivoverenkierron häiriöitä. Meta-analyysiin oli sisällytetty kahdeksan artikkelia ja yhteensä yli 250 000 osallistujaa. (Rong Y ym. BMJ 2013:346:e8539 doi: 10.1136/bmj.e8539)


Lähteet:

http://www.maurisalooy.fi/tietoamunista/ravintoainesisalto.htm

Aro H. Kananmunan moninaiskäytön kehittäminen, 1998

Rastas M, Seppänen R, Knuts L-R, Karvetti R-L, Varo P. Ruoka-aineidenravintoainesisältö, 1990

Stadelman WJ, Cotterill OJ. Egg science and technology, 1994

Wells RG, Belyavin CG. Egg quality- current problems and recent advances, 1987

Tuotetietoa kananmunasta, 1998

http://www.varru.fi/toimijat/yritykset/121003_kieku.html
http://hidastaelamaa.fi/2014/02/rasvaa-kehosi/
http://www.katiska.info/ruokinta/raaka-aineet/kananmuna/
http://tottamunasta.fi/ravintotietoa/
http://www.terveydenjuuri.fi/kananmuna-on-todellista-terveysruokaa
http://ellit.fi/liikunta-ja-terveys/ravinto-ja-laihdutus/kananmuna-oikea-superruoka
http://www.terve.fi/ravinto/kananmunien-terveysvaikutuksista-uutta-tietoa
http://www.anttiheikkila.com/blogi/kananmunan_keltuainenko_yhta_vaarallista_kuin_tupakointi/
http://blogit.iltalehti.fi/christer...pi-munata-itsensa-kunnolla-kuin-elaa-munatta/
http://www.marksdailyapple.com/are-eggs-really-as-bad-for-your-arteries-as-cigarettes/#axzz23hT8gtjR
http://blog.vogel.fi/2012/08/munakohu-ja-muuta-ruokahysteerista/
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom