Patikointiretki

Liittynyt
2.9.2003
Viestejä
5 718
Suunnitteilla on suuren suuri patikkaretki tämän vuoden lopussa, matkaa tulisi nähtävästi reippaasti yli 100 kilometriä ja muutamia päiviä tuossa kai menee! Viimeksi on tullut patikoitua varmaan 10 vuotta sitten ja silloinkin taisi olla vain 20 kilsan ja yhden yön lenkki. Pitää kyllä pari tuollaista pientä käydä käpöttelemässä ennen suurensuurta. Tärkeäähän on etenkin tällaisella pitkällä retkellä hyvät kengät, sujuva ravinnon saanti ja hygienia... Pitää ottaa kirjastosta mukaan pari Retki lehteä että saadaan tarkempaa tietoa, ikävää jos keskellä mettää huomaa että jotain erittäin tarpeellista puuttuukin...
Onkos muut pakkislaiset patikoineet, pitempiä taikka lyhempiä matkoja? Kuinka olette valmistautuneet retkeen? Mitä kaikkea kannattaa ottaa huomioon? Siis mielellään jos joku viitsisi oma kohtaisia kokemuksia kertoa? :)
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Älä lähde uunituoreilla kengillä matkaan. Jos uudet niin kuluta jalkoihin kunnolla istuviksi viikko pari ennen keikkaa.
 
Hyvät kengät pitää olla ja varsinkin semmoiset kengät, jotka on jo "sisäänajetut" eli olet tarponut niillä jo askeleen jos toisenkin. Puhtaita hyviä sukkia messiin paljon ja heti vaihtoon jos kastuu ja muutenkin hyvä vaihtaa usein. Jalkarätit on ylivoimaiset, mutta...

Mitä parempi vaatetus, sitä parempi ole. Ja vettä tulee aina.

Kaikki kamat rinkassa erillisiin muovipusseihin ettei kaikki kastu jos jotain sattuu tai vettä tulee. Rinkan pakkaus on kanssa kiva tehdä hyvin. Painopiste alhaalle eli raskaat alimmaisiksi, samoin ne kamat mitä vähiten tarvii ettei pikkujutun kaivamiseen mene turhia. Kunnon rinkka!

Liika kama on pahasta koska kaiken kannat itse, mutta naposteltavaa on kiva olla. Safkaa menee muutenkin tuommoisessa aikas kivasti eli ei millään laihiskamoilla liikenteeseen. Esim. etukäteen paahdettu paistijauheliha säilyy hyvin pakattuna ja helppo lisätä ns.retkisafkoihin.
 
Laardi sanoi:
Rinkan pakkaus on kanssa kiva tehdä hyvin. Painopiste alhaalle eli raskaat alimmaisiksi,
Toi kuulostaa järjenvastaiselta. Siis jos pistät rinkassa painopisteen alas, niin se vetää sua koko ajan taaksepäin niin että meinaat kaatua. Sen sijaan jos pakkaa painopisteen ylös, niin lievässä etukenossa kuljettaessa (kuten yleensä patikoidessa kuljetaan) painopiste osuu tukipinnalle eli siis jalkojen päälle. Näin koko keksintö ei pyri kaatumaan ja on paljon helpompi kantaa.
 
Mihin päin oot menossa? Mikä on tarkempi ajankohta (syksy, myöhäissyksy, talvi) ja kauanko on aikaa varattuna tuolle sadalle kilsalle? Aiotko yöpyä teltassa vai autiotuvissa vai molemmissa? :) Retken vaativuusaste nousee reippaasti, mikäli olet pelkän teltan varassa.

Mulla on 7 matkaa takana, loppukesän ja alkusyksyn tienoilta kaikki. Matkat on ollut sellaisia yhdistettyjä fisustus/patikointimatkoja, mutta kyllä käveltyäkin on tullu reilusti, lähinnä hyvien kalapaikkojen äärelle. Jokaisella matkalla oppii uutta, etenkin pienistä käytännön asioista, mitkä takaavat pidemmällä juoksulla matkasi viihtyvyyden ja sen onnistumisen. Voit myös toivoa hyviä ilmoja. Taipaleen aloittaminen kaatosateessa kysyy luonnetta.

Mutta mutta, jos vastailet vaikka noihin kyssäreihin niin tiedetään hiukan tarkemmin matkastasi, etenkin toi maastotyyppi ratkaisee aika paljon mm. sen suhteen, että paljon on realistista asettaa päiväkävelytavoitteeksi. 100km ja mainitsemasi "muutamat päivät" tarkoittaisivat ilmeisesti että joku hyväkulkuinen merkattu polku on kyseessä?
 
Kimple sanoi:
Sen sijaan jos pakkaa painopisteen ylös, niin lievässä etukenossa kuljettaessa (kuten yleensä patikoidessa kuljetaan) painopiste osuu tukipinnalle eli siis jalkojen päälle. Näin koko keksintö ei pyri kaatumaan ja on paljon helpompi kantaa.
Kannattaa Kimple koettaa käytännössä. Sinun tavallasi se keksintö koko ajan pyrkiikin kaatumaan. :rolleyes:
 
Elikkästä olisi tarkoitus kiertää Pohjois-Karjalan Karhunpolku Yöt vietämme laavuissa. Reitti on osittain tuttu... Tarkoituksena olisi kulkea parikymmentä (alustavasti... ei tarkempaa suunnitelmaa) kilometriä päivässä, joten päiviä menisi siinä 5-7(?). Loppukesän ja alkusyksyn aikoihin olisi tarkoitus lähteä (ei siis loppu vuodesta kuten ekassa viestissä väitin... ), on vielä aikaa "reenailla" eli käydä koeajamassa vaelluskengät etc. :) Maasto on sinänsä tuttua että Patvinsuon lenkki sun muut on tullut kulettua montamonituista kertaa.
 
Scud sanoi:
Kannattaa Kimple koettaa käytännössä. Sinun tavallasi se keksintö koko ajan pyrkiikin kaatumaan. :rolleyes:
Olen kyllä koettanut useita kertoja. Ja ihan ehdottomasti pakkaan aina painopisteen ylös.

No okei, tossa varmasti pitää suhteuttaa rinkan paino kantajan painoon. Esim. jos Missukka painaa vaikka 50 kiloa ja kantaa 25 kilon rinkkaa, niin pienempi riesa voi olla se, että rinkka vetää koko ajan taaksepäin kuin se, että rinkka heilahtaessaan meinaa kaataa kantajankin. Kun minä taas reippaalla 0,1 tonnin omamassalla kannan 25 kilon rinkkaa, niin heilautukset eivät tunnu niin suurilta ja voin kantaa painoa ylempänä. Juu, mutta kantsii testata miten on paras. :piis:
 
Kuten jo edellä on moneen kertaan mainittu on kenkien syytä olla hyvin sisäänajetut muuten tulee tuskien taival, nesteytys (itsestäänselvyytenä) on erittäin tärkeä, järkevämpää on juoda pieniä "siivuja" useammin kerran tunnissa, kuin puolta litraa kerran kahden tunnin välein ja sitä nestettä kannattaa varata kunnolla mukaan. Rakkolaastarit, urheiluteipit, kylmägeelit/sprayt ja vastaavat kannattaa myös ottaa mukaan, sitä ei koskaan tiedä mitä voi tapahtua.
 
Retki 2004/4 lehdessä kannatetaan Kimblen ehdotusta kun kuljetaan poluilla. Poluttomilla taas painopistettä alemmaksi, siis lähinnä kummiskin selkää vasten ja siksi koska tarvitaan tasapainoa enemmän... hmmjaah...
 
Missukka sanoi:
Voi olla vähän tyhmä kysymys, mutta pitäisko salitreeniä kevennellä pari viikkoa ennen metsään lähtöä? Järki sanoo että joo...
Otat kunnon käsipainot mukaan, niin voit treenata vaelluksen tauoilla. Kyllä niillä sellasta ylläpitävää treeniä voi tehdä.

Sori. ;)

edit. Mun mielestä ei tarvi kauheesti kevennellä, kunhan nyt lihakset ei ole jo valmiiksi kipeät. Ja jos vedät pitempää lenkkiä ennen vaellusta, niin katot vaan, että olet riittävän levännyt kun startti koittaa.
 
Scud sanoi:
Kannattaa Kimple koettaa käytännössä. Sinun tavallasi se keksintö koko ajan pyrkiikin kaatumaan. :rolleyes:

Ei vaan juuri niin kuin Kimple sanoi. Itsellä ainakin painopiste ylös paljon parempi. Ja vielä kevyemmän oloiseksi saa rinkan/repun, kun köyttää sen edestä kiinni, eli painopiste siirtyy vielä vähän enemmän eteen.
Tämä tuli testattua armeijassa monta kertaa ja paino ylhäällä ja edessä 20 kertaa parempi.
 
Missukka sanoi:
Suunnitteilla on suuren suuri patikkaretki tämän vuoden lopussa, matkaa tulisi nähtävästi reippaasti yli 100 kilometriä ja muutamia päiviä tuossa kai menee!

Autolla pääsee helpommin ja nopeammin. :)
 
Tuo karhunpolku on osittain samoilla alueilla kuin metsästysalueeni. Tuo Särkkäjoen seutu on tuttua seutua, aika komeat maisemat siinä särkkäjoen ja harjun alueella. Samoin siellä seudulla on ollut hyvin riistaa ja muutama nallekin on tullut nähtyä.
Itse olen tuolla alueella syksyisin aika paljon mutta en lähtisi rämpimään viikkoa kerralla ja laavuissa yöpymään sillä minun tuurilla sataa joka toinen päivä siellä. Itse liikkuskelen siellä tyyliin aamulla hämärässä jonnekin paikkaan ja sitten siellä päivän lenkki metsässä ja yöksi mökille lämpimään.
 
Missukka sanoi:
Voi olla vähän tyhmä kysymys, mutta pitäisko salitreeniä kevennellä pari viikkoa ennen metsään lähtöä? Järki sanoo että joo...
No halooo. Ei tietenkään tarvi. Etköhän nyt ota vähän liian vakavasti ton patikkas? Kyseessä on kuitenkin vain 100km, jonka tarvittaessa kävelee paljain jaloin, ilman ruokaa vuorokaudessa.

Muutenkin patikointi on mun mielestä nykyaikana liian välineurheilua. Jos kerta lähtee, niin pitää mennä ilman:
-kännykkää
-hienoja kenkiä
-hienoja vaatteita
-hienoa ruokaa
-mitään hienoa
-eikä mitään hiilaritankkauksia alle 1000km patikoihin.

Sen sijaan kannattaa ottaa mukaan:
-ase
-pikkusen ruokaa
-onki
-seikkailumieltä

Ai miksi?

No, koska patikoinnin kuuluu olla TUSKAA eikä mitään mukavaa lällyilyä.
 
gnut sanoi:
.Sen sijaan kannattaa ottaa mukaan:
-ase
-pikkusen ruokaa
-onki
-seikkailumieltä

.

Jos ase mukaan niin myös kannattaa hommata myös metsästysluvat mukaan muuten menee juoksuksi tuo patikointi kun rajamiehet ja metsähallituksen ukot kyselee lupia.
 
Tuplasukkia kannattaa harkita eli kaksi sukkaa päällekkäin, jolloin kenkä hieroo sukkia toisiaan vasten eikä ihoa.
 
Eräretkeilyä ja muutakin patikoimista/samoamista voi lähestyä monella eri filosofialla. Omasta mielestäni ei kannata lähteä liikkeelle sillä periaatteella, että kaiken pitää olla mahdollisimman mukavaa, helppoa ja kivutonta. Itse pyrin tekemään koko hommasta ehkä vähän turhankin askeettista ja pyrin välttämään turhia mukavuuksia. Sellasta tyypillistä typerän stadilaisen "back to the nature" -meininkiä. :)

Parasta koko hommassa on kuitenkin se fiilis, kun se on ohi, pääsee suihkuun ja saa kylmän tuopin eteensä. Koomisinta on se alituinen kiroilu siellä teltassa kyhjöttäessä, kun kamat on märkiä, kalaa ei ole tullut ja erämaaidyllin on onnistunut pilamaan seurankipeä saksalainen turisti.

"On se outoa, ettei järkevä ihminen keksi mitään muuta tekemistä lomallaan kuin nähdä aivan vitusti vaivaa sekä maksaa aivan vitusti siitä, että pääsee tänne kiroilemaan ja pitelemään sadetta?" :lol2:
 

Suositut

Back
Ylös Bottom