Patikointiretki

Raven sanoi:
Ei vaan juuri niin kuin Kimple sanoi. Itsellä ainakin painopiste ylös paljon parempi. Ja vielä kevyemmän oloiseksi saa rinkan/repun, kun köyttää sen edestä kiinni, eli painopiste siirtyy vielä vähän enemmän eteen.
Tämä tuli testattua armeijassa monta kertaa ja paino ylhäällä ja edessä 20 kertaa parempi.
No kele, intissä meikäläinen kynsi teitä tietymättömiä kun pojat köyttivät muutaman kerran sissikaminan rinkan päälle. Olin tietysti silloin "hieman" kevyempi ja mentiin kannasta pitkin.
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Johonkin käden ulottuville on hyvä ottaa ruisnäkkilleipää. Sitä on mukava aikansa kuluksi pureskella ja siitä saa hyvin energiaa ilman järkyttäviä hypoglykemioita. Intin aikaan tuli yhdellä 40 kilsan päivämarssilla ikävästi todettua, mitä kaksi suklaavanukasta tekee verensokerille.

Armeijan aikaan tuli muutenkin marssittua kokolailla paljon, ja itse totesin toimivaksi yhdistelmän, jossa oli kengässä tavallinen sukka ja villasukka päällekkäin. Ei tullut hiertymiä, eikä se niin kuumakaan ole kesällä kuin voisi kuvitella.
 
Kommentoinpa nyt minäkin hieman tuota vaeltamista. Taitaa pitää paikkansa, että poluilla pärjää rinkalla, jonka painopiste on ylhäällä, mutta isossa rakassa, jossa on vielä nousuja ja vastaavaa kokisin mukavimmaksi painopisteen sijoittamisen alas. Uskoakseni karhunkierroksella, jota en itse ole kiertänyt, ei ole niinkään väliä, koska reitti kulkee selkeällä polulla ja on melko helposti kuljettavan maineessa.

Majoittuminen omaan telttaan on mielestäni mukavin vaihtoehto, koska yleiset paikat saattavat olla varsin täysiä tuollaisella massavaellusreitillä. Halpa festaritelttakin pitää sateen, kun sen vain pystyttää tarpeeksi hyvin. Karhunkierroksella löytyy kyllä yleisiä majoituspaikkoja paljon, joten aina pääsee päivänpäätteeksi tuollaiselle, vaikka suunniteltu päivämatka olisikin muuttunut päivän aikana. Oma teltta mielestäni pitää olla aina mukana varmuuden vuoksi, koska majoituspaikat saattavat olla täynnä ja suuremmissa erämaissa ei välttämättä päivän päätteeksi pääse yleiselle paikalle, jos on tullut vastaan jotain yllättävää.

Harjoittelua ei tarvitse muuttaa tuollaista retkeä varten mitenkään, koska kyseessä on varsin kevyt retki. Retken aikana kannattaa tosiaan tankata kunnolla, jotta ei suotta väsy liikaa matkan aikana. Kuivattu jauheliha ja soijarouhe ovat hyviä proteeiinin lähteitä matkalla. Valmiisiin pasta- ja riisipatoihin saa noilla kummasti sisältöä. Rasvat ovat tietysti energiaansa nähden kevyimpiä kantaa ja niitä kannattaakin käyttää ruuisssa lisäämään kaloreita. Ei kannata muuttaa kuitenkaan ravintoa liikaa normaali tottumuksista, jotta elimistö ei mene sekaisin.

Tärkeintähän retkellä on matkanteosta ja luonnosta nauttiminen, joten etukäteen kannattaa miettiä asiat kuntoon, jotta matkalla saa keskittyä vain vaeltamiseen.
 
Viimeisin talsimani karhunkierros oli ripari vuonnaa...ööö..joskus. Polut olivat ainakin silloin helpot talsia eikä pahempia, jyrkkiä, rinteitä ollut kuin muutama. Riippusilloilla en viitsisi palloilla kovin yläpainoisella rinkalla kun tuo oma tasapainoaisti on mitä on. Tuvat olivat ok, tosin oli turistikausi ja sakemanneja oli aikas paljon liikenteessä ja joillain tuvilla oli sen verran ahdasta, että teltta oli mukava vaihtoehto.
 
Valistakaa tietämätöntä eli onko näitä Karhunkierroksia useita reittejä eri puolilla Suomea? Patvinsuo ja Ruunaan kosket on minulle tuttu juttu mutta pienen googletuksen jälkeen löysin Karhunkierrokseen liittyvää materiaalia myös Lapista. Niin tai näin, tärkeintä on varata patikoimiseen riittävästi aikaa ja hyvät yöpymisvarusteet!

021_19A.jpg
 
Patikointihan on vallan mainio harrastus. Itselläni ei ole sen kummoisempia kokemuksia pitemmistä käpöstelyistä, mutta tässä olis tämmönen kiva tarina.

lähdin kävelemään

Ukkeli käveli Helsingistä Jäämerelle. Siinä on aika paljon (kivaa) luettavaa, josta luultavasti löytää paljon vinkkejä omaakin retkeä varten.
 
protsku sanoi:
Valistakaa tietämätöntä eli onko näitä Karhunkierroksia useita reittejä eri puolilla Suomea? Patvinsuo ja Ruunaan kosket on minulle tuttu juttu mutta pienen googletuksen jälkeen löysin Karhunkierrokseen liittyvää materiaalia myös Lapista. Niin tai näin, tärkeintä on varata patikoimiseen riittävästi aikaa ja hyvät yöpymisvarusteet!

Alkuperäinen kysymys taisi olla Karhunpolusta tuolla P-Karjalassa, Karhunkierroksia on Kuusamossa ainakin kaksi, pieni ja iso. Pieni on rengasreitti pituudeltaan noin 13 km isompi sitten olikohan Oulangan kansallispuiston luontokeskuksesta Rukalle jotain 80 km? Tämä nyt oli aika lonkalta heitetty, mutta suunnilleen noin...
 
Rinkan pakkaaminen tosiaan riippuu maastosta ja hieman omasta ruumiinrakenteestakin. Hankalassa maastossa ideana tulee olla että painopiste saadaan mahdollisimman alas tasapainon pitämiseksi. Helpossa maastossa rinkan paino tulisi taas saada mahdollisimman hyvin oman painopisteen päälle.

Kaikki hyvät varusteet jotka helpottavat elämää ovat tervetulleita, ei luontoon pidä tietentahtoen kärsimään lähteä. Täysin eri asia sitten on mitkä varusteet oikeasti ovat hyödyllisiä ja mitkä vain ylimääräistä painolastia. Toimeen tulee nimittäin huomattavan pienellä varustemäärällä, ja puuttuvat tavarat eivät suinkaan lisää homman kurjuutta vaan keventävät rinkkaa.
Jos aiot kulkea 100 kilometriä parissa päivässä niin rinkka kannattaa pitää kevyenä, 50 kilometriä ei ole lyhyt päivämatka kokemattomalle. Valmistautua tuskin tarvii sen kummemmin, kunhan nukut ja syöt hyvin, sekä tietenkin huolehdit järjestelyistä ja pakkaamisesta.
Asetta en ottaisi mukaan ellen ole lähdössä metsästämään, merkinantovälineenä kännykkä on huomattavasti parempi ja kevyempi. Poikkeuksena toki ne syrjäseudut joissa ei kenttää riitä. Suomen olosuhteissa vaelluskengät ovat harvoin se paras vaihtoehto, kunnolliset kumisaappaat ovat usein mukavammat. Varakengistä olen luopunut useimmilla reissuilla ja kannan mukanani muovipusseja jotka voi vetää tarvittaessa kuivan sukan ja sisältä kastuneen saappaan väliin. Teltan vaihtaisin kesällä mieluumin laavukankaaseen, ellei sitten kyseessä ole isompi porukka joka voi raahata kaminankin mukanaan. Oma varustelistani saattaisi näyttää kesällä tältä:
-laavukangas
-makuupussi
-sadeviitta joka kesäisin toimii myös makuualustana havujen päällä
-rinkka
-jalkineet, valinta riippuu maastosta
-vaihtosukkia riittävästi
-villasukat
-hengittävät alusvaatteet, pidemmälle reissulle kahdet
-takki
-housut
-vyö
-sissipuukko
-monitoimityökalu (leatherman?)
-lämmin paita (villaa?)
-pipo (tai muu päähine?)
-kahdet tulitikut, toiset filmikotelossa
-retkikeitin tai pakki, riippuu saako vaellusreitillä tehdä avotulta
-luha
-juomapullo ja rinkassa vettä tarpeen mukaan
-pesuainetta (säästää vatsataudilta)
-kartta ja kompassi
-pieni ensiapupakkaus
-hyttyskarkoite
-vessapaperia
-jekku- eli metallilankaa, pari irtohihnaa, lankaa ja neula
-ruokaa
-muovipusseja
-kännykkä (akku täynnä, ei pin-koodia, suljettuna)

Edelliset varusteet ovat mielestäni välttämättömiä. Osaa niistä ei ehkä tule käytettyä joka reissulla, mutta tietyissä tilanteissa ne saattavat jopa pelastaa henkesi. Mahdollisia ja tarpeellisiakin llisävarusteita asianhaaroista ja haara-asennoista riippuen:
-varakengät
-taskulamppu
-retkikirves
-vaihtovaatteet
-köysi

Oikein hyvää vaellusta! Luonnossa on ilo liikkua. Ylimääräisenä painolastina kannattaa ehdottomasti raahata mukanaan retkikiikarit, ne antavat monta iloista hetkeä :)
 
kekexx sanoi:
Tuplasukkia kannattaa harkita eli kaksi sukkaa päällekkäin, jolloin kenkä hieroo sukkia toisiaan vasten eikä ihoa.

Jos on Gore Tex -kengät niin ei missää nimessä puuvillasukkia.
Parhaimmat sukat saa alan liikkeistä.
Toiseksi hyvät alusvaatteet säästävä monelta pahalta (esim haarojen ns. hitsautuminen kosteuden takia. Ei pysty kävelemään enään kuin pingviini asennossa :curs: ). Parhaimmat alusvaatteet ovat jotain mikrokuitua tai vastaava jotka siirtävät kosteuden pois iholta :thumbs:
Vanha viidakon sanonta kertoo että kun jalat ja perse voi hyvin niin reissukin sujuu :worship:
 
Persevaosta ja välilihasta karvat pois. Niillä ämmien tarrasysteemeillä. Ei pitäis tulla hiertymiä. Jos tulee, niin vaseliini auttaa.

Älkää kysykö, mistä tiedän.
 
Kunnon patikkaretki kerran kesässä on upea kokemus. Itse olen yleensä lähtenyt loppukesän puolella yksin ja pikamarssiperiaatteella. Jotkut taas tahtovat ottaa mieluummin rauhallisesti porukalla ja luonnosta nauttien. Pikamarssipatikointi taas sopii itselleni erinomaisena päännollauksena ennen syksyn kiireiden alkua.

Nopeasti mennessä huomaa aina, että ruokaa tulee otettua reissulle liikaa (ylimääräistä painoa) ja juotavaa (puhdasta vettä) liian vähän. Silloin tulee ylimääräisiä kilometrejä ja mutkittelua kun pitää jaksaa taapertaa vielä seuraavalle vedenottopaikalle. Kova vauhti alentaa ainakin itselläni ruokahaluja, joten ainakaa suuria retkiaterioita ei jaksa nauttia. Pikku välipalat: energiapatukat, keitetyt perunat, kuivatut hedelmät, pähkinät yms. sopivat taukojen aikana parhaiten minulle. Mihinkään hiilaritankkauksiin ei kannata lähteä: terve ihminen jaksaa patikoinnin ihan normaaliravinnolla ja noissa tankkauksissa on aina vaarana että homma menee totaalisesti pieleen. Liika hifistely vie vain hommasta kaiken hauskuuden ja aiheuttaa epävarmuutta omasta jaksamisesta. Hyvät varusteet, erityisesti kengät, päälle ja hyvällä fiiliksellä matkaan!

Ja niin, rinkan painopiste ehdottomasti ylös :)
Mukavaa matkaa :thumbs:

-edit- Willien lista varusteista näyttää todella loistavalta, noilla selviää varmasti viikonkin patikoinnista.
 
Nostanpa tämän jutun ylös, kun taas on kesä ja patikointireissut ajankohtaisia. Olen itse lähdössä elämäni ensimmäisen kerran patikoimaan ja kohteena on Karhunkierros Kuusamossa. Jos meinaa patikoida sen pidemmän, eli 80 km reitin mikä on realistinen aikataulu? Kolme vai neljä päivää? Ollaan varauduttu tuohon neljään päivään, kun ei ole kokelusta etenemisnopeudesta. Itsellä ja myös kaverilla, joka lähtee mukaan karhunsyötiksi on suht hyvä kunto, (punttista ja kevyttä lenkkeilyä). Tarkoitus olisi välillä pysähtyä ihailemaan maisemia ja tutustumaan esim. puiston nähtävyyksiin. Oletteko käyneet Karhunkierroksella ja mitä tykkäsitte? Ajateltiin lähtä vasta syyskuussa, koska kesällä mahtaa olla kova ryysis?

Loppuosa reitistä kohoaa Rukalle, eli kannattaako reitin alussa kävellä pidempiä päivämatkoja tasaisemmassa maastossa ja varata siihen loppunousuun enemmän aikaa, eli varautua lyhyempään päivämatkaan? Vai onko mitään merkitystä koko "nyppylällä" etenemisnopeuteen?

Mites Missukan reissu onnistui? Onko hyviä vinkkejä, kuinka reissun saa onnistumaan?
 
Mari-Nella sanoi:
Nostanpa tämän jutun ylös, kun taas on kesä ja patikointireissut ajankohtaisia. Olen itse lähdössä elämäni ensimmäisen kerran patikoimaan ja kohteena on Karhunkierros Kuusamossa. Jos meinaa patikoida sen pidemmän, eli 80 km reitin mikä on realistinen aikataulu? Kolme vai neljä päivää? Ollaan varauduttu tuohon neljään päivään, kun ei ole kokelusta etenemisnopeudesta. Itsellä ja myös kaverilla, joka lähtee mukaan karhunsyötiksi on suht hyvä kunto, (punttista ja kevyttä lenkkeilyä). Tarkoitus olisi välillä pysähtyä ihailemaan maisemia ja tutustumaan esim. puiston nähtävyyksiin. Oletteko käyneet Karhunkierroksella ja mitä tykkäsitte? Ajateltiin lähtä vasta syyskuussa, koska kesällä mahtaa olla kova ryysis?

Loppuosa reitistä kohoaa Rukalle, eli kannattaako reitin alussa kävellä pidempiä päivämatkoja tasaisemmassa maastossa ja varata siihen loppunousuun enemmän aikaa, eli varautua lyhyempään päivämatkaan? Vai onko mitään merkitystä koko "nyppylällä" etenemisnopeuteen?

Mites Missukan reissu onnistui? Onko hyviä vinkkejä, kuinka reissun saa onnistumaan?

Mun mielestä ensimmäisinä päivinä ei kannata kävellä liian pitkästi tai nopeasti...
Rinkka selässä 4km/h helpohkollakin reitillä on jo kova vauhti pidettäväks viikonajan...
 
Mari-Nella sanoi:
Jos meinaa patikoida sen pidemmän, eli 80 km reitin mikä on realistinen aikataulu? Kolme vai neljä päivää?

Kaveri kertoi juosseensa tuon reitin 11 tunnissa. Ruka vaikutti etenemiseen siten, että jyrkimmät nousut mentiin kuulemma kontaten. :D

Tietysti jos hommasta aikoo nauttia, niin pienempikin vauhti ehkä riittää...
 
Kimple sanoi:
Otat kunnon käsipainot mukaan, niin voit treenata vaelluksen tauoilla. Kyllä niillä sellasta ylläpitävää treeniä voi tehdä.

Sori. ;)

Reps, Lollotilol :hyper: !!

Hyviä neuvoja tullutkin jo, itse sanoisin vielä vain vähän patikoineena että

- 3-5 iltaa ennen lähtöä rinkka selkään ns. tosipainoissa (vaatteet, meikkipussit, kumisaappaat, teltat, whatever), ja lähipolulla vaikka kolmen kilsan rauhallinen kävely samoissa jalkineissa missä patikointi pitäisi tehdä

- sen aikana ja jälkeen analyysi siitä
-- miten rinkka istui,
-- mitkä tavarat aiheuttivat ns painon tunteen
-- mistähän voisi luopua
-- mistähän voisi luopua vielä

Tavarat pois rinkasta, uusi vaikka vain kilometrin lenkki ja sitten vielä uudelleen uudelleen pakkaus,

tämän jälkeen tuoreenkin patikoijan rinkka alkaa olla ns. tarvittavassa tasapainossa, uskoisin niin.
 
demoni sanoi:
Miten liha kannattaa kuivata?

Kuivaaminen onnistuu ihan tavallisessa uunissa miedolla lämmöllä. Tässä ensimmäinen kohdalle osunut kinkki tuohon kuivaamiseen. Jauheliha tosiaan on yleisin kuivattava tuote, mutta lähes kaikkea muutakin voi kuivata.
 
80 kilsan lenkin heittää kyllä kolmessa päivässä. toisaalta jos ei ole kiire niin miksei varaisi sitä 4 päivää?
mukaan sellainen perussetti tavaroita.
kannattaa miettiä asioita kokonaisuutena, eli miten voisin käyttää tätä esinettä mahdollisimman monella tavalla hyväksi. esim kannattaako ottaa mukaan haarukka, lusikka, veitsi, teelusikka ja puukko. vai selviäisikö kuitenkin vain isolla lusikalla ja puukolla. sama vaatteisiin, esim:
shortsit + paita (normiasu)
kuorihousut (jos on ihan vitun kylmä)
ohut fleece (kuivana vaatteena varalla/kylmänä päivänä)
parit sukat (hyviä: lorpen, falke, thörius. ei puuvilla paskaa)
vaihtokalsarit (yli kolmen päivän reissuilla)
kuoritakki (kesällä kevyt, syksymmällä paksu)
pitkä kerrasto
toinen aluspaita
buff huivi
hanskat
sandaalit (leiriin, kahlaamisiin)

siinä se. ideana on käyttää kuumalla kelillä vain osaa ja lisätä noita päällekkäin sitä mukaa kun keli kylmenee. lopputulos on, että -15 asteessa lumituiskussa pärjään hyvin, mutta sitten on reppukin jo tyhjä.

ruoka mukaan kuivattuna. kuivaat itse tai ostat valmiiksi kuivattua. ruokaa mukaan reilusti. 4-annosta pastapussit on oikeasti 1,5 hengelle jne.. kannattaa testailla etukäteen.
oma periaate on tinkiä kaikesta turhasta ja panostaa hyvän fiiliksen tuotteisiin. esim. jättämällä sen kolmannen villapaidan kotiin saa mukaan 2 levyä suklista. (ei voi ottaa liikaa mukaan) tollanen 3-4 päivän reppu voisi painaa ~10-13kiloa. jos mukana on siis teltta ja makuupussi. kulku on hiukan mukavampaa kuin 20-25kilon möhkö-rinkan kanssa.

varustepuolella mukaan lähtee:
teltta
alusta
makuupussi
lusikka
puukko
tuli
muovikippo+muki
tiskisieni+minipullossa fairy
rulla wc-paperia
ea-kamat
trangia ja kaasu

pesukamoina:
saippua
kasvopyyhe
hammasharja+tahma

piru vie! tuli kauheat lähtöfiilikset.. pitäsikö sitä itsekin keretä tänä kesänä.
 
Varovaisuus tuossa aikavarauksessa johtuu siitä, kun joku vuosi sitten käytiin tuo samaisen kaverin kanssa pyöräretkellä Ahvenanmaalla. Vuokrattiin kolmivaihteiset fillarit ja ajettiin kahtena päivänä 125 km eli yhteensä 250 km. Hullun hommaa, ei ehtinyt paljon maisemia ihailemaan. Ja tietysti ei pyöräilyshortseja olemassakaan ja satula oli yhtä mukava kuin vanhan Massey-Fergusonin penkki.. Auts, opettavainen kokemus. Onneksi ei satanut, ei sadekamppeitakaan tietysti. Onneksi oli lämmin +28C. Vettä kului usempi litra. Suosittelen lähtemään omalla fillarilla ja paremmilla varusteilla kuin mitä meillä oli. Maisemat ovat todella kauniit ja erilaiset kuin mantereella. Korkeuserojakin löytyy, ei ole pelkää tasamaata. Lauttayhteydet toimivat ja piristävät päivää pyöräilyn lomassa. Hyvät pyöräilyreitit ja selkeät kartat. Pitänee lähteä joskus uudelleen, kunhan edellisen reissun muistot vähän haalistuvat. Jos haalistuvat..
 
Oman kokemukseni pohjalta suosittelen, että kuntolenkin sijaan patikoimaan lähtee nautiskellen luonnosta ja sen kauneudesta. Rauhallisessa tahdissa ehtii pysähtyä ja keitellä rauhassa ruuat ja kahvit, nauttia luonnosta ym. Jos ottaa kauheen tahdin ja aikataulun ei karhunkierroksen upeista maisemista ehdi paljon nauttia...
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom