Suhteellista.
Raskaalla fyysisellä kuormituksella tarkoitetaan mielestäni lähinnä sellaista, jossa kuluu energiaa erityisen paljon ja kuormitus on usein toistuvaa. Energia on pois mieheksi tai naiseksi kehittymisestä murrosiässä, ml pituuskasvusta. Kasvuiässä energian kulutus on muutenkin niin huikeaa, että kovaa treenaavan nuoren miehen pitää syödä kyllä tosissaan kattaakseen energiantarpeensa!
Esim erään tutkimuksen mukaan kilpatasolla uintia (ei niveliä kuormittavaa) harrastavien teinityttöjen kuukautiset alkoivat paria vuotta myöhemmin verrattuna treenaamattomiin tytsyihin. Urheilijoiden kohderyhmässä oli keskimäärin luonnollisesti alhaisempi rasvaprosentti, kuin treenamattomien ryhmässä. Menkkojen alkaminen taas vaatii sopivan korkean määrän kehon varastorasvaa. Joten tutkimuksesta voidaan päätellä, että treeniin käytetty energia oli pois kehityksestä. Tutkimuksessa ei kyllä puhuttu mitään itse pituuskasvusta.
Ja edelleen ne geenit ovat jokaisella erilaiset ja arvaamattomat.
Perusaineenvaihdunnan voit laskea näin (WHO:n ennusteyhtälöitä):
ikä...........Miehet........................Naiset
10-18 (17,5xpaino)+651 kcal (12,2xpaino)+746 kcal
18-30 (15,3xpaino)+679 kcal (14,7xpaino)+496 kcal
30-60 (11,6xpaino)+879 kcal (8,7xpaino)+829 kcal
paino kilogrammoina.
Tämän verran menee siis pelkästään välttämättömiin elintoimintoihin. Edes jonkinmoiset lihakset vielä kuluttavat enemmän ja kiihdyttävät näin aineenvaihduntaa. Sitten vielä se treeni ja ehkä aerobiset päälle. Eli kaikki tämä lisää kokonaiskulutusta, joten aika määrä safkaa pitää upota päivässä, jos meinaa kasvaa pituutta ja sitä lihastakin vielä kerätä siinä sivussa.
"Pomppiva" liikunta taas vaikuttaa esim välilevyihin. Välilevyt painuvat hieman kasaan joka päivä jo pelkästä seisomisestakin, mutta yön aikana tilanne taas korjaantuu. Siksi ihminen saattaa aamulla olla jopa sentinkin pidempi, kuin illalla!
Alaselkää kuormittavat liikkeet raskailla painoilla (sekä huonolla tekniikalla?) voivat vaurioittaa välilevyjä ja muutenkin kehittyvää luustoa.
Luu on elävää kudosta ja tästä syystä muovautuu rasituksen ja kuormituksen myötä kyllä aikuisillakin. Välilevyn pullistuma on yksi selkärangan rakennemuutoksista, joilla on todettu olevan yhteyksiä raskaaseen alaselän kuormitukseen.
Yhteenvetona: Itse välttäisin varsinkin alaselkää kuormittavia liikkeitä kovin raskailla painoilla ja tarkistaisin ainakin vielä sen tekniikan. ;)