• Rekisteröidy ja osallistu keskusteluun. SHABOOM Hotmail blockannut koko palveluntarjoajan verkon. Jos et saa vahvistusmailia, mailaa mike at pakkotosto.com nimimerkkisi

Perustaminen multa-/savimaalle! Tärkeää!

Liittynyt
29.8.2009
Viestejä
2 841
No on se kuitenkin vähän hötöä se maa, ainakin pinnaltaan multaista. Mitenkäs niiden kierrepaalujen kanssa sitten puljaillaan? Riittääkö 1 per nurkka? Ja jos osuu kiveen, niin hyyskän paikkako sitten vaihtuu?
 

Huppe

Iso Kingi H.
Mode
Liittynyt
1.6.2004
Viestejä
16 117
Ikä
43
Oiskohan sillä paalun pituudella niin suurta merkitystä. Paaluhan sen laipan avulla ankkuroituu maahan ja saa kyllä helvetinmoinen myrsky olla että se tollaset paalut vetää ylös 70 sentin syvyydestä. Toki ne vähän pidemmät paljon enempää maksa mutta uskoisin kyllä että nuokin riittää sen ajan kun se vaja kestää.
No 70-sentin paalusta menee maan alle noin 30-40 senttiä. Se ei ole paljon se.

Kai se on lähinnä se, että routarajan alle ois hyvä saada paalut? Muuten saattaapi mökki liikkua keväisin...
Niinhän se olisi ja kyllä se maa siellä syvällä on paljon kantavampaakin kuin 30cm multakerros päällä.

Voi kai niiden paalujen ympärille laittaa eristettä, niin ei tarvi niin syvälle mennä;)
Eikö tuo taas sodi ajatusta koko paalun käyttöä vastaan? Ajatus niissä on kuitenkin se että käytetään vain niitä paaluja, eli ei kaiveta lapiolla, ei laiteta eristeitä. Halvempihan se on sitten tehdä valut ja eristää jne jos aikoo kaivaa ja eristää joka tapauksessa.


Tommosen eto-rakoliiterin tuuppaisin suoraan maahan harkkojen päälle. Pintamaat pois ja vähän sorapatjaa siihen. Noihin riukuihin ei kyllä nurkkaperustus riitä. Siellähän on tosiaan sivuilla perustusohjeet, niitä kannattaa noudattaa.
 

Huppe

Iso Kingi H.
Mode
Liittynyt
1.6.2004
Viestejä
16 117
Ikä
43
Tänks. Paljonkos pinnasta kannattaa maata kuoria?
En nyt sinun maaperääsi tunne niin tarkasti. Ehdottaisin että kaivat nyt vaikka lapion (sen lapio-osan siis, ei varren kanssa) verran, suodatinkangas ja halutessasi jopa eristelevyt (muista kaadot), päälle 8-16 sepeliä ja pienet anturat joiden päälle pilariharkot. Harjateräkset jos pistät niin älä taivuta niitä puun läpi, voit tarvittaessa sitten tunkilla nostaa routavaurion iskiessä hökkeliä ylös ;)
 
Liittynyt
29.8.2009
Viestejä
2 841
En nyt sinun maaperääsi tunne niin tarkasti.
Hataralla pohjalla koko mies.

Ehdottaisin että kaivat nyt vaikka lapion (sen lapio-osan siis, ei varren kanssa)
Hyvä ja tarpeellinen tarkennus :) Tosin tässä tapauksessa mulla on kaksijalkainen kaivaja. Lupasi painaa käsipelillä, ettei tarvii hankkia maajussilta kaivinkonetta. Lupasin :)

halutessasi jopa eristelevyt
Onko perusteltua tarvetta?

ja pienet anturat joiden päälle pilariharkot.
Antura tarkoittanee pientä valua? Mennääkö siis pienellä kuopalla? Pari kolme harkkoa päällekkäin? Vaiko vain pikku kuoppa, valu pohjalle ja 1 harkko sopivaan korkoon?

Harjateräkset jos pistät niin älä taivuta niitä puun läpi, voit tarvittaessa sitten tunkilla nostaa routavaurion iskiessä hökkeliä ylös ;)
Voisi kai sitä realistisesti kuvitella, että pientä säätöä tulee. Mutta voiko kallistua reilumminkin, siis vaikkapa 10 cm?
 

Huppe

Iso Kingi H.
Mode
Liittynyt
1.6.2004
Viestejä
16 117
Ikä
43
Kyllä vaikuttas siltä että kannattaa antaa ton mökin suunnittelu ulkopuoliselle taholle? Itse tekisin rakoliiterin tosiaan aika yksinkertaisella perustuksella pienen sorapatjan päälle.
Tästä valmiiksi rakennettuna/pystytettynä:
http://www.hirsilato.fi/latomallisto/rakoliiteri/

Pyörittele niitä ruuvipaaluja (vajan) valmistajan suosittelema määrä vaikkapa 90cm syvyyteen (jätä maanpinnan yläpuolelle vaikka 30cm) niin varmasti kestää paikallaan.
Eli tästä näitä:

http://www.taloon.com/ruuvipaalu-eco-kasinasennettava-pituus-1.20-m/PPO-E1200_150_60.3_2/dp?openGroup=267

Lisäksi tommosia:

http://www.taloon.com/ruuvipaalun-pulttikiinnike-kiinnitysvali-150-mm/PPO-P150/dp

Alajuoksusta läpi. Eli siitä alimmaiseksi tulevasta puusta siinä vajanseinässä.

Suosittelen myös tätä:
http://www.taloon.com/kasinasennettavien-ruuvipaalujen-asennussarja-sr-100/PPO-SR100/dp
 
Liittynyt
29.8.2009
Viestejä
2 841
Pyörittele niitä ruuvipaaluja (vajan) valmistajan suosittelema määrä vaikkapa 90cm syvyyteen (jätä maanpinnan yläpuolelle vaikka 30cm) niin varmasti kestää paikallaan.
Mitenkäs tämä nyt taas muuttui? Ensin oli ruuvipaalut, sitten ohjattiin harkkoihin, kun kannatinlankut eivät ruuvipaalujen kanssa olleet ok. Nyt taas ruuvataan.
 

Huppe

Iso Kingi H.
Mode
Liittynyt
1.6.2004
Viestejä
16 117
Ikä
43
Ethän sä tuntunu haluavan kaivaa, et tiedä mikä on antura, eristeiden merkitys ja muutenkin "hataralla pohjalla koko mies" joten palasin takaisin ruuvipaaluihin. Niillä on vaikeampi mokata ja helpompi perustaa. Suosittelisin avaimet käteen vajaa. Varmasti löytyy vajan myyjältä rautakaupasta halukkaan pystyttäjän yhteystietoja.

Kyllä mä se sorapatjan laittaisin silti jottei pintamaan kosteus hapata puurakenteita.
 
Liittynyt
29.8.2009
Viestejä
2 841
Ethän sä tuntunu haluavan kaivaa,
Enkö kuitenkin kysynyt, kuinka paljon pitää kaivaa? Ja luvattu kaivaja löytyy sisäpiiristä. Ne on (joillekin) tärkeitä asioita!

Mutta joo, ymmärrän nyt, että heitän ehkä liian paljon läppää. Jos kaivetaan se lapion pesällinen, niin sitten kaivetaan. Minä tai se kaksijalkainen. Helposti ostaisin palveluna, mutta jos on korkeampia vaikuttimia, niin pystyn joustamaan, että pitää "itte kaivaa", että on oikea fiilis. Henkilökohtaisesti en saa siitä mitään, että kaivan maata, mutta jos se jollekin on tärkeää, niin voin kuunnella. (Ja olen lapiolla kaivanut, ja polvillani 10 vuotta Stadin katuja kontannut, siis fyysinen duuni on tuttua.)

et tiedä mikä on antura
Enkö siitä ollut vähän hajulla? Kyselin lisäinfoa mitä tarkoitit, sen myönnän.

, eristeiden merkitys ja
Siitäkin kyselin, koska kirjoitit, että "suodatinkangas ja halutessasi jopa eristelevyt", niin haluan toki tietää, mikä sen eristelevyn merkitys on. Suojakankaasta olen kuullut, eristelevystä en.

muutenkin "hataralla pohjalla koko mies" joten palasin takaisin ruuvipaaluihin. Niillä on vaikeampi mokata ja helpompi perustaa.
No joo, myönnän, että ehkä keskivertointerverkon hemmoon verraten heitän ehkä liian paljon löysällä ranteella. Kysyn siis tosissani, mutta ehkä "kevennän" liikaa. Toisaalta ymmärsin, ettei niillä ruuvipaaluilla olisi "järkevää" tuollaista vajaa perustaa.

Suosittelisin avaimet käteen vajaa. Varmasti löytyy vajan myyjältä rautakaupasta halukkaan pystyttäjän yhteystietoja.
Kyllä kai tollasen puolivalmiin liiterin hujauttaa pystyyn kuka vain. En rakentaisi omakotitaloa, mutta tollanen satasten vaja. Siis oikeesti! Ottaisin avaimet tumppuun -pa:lla, mutta korkeammat voimat haluavat, että äijä osaa duunata.

Kyllä mä se sorapatjan laittaisin silti jottei pintamaan kosteus hapata puurakenteita.
Arvostan neuvojasi, ja niitä mieluusti kuulen. En ehkä muuten kyselisikään, vai kuinka.

Ja edittiä:
Kyllä mä se sorapatjan laittaisin silti jottei pintamaan kosteus hapata puurakenteita.
No niin, tämähän kuulostaa jo tykkänään hyvältä perusteelta! Liittyykö se levyhommakin juuri tähän? Onko toinen oleellisempi vai molemmat ehdottoman tarpeellisia? Ja se suojakangasko laitetaan siksi, ettei maasta tule kosteus vajan lattiaan ja rakenteisiin?

Edit edit:
Ja olen kyllä aika avoimin mielin esittänyt (varmasti tyhmältä kuulostavia) kysymyksiä. Tavallaan harmittaisi, jos se olisi jotenkin älytöntä. Jos on, niin noottia vain ja kysärit loppuvat.
 
Liittynyt
17.4.2002
Viestejä
3 217
Ikä
38
Älä odota täällä aina kahta päivää, että joku jaksaa vastata noihin peruskysymyksiin. Google kertoo nopeammin. Ja myönnän, en jaksa itsekään selvittää kysyjälle noin perusperusasioita.
Pakko kuitenkin kysyä, että asutko omakotitalossa?
 
Liittynyt
29.8.2009
Viestejä
2 841
Älä odota täällä aina kahta päivää, että joku jaksaa vastata noihin peruskysymyksiin. Google kertoo nopeammin. Ja myönnän, en jaksa itsekään selvittää kysyjälle noin perusperusasioita.
Pakko kuitenkin kysyä, että asutko omakotitalossa?
Haah. Interverkon probis on mun mielestä se, että siellä kuka vain voi kirjoitella mitä vain: on hyvää shittiä ja huonoa shittiä. Nopeus tämäntapaisessa kontekstissa ei mulle ole oleellinen kriteeri. Jos jannut tekee itse hirrestä torppia ja keittää hämmästyttäviä safkoja, joita jengi hehkuttaa, niin se antaa mulle jonkinlaisen suosituksen "laadusta". Kysyn siis niitä perusperusperusjuttuja mieluummin "tutuilta ja luotettavilta" kuin randomeilta. Jos kysäreihin ei vastata, niin sitten olen väärässä paikassa ja se on ollut hienoa. Tähän asti on melkein aina vastattu. Eli noottia vain, niin kysärit loppuvat!

Omakotitalojuttua en ymmärtänyt (ja mielelläni kuulen perusteen), mutta vastaus on kielteinen :)

Pannaan nyt tähän vielä loppuun: Häivynkö vittuun täältä?
 
Liittynyt
14.11.2006
Viestejä
3 944
Yllä on n. 7 todellista kysymystä, pari retorista ja muutama arvelun muotoon laitettu toteamus. Eikö tule enää vastauksia? Kaikki toivoko jo on menetetty?
En ihan 7 kysymystä saanut kaivettua läpänheiton seasta mutta tässä pari vastausta anyway..

-Antura on siis maata vasten valettava perustus, yleensä betonista tehdään.

-Eriste tässä tapauksessa tarkoittaa routaeristettä. Jos maa on routivaa niin perustus pitää viedä ilman eristettä syvyyteen minne routa ei ulotu (n.2m) ja tämä tarkottaa kovaa kaivutyötä. Vaihtoehtoisesti anturan voi tehdä myös metrin syvyyteen ja asentaa ympärille routaeristys. (styrox tms)

-Ruuvipaalu maksaa materiaalina enemmän kuin muutama säkki kuivabetonia, mutta vähentää merkittävästi kaivutöiden määrää. Ruuvipaalun asennus on nopeaa ja kohtuu helppoa, hyvinkin suositeltava vaihtoehto kokemattomammille rakentajille. Ruuvipaaluja ei yleensä myöskään tarvitse routaeristää. Ruuvipaalu ei ole edes kallis perustus jos hommaan riittää ne pienemmät paalut jotka voi vääntää maahan hartiavoimin.

-Sekä pintamaassa että maassa olevassa sorassa on kosteutta. On aina suositeltavaa että ei asenneta puuosia suoraan maata vasten. Jos näin kuitenkin päädytään tekemään niin sitten on käytettävä siihen tarkoitettua painekyllästettyä puutavaraa ja ymmärettävä että asennustapa ei ole kovin pitkäikäinen.

-Suodatinkangasta käytetään erottamaan maa-aineksia toisistaan eli jos maa on savea ja haluat siihen perustaa niin kaivetun saven päälle kangas ja vasta sen päälle murskepatja jonka päälle voi valaa perustuksen. Jos kangasta ei käytetä niin maa-ainekset sekoittuu keskenään mikä ei ole toivottavaa..
 
Liittynyt
29.8.2009
Viestejä
2 841
Tänks!

Antura on siis maata vasten valettava perustus, yleensä betonista tehdään.
Jees. Kaivellaan maata ja tutkaillaan, mitä tulee vastaan ja mihin syvyyteen on mentävä.

-Eriste tässä tapauksessa tarkoittaa routaeristettä. Jos maa on routivaa niin perustus pitää viedä ilman eristettä syvyyteen minne routa ei ulotu (n.2m) ja tämä tarkottaa kovaa kaivutyötä. Vaihtoehtoisesti anturan voi tehdä myös metrin syvyyteen ja asentaa ympärille routaeristys. (styrox tms)
Ehkä pilarit sinne sopivaan syvyyteen. Tai sitten murskepatja ja juhannuksena mahdolliset oikomiset tuollaiselle kevythyyskälle voisivat olla ihan riittävät. Siis jos maa itsessään on savetonta ja kantavan tuntuista, vai?

-Ruuvipaalu maksaa materiaalina enemmän kuin muutama säkki kuivabetonia, mutta vähentää merkittävästi kaivutöiden määrää. Ruuvipaalun asennus on nopeaa ja kohtuu helppoa, hyvinkin suositeltava vaihtoehto kokemattomammille rakentajille. Ruuvipaaluja ei yleensä myöskään tarvitse routaeristää. Ruuvipaalu ei ole edes kallis perustus jos hommaan riittää ne pienemmät paalut jotka voi vääntää maahan hartiavoimin.
Tässä se probis oli se, että jos on kivikkoa. Ainakin siinä ympäristössä on melkoisia järkäleitä.

-Sekä pintamaassa että maassa olevassa sorassa on kosteutta. On aina suositeltavaa että ei asenneta puuosia suoraan maata vasten.
Tarkoitus ei olekaan laittaa hyyskää suoraan tonttiin, mutta minkä verran sitä ilmarakoa pitää jättää.

-Suodatinkangasta käytetään erottamaan maa-aineksia toisistaan eli jos maa on savea ja haluat siihen perustaa niin kaivetun saven päälle kangas ja vasta sen päälle murskepatja jonka päälle voi valaa perustuksen. Jos kangasta ei käytetä niin maa-ainekset sekoittuu keskenään mikä ei ole toivottavaa..
En usko, että olisi savimaata (voiko olla savea, kun tontti on pienen mäen harjalla?), mutta kaapimallahan tuo selviää. Kunnalta ei ollut tietoa maa-aineskartoituksesta tms. Maa on (syvemmälle vielä kaivamatta) sellaista "multaista metsämaata".
 
Liittynyt
14.11.2006
Viestejä
3 944
No yleensä harjut on soraa joo. Jos sulla on mursketta tai sepeliä niin kangas ja sitä 30cm kerros tiivistettynä kantaa jo vaikka mitä. Jos epäilyttää pienet routimiset ni laita säädettvät pilarikengät ni pystyt tarvittaessa säätämään jatkossakin.

Jos on iso kivistä maata niin ei kannata yrittää ruuvipaaluja. Itellä jäi 2/3 asentamatta kun ei uponnu. Mulla on pihavaja perustettu 20cm maanpinnan alle upotettujen pilariharkkojen varaan. Soraharjut ei yleensä hirveesti roudi. Jos tuon myrsky repii sijoiltaan ni sit ihmetellään uudestaan. Ei pidä tehdä helposta asiasta liian vaikeaa.
 
Liittynyt
29.8.2009
Viestejä
2 841
Yhäti selkeytyy. Toistaiseksi vielä yksi kysymys on vailla vastausta:
Minkä verran liiterin pohjan ja murskeen väliin on tarpeen jättää ilmaa?

Tai tuli toinenkin kysäri mieleen:
Murskeen tiivistäminen ilman täryä: Onko mahdollista, vai pitääkö vuokrata jyrä?
 
Liittynyt
25.9.2004
Viestejä
117
Yhäti selkeytyy. Toistaiseksi vielä yksi kysymys on vailla vastausta:
Minkä verran liiterin pohjan ja murskeen väliin on tarpeen jättää ilmaa?

Tai tuli toinenkin kysäri mieleen:
Murskeen tiivistäminen ilman täryä: Onko mahdollista, vai pitääkö vuokrata jyrä?
15-20cm riittää ihan hyvin tuohon väliin. Siinä ilma pääsee kiertämään eikä väli mene lehdistä yms syksyn ryjästä heti umpeen.
Syksyisin ja keväisin kannattaa vetää haravalla kaikki maatuva aines tuolta mökin alta pois.

Riippuu vähän murskeesta. Jos on hienojakoista niin vedellä sen saa hyvin tiivistettyä. Eli letkulla vaan vettä murskeen päälle ja sitten käppäilee
siinä päällä. Tai sitten antaa ola talven yli ja kokoaa mökin keväällä niin on jo tiivistynyt tuossa ihan tarpeeksi. Itse laittaisin tuohon jotain 0-16 mursketta.

Muista laittaa harkon ja mökin lattian palkkien väliin kosteussuluksi huopaa. Muuten lattiapalkit voivat vetää harkosta itseensä vettä.
 
Ylös