Paljonko läskiä pois viikossa?

Liittynyt
27.7.2005
Viestejä
375
Yleisesti kuulee sanottavan kuuluisan nyrkkisäännön dieetille lähdettäessä, että ½-1 kg viikossa on maksimimäärä mitä läskiä voidaan tiputtaa lihasmassan siitä pahemmin lähtemättä. Miksi? Mistä tuollainen maaginen raja tulee? Onko kukaan oikeasti tutkinut asiaa?

Mielipiteitä?
 
meniköhän se niin että jos tippuu enemmän niin todennäkösesti lähtee myös lihasta mukana.tosin alkuunhan se voi tippua enemmänkin kun lähtee nestettä jne.
 
Jostain sen elimistön pitää se energia ottaa ja liian suurella vajeelle energiaa muodostetaan myös lihasten kustannuksella.
 
Tanssiva Rosvo sanoi:
Jostain sen elimistön pitää se energia ottaa ja liian suurella vajeelle energiaa muodostetaan myös lihasten kustannuksella.

Ymmärrän sen, mutta pointti onkin siinä, kuinka paljon se liian suuri vaje on?
 
OutOfShape sanoi:
Ymmärrän sen, mutta pointti onkin siinä, kuinka paljon se liian suuri vaje on?
Yleensä aloitetaan -500kalorista, ja kun laihtumis tahti hiipuu niin lisätään aeroobista tai tiputetaan kaloreita vielä alemmas.
 
OutOfShape sanoi:
Ymmärrän sen, mutta pointti onkin siinä, kuinka paljon se liian suuri vaje on?

Tässä joitakin lukuja, ei välttämättä ihan tarkkoja, Google-expertit tarkistakoon asian:

1.Otetaan tarkasteltavaksi ylipainoinen mies, paino 120 kg

2.Perusaineenvaihdunta on n.2500 kcal

3.Olkoon ruokavalio dieetin aikana tasan 2.000 kcal

4.Sohvalla maaten energiavaje 7x500 kcal = -3.500 kcal viikossa

5.Jos liikuntaa 1.000 kcal päivässä niin energiavaje = -10.500 kcal viikossa

6.Sohvalla laihtuu -0,5 kg viikossa

7.Kohtuullisesti liikuntaa ja laihtuu reilusti yli kilon viikossa

8.Liikkuen on mahdollista saada lisää lihaksia

9.Mitä enemmän lihasta, sitä korkeampi perusaineenvaihdunta

Jos joku noista prinsiipeistä kusee niin kertokaa se ja laittakaa perustelut. Mutta ainakin tässä esimerkissä voi siis laihduttaa yli kilon viikossa ja syödä silti 2.000 kcal joka päivä. Kaikki laihduttaminen tapahtuu suhteessa perusaineenvaihduntaan. Sitten ei ole muita muuttujia kuin se että harrastaako dieetin aikana liikuntaa vai makaako sohvalla.

Mielestäni 2.000 kcal on se haamuraja jonka alle ei pidä mennä kaloreissa. Jos meillä on 75 kg painava nainen joka haluaa laihduttaa 65 kg painoon niin sitten hänen pitää tehdä vaadittavat miinuskalorit liikuntaa lisäämällä. Eli mitä pienemmästä painosta lähdetään diettaamaan niin sitä enemmän korostuu liikunnan merkitys laihdutuksessa.
 
Amis sanoi:
Yleensä aloitetaan -500kalorista, ja kun laihtumis tahti hiipuu niin lisätään aeroobista tai tiputetaan kaloreita vielä alemmas.

Grr...koittakaa nyt ymmärtää kysymys. Kysymys ei ole siitä, mistä yleensä aloitetaan ja miten laihdutetaan. Vaan siitä, onko olemassa jokin fysiologinen tai muu raja mikä rajoittaa rasvan palamista niin, ettei viikon aikana pysty polttamaan esimerkiksi yli 1kg rasvaa. Jos tällainen raja on olemassa, mistä se on keksitty/tullut, onko sitä oikeasti tutkittu, mitkä tekijät tähän rajaan vaikuttavat?
 
OutOfShape sanoi:
Ymmärrän sen, mutta pointti onkin siinä, kuinka paljon se liian suuri vaje on?

Sellainen, jossa menetetään lihasmassaa. Eli energiaa pitää tulla sisään vähintään niin paljon, että siihen mahtuu tarpeeksi proteiinia. Lisäksi enemmän rasvakudosta omaaava ihminen voinee ylläpitää suurempaa vajetta, kuin kireämpi heppu. Olen nähnyt tutkimuksen, jossa oli teoreettisesti laskettu, että rasvamassan energiantuotto olisi maksimissaan 290+/-25 kJ/kgd (eli noin 69 kcal/kgd), loppu energia olisi sitten otettava jostain muualta.

Edittiä: Sieltähän JSmith jo paiskasiki sen paprun esille. :)
 
Siis, on esitetty jotain rajaa rasvanpoltolle joka tulisi siitä kuinka nopeasti rasvakudoksesta yleensä saadaan kuljetettua rasvaa pois. Se että mikä on tarkka arvo...hmmm :)

Fake-edit: kiinnostaako oikeasti? Kommenttina allaolevasta tutkimuksesta käytävän keskustelun pohjalta: tuo on enemmän tai vähemmän laskennallinen tulos mutta määrittelee siis yhden pisteen joka sanoisi että yhdestä kilosta kehon rasvaa irtoaisi 290+-25 kJoulea päivässä. Tukisi sitä käsitystä että obeeseita voidaan dieetata vedellä ja monivitamiinilla siinä missä hoikemmilla rajut miinukset aiheuttavat lihasmassan menetystä.

J Theor Biol. 2005 Mar 7;233(1):1-13. Epub 2004 Dec 8.

A limit on the energy transfer rate from the human fat store in hypophagia.

Alpert SS.

Department of Physics and Astronomy, University of New Mexico, Albuquerque, NM 87131-1156, USA. sialpert1@juno.com

limit on the maximum energy transfer rate from the human fat store in hypophagia is deduced from experimental data of underfed subjects maintaining moderate activity levels and is found to have a value of (290+/-25) kJ/kgd. A dietary restriction which exceeds the limited capability of the fat store to compensate for the energy deficiency results in an immediate decrease in the fat free mass (FFM). In cases of a less severe dietary deficiency, the FFM will not be depleted. The transition between these two dietary regions is developed and a criterion to distinguish the regions is defined. An exact mathematical solution for the decrease of the FFM is derived for the case where the fat mass (FM) is in its limited energy transfer mode. The solution shows a steady-state term which is in agreement with conventional ideas, a term indicating a slow decrease of much of the FFM moderated by the limited energy transferred from the fat store, and a final term showing an unprotected rapid decrease of the remaining part of the FFM. The average resting metabolic rate of subjects undergoing hypophagia is shown to decrease linearly as a function of the FFM with a slope of (249+/-25) kJ/kgd. This value disagrees with the results of other observers who have measured metabolic rates of diverse groups. The disagreement is explained in terms of individual metabolic properties as opposed to those of the larger population.


real-edit: Tahvo törmäsi samaan threadiin kuin mä :D
 
JSmith sanoi:
Obeeseita voidaan dieetata vedellä ja monivitamiinilla siinä missä hoikemmilla rajut miinukset aiheuttavat lihasmassan menetystä.

Tämä on ollut tiedossa jo Rautavaaran laihdutuskirjoista ja Suomen Laihdutusyhdistyksen päivistä asti. :)

Voin tarkistaa asian yksityiskohdat tarvittaessa kirjakokoelmastani, joka tapauksessa jo 1950-luvulla tehtiin merkittävästi ylipainoisille koejärjestely jossa heidät laitettiin 900 kcal vuorokaudessa -dieetille. Pienestä kalorimäärästä huolimatta heille annettiin kaikki tarpeelliset vitamiinit ja hivenaineet. Parhaat laihdutustulokset olivat useita kymmeniä kiloja muutamassa kuukaudessa. Laihduttajat olivat lääkärin seurannassa ja kenelläkään ei raportoitu laihdutuksen aikana tai sen jälkeen mitään terveyshaittoja.

Eli tuon edellisen perusteella ne kenellä on todella paljon ylimääräistä rasvaa kehossaan (20-60 kg) voivat laihduttaa yli 10 kg kuukaudessa ilman että siitä on terveyshaittoja. Sen sijaan terveyshyödyt ovat erittäin merkittävät jos vaikkapa 130kg/170cm on parissa kuukaudessa lukemissa 99kg/170cm.
 
Sori threadinnosto, mutta tuli vastaan tää threadi ja jäi mietityttään että mitä toi (290+/-25) kJ/kgd meinaa käytännössä? Eli mihin tulokseen toi tutkimus tuli siinä, kuinka paljon voi pudottaa kaloreita (suomeksi kiitos :D) ennenkuin FFM kato käynnistyy?

Eli suurinpiirtein minkäsuuruisella päivittäisellä kalorivajeella vielä energiaa otetaan rasvoista, jos esim. samalla huolehditaan riittävästä proteiininsaannista ja vitamiinien ja hivenaineiden saannista?
 
Kehonpaino * rasvaprosentti * 290 kJ/day = ton (teoreettisen!) tutkimuksen mukaan maksimivaje per päivä.

80-kiloinen jamppa, rasvat 15% antaisi noin 3500 kJ, joka jaettuna muuntokertoimella 4.186 antaisi 831 kcalin vajeen.
 
Back
Ylös Bottom