astro sanoi:
Tämähän juuri tarkoittaa että rasvahappoja mobilisoidaan vatsan rasvakudoksesta (nettona), mikä ei mielestäni ole mikään huono asia.
Siis insuliiniresistanssin kasvaessa vatsan rasvamäärä vähenee? Eiköhän se ole juuri toisinpäin, eli insuliiniresistenssi johtaa siihen omenatyypin lihavuuteen. Lainaus ed. linkistä:
"Insuliiniresistanssi on yksi useista hormonaalisista vioista, jotka liittyvät vatsan alueen eli viskeraalirasvan lisääntymiseen (Pieris ym. 1986). Muita ovat lasku plasman kasvuhormonin ja testosteronin (naisilla estrogeenin) sekä nousu kortisolin konsentraatiossa (Borer 2003). Lisääntynyt kortisolin eritys lisää rasvojen varastoitumista viskeraaliselle alueelle, jossa on suuri glukokortikoidireseptorien tiheys (Ottosson ym. 1994)."
Samasta lähteestä:
"<b>Insuliinin heikentynyt toiminta lisää myös siis lipolyysiä ja rasvojen hapetusta</b> sekä vähentää lipogeneesiä (rasvojen muodostusta ja varastoitumista), joten tämä vähentää insuliiniresistenssin yhteydessä tulevaa painonlisäystä/.../Vähentämällä ravinnon saantia rasvakudoksen insuliiniherkkyys paranee ja lipoproteiinilipaasin aktiivisuus sekä lipogeneesi suurentuvat, mutta vastaavasti energiavaje lisää lipolyysiä"
Siis resistanssilla on myös yksi hyvä puoli kaikkien haittojen lisäksi?
"When you diet, it's actually better to be insulin resistant (note that two of the most effective diet drugs, GH and clenbuterol/ephedrine cause insulin resistance). By limiting the muscle's use of glucose for fuel, insulin resistance not only spares glucose for use by the brain, but also increases the muscles use of fatty acids for fuel."
Lähde: Lyle McDonald, The Ultimate Diet 2.0
Ööööö... En näe tuossa mitään järkeä. Korkea insuliiniresistanssihan tarkoittaa sitä, että jokaisen aterian jälkeen veren insuliinitasot nostetaan korkealle, jotta plasman glukoositaso saadaan alas. Siis resistanssia seuraa aina kovempi insuliinin eritys. Tuo glukoosin aivoille säästäminen menee jo naurettavuuksiin. Korkeaa insuliinitasoahan voi seurata hypoglykemia eikä aivoille ole veressä edes senvertaa glukoosia.
Dietillä on muuten tärkeää pitää glukagonin eritys optimaalisena, koska se juuri on se hormoni, joka saa kehon käyttämään varastoitunutta energiaa. Korkeat verensokeriarvot katkaisevat joka kerta glukagonin toiminnan ja samalla rasvanpolton.
Massakaudella alhaisen insuliiniresistanssin merkitys on taas ilmeinen. Diettailun eräänä tarkoituksena onkin laskea tuota mahdollisimman paljon tulevaa massakautta varten.
Edit: Jos kiinnostaa tuon vastusharjoittelun ja insuresistanssin välinen yhteys, löysin pari referenssiä:
Youl Kang, Ho, Hwankim, Seung, Jun Lee, Woen, Byrne, Heidik.,Effects of Ginseng Ingestion on Growth Hormone, Testosterone, Cortisol, and Insulin‑Like Growth Factor 1 Responses to Acute Resistance Exercise. The Journal of Strength and Conditioning Research: Vol. 16, No. 2, pp. 179–183. 2002.
Biolo, G., B.D. Williams, R. Fleming, and R.R. Wolfe. Insulin action on muscle protein kinetics and amino acid transport during recovery after resistance exercise. Diabetes. 48:949–957. 1999.
Jefferson, L.S. Role of insulin in the regulation of protein synthesis. Diabetes. 29:487–496. 1980.