Pinaatti

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja Vulgrim
  • Aloitettu Aloitettu
Liittynyt
11.10.2013
Viestejä
655
Lisäsin tänään pinaatin mukaan ruokavaliooni ja vetelin sitä huuhdeltuna, kuitenkin raakana, iloisesti kanan ja riisin kera. Ihan hyvän makuista kamaa ja ilmeisestikin myös optimaalisia kehonrakennukseen.

Tuntiessani tuon kieleni vihreäksi värjäävän lehden huulillani sisäinen inkvisitioni kuitenkin heräsi ja halusin lisää tietoa... pinaatista. Googlaamalla "pinaatti" löytyy kovin ristiriitaista hakutulosta: Mukaan lukien pinaatin hyödyistä ja haitoista. Alueen julmimmat varpuset lauloivat myös laulua pinaatin haittavaikutuksista silloin kun pinaatti syödään keittämättä; mahtaakohan tässä olla mitään perää?

Googlella tai haulla ei löytynyt muuta kun aihetta sivuavia threadeja (:anssi:), eli ei tarvitse asiasta mainita. Eihän?

Pistetääs keskustelu käyntiin pinaatista! You heard me. Spinach.
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Isot määrät suositellaan ryöpättäväksi nitraattipitoisuuden takia. Mutta aika moni kehonrakentajahan toisaalta tykkää nitraatista sen positiivisten lihasvaikutusten takia, että kohtuudella mentäessä en uskoisi ongelmaa olevan, pikemminkin päin vastoin. Itse syön salaateissa ym. kiehauttamatta.

Pinaattiruokasuosikit:
- pinaattikeitto
- pinaattiletut (näistä saa proteiinipitoisiakin sopivilla jauhoilla)
- pinaatti-fetapasta, pinaatti-fetapiirakat, pinaatti-fetasalaatti, kaikki pinaatin ja fetan yhdistelmät
- kermainen pinaattipasta
- kikherne-pinaattipaistos, tämä on espanjalaisen keittiön helmiä kun osaa tehdä. Vähän terveellisempi lisäke tai sellaisenaan ihan välipalakin!
- pinaatti-sienimuhennos
- pinaatti-sinihomejuustorisotto

Keväällä kannattaa muistaa sitten ystävä nokkonen, jos vaan läheltä löytyy hyviä keruupaikkoja. Vielä pinaattia paremmat ravintoarvot, käy samoihin safkoihin, ja ilmaista. Itse sain näitä joskus kaksi muovikassillista kuivattuna, ja nykyään menee helposti hienonnettuna monenmoisen ruoan sekaan ravintoarvoja parantamaan.
 
Kikherne-pinaattipaistos kuulostaa omaan suuhun sopivalta. Haluaisitko jakaa reseptin? Googlella löytynyt oikein hakutuloksia.
 
Ja pinaattikeitto kera keitettyjen kananmunien. Eipä tuo oikein muissa muodoissa uppoa. Kelpo kamaa.

Ja ei sitten mitään pakastekeittoja, vaan tuoretta pinaattia helvetisti siihen maitolitkuun. Joskus kattonut jotain ohjeita, että 150-300g pinaattia maito litraa kohti, mutta itse on tullut surutta heitettyä aina se 500g.

Oma makuaistini on sen verran häiriintynyt, että tullut vedettyä pinaattia riisikakkujen kanssa. Pikkusen, kun heittää jenkkisinappia väliin, niin on enemmän kuin hyvää.
 
Jostain Centopanin ruokapätkästä bongasin tuorepinaatin (ja yleensäkki kaikki tuoreet rehut) ja pitihä sitä pari viikkoa takaperin kokeilla. Pinaattikeitto tuoreesta kamasta maistuu niin helvetin paljon paremmalta ku valmispakastekeitosta :P Tänään tein pinaattikastiketta broilerin rintaleikkeiden ja spagetin kaveriks, uppos kyllä iha kiitettävää vauhtia sisuksii ja tumma spagettiki maistu varmaa ekaa kertaa koskaan jopa herkulliselta :D

Rautaahan ne väittää pinaatissa olevan aika paljon, mut se uskomus tais olla kumottu. Vaikuttaa kuitenni kokeiden mukaa voimaa lisäävästi, sisältää nitraattia, sodiumia ja potassiumia jotka on salihommissa hyviä olla ruokavaliossa kunnolla mukana :)
 
Tästähän tulikin varsinainen "mitä kokata pinaatista"-threadi :D Ei se mitään.

Kaipaisin kuitenkin mielipiteitä kysymyksiin:

1) Onko pinaatin syöminen keittämättä turvallista/terveellistä? Mutsin vanha keittokirja käskee ryöppäämään pinaatin, mutta googlella en löytänyt juurikaan mitään aiheesta.

2) Pinaatin hyötyihin ilmeisestikin sisältyy vahvemmat lihakset (tai jotain siihen suuntaan), mutta onko jotain haittavaikutuksiakin olemassa muuta kun tuo mahdollinen "kalsiumkato"?

Rautaahan ne väittää pinaatissa olevan aika paljon, mut se uskomus tais olla kumottu.

Wikipedia väittäis, että pinaatissa on saman verran rautaa kuin muissakin salaateissa. Tossa on varmaan kyse tabusta, joka on ajan saatossa muuttunut faktaks. Pinaatin rautapitoisuus kun tuskin on tässä vähään aikaan mikskään muuttunu.
 
Vulgrim: se ryöppäys on juurikin siitä nitraattiasiasta. Eli se on nyt ylipäänsä miten nitraattiin suhtaudut, suurissa määrin se ei ole terveellistä, mutta vähän hillitymmissä määrissä lisää suorituskykyä ja lihasten kehittymistä, ja mm. monet PWO:t sisältävät nitraattia.

Tässä se perusresepti, itse tosin laittaisin suolaa enemmän:
Espinacas con Garbanzos (Spinach with Garbanzo Beans) Recipe - Allrecipes.com

(Eli lyhyesti kääntäen: 1 rkl oliiviöljyä, 4 kynttä valkosipulia, 1/2 sipuli, noin 280g pinaattia - jostain syystä pakastepinaatti toimii tässä mun mielestä melkein paremmin kuin ne kaupan tuorelehdet mutta voi olla makuasia; n. 350g kikherneitä, 1/2 tl jeeraa, 1/2 tl suolaa. Kuumennetaan öljy, kuullotetaan sipulia ja valkosipulia muutama minuutti, lisätään loput ainekset ja annetaan kypsyä/kuumentua välillä sekoitellen kunnes on kauttaaltaan lämmintä.)
 
Vulgrim: se ryöppäys on juurikin siitä nitraattiasiasta. Eli se on nyt ylipäänsä miten nitraattiin suhtaudut, suurissa määrin se ei ole terveellistä, mutta vähän hillitymmissä määrissä lisää suorituskykyä ja lihasten kehittymistä, ja mm. monet PWO:t sisältävät nitraattia.

Tässä se perusresepti, itse tosin laittaisin suolaa enemmän:
Espinacas con Garbanzos (Spinach with Garbanzo Beans) Recipe - Allrecipes.com

(Eli lyhyesti kääntäen: 1 rkl oliiviöljyä, 4 kynttä valkosipulia, 1/2 sipuli, noin 280g pinaattia - jostain syystä pakastepinaatti toimii tässä mun mielestä melkein paremmin kuin ne kaupan tuorelehdet mutta voi olla makuasia; n. 350g kikherneitä, 1/2 tl jeeraa, 1/2 tl suolaa. Kuumennetaan öljy, kuullotetaan sipulia ja valkosipulia muutama minuutti, lisätään loput ainekset ja annetaan kypsyä/kuumentua välillä sekoitellen kunnes on kauttaaltaan lämmintä.)

Kiitoksia sekä selvennyksestä että helevetin hyvän kuulosesta reseptistä. Pitänee koittaa! Näyttäis just hyvältä dieettisafkalta (vai oonko vääräs taas) :)
 
Tästähän tulikin varsinainen "mitä kokata pinaatista"-threadi :D Ei se mitään.

Kaipaisin kuitenkin mielipiteitä kysymyksiin:

1) Onko pinaatin syöminen keittämättä turvallista/terveellistä? Mutsin vanha keittokirja käskee ryöppäämään pinaatin, mutta googlella en löytänyt juurikaan mitään aiheesta.

2) Pinaatin hyötyihin ilmeisestikin sisältyy vahvemmat lihakset (tai jotain siihen suuntaan), mutta onko jotain haittavaikutuksiakin olemassa muuta kun tuo mahdollinen "kalsiumkato"?



Wikipedia väittäis, että pinaatissa on saman verran rautaa kuin muissakin salaateissa. Tossa on varmaan kyse tabusta, joka on ajan saatossa muuttunut faktaks. Pinaatin rautapitoisuus kun tuskin on tässä vähään aikaan mikskään muuttunu.
Hieman nopeasti vastasin kun oli kiire. Eli kyllä se pinaatti sisältää saman verran rautaa kun muutkin vihertävät. Tarkotin uskomuksen kumoamisella "Kippari-Kalle legendaa" vai miksi sitä nyt sanos jonka mukaan pinaatissa olisi muka rautaa helvetisti enemmän mitä muissa rehuissa on. Tuosta oli jossain juttuakin että uskomus perustuu virheellisesti analysoituun/virheelliseen koetulokseen joka on tehty joskus 1900-luvun alkupuolella :D

1) Ääntä kohti vaan, kuten muissaki ruoissa niin pinaattia kannattaa syklitellä eli ei viikkoa putkeen vaan tekee vaikkapa sen yhden satsin viikossa jota popsii maksimissaan kahtena päivänä jollon nitraatti ei muodostu ongelmaks elimistölle.
2) Jos isompia haittavaikutuksia olisi niin niistä varmasti varoteltaisiin enemmänkin. Kalsiumkadostakaan ei paljoa tarvitse huolestua koska monet pinaattiruoat, esim. pinaattikastike- ja keitto, tehdään maitoon.
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom